Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кабала - Тайното Познание


Иво

Recommended Posts

Кабала - Тайното Познание

Древноеврейското тайно учение Кабала е привличало търсещи от различни времена и култури. В днешно време изучаването на Кабала и нумерология е почти мода. Съвременни поп певици например я изучават и даже рекламират.

Важно е разбира се да се знае какво се разбира под Кабала и за какво се използва. За някои търсещи тя е път за духовно развитие, за други - интрумент за магически операции, но за истинският кабалист от първостепенно значение е съблюдаването на Вселенските закони.

Дървото на Живота е един от централните символи в Кабала - това е диаграма съдържаща 10 сефироти (сфери на битието), свързани с различни сили, същества и части от човешкото тяло.

Тези сефири са:

Малкут - Царство - хора

Йезод - Основа - Ангели

Ход - Слава - Архангели

Нецах - Победа - Началства

Тиферет - Красота - Власти

Гебура - Сила - Сили - Марс

Хесед - Милосърдие - Господства

Бина - Разум - Престоли

Хокма - Мъдрост - Херувими

Кетер - Корона (или Венец) - Серафими

(схемата е от Димо)

Върхоната Сефира - Кетер се свързва със сахасрара чакра (Седмата чакра на върха на главата)

Кабалата освен с дървото на живота има връзка и с числата, с бувките и тяхното значение и сила. Това е древен метод, който е познат в съвременните среди като нумерология.

Съществуват и астрологични връзки - всяка сфера е свързана с една планета.

Малкут - Асцендент/Земя; Йезод - Луна; Ход - Меркурий; Нецах - Венера; Тиферет – Слънце; Хесед - Юпитер; Бина - Сатурн; Хокма - Уран; Кетер - Нептун; Даат (невидима сфера) – Плутон; (справка: кабала и астрология, брошура "Отче Наш" – Михаил Иванов)

Някои исторически и езотерични връзки:

Беинса Дуно е препоръчвал да се изучава тази древна наука.

Христос е бил запознат с Кабалата, както и с източните учения. (справка: НБ “Те свидетелстват”, OOK "Което Правя")

Мойсей е говорел за Христос. (справка: Противоречие в съзвучието, НБ)

Главния равин за България е ходил на частни разговори при Беинса Дуно и после издава статия "Любов, Мъдрост, Истина" с препоръка да се чете от всички евреи. Известен е и случая за еврейските свещеннни камъни, които са били дадени на Мъдреца за съхранение. Според някои автори българите и евреите имат силна връзка и са народи с мисия. На Витоша има едно място, което е наречено от Учителя - Ел-Шадай (Бог Всемогъщ) - Исая 6:2,3. (справка "Големият Заговор срещу България" том2)

По инициатива на Беинса Дуно и с активното участие на двама негови ученици и българската общественост, България е спасила своите евреи през втората световна война. (за справка например "Истината за спасяването на българските евреи", Светлозар Няголов, 1999г)

Някои смятат, че ранното християнство има юдейски произход и връзки и от там можем да търсим връзка между християнството и Кабалата.

Михаил Иванов, един от напредналите ученици на Беинса Дуно, обеснява Кабалистичното значение на молитвата "Отче Наш". (справка: брошурата "Отче Наш" – Михаил Иванов)

Лиляна Табакова, също ученичка на Беинса Дуно, записва под негово ръководство нумерологична / кабалистична система за цифрите и бувките. (справка: сп. Житно Зърно - Звучащата Кабала)

Дървото на Живота, неговия смисъл и значение, е срещано като символ в Библията, също и в лекциите и беседите на Беинса Дуно.

Според някои автори Кабалата е древен метод за мистично тълкуване на Стария Завет и по специално на еврейското петокнижие наречено Тора.

Всъщност има предположение, че Кабалата е не само еврейска, а идва още от древна Халдея и Египет. Кабалата се смята че е ключ за съкровищата на всички западни традиции. Древните кабалисти са били и алхимици.

