Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво

България преди един век и България сега

Recommended Posts

Април, 1880 г. Х. разправя, че човек в България е като в лудница, пълна с хора с различни кокарди и ордени... Човек ще затъпее. Никакъв копнеж, никакъв идеализъм, никакъв ентусиазъм.

Декември, 1881 г. Положението е страшно черно и безнадеждно, не се вижда как може да се излезе от него. В Европа всичко върви като да вървиш на параход, а тук на платноход. Често по цели месеци седиш в миризливи води между подводни скали и чакаш вятър.

Юли, 1883 г. Съвършено се аклиматизирах, подивях, прекъснах живата връзка с Европа, мисля със синтаксата на Балканския полуостров. Чашата на това ориенталско нехайство и яваш, яваш, на тази неопределеност, е съвършено препълнена.

Март, 1884 г. Аз се намирам в пълна, може би нездрава летаргия. Сутрин мъртвешки сън, а вечер силна сънливост, пълно отвращение. Няма подтик, говориш постоянно с едни и същи хора, срещаш едни и същи мисли, само в друго облекло... След връщане отвън всякога си жив, весел, с пълна глава с планове, с интерес за подробности, ала всичко това изчезва полека, без да усетиш как.

* Откъсите са от „Български дневник“ на Константин Иречек (1854 - 1918), който пристига в София през 1879 г. и става главен секретар на новосъздаденото Министерство на народното просвещение. През 1881-1882 година, по време на Режима на пълномощията, оглавява министерството в правителството на Казимир Ернрот и в правителството без министър-председател. По-късно е директор на Народната библиотека. Иречек е един от инициаторите за възобновяването на дейността на Българското книжовно дружество в София и от 1884 г. е негов редовен член. Извършва няколко обиколки из страната с научна цел.

България преди един век и България сега. Има ли разлика?

Дали пък не е твърде черноглед Иречек?

Наистина ли няма никакъв идеализъм, копнеж и ентусиазъм в българите?

Наистина ли човек е пълен с планове и идеи, чувства се жив, весел е, само ако живее в чужбина?

Каво правят будните български умове в наше време?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

България преди един век и България сега. Има ли разлика?

Има. Често се удивлявам на ума и изискаността на някои хора. Вярно, има и много варварщина, но ми се струва, че и доста просветени души има по нашите ширини. Трагедията е, че нямат надежден механизъм на защита от простаците, поне ще се отнася до държавата и институциите. Т.е. често стават жертви на разни байганьовци и башмайстори.

Дали пък не е твърде черноглед Иречек?

Да, мисля, че хиперболизира. :(

Наистина ли няма никакъв идеализъм, копнеж и ентусиазъм в българите?

Другият проблем е, че сме на доста лошо геостратегическо място - на границата сме между Запада, Близкия и Средния Изток. Големите братя постоянно ни чекнат и се опитват да ни обладаят, не без успех, трябва да се отбележи. Виж, ако бяхме на скандинавския полуостров, Мадагаскар или Нова Зеландия едва ли щяхме да имам тези проблеми. Но такава земя ни е отредил Бог - кръстопът. :hmmmmm:

Наистина ли човек е пълен с планове и идеи, чувства се жив, весел е, само ако живее в чужбина?

Не мисля. На мен например езикът винаги ми е бил сериозна пречка. Знам, че колкото и да го уча няма да го науча толкова добре като родния си език. Неприятното е, че българите много се дъвчем един друг. Не без помощта на великите сили, както вече писах, които постоянно ни "разделят и владеят". :angry:

Какво правят будните български умове в наше време?

Въртят си колелцата в главата, какво друго. :P

Редактирано от Канел

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Развитие на България след 2011г

2011г.

