Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

Правилата за участие. Как да ги подобрим?

Recommended Posts

Правилата за участие. Как да ги подобрим?

Както знаете при регистрация във форума, всеки участник се съгласява с правилата за участие във форума. Отдавна планираме да подобрим тези правила. Искам да помоля всички участници, които искат да помогнат в това начинание да се включат с предложения.

Пишете кратко и ясно и само конкретни предложения степенувани по важност. По възможност не коментирайте предложенията на другите участници, освен ако не желаете да допълните и обогатите някое предложение. Важно в тази тема е вашето виждане, какво вие бихте променили, какво вие бихте предложили, а не какво са казали другите. Имайте предвид, че всяко предложение трябва да има една съществена особеност. Всички правила трябва да са така изградени, че не само да създават подходяща атмосфера за форума, но и да натоварват възможно най-малко от към време екипа на сайта. В най-добрият случай, бихме искали участниците да се саморегулират с минимална намеса от екипа по поддръжката на форума.

Би било много добре ако в темата се включат, освен активно пишещите, и хора, които имат малко или никакво участие във форума досега.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Предлагам в Правилата за участие ,да се направи следната редакция:

Било:

Кирилица.

Препоръчително изискване при регистрация е потребителското име да бъде на кирилица и от него да става ясно пола на участника. По възможност потребителското име трябва да отговаря на името на участника (освен ако вече името не е заето). При писането на теми и мнения, също трябва да се ползва кирилица. Екипът ни ще Ви бъде благодарен ако пишете на граматически коректен български език.

Ако слагате цитати на други езици, моля превеждайте ги на български.

Да стане:

Кирилица.

Регистрацията и всички публикации в този сайт се правят на кирилица .,в това число е препоръчително потребителското име да бъде на кирилица и от него да става ясен пола на участника. По възможност потребителското име трябва да отговаря на името на участника (освен в случаите,когато това име е заето). Екипът ни ще Ви бъде благодарен ,ако пишете на граматически коректен български език.

Съществуващите към момента на промяна на правилата,потребителски имена на латиница ,могат да се запазят или да се променят на кирилица ,за което участниците получават съдействие от администратора на сайта.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди време бях направил един проект по отношение на правилата за участие във форума. Лично мое мнение е, че е много по-лесно и правилно да се определи какво не трябва да включва едно мнение, отколкото това, което трябва да включва. Това е и причината поради която повечето точки се оказаха забранителни и ограничителни. Повечето от нещата в проекта бяха заимствани от чуждестранни форуми в които ми е направило впечатление толерантното и културно водене на диалозите. Ето и какви бях предложенията:

1. С регистрирането си в този форум Вие поемате върху себе си задължението да спазвате правилата на форума.

2. Обсъждането на граматически и пунктуационни грешки допуснати от друг участник не е позволено, както и забележки отнасящи се до стилът му на изразяване. Вместо това се постарайте да Обърнете внимание на смисъла на самите съобщения.

3. Не се позволява обсъждане на личните качества на участниците, както и даването на оценка за степента на тяхното духовно развитие.

4. При смяна на ника, това следва да бъде оповестено на всички участници във форума.

5. Търсете допирните точки между Вас и другите участници, а не различията. В постовете си не правете предположения за мотивацията на участниците във форума. Изхождайте от предположението, че вашият събеседник мисли това, което казва.

6. Избягвайте многократното цитиране на предходни постове. Избягвайте и излишното цитиране на цели мнения на другите участници, когато за вас е достатъчно да приведете само част от тях.

7. По преценка на модераторите могат да бъдат откривани теми и форуми с правила за участие по-строги или по-свободни от общите. В тези случаи правилата за участие ще бъдат обявени допълнително на съответното място.

8. Не се позволява обявяването на едно учение за по-добро и над останалите, проявяването на нетърпимост към други учения. Същото се отнася и по отношение на различните националности и етнически групи.

9. Не се позволява политическата агитация. Желателно е да избягвате изказването на мнения свързани с настоящи политически въпроси.

10. Не се позволяват цитати и мнения описващи магически ритуали или агитиращи по някакъв друг начин към практикуването на магия, без значение бяла или черна.

11. Не се позволява агитирането и насочването, пряко или косвено към приемането на наркотични вещества, както и към извършване на престъпни действия.