Според някои (въпреки че това се отхвърля от съвременната наука), символизмът в картите таро е свързан с Кабалата, древен Египет, Богомилите и т.н. Карл Юнг пък вижда в картите таро основните човешки архетипи.

Според Сейнт Ив Д’Алвейдър думата Кабала (Kabbale, Cabbale, Quabbale, Cabale) представлява азбуката на 22-те Сили, азбука на Словото или на Славата. Според него най-древният език, от който произлизат всички други, се нарича Ватан и се състои от определен брoй архетипни символи / фигури. Д’Алвейдър твърди, че никой древен текст не може да бъде разбран без познаване Кабалата на езиците, на които съответните древните текстове са написани. Сейнт Ив Д'Алвейдър измисля и археометърът - ключ за всиски религии и всички науки от средновековието, синтетична рефомра на всички съвременни изкуства. Археометърът е фигура / метод / ключ пряко свързан с Кабалата.

Първата буква Алеф от еврейската азбука е символ на връзката между Земята и Небето. Дигната нагоре ръка към Небето се ползва от Беинса Дуно и ученика му Михаил Иванов докато разпространява учението във Франция. (справка: Големият заговор срещу България, том2) Aleph-bet - alphabet - азбука. На гръцки първата буква е Алфа. "Аз Съм Алфата и Омегата" - т.е. Аз съм в началото и края. На български "азбука" - аз-бука - Аз съм. "Аз съм" е едно от древните имена на Бог.

Може да се предполага, че Кабалата има връзка и с руните.

Знаете ли нещо повече за Кабалата?

Какво представлява?

Какви са нейните методи?

Как можем да приложим Кабала в живота си?

Имате ли някакви конкретни резултати?

Линк към коментар
Share on other sites

Искам само да вмъкна в общия ред на сефирите, че съществува и скритата сефира Даат - между двата горни " етажа " на Дървото на Живота...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...

Кабала - Тайното Познание

Първата буква Алеф от еврейската азбука е символ на връзката между Земята и Небето. Дигната нагоре ръка към Небето се ползва от Беинса Дуно и ученика му Михаил Иванов докато разпространява учението във Франция. (справка: Големият заговор срещу България, том2) Aleph-bet - alphabet - азбука. На гръцки първата буква е Алфа. "Аз Съм Алфата и Омегата" - т.е. Аз съм в началото и края. На български "азбука" - аз-бука - Аз съм. "Аз съм" е едно от древните имена на Бог.

Здравей, Иво!

Искам да направя едно уточнение...

Е-хе-йе - AHYH, свещено име Кетер, първа сфирот, означава - Аз Съм.

Буквата Алеф е един от 32 пътя от Дървото на Живота

Път Алеф

11

Хокма(Чокман) в Кетер :smarty: . . .

Сега ще се разровя за по - добро изображение от предоставеното в темата :D:D:D .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

:) малко инфо от "Кабала.Наука за Бога, Вселената и човека" на Папюс, изд.Аратрон, Сф. 1994.

"Всъщност има Петдесет врати, през които минава ътя на Разума или на Светия Дух, по тридесет и двата Пътя на Мъдростта, за любознателния и старателен ум, ненарушаващ законите.

"Тридесет и два Пътя на Мъдростта" са пътищата на Светлината. по които светите Божии хора, след дълго упражняване и опити в Божествените неща и продължително размишление над тях, достигат скрития център." Кирхер

Десетте сефирота, освен Неизречения, са съставени от числото десет, т.е. числото на пръстите на ръцете - пет срещу пет, но допрени - те са обединени в едно цяло.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

http://www.prosveta.ch/sephir_gb.html

Един добър линк към сайта на Просвета - Франция, със схема на Дървото на Живота! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Много добро описание с какво точно се занимава Науката Кабала намерих в тази статия публикувана в Труден

Мони

Редактирано от Васил
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте,

Някой да е виждал този сайт по Кабала на Start.bg или този на Кабалистичната Академия? Този предизвикаха любопитството ми... Знаете ли дали Кабалата се отнася към религията или е за нещо друго?

