Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Неделна беседа във Ванкувър Канада


Recommended Posts

Здравейте!

Не съм сигурна, че тук е мястото на темата, затова ако модераторите преценят, моля да я преместят.

Предварително искам да се извиня, ако терминологията ми не е точна.

В неделя на 31 октомври се състоя сбирка на Братството във Ванкувър. Под Братство тук (в Канада) се разбира Универсалното Бяло Братство на последователите на Михаил Иванов. По принцип повечето от тях са "възпитаници" на Бонфен - центъра, основан от Михаил Иванов във Франция. За първи път се срещнах с тях в ИДЕАЛ, Джефри, Британска Колумбия, това лято. Оказа се, че има и във Ванкувър. За мен, някак си вътрешно, Учителя е Петър Дънов и ми се иска малко повече да се споменава неговото име, а не само на Михаил Иванов. Но тези хора така са научени, така им е предадено всичко на техния (френски) език и предполагам затова се измества малко акцента. Може това изобщо да не е важно, но имах нужда да споделя този нюанс, който малко ме смущаваше и в ИДЕАЛ, и сега. Събрахме се 12 души, включително едно 11-годишно дете. Връзката стана чрез ИДЕАЛ. Сбирката беше в дома на една от сестрите. (Честно да си призная все още се чувствам дискомфортно, когато трябва да нарека някого сестра или брат, та дори и в контекста на Братството. Сигурно защото съм много нова.) Всичко беше добре организирано и подготвено. Единствената ми база за сравнение са 7-8 конференции/лекции, на които присъствах в ИДЕАЛ. Редът беше същия:

1. молитва (казахме я три пъти)

2. песни (бяха избрали три), които пуснаха на запис и ние пригласяхме. За сравнение, песните в ИДЕАЛ се пееха само на живо и усещането беше невероятно. Тук ми се иска да отворя една скоба. Не знам по какъв начин най-добре да науча песните, при условие, че никога не съм пяла и много се притеснявам. Моля за съвет!

3. лекция - видео запис на Миахил Иванов на френски със субтитри на английски (за мое щастие).

След лекцията се преместихме в трапезарията и водещият беседата прочете 2 пъти мисълта за деня. Мисълта за деня в случая е от книга, написана от Михаил Иванов и съдържа няколко параграфа по дадена тема за всеки ден от годината по дати. В ИДЕАЛ мисълта за деня всеки ден се чете на всички езици, които се говорят там. Например, докато аз бях там, превеждах мисълта за деня всеки ден я четях на български. След това казахме молитвата, която и в ИДЕАЛ се казва винаги по три пъти преди и след хранене. Не разбрах кога и по каква причина са я променили от оригиналната. Сега тя е: "Божията любов разрешава всичките проблеми". Обядвахме в пълно мълчание. После пак казахме три пъти молитвата и поговорихме малко - най-вече кога ще е следващата беседа. Явно във Ванкувър не се организират повече от няколко беседи годишно, защото разстоянията са големи и няма център (сграда, стая или каквото и да е помещение), тъй като наемите са много високи. Обсъдихме възможността да провеждаме беседите всяка неделя онлайн с видеовръзка със специален софтуер. Все пак, поради големия интерес, се реши следващата беседа да е на 12 декември в дома на друго едно от семействата.

Не знам доколко всичко, което изписах, ще заинтересува някого, но за мен това е уникална възможност да съм в контакт с хора, които от години изповядват идеите на Бялото Братство.

Мир и светлина! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Жива.Благодаря ти за споделеното..

Честно да си призная все още се чувствам дискомфортно, когато трябва да нарека някого сестра или брат, та дори и в контекста на Братството. Сигурно защото съм много нова.
-аз също не можех дълго време да си обърна езика и не се опитвах да го правя.В един момент това обръщение само си дойде на мястото в определен момент и среда на хора,с които вече имахме общ извървян път.Спомням си,че се изненадах на лекотата ,с която ми дойде ,като обръщение ,защото регистрирах това на момента.

