Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Провежда се Световен поход срещу мозъчните тумори

04.11.2010 09:21 4 Инициативата е подкрепена от 200 фондации за борба с рака

0000102883-article2.jpgСнимка: БГНЕС

За четвърти път се отбелязва Международна седмица за повишаване на информираността, свързана с борбата срещу мозъчните тумори.

Успоредно с инициативата се провежда Световен поход срещу мозъчните тумори в различни страни от организации на пациенти с мозъчни тумори.

Инициативите са на Международния алианс за мозъчните тумори (IBTA) и са подкрепени от 200 организации, чиято дейност е обвързана с борбата срещу мозъчните тумори и раковите заболявания.

Международният алианс за мозъчните тумори развива активна дейност за информиране на обществеността в широк диапазон, от събиране на информация от постиженията на медицински и научни екипи при диагностицирането и лечението на мозъчните тумори в достъпна литература до популиризинане на проблемите при лечението и поддържането на качеството на живот на болни пациенти пред световните и държавни институции.

Изт.

Още

Линк към коментар
Share on other sites

Инсулинът заличава оперативни белези

05.11.2010 15:58 2 Резултатите от терапията са обнадеждаващи

0000103067-article.jpgСнимка: БГНЕС

Инсулинът ще бъде използван при заличаването на белези от хирургична намеса, съобщи Daily Mail.

Хормонът, който се използва най-вече при лечението на хора, страдащи от диабет е способен да спре или да намали образуването на белези след операции.

Според лекарите той дори спомага при заличаването на стари белези.

Само във Великобритания всяка година се извършват шест милиона хирургични операции, следите от които остават за цял живот върху тялото на пациента.

Някои белези са толкова големи, че депресират оперирания.

Освен това белегът е по-малко устойчив към ултравиолетовите лъчи, няма потни жлези и окосмяване, което прави кожата там по-чувствителна и съответно болезнена.

Учени от Калифорния също изследвали действието на инсулина върху рани от операция и установили, че зарастват по-бързо.

При използването на инсулин оперативната рана зараствала средно с два дни по-бързо, отколкото ако се третира с други препарати.

При жена със стар и дълбок белег на ръката, след 82 дни всекидневно инжектиране с инсулин, от белега не останала и следа.

Изт.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Болница "Токуда" организира безплатни прегледи за алергии

11.11.2010 08:00 0 Пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите 30 алергена

0000103520-article2.jpgСнимка: БГНЕС

Безплатни прегледи за алергии организира МБАЛ "Токуда Болница София". Кампанията ще продължи няколко месеца, като консултации започват да се провеждат днес.

"Алергиите са епидемията на 20 век и като са не по-малко съществен проблем и през 21-ви. Между 30 и 40% от европейците са алергични, като броят им расте през последните 20 години. За съжаление в България няма достатъчно информация колко души имат алергии", съобщава доц. Георги Христов, завеждащ сектор "Алергология" в Токуда Болница, и алармира, че в България броят на страдащите не е ясен, което изключително затруднява алергиите да бъдат навременно и качествено лекувани.

Консултациите са част от голяма скринингова инициатива на японската болница, която да установи какво е разпространението на алергичните състояния. "Нашата цел е да открием от какви алергични заболявания страдат българите, за да ги насочим към подходящото лечение", добавя доц. Христов.

Неустановената и нелекувана алергия може да се усложни и да доведе до сериозни хронични заболявания, най-масовото от които е астмата. При 10-40% от хората с алергичен ринит се развива астма и около 80% от астматиците боледуват от алергичен ринит.

Доказано е, че алергията се предава генетично и колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът децата им също да развият това заболяване.

"Затова тази профилактика е предназначена за всеки: който знае, че е алергичен, но не е изследван, който смята, че е алергичен, но не знае от какво, който просто иска да провери дали има алергия към най-честите алергични фактори.

Избраният период от годината е изключително подходящ за извършване на алергична диагностика с оглед навременно започване на съвременното лечение на причините на алергичните болести", казва още алергологът доц. Христов.

В рамките на безплатните прегледи пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите 30 алергена – битови, хранителни и на околната среда. Те ще попълнят и въпросници, които да подпомогнат диагностицирането на алергично заболяване.

Заради спецификата на изследването то не е препоръчително за деца под 6-годишна възраст. Безплатните прегледи ще се извършват на 27 ноември, 4 и 18 декември, а при висок интерес ще бъдат продължени през януари и февруари.