Благодаря ви,

Мони

Линк към коментар
Share on other sites

Най-общо казано, Кабала-та е е еврейско мистично учение (в едната си част, другата е тълкуване на Старозаветните текстове). Има достатъчно информация, навсякъде, просто започни да четеш.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Днес влязох в сайта на Кабалистичната Академия - горе в постинга на Мони го има. На първо прочитане сайтът е богат и интересен. Предлагат безплатно интернет обучение - включително он лайн връзка със специалист. В сайта има директна "жива" телевизия, предаване на живо на иврит, руски, английски, немски и испански. На различните езици текат различни предавания! Сайтът е на 25 езика, включително на български!!! Горният линк в постинга на Мони е за българската версия! Наистина ме заинтригува този сайт - ще го разгледам по-подробно при възможност. Има и библиотека!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...
:3d_044:http://www.kabbalah.info/bulg/ - на този линк има доста по-разбрана информация от това което съм срещала до сега. Поне на мен ми стана ясно какво отношение има към мен това което е написамо там. Не всичко разбрах, но се съмнявам че то може да бъде рабрано на 100%.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

В момента слушам едно интрвю с Михаем Лайтман, който говори за човешките взимоотношения.

Ще се опитам да преведа :)

Във всеки от нас има едно топче-душата. Тя е част от системата на всички души, кйто са свързани по между си ( той казва ,,както клетките в тялото ни са сързани,, ) и са зависими една от друга, те са алтруизтични. Тази система съществува и е независима от материалния свят, тя не е на небето, тя е сред нас-рая ( ган еден), но ние не я чувстваме ( дава пример със земното притегляне ,, ние не чувстваме земното притегляне, но то съществува ). В нашия свят ( малхут ) ние имаме 5 чувства и затова не чувстваме нашата и другите души, за да стане това трябва да развием 6-то чувство, ч/з което е възможно усещтането на Олам Ейн Соф. Човек трябва да разбере, че всички души са свързани и когато той прави лошо на някого, той го пари на всички и себе си, както и когато дава и се чувства удволетворе дава на цялата система.

Когато тялото умре душата се връща в рая, т.е. Ейн Соф и слиза отново облечена в тяло ( басар ве дам-месо и кръв). Рая е една метафора на Ейн Сиф ( в Ейн Соф всичко е идеално, защото съществува по природните закони и не се дели от тях ) Ада, змията, дявола са метафори на егоизма, на отделянето на човек от природните закони и приемането на материята.

Това е което успях да преведа-малко скачат от едо в друго, но се хваща по нещичко :)

Линк към коментар
Share on other sites

"Опитвайки се да намерим кабалистични определения на понятията за пространство, време и движение е необходимо да установим каква терминология можем да използваме. Ние сме принудени да говорим за предмети, които не виждаме, да предаваме информация за светове, които не чувстваме. Как можем да бъдем уверени, че правилно сме се разбрали един с друг? Хората от нашия свят имат нещо общо в усещанията. Как да предадем знанията за обект, които събеседникът ни никога не е виждал? В такъв случай ние преминаваме към езика на аналогиите: "прилича на това и това ...". Добре, но ако аз съм пришелец от друг свят, и всичко в него съвсем не подхожда на този свят? Как ще мога да разкажа за моя свят? Това е възможно, ако има връзка между световете."

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Науката Кабала ни учи, какво трябва да направим, за да влезем в една скрита структура - духовността. Ние изучаваме как можем да се издигнем отвъд нашия свят, към пространството, което го управлява.

"Ние възприемаме света вътре в самите себе си. Нашите пет органа на възприятия получават външни стимули и ги отправят към мозъка, където те се обработват и образуват нашата картина на света. Ние не сме в състояние възприемаме нищо друго отвъд тази картина.

Светът, който „ние знаем” представлява нашите реакции на всякакви външни въздействия. Светът „сам по себе си” е неизвестен за нас. Например, ако моето тъпанче е повредено, аз не чувам нищо и звука не съществува за мен. Аз възприемам само в диапазона, в които съм настроен.