12. Не се позволява цитирането на лични съобщения между вас и друг участник без неговото съгласие.

13. Не се позволява публикуването на лична информация отнасяща се до личността и живота на друг участник във форума без неговото съгласие.

14. Откривайки нова тема първо проверете старите теми и дали не можете да изкажете вашето мнение в някоя от тях.

15. Изказвайки мнението си във форума се замислете дали вашето мнение ще допринесе полза за другите участници в дискусиите или само на вас.

Някои от нещата всъщност вече са добавени в правилата. Други не фигурират, но за всички участници е очевидно, че трябва да се спазват (като подтикването към престъпление например)

Като добавка може да се добави и:

16. Не се позволява публикуването на мнения с порнографско съдържание, както и такива с прекомерна жестокост, насилие, кръв или друго негативно въздействие върху психиката.

Ще се радвам ако някой, който не е съгласен с някои от посочените точки, сподели кои, и защо смята така. Предполагам, че тук е мястото и сега е времето, ако някой не е съгласен с някое от сега действащите правила на форума, да посочи конкретно кое и защо не му харесва.

Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Във връзка с написаното от harederplease и ответното от мен, изразявам своята непреклонност и нетърпимост към триенето на мнения! Всеки да си носи последствията, за това, което е написал. Мое морално задължение беше да се разбунтувам. Недоволството ми от фактът, че образно казано грубите реплики бяха изтрити все още е в мен, но въпреки всичко уважавам правилата и модерацията в този форум! Тъй или иначе аз съм гост. Бих помолил модераторите да не се намесват в личната кореспондеция, каквото и да се пише там! Нека там поне изясняването продължи, без намесата на контролните органи в този сайт, каквото и да се пише! Това е предпазна мярка от моя страна, която считам за свое изконно право! В друг форум личната ми кореспондеция беше предоставена на модераторите от едно провокирало ме лице. Впоследствие загубих правото да бъда част от въпросния форум. И по-важното, така й не осъществих пряк контакт с провокаторът. Нека фунцията - блокирай потребител бъде забранена за harederplease!!! Потребители като harederplease не трябва да бъдат наказвани с предупреждения за бан и триене на мнения! Такива потребители е редно да понесат последствията за думите си безапелационно и навременно. С дръзкото и безоотговорно, унижаващо отношение към проблемите на Pandora, harederplease доказа своята нужда от лечение! Този път аз ще бъда психотерапевт! Моля, разберете ме и уважете хуманистичните ми възгледи!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В изтритите мнения е използван недопустим за нашия форум език. Личната кореспонденция в нашия форум не се контролира от модераторите. Ако някой не желае да получава лични съобщения от определен потребител, има опция за блокиране. Модераторите се намесват само в случаи на масово разпространяване на рекламен спам посредством личните съобщения. Потребителят, на когото сте отговаряли и който си е позволил неадекватно за нас поведение, вече е изтрит.

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сега чета какво е написал Станимир като предложения и мисля, че е подходил много успешно аналитично.

Аз искам да питам валидни ли са следните правила сега:

2. Обсъждането на граматически и пунктуационни грешки допуснати от друг участник не е позволено, както и забележки отнасящи се до стилът му на изразяване. Вместо това се постарайте да Обърнете внимание на смисъла на самите съобщения.

3. Не се позволява обсъждане на личните качества на участниците, както и даването на оценка за степента на тяхното духовно развитие.

13. Не се позволява публикуването на лична информация отнасяща се до личността и живота на друг участник във форума без неговото съгласие.

16. Не се позволява публикуването на мнения с порнографско съдържание, както и такива с прекомерна жестокост, насилие, кръв или друго негативно въздействие върху психиката.

.....ако са валидни, то веднага почвам да се оплаквам :)

Също така ми се ще да се въведе някакво такова правило:

"Статутът на модератор задължава форумците да поддържат съответното уваженение към модератора, когато той си изпълнява модераторската работа и пише мнения свързани с работата на форума и изпълнението на правилата. Обаче, модераторът не трябва да очаква съответното уважение и усещане за неприкосновеност, когато пише мнение по други въпроси, което го прави обикновен форумец, нито трябва да се опитва да сегрегира форумците, ако не харесат личното му мнение използвайки предимствата си на модератор. Също така модераторът не може да преценява и изказва мнение кой може и не може да пише в определени раздели, нито модератоско такова, нито лично".