Желаещите трябва предварително да се запишат на тел: 02/ 4034 000. Адресът на МБАЛ "Токуда Болница София" е бул. „Никола Вапцаров” 51 Б.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Лейкопласт сигнализира при инфекция

Предстоят клинични изпитания на продукта

0000104069-article.jpgСнимка: http:// fraunhofer.de

Немски учени от Fraunhofer Research Institutе разработиха лейкопласт, който променя цвета си при развитието на инфекция, съобщи Daily Mail.

Обработката и покритието на раната с лепенка невинаги предпазва от инфекция, освен това тя може да се развие по-бързо, още преди да се сложи нова лепенка.

За да може да се разпознае инфектирането в най-ранния му стадий учените разработили лейкопласт индикатор.

Действието му се състои в това, че инфекцията променя киселинно-алкалния баланс в тъканите.

Здравата и неинфектирана кожа има стойност на pH под 5. При развитието на инфекция показателят нараства от 6,5 до 8,5.

Индикаторът, поставен в материала, реагира на промяната в pH и се оцветява във виолетово.

Предстоят клинични изпитания на продукта.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Невротрансмитер ключов при болест на Алцхаймер

Експериментално лекарство дава надежда за лечение при болест на Алцхаймер, информира научен екип от Института по неврологични заболявания в Сан Франциско. Терапията с препарата се разглежда като генна, тъй като се влияе върху количеството синтезирано от мозъка специфично вещество – невротрансмитера EphB2.

При изследванията си учените установяват, че при болните от Алцхаймер количеството на този невротрансмитер е ограничено или липсва. Особеното при него е, че поддържа способността на нервните клетки да предават сигнали помежду си и се свързва с амилоидните белтъци, като така елиминира натрупването им в мозъка. Известно е, че при болест на Алцхаймер се получава натрупване на амилоидни вещества в мозъка, което нарушава връзката между клетките и става причина за прогресивно отслабване на паметта.

Според изследователите от Сан Франциско увеличаването на нивото на EphB2 ще забави значително процесите на загубата на памет и ще предпази от някои негативни последствия при старческо слабоумие.

Засега успешно е завършил етапът на предклинично изпитване на терапията, предстои прилагането й върху доброволци.

В научните среди обаче се смята, че са необходими още изследвания за доказване на ползата от подобно лечение, заради по-обхватното влияние на болестта върху мозъка, чиято основна причина тепърва трябва да се открие и едва след това да се намери комплексно решение за лечението на болните.

Тежките симптоми на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция се проявяват към 75-годишна възраст и се характеризират със сериозни нарушения на паметта и способностите на човека до невъзможност за разпознаване на собствените физиологични нужди. Заболяването обхваща висок процент от възрастното население по цял свят и проявява трайна тенденция към нарастване броя на засегнатите.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

От кръвта на майката виждат генетичния порфил на нероденото!

Учени в Китай оповестиха, че лекарите скоро ще могат да диагностицират генетично заболяване у плода чрез вземане на кръвна проба от майка му, съобщи Ройтерс.

Хонконгски учени са съставили цялостен генетичен профил на неродено дете въз основа на ДНК фрагменти, открити в кръвта намайка му.

Досега най-надеждните методи за откриване на потенциални генетични аномалии у фетус бяха свързани с риск за нероденото дете. Това е така, защото лекарите бяха принудени да отнемат тъкани от фетуса през матката на майката.

Тези методи, включително амниоцентеза, поставяха бременните и особено възрастните бременни пред дилема. Всъщност на възрастните бременни се препоръчва да минават подобни тестове, защото за тях рискът детето им да е засегнато от синдрома на Даун (тризомия 21) е по-голям.

Според хонконгските учени обаче геномът на фетуса може да бъде идентифициран в кръвта на майката. Досега бе трудно да се установи кои ДНК молекули са на фетуса и кои - на майката.

Преди можеше да се търсят следи от едно заболяване, докато сега можем да съставим картина на няколко болести, които са преобладаващи за част от населението, заяви ръководителят на изследването Денис Ло от Китайския университет в Хонконг.

Досега се смяташе, че само част от ДНК на бебето е в майчината кръв. Сега знаем, че цялостният геном на фетуса е там и можем да изследваме за някое наследствено заболяване. 90 на сто от ДНК в кръвта на майката са нейни, а останалите 10 на сто са на бебето й.

