Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Розалина

Вегетариански рецепти за празници

Recommended Posts

Здравейте приятели.

Никак не е трудно да се направи меню за Бъдни вечер.През последните години ,дори месоядците отдават дължимото на традицията от времето на нашите баби и сядат пред една изцяло вегетарианска софра.

Днес, вече преглеждам списъка с храните,които обичайно приготвям.Прави ми впечатление,че съм наблягала( през миналите години),на боба в менюто-Чушки пълнени с боб,хайвер от боб,салата от варен боб.

Иска ми се ,тая година, да внеса малко разнообразие .Бихте ли споделили някоя своя рецепта в тази тема?

Едно от нещата,които аз слагам на масата е следното:

В малка керамична купичка смесвам-

1 кафена чашка мед + смлени орехи (на око преценявам количството) +няколко скилидки нарязан чесън.

Въпреки привидно несъвместимите вкусове ,на меда и чесъна,се получава доста добра и вкусна разядка за постната питка с паричка.

Поздрави.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ето ви една рецепта,която аз прилагам на Бъдни вечер понякога:Праз лук с картофи на фурна.Продукти:1-1.500кг. картофи; 2глави праз лук/ако са малки може и 3/; 5-6суп.лъжици олио; 1суп.лъж.-червен пипер/по избор може и лют/; сол,чубрика,един дафинов лист,черен пипер-тези подправки се слагат на вкус; 2-3ч.чаши вода. Приготвянето е просто: Нарязвате праза и го задушавате за 10мин. на котлона с всичките подправки,водата и олиото.Нарязвате и картофите,не много на едро и ги слагате в тавичка,върху тях изсипвате задушения праз лук и слагате ястието да се пече във фурната.Следите картофите да омекнат,и пак по ваш избор може да ги запечете повече,или пък да ги извадите по-сочни.На мене ми харесва,дано и на вас да ви хареса.Приятен апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Илен .благодаря за интересната рецепта.Мисля,че няма да чакам 2 дни,за да я пробвам.:dancing yes:

Моята разновидност на тази рецепта е :

1.Картофи 1 кг-обелени и нарязани според желанието.(аз режа на не много дебели кръгчета)

2.Лук-2-3 глави средни(червен,а може и от другия) също нарязан на едро

3.Гъби-маринована култивирана печурка -1 среден буркан

4.Сол на вкус,

5.Червен пипер -1 чаена л.

6.1 -2 ч.ч. вода

7.Масло(1/2 пакетче) или зехтин

Всичко това се обърква ,слага се в тавичка и се пече до готово на картофите.

Сервирам със следната добавка:

Една топка пастет от :Извара +Копър нарязан на много ситно+чесън пасиран +сол

Обаче не се бях сещала да пробвам с праз лук.Непременно ще опитам.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Розалина,изглежда вкусно,аз много си падам по такива бърканици/както майка ми ги нарича/, ще я пробвам и аз.Само че ще почака ден два,защото току-що забърках един постен гювеч за домочадието. Благодаря.Бъдете здрави.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Привет Розалина, постната вечеря за Коледа е голямо предизвикателство. :3d_146:Освен традиционната питка с късмети, се отдава много  старание и за баницата.Приготвям я със сирене, яйца, кисело мляко и сода за хляб, използвам точени кори.На нашата трапеза присъстват и чушките пълнени с гъби и ориз, и праз лук.Интересна рецепта е ястие приготвено от гъсто квасено мляко, печени белени чушки, прясна краставица и чеснов лук.За десерт естествено е баклавата и много плодове.Задължителна украса са орехите и чеснови скилидки на трапезата като декор и някоя свещичка. :thumbsup2:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Павлета.

Интересно,баницата,баклавата и ястието с гъсто изцедено мляко на Бъдни вечер ли ги поднасяш или на 25.12-Рождество?

Защото аз на 24.12-Бъдни вечер приготовлявам ястия ,в които са включени само растителни продукти .

Поздрави

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Да , за Бъдни вечер си приготовлявам същите неща.Въпрос на вкус, хубави празници Розалина!Може да ми предложиш някоя твоя идея, с удоволствие ще я  приема! :thumbsup2:  

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

При нас също е прието на Бъдни вечер всички ястия да са от растителен произход.Баницата,която слагаме на трапезата е приготвена с плънка от праз лук или тиква.За приготвянето на празничната вечеря не използваме мляко и яйца.Може би в различните райони на страната,традицията е различна.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

59.gif Много вкусна тема.