Въобше според мен модераторът трябва да бъде държан много по-изкъсо отколкото другите форумци. Все пак той е избран да обслужва другите, не себе си.

Редактирано от БожидарЗим

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето това е много показателно.

Както политиците и чиновниците са на длъжност да обслужват другите, но предпочитат да обслужват себе си. Виждала съм и някои от най-дребните чиновници да се опиват от удоволствие, злоупотребявайки с миниатюрната си власт спрямо хората, които обслужват.

Духовни нагласи и приоритети предполагат по-развито отношение към властта, но ... Те хората отдавна са казали - Дай на някого пари/власт, за да го видиш колко струва.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако този форум има някаква бегла връзка с идеята за свободата, свободата на словото, тогава изобщо не бива да бъде модериран. Ако държите да темперирате и настройвате по-свой вкус форума, така както на вас ви харесва той да изглежда, а не така както расте и се развива да бъде... Ако е изцяло посветен на Учителя Дънов - нека модерацията бъде с тази цел. Ако е посветен на нещо друго, всичко останало да бъде отрязано. Та каквито целите, такъв и форума.

Може би, никой от хората с власт и сила тук не искат да допуснат грозната и неприятна страна на живота. А тя е част от живота.

Сега си представям как се опълчват отгоре ми всички, които са извисени и за жалост не могат да допуснат това, което е по-долно от тях тук в светая светих на Духа. :)

Просто мисля, че прошката и приемането трябва да са основен елемент в един форум, който евентуално претендира за духовност. Пък на който не му е мястото тук сам ще го разбере и ще си отиде, ако бъде игнориран, не чрез модерацията на някой, а чрез игнорирането на присъствието му, след като не сме способни да направим нищо по-добро за него. Не можем ли просто да допуснем нещата да са такива каквито са, хората такива каквито са и да обърнем внимание само на това, което ни засяга лично. Защо ни засяга? Обижда чувството ни за нещо, което смятаме за ценно и стойностно, което бива осквернено. От това ли искате да се защитите тук? Бягайте, избягвайте онова, което ви отблъсква и не ви е по вкуса. Крийте се още от лицето на това, което се манифестира пред вас. Забийте си главите като щрауси, все едно не съществува. Така е най-добре.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

...

Също така ми се ще да се въведе някакво такова правило:

"Статутът на модератор задължава форумците да поддържат съответното уваженение към модератора, когато той си изпълнява модераторската работа и пише мнения свързани с работата на форума и изпълнението на правилата. Обаче, модераторът не трябва да очаква съответното уважение и усещане за неприкосновеност, когато пише мнение по други въпроси, което го прави обикновен форумец, нито трябва да се опитва да сегрегира форумците, ако не харесат личното му мнение използвайки предимствата си на модератор. Също така модераторът не може да преценява и изказва мнение кой може и не може да пише в определени раздели, нито модератоско такова, нито лично".

Въобше според мен модераторът трябва да бъде държан много по-изкъсо отколкото другите форумци. Все пак той е избран да обслужва другите, не себе си.

Понеже темата е за конкретни предложения, как смяташ да се осъществи контролът върху действията на модераторите? Кой следва да го осъществи? Ако се очаква администраторите на сайта да четат всяко мнение и съответната модераторска намеса, така се обезсмисля съществуването на модератори. Остават потребителите, като възможността да изпратят лично съобщение до някой от администраторите в случай на нарушение от страна на модератор и в момента е налична. Разбира се, няма предвидени наказания, но не мисля, че е и нужно.

Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ако този форум има някаква бегла връзка с идеята за свободата, свободата на словото, тогава изобщо не бива да бъде модериран. ...

Как смяташ, колко от потребителите в сайта мислят по същия начин? Да, в живота има всичко, но то не е събрано на едно място. Има места за хазарт, има места и за молитва. В надземния свят това разграничение е още по-ясно изразено.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

....Модерирайки подобни потребители и мнения, ние с любов ги освобождаваме от изкушението да си навлекат карма точно при нас.

...

Слушай Донка, ако се модерираш....упс, ако се кандидатираш за политик, да знаеш, че ще те подкрепя.

Имаш нужния изказ, а пък знам, че наистина го правиш с любов :) :) :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моя опит показва, че няма смисъл от подобряване на правила, а от подобряване на потребителите.