Половината от генома на фетуса е от бащата, а другата половина - от майката. Получените резултати показват, че неинвазивно изследване на генома на фетуса е възможно, допълни той.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Морска звезда срещу астмата?

Учените от Шотландската асоциация по океанология смятат, че морската звезда е новият ключ за лечението на възпалителните процеси като астмата и артрита.

Благодарение на веществото, което се съдържа по повърхността на звездата, на нея не се полепват бактерии.

Това, според учените, може да се използва при създаването на противовъзпалителни лекарства.

Според авторите на изследването със слузта по морските звезди могат да бъдат покривани кръвоносните съдове, като по този начин ще се позволи на белите кръвни телца да циркулират в кръвния поток.

Изт.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Разрешиха присаждане на свински клетки на хора

В Русия е регистрирана методика за лечение на диабет чрез присаждане на свински бета-клетки на панкреаса, които изработват инсулин. Досега в света няма регистрирани лечебни методики с използване на тъкани от животни (ксенотрансплантация).

Регистрация ще даде възможност на руския клон на австралийската компания Living Cell Technologies (LCT) да използва и продава тази технология, наречена Diabecell, на територията на страната, се съобщава на сайта на фирмата.

Същината на методиката се състои в лапароскопично вкарване на свински бета-клетки в стомашната кухина на диабетика. За да не се допусне отхвърляне на чуждата тъкан от имунната система, клетките се поставят в специална капсула и имуносупресивни препарати след трансплантацията не са необходими.

Клиничните изпитвания върху руски и новозеландски пациенти са показали, че вкарването на свински клетки съществено намалява потребността от инсулин без значими странични ефекти, пише Lenta.ru.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Стресът действа като алерген

Стресът, изпитан от бъдещата майка през бременността, определя склонността на детето към алергия и астма, сочи ново проучване.

Напрежението през бременността рефлектира върху развитието на имунната система на плода, твърди д-р Розалинд Райт от Харвардския медицински институт в Бостън.

Изследователите откриват високо ниво на имуноглобулин Е при бебетета, чиито майки са стресирани по време на бременността. Високите стойности на имуноглобулин Е (IgE) се свързват с алергична реакция в организма.

При проучването са включени бъдещи майки, които са изложени на битови условия с различна степен на наличие на домашна прах. Изследователите намират, че жените изпитват стрес независимо от степента на домашна прах и именно той рефлектира на стойностите на имуноглобулина при фетуса, а не количеството алергени.

По думите на д-р Розалинд Райт, независимо от естеството им, финансови, във взаимоотношенията или тревога заради нездравословна среда, проблемите могат да въздействат върху формирането на имунната система на плода. „Стресът следва да се разглежда като отпадъчен продукт на социума, който действа по същия начин все едно се вдишва алерген“, пояснява д-р Райт.

При предишни изследвания също се намира връзка между влиянието на стреса и алергените върху формирането на имунната система на плода.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

присаждане на свински бета-клетки на панкреаса, които изработват инсулин. Досега в света няма регистрирани лечебни методики с използване на тъкани от животни (ксенотрансплантация).

............ лапароскопично вкарване на свински бета-клетки в стомашната кухина на диабетика.

Изт.

За всеки влак си има пътници.

Който има по-широки познания за света едва ли би се зарадвал на такъв вариант.

За всеки идва моментът на неговото изпитание. Може би е добре обаче хората да бъдат информирани за енергийната страна на една такава намеса, преди да направят своя избор.

По принцип обичам прасетата , както и всички животни.

За съжаление тяхната енергийност е с много ниска вибрация, отделно - другите аспекти на тази "оперативна намеса".

А може на диабетиците това да им единият вариант за избор - да снижат вибрацията, за да усетят сладостта на живота.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Чилийски учени правят ваксина срещу алкохолизъм

Вече е успешно тествана, но върху плъхове

Чилийски изследователи разработват ваксина срещу алкохолизма, предаде АФП. Тя може да бъде тествана върху хора следващата година. Ваксината действа, като неутрализира ензим, който усвоява алкохола.

Става дума за алдехид дехидрогеназа – група ензими, които разграждат алкохола и са отговорни за поносимостта към него, обясни Хуан Асенхо, ръководител на екипа от изследователи.

Около 20% от азиатското население не притежават този ензим и поради тази причина алкохолът им влияе толкова силно, че просто отказва хората от употребата му.