Най-после е избран изпълнител за прокопаване на тунел под прохода Шипка. Месец по-късно челната копаеща машина се разтърсва от удар и спира. Екипът от специалисти и работници се събира на мястото, а после следва буря от възклицания, вариращи от „О, май год!” до „Бах мааааму!”. Скоро идва полиция, после официални лица, районът е отцепен. Всички следят новините и сменят канала точно преди спорта, което срива тотално рекламния пазар. За всеки случай проектът е променен и се почва копаене на съвсем друго място, но и там се повтаря същото – удар и т.н.

Извиканите на място геолози само констатират неумолимата истина – тунел няма да има.

Понеже цялата основа за планината е един огромен слитък самородно злато с тегло около десет милиарда тона.

Когато научава новината, министър-председателят (знаете сами кой е ББ ), който в момента одобрява стратегия за доказване, че всъщност сега народът живее много по-добре отпреди две години, се сепва, отказва да отиде да открие линията на метрото „Люлин – Перник” и звъни на президента (Гоце). Тъй като това е почти прецедент в последно време, държавният глава оставя за миг плана, предназначен да убеди всички, че никога не са живели по-зле, и вдига слушалката на специалния телефон.

„Гошо, разбра ли? – пита възбудено министър-председателят (Бате Б). – Я зарязвай всичко и ела да се напием!”

Когато чува новината, президентът само успява да попита: „Ама на всеки километър и така – до края?” Чул потвърждение, нарежда да приготвят кортежа, а пилотната кола е пратена да купи домати – от розовите, които са най-скъпи.

Световните борси се сриват, неподготвени за подобен удар. Тъй като обаче твърде малко са страните, досетили се да държат резерви в калай или сирене, нищо не може да се направи. Освен да се завижда, разбира се.

Редица основни играчи в родното публично пространство получават микроинфаркт – да е тон-два, да го откраднеш, но цяла планина реже ли се с ножовки? Това да не ти е подводница? А и всичко е блокирано от армията, стреля се без предупреждение.

Но все пак скоро кирките достигат цената на телевизорите и дори се превръщат в уместен сватбен подарък – да направиш първата копка, така да се каже.

А оксижен се разменя срещу джип, но пак е трудно да се намери.

2012 г.

България отдавна е изплатила всички свои дългове и сега кредитира съседите си. Сериозно се обсъжда идеята левът да стане общоевропейска валута, но БНБ се колебае – все пак да ни висят на гърба толкова икономики… Никой вече не работи, заплатите се получават по сметка от държавата, голяма част от банките фалират (а дано всичките да фалират!), понеже никой не иска парите им.

Всички български емигранти се връщат у дома въпреки настоятелните молби на местните власти да останат и да харчат парите си там.

Митниците и Министерството на труда и социалните грижи са премахнати като абсолютно излишни.

„Ролс-Ройс” открива завод в Ловеч само за нуждите на местния пазар.

2013г.

Партиите са премахнати, понеже вече никой не го е еня за тях. Някой се сеща, че тя всъщност и Стара планина някога била подарена от народа на баща му, но този път го отсвирват. Обиден, той предлага да го направят поне цар.

България става президентска република. За държавен глава е избран бившият министър-председател, понеже в кампанията си успява да докаже, че именно той е бил инициаторът да се прокара тунелът (а кой, ако не той, ако не беше ББ - метро на куково лято), в резултат на което… Печели всички гласове на трите процента българи, направили си труда да отидат до урните. Впрочем според новоприетата конституция това не е проблем – нейният член първи гласи: „Гледай си живота и не се прави на интересен.”

Сменен е и химнът – сега той се нарича „Селската баня”, като при официални случаи на места се пее „на-на-на”.

Най-големите световни банки заемат мястото на фалиралите местни. На мястото на „Кремиковци” започва строежът на „Българияленд”, увеличено копие на „Дисниленд”.

Македония, Турция и Гърция започват да излъчват новини на български език. (Крайно време беше.)

2014 г.

Цар Киро купува „Манчестер Юнайтед” и назначава за президент Александър Томов. В резултат на това Бербатов прекратява договора си, връща се у нас и спори за титулярно място в „Спортист” – Своге с Кристияно Роналдо.