ПП: Леля си знае работата m096.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря, Божидаре :), ако смяташ, че си ми направил комплимент. Уважавам позицията на политиците в твоята ценностна система, но в моята те не заемат същата позиция явно. Кандидатирала съм се само за ученичка и се модерирам редовно, което си личи по бележките за редакция под всеки от постовете ми. Благодарна съм на всеки, който ми дава ценни гледни точки и на тези, които не харесват или не споделят мои мнения и решения.

Не бих сменяла потребителите - обичам си всички такива каквито са - дори и тези, които се е налагало да модерираме и дори да слагаме под наблюдение. С доста от тях станахме приятели - един от тези, на които съм особено благодарна е mvm. :3d_064:

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Няма смисъл от подобряване на правилата. Необходимо е подобряване на потребителите.

Наличието на стойностни теми и мнения в който и да е форум ще привлича към дискусиите в него нови и нови стойностни потребители.

От друга страна, всеки активен (или не чак толкова активен) потребител би могъл да доведе поне един нов потребител от своята онлайн или офлайн среда.

Разбира се, винаги остава възможността някой случайно прелитащ нов потребител да се окаже качествен и да добави още качество на темите и на мненията във форума.

Нека не забравяме, че форумът е това, което е, заради усилията на своите потребители. Колкото повече качествени потребители пишат в него, толкова по-качествени теми (като заглавия) и мнения в тях ще има.

Аз не познавам потребителите, които някога са писали тук (понеже съм един от най-скорошните форумни потребители), пък и не чета целия форум и няма как да попадна на техни мнения. Затова бих дал един съвет - опитайте се да върнете тук някои потребители, чиито мнения ви липсват, а те не са писали отдавна.

Понеже темата е за подобрението на форумните правила, аз искам да попитам:

А кога за последно форумните правила са били редактирани? Откога датира последната им версия?

Редактирано от ISTORIK

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това е интересно предложение, за връщането на предишни активни потребители. На мен наистина някои ми липсват, Пламъчето, нищо, че е тук - бяга по фланга и вече не е активна, Ерендил пък съвсем изчезна, заядливкото Канел и той, Христо в началото на годината беше наказан и той ми липсваше, добре, че се върна.Единственият вариант е да им пишем на лични, но ако те не влизат изобщо в Портала, как ще разберат.? Аз лично съм го правила, писала съм на някои потребители, които са ми липсвали, притеснявала съм се, да не се е случило нещо с тях, с повечето държа връзка.....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Носталгията по стари потребители се появява от време на време и вътре в екипа. Преди години се наложи да обмислим това внимателно и евентуално да го заложим в правилата. Лично от админите бяха направени няколко експеримента да бъдат поканени потребители, които по различни причини бяха прекратили участието си във форума. Част от тези, които бяха попадали под наблюдение и/или бяха изключени от форума, се опитаха да се върнат на бял кон, демонстрирайки явно презрение и превъзходство и над останалите потребители, и над екипа на форума. Наложи се отново да бъдат ограничени. Това се очакваше, но се надявахме на друг изход.

Поканени бяха и други потребители, които просто бяха загубили интерес към форума. Някои изобщо не реагираха, други благодариха и обясниха, че вече нямат време или вниманието им е ангажирано с други важни за тях неща. Напълно разбираемо - не би било разумно да живеем със самочувствието на форум, да участваш в който, е нещо като чест или дар от Небето... Ние сме обикновен форум с конкретни очертания и атмосфера и би било наивно да очакваме от хората да са ни верни почитатели или да се чувстват длъжни да участват и четат, за да бъдат "съзнателни". В крайна сметка всеки си има своя път и своите уроци. В определен период те може да минат през форума и да отминат в своята посока. Други пътища доста време се развиват паралелно с живота на форума. Моят личен не е зависим от Портала, имам много интереси и работа и извън този форум и сайт.

Аз самата съм се регистрирала и съм участвала в още няколко различни форума, модератор на един от които е ISTORIK. Добри, интересни форуми, но денонощието е от 24 часа, от които поне 10 са отдадени на професията ми, още поне 7 са определени за сън и почивка, още поне 2 часа за лично развитие, останалите едва стигат за домакинство, лична хигиена, семейни и приятелски контакти информираност и... от тях се опитвам да спестя поне час на ден за този сайт. Но това не означава само форума...