Ваксината предизвиква подобна реакция – увеличава дискомфорта, гаденето и сърцебиенето.

Учените вече успешно са тествали ваксината върху плъхове, зависими от алкохола, след което те намалили наполовина консумацията.

„Идеята е при хората да има 90-95% намаление на употребата на алкохол“, посочи Асенхо.

Ваксината ще действа подобно на лепенките и хапчетата, които помагат на пушачите да се отърват от вредния навик, но с по-голяма ефикасност, като действието й ще бъде насочено най-вече върху клетките на черния дроб.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Арабски учени създадоха лекарство срещу рак

Всички лабораторни животни били излекувани 100%

Група арабски учени са разработили революционно средство за борба с рака. Това заяви президентът на Фонда за арабска наука и технологии, цитиран от Times of India.

Лекарството е създадено на основата на камилско мляко и урина.

Препаратът е успешно тестван върху лабораторни мишки и предстои да бъде изпробван и върху хора.

Експериментите се провеждали в университета в Шаржа, Обединени Арабски емирства и онкологичния институт в Багдад.

По време на опитите била установена особеност в имунната система на камилите. Имунитета на тези животни има удивителната способност да се самоподмладява.

Експертите твърдят, че препаратът е способен да се справи с левкемията и други онкологични заболявания. Всички лабораторни животни, третирани с него били излекувани 100%.

Революционният медикамент съдържа клетки, които атакуват съединенията в раковите клетки, при това без да предизвиква странични ефекти.

Препаратът вече е регистриран в британското патентно ведомство.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Злокачествените тумори – в доброкачествени

Учени от Нотингамския университет превърнаха злокачествени ракови клетки в доброкачествени, като откриха начин как да ги спрат да се движат в тялото, съобщи в. "Дейли телеграф".

Методът не намалява образувания вече тумор. Той пречи на разпространяването на болестта.

Това се постига, като се включват отново гените, които естествено потискат рака в тялото. Обикновено болестта ги изключва.

При изпитанията с животни успехът на новия метод е 100 процента. Предстои той да бъде разработен за използване при хора заедно с фармацевтична компания.

Екипът е използвал за превключване на гените протеини от саламандър.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Симптомите на менопаузата спасяват от рак на гърдата

Жените, които страдат от топли вълни по време на менопаузата, не бива да се тревожат, тъй като този симптом е добър знак.

Учените изясниха, че топлите вълни, които мъчат жените през този период, гарантират 50-процентова защита от развитието на рак на гърдата.

Степента за защита се увеличава правопропорционално от силата на симптомите на менопаузата, съобщи The Daily Mail.

Според експертите от университета във Вашингтон дефицитът на хормони, който води до появата на неприятните симптоми, също понижава вероятността от развитието на рака.

Било установено, че жените, усетили няколко „прилива” на вълни на ден, имат 40% по-малко естрадиол – една от формите на хормона естроген. А именно естрогенът играе ключова роля при развитието на някои видове рак.

Обикновено след 50-годишна възраст яйчниците престават да изработват естроген и прогестерон. Именно тогава започват усещанията за топли вълни и пристъпи на изпотяване.

Според статистиката тези симптоми измъчват три от всеки четири жени.

Потенето се увеличава значително през нощта, жената страда от емоционални изблици, умора и главоболие.

Представените изводи са направени на базата на резултатите на 1000 жени на възраст от 55 до 74 години, диагностицирани с рак на гърдата. Те били анкетирани какви симптоми са имали по време на менопаузата.

Резултатите били сравнени с тези на друга група жени, които не са боледували от рак.

Изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Храната може да доведе до депресия

Нездравословното хранене увеличава риска от психични заболявания

Консумацията на трансмастни киселини и наситени мазнини, като тези в пържените картофи, може да увеличи риска от депресия, сочат резултатите от испанско изследване, цитирани от Франс прес.

Било установено също, че зехтинът, който е богат на омега-9 есенциални мастни киселини и е ползван в средиземноморската диета, както и олиото и мазната риба, които съдържат ненаситени мазнини, допринасят за намаляване на риска от психични заболявания.

Учените изследвали хранителния режим и начина на живот на над 12 000 доброволци.

В началото на 6-годишното изследване нито един от участниците не бил депресиран. В края на изследването обаче 657 от тях били засегнати от депресия.