Нашето възприятие за света е напълно субективно. То не показва нищо относно това, което става извън нас. Ние улавяме нашите собствени реакции на нещо, което като чели произтича извън нас, но дали наистина въобще нещо става извън нас?

Много теории обсъждат този въпрос. Теорията на Нютон сочи, че съществува обективна реалност и че светът съществува точно както ние го възприемаме, независимо от нашето собствено съществуване. По-късно Айнщайн създаде теорията на относителността т.е. че действителността зависи от взаимоотношението между скоростта на наблюдателя и скоростта на наблюдавания обект. С други думи, посредством смяна на нашата скорост (наблюдателите) по отношение на даден обект, ние го усещаме напълно различно: пространството става деформирано, сбито или разширено и времето се променя.

Други теории, такива като принципа на неизвестността на Хейзенберг, предложиха идеята за взаимодействие между индивида и света. С други думи, възприемането на действителността е резултат на моето влияние на света и неговото влияние на мен.

Науката Кабала обяснява, че изобщо няма никаква осезаема действителност извън нас. Ние не влияем на нищо извън нас, защото не възприемаме нищо извън нас. Извън нас, има само постоянна Висша Светлина. Целият свят е вътре в самите нас и ние смятаме че сме повлияни отвън, защото сме създадени по този начин.

Ако ние напуснем нашият свят, то ще започнем да виждаме как Висшата Светлина ражда все по-нови картини на света вътре в нас. Целият този свят тогава изведнъж става малък и ограничен. Ние виждаме как Висшата Светлина определя начина, по който възприемаме себе си и околната среда, и в края на краищата ние започваме да контролираме този процес.

Науката Кабала ни дава тази способност. Ние започваме да разбираме, че причината за нашите ограничени способности се намира в самите нас. Ако ние изравним нашите вътрешни атрибути с атрибутите на Висшата Светлина, то ще достигнем нивото на съвършенство и вечност, което се нарича „Света на Безкрайността” - безкраен живот и абсолютно съвършенство.

Всичко това зависи изключително от изменението на нашите вътрешни качества. Това е така, защото науката Кабала се стреми да ни покаже,че променяйки себе си (и правейки го бързо, в един живот), ние започваме да излизаме извън обсега на това земно съществуване. Нашите тела остават в този свят и ние продължаваме да живеем обичайният си живот с нашите семейства, деца, света и обществото. Но ние получаваме допълнение към всичко това – Висшата Действителност – в която ние живеем чрез нашия божествен орган на чувствата."

ИЗТОЧНИК

Линк към коментар
Share on other sites

Намерих уроци по Кабала от рав. Михаел Лайтман ( мекубал - опознал Ейн Соф), но са на иврит и няма как да ви ги ,,пусна,, в оргинал, освен ако някой от вас знае този език и предпочита да ги чуе сам. За останалите мога да се опитам да превеждам лекциите ( знам иврит ) и да ги качвам във форума, ако желаете :) За мен ще е удоволствие :)

Линк към коментар
Share on other sites

http://www.kabbalah.info/bulg/

Това е сайт на световния център "Бней Барух", на български език- в него лекциите и темите, поместени в сайта на български са превод от руски- повечето са от Михаел Лайтман.

Ако желаете да се свържете с човека, поддържащ версията на български, може да ми пишете на лични, за да мога да Ви дам мейла му с който разполагам.

Доколкото знам, има "сбирки" и на българи, занимаващи се с кабала, които се правят в обща конферентна "Скайп"-връзка. Четат се лекции от Лайтман, и всеки който иска да помогне с преводи на български, мисля че няма да му бъде отказано да ги публикува в пособения по-горе сайт.

Тук е място, в което най-вече се дискутира върху това, което Учителят П. Дънов ни е оставил като едно огромно и ценно в много отношения- духовно, наумно и мн. др. наследство.