Ето защо прекрасно разбирам хората, които са намалили участието си при нас Сигурна съм, че ако един ден усетят необходимост отново да участват, ще го направят с радост, но засега са на друга "линия". Благодарна съм на всеки от тях, че там някъде на своите "полета" садят и се грижат за семената на любовта, които може би са пренесли от тук.

Ако пък някой се е почувствал обиден или недоволен от нещо и затова е напуснал, значи за него има други, по-добри места. Един харесва повече "сол и пипер", друг пък влиза за мир и светлина и любов; един смята, че сайтът има прекалено много "сухарски" теми с беседи и цитати, друг - че сайтът е прекалено пъстър и не спазва някаква основна линия като близките ни по дух bratstvoto.net и beinsadouno.org. Едни отварят само темите от форума, които събуждат интереса им и им помагат да намерят събеседници и съмишленици - те не надничат в секциите с лекции, в библиотеките на сайта и в блоговете. Други виждат основната ценност на сайта във богатството от материали, които предлага, в пълните ни и добре подредени библиотеки с отлично работещи търсачки... Радвам се за всеки от тях и се опитвам да правя всичко, което е по силите и времето ми, и форумите и другите секции да се пълнят с повече ценни неща.

Ето например сега ми се върти един нов проект за попълване на секцията с уикицитатите с мисли за организациите и обществото. Ако някой се интересува, нека ми пише.

лека нощ приятели :3d_064: и успешни уроци до изгрев!

Редактирано от Донка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това е интересно предложение, за връщането на предишни активни потребители. Единственият вариант е да им пишем на лични, но ако те не влизат изобщо в Портала, как ще разберат?

Ами, ако имат възможност да получават на имейла си своите лични съобщения от форума, ще могат да видят, че им е писано. Ако им знаете имейлите, ако си пишете в някакви чат програми (ICQ, Skype, mIRC и други), ако са ви приятели във Фейсбуук... Ако им имате телефонните номера на стационарния/фиксирания и мобилния телефон... Ако пишат в друг форум, издирете ги там... Ако са ви съседи, позвънете на вратата им...

Абе, все трябва да има начин да се свържете с тях...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Христо

Илен :

Христо в началото на годината беше наказан и той ми липсваше, добре, че се върна
Бъркаш в хронологията. Наказанието за което говориш, изтече преди около година и половина. :D Все пак, благодаря, че съм ти липсвал. :)

vorfax :

Моя опит показва, че няма смисъл от подобряване на правила, а от подобряване на потребителите.
Ворфакс е фен на форумното инженерство с цел запазване и подобряване на нивото на участниците...:D Редактирано от Христо

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Лично от админите бяха направени няколко експеримента да бъдат поканени потребители, които по различни причини бяха прекратили участието си във форума. Част от тези, които бяха попадали под наблюдение и/или бяха изключени от форума, се опитаха да се върнат на бял кон, демонстрирайки явно презрение и превъзходство и над останалите потребители, и над екипа на форума. Наложи се отново да бъдат ограничени. Това се очакваше, но се надявахме на друг изход.

Поканени бяха и други потребители, които по някаква причина бяха загубили интерес към форума.

Някои изобщо не реагираха, други благодариха и обясниха, че вече нямат време или вниманието им е ангажирано с други важни за тях неща.

Е, важното е, че сте направили жеста да ги поканите обратно. Показали сте им вниманието си към тях.

Разбира се, че денонощието е само 24 часа, а понякога офлайн дейностите изяждат времето за офлайн дейности (случва се обаче и обратното)... А хората се променят - променят се личностите им, променят се интересите им...

Моята идея беше да се поканят някои стари потребители, ама не знаех, че това вече е правено. Жалко, че някои са се държали надменно и пренебрежително с всички!

Другата ми идея е да се поканят нови стойностни хора - от форуми, блогове, социални мрежи, онлайн игри, офлайн приятели... Хора, които познаваме и за които предполагаме, че форумът би им допаднал. Дори и да не пишат тук активно, може би някой от тях би довел някого, когото познава, а ние не познаваме.

Редактирано от ISTORIK

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да Христо, прав си, бъркам, вярно е, че беше в началото на миналата година, но помня, че имаше такъв париод. Както и да е.........

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×