Учените констатирали, че за онези, които са консумирали трансмастни киселини и наситени мазнини, рискът от депресия е с 48 на сто по-голям, отколкото за участниците, които не са погълнали подобни мазнини. Колкото по-голямо е погълнатото количество трансмастни киселини, толкова по-силен е ефектът върху психичното здраве на участниците, заяви ръководителката на изследването д-р Алмудена Санчес-Вийегас от университета в Лас Палмас на Канарските острови.

Тя поясни, че изследването е обхванало група хора, които консумират малко количество трансмастни киселини. Въпреки това установихме, че за тези хора рискът от депресия е с близо 50 на сто по-голям, отбеляза Санчес-Вийегас.

"Това ни навежда на мисълта, че трябва да се държи сметка за ефекта от трансмастните киселини и наситените мазнини върху психичното здраве, заяви д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес, който е експерт по превантивна медицина от университета на Навара. Заключихме, че ненаситените мастни киселини и в частност зехтинът позоволяват да се намали рискът от депресия".

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

(БТА)

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Излекуваха депресия по хирургичен път

Пациентката страдала от заболяването в продължение на 10 години

0000110099-article.jpg

Британски лекари излекуваха 62-годишна пациентка от депресия по хирургичен път, съобщи Telegraph. Шейла Кук започнала да страда от депресията си преди десет години.

Нито едно от предложените й от лекарите лечения не дало резултат. Наложило се съпругът й да напусне работа и да се преместят да живеят на крайбрежието с надежда, че това ще подобри състоянието на жената, но и това не помогнало.

Тогава специалистите предложили да бъде извършена т.нар. дълбока стимулация на мозъка. По време на операцията неврохирурзите въздействат на мозъчните центрове, отговарящи за депресивните състояния.

Ефектът надхвърлил очакванията и само след две седмици жената изпитала чувство за щастие и удоволствие от живота.

Депресията е болест, от която страдат 20% от хората. Половината от тях се излекуват в течение на първите шест месеца. Останалите 10% обаче често не могат да се отърват от неприятното състояние в продължение на три години.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Чаша мляко на ден предпазва децата от рак

0000110641-article.jpg

Хората, които са получавали мляко в училище като деца, боледуват по-малко от рак на дебелото черво, твърдят новозеландски учени.

Екипът на проф. Брайън Кокс установил, че млякото има силни противоракови свойства, ако се приема всекидневно дълъг период от време.Най-вероятно това профилактично действие се дължи на калция.

Той помага да бъдат унищожени раковите клетки. Натрупването му в организма е с предпазен ефект срещу рак на

дебелото черво.

Хората са с 40% по-малко застрашени от рак на дебелото черво, ако като деца са пили чаша мляко всеки ден поне шест години.

Откритието показва, че практиката децата да получават чаша мляко в училище, е много полезна за здравето.

(БТА)

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Молекула била отговорна за депресията

Невропептид Y регулира апетита и се бори със стреса

Хората, които са генетично предразположени да произвеждат малки количества молекула с важна роля за регулиране на апетита и с антистресов ефект, са с повишен риск от сериозна форма на депресия, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от АФП.

Молекулата, кръстена невропептид Y, може да бъде ползвана за изследвания с цел да се разработят нови антидепресанти.

"Идентифицирахме биомаркер, който в дадения случай е генна вариация, свързана с увеличаване на риска от сериозна форма на депресия", заяви съавторът на изследването д-р Джон Кар Субиета от Института по молекулярни и поведенчески невронауки към университета на Мичиган.

Вероятно става дума за различен от откритите досега механизми, които са мишена на изследвания върху депресията и са свързани с производството на серотонин, допамин и норепинефрин.

Серотонинът е невротрансмитер с важна роля за редица физиологични механизми като регулиране на съня, настроението, либидото и телесната температура.

Допаминът е важен регулатор на централната нервна система и е от съществено значение за поведението, когнитивните и двигателните способности, мотивацията, съня и запаметяването.

Норепинефринът улеснява предаването на сигнали от един неврон на друг.

Учените установили, че мозъкът на хора, които са генетично предразположени да произвеждат по-малки количества невропептид Y, ги кара да реагират по-отчетливо на физическа болка. Освен това сред тези хора са диагностицирани повече случаи на сериозна форма на депресия.