А и в се пак, в сайта който посочих по-горе, може да осъществите и лична връзка с Рав Михаел Лайтман. Днес повече от явно би трябвало да е за всеки, имащ претенциите за сериозен окултист, че такова нещо "западна кабала" няма...всичките тези деформирани трактовки от различните окултни "ордени" от ХІХ и началото на ХХ век- като "Златната Зора", както произлезли от този орден "издънки" като тази на А.Кроули "Ордо Темпли Ориенти", вкл. и орденът, оглавяван от Даян Форчън, както и окултните общества на Блаватска и т.н.

Кабала не е етническо еврейско мистично учение, макар и да се свързва най-често с евреите. Да, кабала е еврейско учеуние, но под еврейско следва да се има предвид значението на понятието "евреин"- това не е понятие, отнасящо се за определена семитска етническа група. Евреин означава "странник", "пришълец". В такъв смисъл кабала е учение на всеки "евреин", но деформирането на науката кабала примиграцията й на запад е довела до поява на понятието "западна кабалистична традиция", което е абсурдно...

Но, като цяло, засега следването на кабала като наука, в най-непоследствена връзка с корените на тази наука е запазено от евреите, живели в източно-европейски държави, и естествено- в бившия СССР. Днес както в държавата Израел, така и в различни части на света, много хора изучаващи кабала са на мнение, че тя трябва да навлиза все повече и повече сред хората, да се популяризира, да осъществи липсващия мост между науката и "мистиката".

parpar, надявам се да можете да приложите познанията си по иврит, защото дори и на български, издадените книги от М. Лайтман съдържат доста понятия на иврит, и дори с изнасяне на "речник" в края на книгата, понятията трудно се асимилират. В крайна сметка, не е нужно човек да знае иврит, за да изучава кабала, и в наше време виртуалното пространство създава възможности на всеки, който има с какво да помогне, да се включи в популяризирането на тази наука, и извеждането й от одеждите на "тайна наука" :о)

Приятен ден от мен :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ще помагам! :)

Не е нужно да знаеш иврит за да изучаваш Кабала, но е доста по-лесно. Прочетох първите лекции от преведените, и забелязах, че има пропуски при превода на термините. Лекциите, за които писах вчера, не са в писмен вид, а се излъчват по телевизионния канала на Кабала в Израел. Доста по-ясни са от качените на български. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

В книгата “Зоар” е казано, че към края на двадесетия век човечеството ще започне да се запитва какъв е смисълът на живота и че отговорът на този въпрос, който е скрит в древната наука Кабала, може да бъде разкрит в наше време..

Необходимостта за истинска, автентична Кабала расте с всеки изминат ден. Хората искат да знаят защо нашият свят и нашият живот се развиват по този начин, от къде идваме и накъде сме водени.

Днес хората вече са готови за науката Кабала и тя приветства всички, които търсят и искат да открият смисъла на живота - източникът на нашето съществуване. На тези хора, Кабала представя практичен метод за постигане на това търсене.

Книгата "Кабала, това е много лесно" е първата книга на Михаел Лайтман преведена на български. Електронно копие на книгата можете да намерите тук (мисля че е безплатно, но не съм сигурна) - http://www.kabbalah.info/bulg/blog/?p=83

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте,

Горещо препоръчвам на всeки да изкара Онлайн курса по Кабала на Международната Академия по Кабала. Той дава много сериозна и задълбочена представа с какво наистина се занимава кабала.

„Науки като теология, философия и математика взимат принципите и корените си от нея [кабала]. Затова всички тези науки (scientae) са подчинени на тази мъдрост (sapientia); и техните принципи и правила са подчинени на нейните принципи и правила и затова тяхната аргументация е недостатъчна без нея”.

Р. Лулий „Съчиненията на Раймонд Лулий”

"Кабала дава непроизносимо име на висшия принцип; от него тя извежда под формата на еманация на втора степен четири принципа, от които всеки се разклонява на дванадесет, а те на свой ред – на 72 и т.н... до безкрайни следващи разклонения, както съществува безкрайно количество видове и под видове... В крайна сметка се получава, че всичко Божествено може да доведе до един Първоизточник, също както и цялата светлина, която свети от векове и сама по себе си и изображенията, които се отразяват в множеството огледала и в толкова отделни предмети, може да доведе към един идеален формален принцип – източника на всички тези изображения."