Променена е изцяло учебната програма в средния курс – например по математика се изучават само броене до сто и теория на вероятностите (основно приложението й при игра на рулетка). Останалите предмети почти всички отпадат, понеже на богат човек образование не му трябва. В часовете по физическо възпитание се играе само голф.

България излиза от НАТО и го наема като частна фирма за охрана на границите да спира увеличаващите се вълни от имигранти.

Провежда се преатестиране на хотелите в страната и всички, получили по-малко от шест звезди, са съборени и построени отново. (Лелеле в Слънчев бряг е било мазало.)

Потомците на Балдуин Фландърски (и цялата им рода до десето коляно, както и съседите) претендират да получат българско гражданство.

2015 г.

Вестник „Струма” купува “Файненшъл таймс”, добавя там форум и забранява писането на латиница в него. Впрочем това е проблем само за по-възрастното поколение – младите вече три години учат български като основен чужд език и, общо-взето, се оправят.

Страната е залята от испански, френски и немски емигранти, работещи основно в туризма и строителството.

Главният офис на „Майкрософт” е преместен в Правец, а Бил Гейтс обича да отдъхва на пейката до паметника на Тодор Живков. На пазара се появява новият “Windows Bay Ganyo”, който работи само с гласови команди на български. Например за рестарт се използва: „Abe az shto ne ti…”

В знак на добра воля и желание за бъдещо сътрудничество от всички европейски затвори са освободени лежащите там българи, въпреки че никой не е молил за това. Цялата тази пасмина пристига на летище София и директно е изпратена в Белене – по това време вече известен курорт. Осъдените денем прекарват времето си на спа-процедури, а вечер в казиното. „Амнистия” се смята за неприлична дума и никой не я използва.

2016 г.

„ЦСКА” и „Левски” за пореден път отказват поканата за участие в Шампионската лига – пари не им трябват, а и ги мързи да тичат (друго си е да поркат в Sin City ). БФС тегли жребий кой да представя страната (никой не иска), пада се на „Калиакра” и те проклинат лошия си късмет.

След месец спортните медии по света се възхищават на подвига на „Реал” – Мадрид, който въпреки скромния си бюджет успява да завърши наравно на свой терен със звездната селекция на българския клуб.

Откупената обратно от държавата БТК на свой ред купува Дойче Телеком и още няколко големи оператора. В знак на уважение към славното минало целият чуждестранен мениджмънт е задължен да ползва само стационарни телефони.

На границата са заловени първите американски и японски емигранти.

2017 г.

Като първа световна икономическа сила България осъзнава своя дълг пред човечеството и започва да се меси във всички регионални конфликти. Понеже – нали помните – отдавна няма армия, просто изпраща свои представители да декларират, че ако вие не…, ще спрем инвестициите у вас. Обикновено след подобно изявление враждуващите страни започват да се прегръщат и отварят бутилка с гроздова.

Тъй като страната разполага с огромен фонд за исторически изследвания и спонсорира кого ли не, скоро всеки ученик в Европа е твърдо убеден, че България е спечелила сама Втората световна война срещу съюза на Германия, СССР, САЩ , Япония и останалите, въпреки че подло са били бомбардирани с атомно оръжие малките сливенски селца Хирошимово и Нагазаково. Все още се спори обаче дали Наполеон е бил роден в Плевен, или само коренът му е български.

Водени от носталгията, известни наши финансисти – като Жоро Сороса например – си играят с икономиките на Великобритания или Италия и понеже им е в кръвта, почти ги докарват до фалит. Но когато местните започнат да палят парламентите, ние поемаме разходите и всички са доволни.

България извежда двадесети пореден сателит в Космоса, за да могат и членовете на експедицията ни в Антарктида да гледат мача „ЦСКА” – „Левски”.

11.09.2018 г.

Два самолета, отвлечени съответно от американски и японски терористи, се насочват към двата най-големи мола в София…

А още не сме изхарчили и половината от златото... :)

Източник

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега

×