Резултатите от изследването са публикувани в Archives of General Psychiatry.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Безплатни прегледи за глаукома в ИСУЛ

Консултациите ще се проведат на 10, 24 и 25 март

0000111886-article2.jpg

Безплатни профилактични прегледи за откриване на глаукома ще има на 10, 24 и 25 март в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" в София, съобщиха от болницата.

Консултациите ще се провеждат от 12.00 до 20.00 ч. в кабинета по очни болести в Диагностично-консултативния център на болницата.

Безплатните прегледи са по повод Световната седмица за борба с глаукомата,която се провежда всяка пролет.

Глаукомата е втората причина за зрителна инвалидност и слепота у нас и в Европа. В България над 70 000 пациенти страдат от болестта.

Глаукомата може да засегне хора на всяка възраст и в началото на проявата й липсват симптоми, по които тя да се открие без специализиран преглед.

Ранното откриване и редовната терапия са решаващи за предотвратяване на загубата на зрение.

В Клиниката по очни болести към ИСУЛ годишно се лекуват средно 400 пациенти с глаукома, посочват от болницата.

От там препоръчват желаещите за безплатен преглед да се запишат предварително на тел: 94 32 225 и 94 32 564 (с код за София 02) от 8.00 до 13.00 часа.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Учени създадоха илюзия за "трета ръка"

Открието ще може да помогне на хора, преживели инсулт

Учени създадоха у доброволци илюзия, че имат "трета ръка", като го направиха толкова реалистично, че те излязоха плувнали в пот от експеримента, съобщи АP.

Изследването е за целите на разработване на високотехнологични протези или роботизирани крайници.

За целта учените от института "Каролинска" накарали участниците да седят на маса, като поставили до дясната им ръка изкуствена и покрили и двете с кърпа, оставяйки да се подават от нея само дланите. За да създадат у доброволците впечатлението, че втората дясна ръка е тяхна, те докосвали и истинската и изкуствената ръка с малки четки едновременно на едно и също място.

Така мозъкът се подвежда да усеща изкуствената ръка като част от тялото, но в него възниква конфликт коя е истинската ръка.

"Човек очаква само една от ръцете да се усеща като собствена, най-вероятно истинската. Ние обаче установихме

най-изненадващо, че мозъкът решава този конфликт, като приема и двете ръце като част от тялото и хората се чувстват сякаш имат допълнителна трета ръка" - каза Арвид Гутерстам от екипа.

За да докажат, че изкуствената ръка се усеща като "истинска", учените заплашвали ту истинската, ту фалшивата ръка

на участниците с кухненски нож, като измервали дали дланите им се потят. Те установили, че стресовата реакция на доброволците е еднаква, когато застрашават изкуствената и истинската им дясна ръка.

Възможно е в бъдеще на хората,преживели инсулт и останали парализрани от едната страна, да се предлага нов вид протеза. Тя ще може да се използва и усеща като собствената ръка, а парализираната ще остава в образа, който човекът има за тялото си.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Проектът за човешкия геном се провали

0000112131-article.jpg

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десет години след началото на Проекта за разкриването на човешкия геном учените признаха, че очакванията са били прекалено големи, съобщи Discovery News. Предположенията за бъдещи открития не са се сбъднали.

Завишеният план на очакванията ще разклатят обосноваността на финансовите вложения в проекта.

В крайна сметка се оказва, че гените сами по себе си не са статични и се променят под влиянието на много вътрешни и външни фактори.

Един от изводите е, че човешкото здраве не зависи само от генетичната предразположеност. Необходимо е да се изследва и социалната среда. В САЩ, например е особено актуален проблемът със затлъстяването.

Дългогодишни изследвания сочат, че спецификата на социалните фактори влияе върху произхода на даденото заболяване повече отколкото гените.

Според учените няма смисъл от информацията, че даден човек може да се окаже един от хиляда, които биха развили дадено заболяване. Това само допълнително обърква лекарите, а и пациентите.

Освен това в момента не съществуват технически средства за диагностика, позволяващи всички данни за генома да бъдат разчетени и приложени.

Учените са обезпокоени и от отношението на някои медицински компании, които се занимават с изследването на генетичния код. Някои от тях вече са готови да внедрят генетични технологии при лечението на болни.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Доматите са мощно оръжие в борбата срещу болести-убийци

Лондон

Доматите могат да бъдат използвани за понижаването на риска от развитието на болести-убийци като рак и сърдечносъдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски учени от Технологичния институт в Илинойс.