Дж. Бруно „Италиански съчинения”

„Тъй като хората не са имали верния ключ към Тайната, то страстта към знания, в крайна сметка е била сведена до различен род нелепости и поверия, от които възниква „вулгарна кабала”, която е далече от истинската кабала, а също различни фантазии под лъжливото наименование магия и с това се пълнят книгите”.

Г. В Лайбниц „Философски трудове”

„Истинската естетика – това е кабала”.

Ф. Шлегел „ Издание на критиката на Ф. Шлегел”

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Във Урок № 2. Пътя за постигане от човека на Висшата цел

2.2. Два пътя: отгоре надолу и отдолу нагоре

Казано е: завистта, страстта и почестите изкарват човек от този свят” (Авот, част 4:28). Сякаш, е казано в отрицателен контекст: наличието у човек на тези 3 свойства го умъртвява. Но в кабала никога и за нищо не се говори в отрицателен контекст, защото няма нищо отрицателно. Просто трябва правилно да се използва завистта, страстта и стремежа към почит, за да изведеш себе си от този свят, от тази степен, на която се намираш към по-висока. Това се достига с правилна реализация на завистта, страстта и почитта.

От http://www.kabbalah.info/bulg/academy/course/view.php?id=5

Какво мислите върху това?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Във Урок № 2. Пътя за постигане от човека на Висшата цел

2.2. Два пътя: отгоре надолу и отдолу нагоре

Казано е: завистта, страстта и почестите изкарват човек от този свят” (Авот, част 4:28). Сякаш, е казано в отрицателен контекст: наличието у човек на тези 3 свойства го умъртвява. Но в кабала никога и за нищо не се говори в отрицателен контекст, защото няма нищо отрицателно. Просто трябва правилно да се използва завистта, страстта и стремежа към почит, за да изведеш себе си от този свят, от тази степен, на която се намираш към по-висока. Това се достига с правилна реализация на завистта, страстта и почитта.

От http://www.kabbalah.info/bulg/academy/course/view.php?id=5

Какво мислите върху това?

Здарвейте всички, които се интересувате от Кабала.

Не мисля, че информацията която се дава в този сайт (kabbalah.info), е лесна за разбиране. Аз съм чела някои неща и по-скоро ви препоръчвам да потърсите информация от www.Kabbalah.com това е най-лесно разбираемата Кабала, онази която Мадона така активно разпространява. На български език има една книга, която може да прочетете от Йехуда Бърг - Силата на Кабала.

Четох я в оригинал на английски език, което енай-доброто за момента ,но и превода се разбира доста добре.

Това е формула за по-добър живот и разбиране на самите себе си, начин да подобрим живота си като сме активни и споделяме с другите.

Питайте ако нещо ви интересува по специално.

--------

Здравейте, някой от вас чувал ли е за Кабала Центъра в Ню Йорк, където Мадона е започнала да изучава Кабала?

Сайта, който давате е неразбираем. Аз се занимавам с Кабала, но черпя информация в оригинал от литературата на Ралф Бърг, Карън Бърг, Йехуда и Майкъл Бърг.

Ралф и Карън са създателите на Кабала центъра в Ню Йорк и имат клонове в много други държави.

Ралф Бърг и обкръжението му превеждат за първи път в света свещенния "Zohar" и "Tora" ( Библията ) на английски език и така ги правят дотъпни за хората.

Някой от вас чувал ли е за тях?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте и от мен!С интерес прочетох всички мнения и прегледах препоръчаните сайтове за информация по темата.Много благодаря на всички,които са писали и споделили своя личен опит в изучаването на Кабала - за мен лично това е много ценно,въпреки че от къде точно ще започнем с изучаването на Кабала,както и на всяко друго учение,зависи и от нивото ни на развитие - и на душата,и на интелекта.