3. лекция - видео запис на Миахил Иванов на френски със субтитри на английски (за мое щастие).
Аз лично имам по-развита зрителна памет и предпочитам да чета беседите на Учителя Беинса Дуно.Мисля,че всеки намира,респ. - избира за себе си ,оня извор,от който да пие вода.От близо година се занимавам с изучаването на неделните беседи ,тук в Портала и те каня,ако имаш време и желание да се присъединиш.Всяка неделя се отваря по една беседа.За мен ,този ритъм се оказа добър.Освен неделните беседи в Порталът се изучават също Утринни слова и други беседи,които пък са свързани с мислите за деня.Часовата разлика не е проблем ,при този виртуален начин на изучаване.

Тук ми се иска да отворя една скоба. Не знам по какъв начин най-добре да науча песните, при условие, че никога не съм пяла и много се притеснявам. Моля за съвет!

Аз също в момента изучавам песните .Ние ги изучаваме в група,с помоща на една сестра,която е музикален педагог и добър познавач на братските песни..Веднъж седмично се събираме и разучаваме заедно песните. Ако се разучават в група,добре е да има човек с добра музиклана подготовка ,както обща,така и специална за песните от Учителя.Упражнявам се самостоятелно у дома ,като слушам запис и пригласям,което разбирам,че и вие сте направили във Ванкувър.

И тук на помощ ми е Порталът.Той е като пещерата на Аладин,този наш сайт.:3d_137:

Ето тези записи ползвам аз,но има и доста други.Въпрос на избор.

Светлина и Любов

Поздрави:3d_053:

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравей, Розалина!

Благодаря ти за разбирането. Да, определено смятам да започна да чета беседите на Учителя. За мен Учителя е един, затова не добавям име. За песните имам една позната (сестра :dancing yes:), която се надявам да може да ми помогне. Само трябва да го организираме. А Порталът несъмнено е безценен извор на информация. :sorcerer:

Светлина в душите!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, Учителят е вътре във всеки от нас и е Един - вътрешен водач! Това дали физиологичният носител на П. Дънов или М. Иванов асоциираме с вътрешния си водач, си е наша работа! Относно това проводници на какво се явяват личностите на Омраам Айванхов или Беинса Дуно - и двамата са равностойни проводници на целокупния живот. И двамата са Учители! Да, в Бонфен или в Лавал или в Джефри когато се каже "Учителю", асоциацията е с Омраам Айванхов, при пълно уважение към неговия Учител, Беинса Дуно. Аз също съм дълбоко свързан с Омраам, чувствам тази връзка! Няма как да ги сравняваме количествено - и двамата са мощни проводници! А качествено са идентични - проводници са на Космичния Живот! По различен начин! Омраам е по-мек, по-благ, по-недирективен. Беинса е по-идеалистично абстрактен. Няма смисъл да ги мерим, не е наша работа! Все едно да сравняваме кой е по-висш - Вивекананда или Рамакришна, Шивананда или Сатянанда, Миларепа или Марпа, Исус или Мохамед... Важното е да резонираме с този, който ни помага да се ресвържем със собствената си вътрешна божественост. Оттам нататък връзката пак съществува, но вече не е толкова учител-ученик, а приятел-приятел. Вътрешна силна връзка, по-реална от пипнимите неща наоколо! В индуизма, от който е черпил и Юнг, обръщението към Божественото има нива: 1)баща, майка, 2) учител, гуру, покровител, 3) приятел, приятелка, 4) възлюбен, възлюбена. Аналогично пътечката за развитие на душите ни през архетипните магистрали на анима и анимус (душа и дух), водещи до цялостната ни божествена личност (виж Юнг).

Аз чувствам връзката си с Омраам, резонирам с него! Както и с Беинса. С Омраам през сърцето и душата си, а с Беинса през разума и духа си!

Божията любов разрешава всичките проблеми! Пожелавам ви радостни неделни събирания!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...