Месестите плодове са най-богатият източник на мощния антиоксидант ликопен, който е отговорен за червения им цвят. За разлика от полезните вещества в повечето плодове и зеленчуци, благоприятният ефект на ликопена се засилва след готвене.

Доматите имат и други защитни свойства, които могат да се използват за предотвратяването на възпалителни процеси и образуването на тромбове.

Редица изследвания свързват консумацията на домати с понижен риск от рак на простатата и кожата, остеопороза и дори когнитивни проблеми. Предишни проучвания са показали, че месестите плодове могат да предпазят пушачите от белодробен емфизем.

Доматите са полезни и в борбата срещу излишните килограми, тъй като са бедни на калории, но засищат глада и са богати на витамини С и Е.

АСН

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Склеротерапия под ултразвук – модерният метод за лечение на разширени вени

0000112755-article2.jpg

Д-р Яир Галили

Повече от година вече израелският съдов хирург д-р Яир Галили прилага и в България ефикасен и щадящ метод за лечение на разширени вени – склеротерапия под ултразвуков контрол.

С метода си досега той е излекувал над 25 000 пациенти.

Д-р Галили е началник на клиниката по съдова хирургия в Медицинския институт „Машон мор” в Тел Авив. Усвоява метода по време на двегодишна специализация в САЩ и вече над 9 години го практикува абсолютно успешно.

"Най-важното е да се локализира откъде идва проблемът,кой точно участък на вената е заболял и не функционира правилно", обяснява той.

Под ръководството на свръхмодерен ултразвуков апарат с много тънка игла се инжектира веществото полидоканол под формата на пяна, което неутрализира болната вена, както и разклоненията й. Инжектирането отнема само няколко секунди.

При този метод не се налага използването на упойка, защото няма никаква болка и пациентът усеща само леко убождане, подобно на това при вземането на кръв.

Голямо предимство на метода е и че пациентите могат веднага да се върнат към активния си начин на живот. За 2-3 седмици видимите разширени вени изчезват, сякаш никога не ги е имало, а раните и язвите се затварят и оздравяват.

Като цяло методът има над 95% успеваемост, възможните усложнения са минимални, няма рецидиви. Това е най-ефикасният, най-удобният и безрисков за пациента начин за лечение на разширени вени, категорични са всички, опитали метода у нас.

Методът е подходящ за всяка възраст, няма противопоказания, може да се прилага и при наличието на други медицински проблеми, като сърдечни болести или диабет.

Д-р Галили посещава България веднъж месечно и извършва прегледи и манипулации в една от водещите клиники по пластична и онкохирургия в София – „ВИА Медика”. Вече над 400 българи, сред които немалко лекари, са намерили окончателно решение на тежкия проблем.

Д-р Галили ще е в София от 19 до 23 март. За повече информация и записване: (02)8515155,

0886 548454, 0879 851 557, или на www.dr-galili-bg.com., www.via-medica.com.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Синдром на Даун - установява се и с кръвен тест

Обикновен кръвен тест може да замени досегашния биохимичен скрининг за диагностициране синдрома на Даун, провеждан през бременността, докладваха европейски учени.

При развитие на синдрома на Даун в кръвта на майката се отделя фрагмент от ДНК, чието наличие може да се регистрира при обикновено кръвно изследване, се съобщава в доклада, публикуван в онлайн списанието Nature Medicine.

При синдром на Даун се отчита допълнителна хромозома в 21-вата хромозомна двойка. Наблюдава се забавено умствено и, в ранните години, физическо развитие. При тези хора има висок риск от наличие на различни заболявания. Характерни са пороци на сърцето, проблеми със слуха, чести респираторни заболявания, тиреоидни, болест на Алцхаймер, левкемия, проявяващи се още в детска възраст. Продължителността на живота е кратка.

Новият кръвен тест не крие рискове за бременността в сравнение с досегашните тестове, за осъществяването на които се налага взимане на проба от околоплодните води чрез амниоцентеза или плацентата чрез хорионбиопсия. При тези манипулации, макар и в малък процент съществува риск от спонтанен аборт.

Учени от Кипър, Гърция и Англия съобщават за 14 случая на Даун, правилно идентифицирани с помощта на кръвния тест. Тестът все още не е застъпен в клиничните лаборатории, но учените се надяват в рамките на година с помощта на допълнителни изследвания да въведат този начин за диагностициране в медицинската практика.

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...