Специална благодарност искам да изразя на Perla за електронни я вариант на "Кабала, това е много лесно"!!! :thumbsup2:

Имам въпрос към pavli82 - знае ли къде може да се намери препоръчаната от нея книга "Силата на Кабала"

на Йехуда Бърг.Прерових доста електронни книжарници,но навсякъде е изчерпана.За електронен вариант не смея да мечтая.

Благодаря! :3d_015:

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Имам въпрос към pavli82 - знае ли къде може да се намери препоръчаната от нея книга "Силата на Кабала"

на Йехуда Бърг.Прерових доста електронни книжарници,но навсякъде е изчерпана.За електронен вариант не смея да мечтая.

Купих я преди двадесетина дни от "Хеликон". Струва си човек да я има на хартиен носител, защото графичното й оформление е само по себе си произведение на изкуството. Изпитвам особено чувство, когато я взема в ръце. Струва ми се, че това е невъзможно при електронния вариант.

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Здравейте и от мен!С интерес прочетох всички мнения и прегледах препоръчаните сайтове за информация по темата.Много благодаря на всички,които са писали и споделили своя личен опит в изучаването на Кабала - за мен лично това е много ценно,въпреки че от къде точно ще започнем с изучаването на Кабала,както и на всяко друго учение,зависи и от нивото ни на развитие - и на душата,и на интелекта.

Специална благодарност искам да изразя на Perla за електронни я вариант на "Кабала, това е много лесно"!!! :thumbsup2:

Имам въпрос към pavli82 - знае ли къде може да се намери препоръчаната от нея книга "Силата на Кабала"

на Йехуда Бърг.Прерових доста електронни книжарници,но навсякъде е изчерпана.За електронен вариант не смея да мечтая.

Благодаря! :3d_015:

Здравей Моника13,

много се радвам че проявяваш интерес към книгата. Аз си я купих от книжарница "Пингвините" преди няколко месеца, издателството е "Кибеа" ако това може да ти помогне.

Ако говориш английски може да се намери книгата от Англия от Кабла центъра в Лондон.

За електронен вариант не знам да има до момента.

Искам да уточня за всички, които се интересуват... има много различни тълкувания на Кабала,

не бързайте да се доверявате на всичко, което се пуска като сайтове и информация.

Само може да се объркате или грешно да тълкувате Кабала.

Кабала, която аз познавам е разбираема, достъпно обяснена и има неограничен брой примери от съвременния живот, чрез които ни показва грешките ни, как да осъществим духовно израстване и промяна и всъщност как да живеем по добре.

Това не са някакви отвлечени теории, а практически насочени съвети.

Може би си мислите "ами като нямам един лев в джоба за какво духовно израстване говорим"?

Има нещо много важно което трябва да се знае...

Този живот ние сме си го избирали, обстоятелствата, обкръжението ни, където да се родим и не случайно...

Сигурно ще кажете, че кой би искал да се мъчи, да има трудности, сам да си избере труден живот...

Отговорът и според Кабала и според всички други учения (които вече са на едно мнение), е че душата има така да се каже свободен избор ( FREE WILL) и сама е пожелала да дойде тук на земята при избрани от нея обстоятелства за да може да направи т. нар. CORRECTION OF THE SOUL - това е да поправи, промени, изкупи всичко онова, което носи от миналите си животи. Това се нарича TIKUN - или съвкупност от всички неща които трябва да се поправят.

И не само това...Всяка трудност, перипетия в живота ни се обяснява именно с желанието на душата да се случи именно това за да има тя отново право на свободен избор и да може да вземе правилното решение.

Аз самата каквото научих за Кабала го знам от моя приятел, с когото се запознах преди повече от година.

Той се е обучавал година и половина в Кабала центъра в Ню Йорк, същият Кабала център, където и Мадона е изучавал Кабала.

Цялата информация като лекции, записи, литература е донесъл със себе си в България, но е на английски език.

Ако има хора, които се интересуват от Кабала бихме направили дори сайт или ще намерим друг начин да дадем информация.

Поздрави на всички търсещи духовно развитие :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • Иво pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...