Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Информирано ли се съгласяваш?


Recommended Posts

Информирано ли се съгласихте при постъпване за раждане? Зачетоха ли желанията, които имахте? А що се отнася до грижите за кърмачето и въпросите, които имахте за кърмене и обгрижване?

Основно право на всеки човек е правото на неприкосновенност над собственото му тяло. Всяка жена притежава това право и всякаква намеса е незаконна, освен ако не е извършена с изричното съгласие на жената. В сферата на медицината се използва така нареченото „информирано съгласие." Това е не просто документ, под който бременната трябва да се подпише, за да бъде приета в болницата за раждане. Напротив -- това е процес на обмяна на информация между бременната жена и нейния лекар.

Датата е 25ти ноември, часът е 10.30

СОФИЯ – Майчин дом-София (ул. Здраве 2)

ВАРНАпред СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов"

http://www.estestveno.com/node/1753

http://www.rodilnitz..._womens_rights/

http://www.rodilnitza.com/blog/

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Съвсем на скоро в една магистърска програма се изненадах как е възможно да се остави такава огромна неустановеност по въпросите на информираното съгласие в българската здравна уредба. Изследвахме над 10 типови документа на различни лечебни заведения. Тенденцията при всички беше максимално да си "сложат ламаринката" и в същото време да засвидетелстват коректно отношение към пациентите. Въпреки съществуващите медицински стандарти в различните специалности и ред други документи с етични правила и норми няма как човек да не си зададе куп въпроси из областа на съмненията и предположенията четейки този прословут документ, наречен "информирано съгласие". От друга страна трудно би могло да се предвиди и опише всяка потенциално възникваща спешна ситуация в процеса на лечението и престоя в болнично заведение. Разбирам и колко проблемно би било на пациентите / в частност на родилките/ да получат достатъчен обем от информация в хода на медицинска интервенция и още по-трудно да приемат или отхвърлят определени лекарски поведения.

Мисля, че ни е нужен един широк обществен дебат с ясно определи начало и край, който да "напише" такива правила, че максимално да удовлетворят потребностите на пациентите да се лекуват и на лекарското съсловие да прилага знанията и опита си в хода на това лечение.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...