Аз ще споделя една любима рецепта, която става бързо и е много вкусна.

Пълнени пиперки, но по техниката на сърмите.

Загрява се ориз, в който се слагат или зеленчуци или както ние ги обичаме с гъби, в един дълбок тиган.След като се задуши се добавя вода колкото да набъбне и подправки, по избор, аз слагам червен и черен пипер, сол и гъбен бульон. Това отнема около 15-20 мин. Докато оризът набъбва на тих огън, си приготвяме печените пиперки( който си няма домашни , по магазините има готови печени пиперки)разрязваме и разгъваме. когато плънката е готова във всяка пиперка слагаме по една лъжица плънка и я завиваме на руло овалваме в брашно и подреждаме в тенджера. ако станат повече ги подреждаме равномерно една върху друга. Наливаме вода колкото да се покрият и се вари 15-20 мин на тих огън. Изваждат се и се сервират с част от бульона, така за около 40 мин имаме цяло плато с вкусни пиперки. По желание може да се сервират с млечен сос. Ние предпочитаме следния: разбивам в купичка кисело мляко около половин чаена чаша, 1 яйце и 1-2 лъжици брашно и 5 мин преди да приключи варенето изсипвам сместа във врящите пиперки леко разбърквам. Така пиперките се поднасят готови със собствен и млечен сос.

И за десерт страшно бързата и мноого вкусна, винаги успешна рецепта за шоколадови мъфини или коледни кексчета.

Правя ги във формички за крем карамел със същия успех както и във форми за кексчета.

90 г разтопено масло

70 г черен шоколад

200 г брашно

100 г захар

1 ч л ванилова захар

2 с л какао на прах

2 ч л бакпулвер

1/2 ч л сода

2 яйца

150 мл прясно мляко

Приготвяне:

• В купа се смесват всички сухи продукти.

• В друга купа се смесват яйцата, прясното мляко и разтопеното масло, разбива се с миксер за 2-3 минути.

• Шоколадът се начупва на малки парченца.

• Внимателно мократа смес се излива към сухата и се разбърква.

• Прибавят се парченцата шоколад и се разбърква още веднъж.

• Фурната се загрява на 180 С .

• Сместа се разпределя в намаслени форми за мъфини (12 броя), като се запълват на 2/3 от обема им.

• Пекат се 20-25 минути и се оставят за 5 минути в изключена фурна.

• По желание се украсяват с шоколад и ягоди.

Само да добавя че за да се гарантира успешно печене първо се пекат 15 мин само отдолу и 15 мин отгоре и отдолу.

За 30 мин може да сте спокойни и да посрещнете изненадващи гости с ястие и десерт 3d_105.gif да ви е сладко.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

....с боб,хайвер от боб,салата от варен боб.

Ето една изпитана рецепта, с която може да се намали изобилието от боб:rolleyes: /въпреки, че нахута също е от семейство бобови/

ХУМУС

Продукти:

250 гр. нахут;

2-3 супени лъжици сусамов тахан;

3-4 супени лъжици зехтин;

2-3 скилидки чесън;

сока на половин лимон;

1-1,5 чаена лъжичка кимион;

1-1,5 чаена лъжичка кориандър.

сол на вкус.

Приготвяне:

Нахутът престоява една нощ накиснат във вода, след което се вари 1-1,30 ч. като първата вода се изхвърля. Сварения нахут се почиства от люспите, които са се отделили в резултат на варенето и се пасира, като към него се добавят останалите съставки. Към добре пасирания нахут, смесен с другите продукти се добавя по-малко от втората вода, в която се е варил нахута до получаване на желаната пастообразна консистенция.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз пък напоследък ям много праз rolleyes.gif Ей-така с препечени филийки и меродия.

Сигурно кулинарните майстори ще си кажат: "То пък голям праз, че ядеш праз!".. Ама, не ме бива в яденето на готвено.

Затова, ще ви предложа 2 рецепти.. с праз biggrin.gif, които съм си измислила да приготвя на баща ми.

Супичка

Продукти: 2-3 картофа, 2 праза, 2-3 шепи фиде, 2 домата, зехтин, мащерка, чесън, магданоз (копър).

Празът се задушава с малко сол, прибавят се картофите и заедно врат до сваряване.

Отделно фидето се слага в нагорещен зехтин и 2-3 минути се "джъзва", докато стане хрупкаво. Към него се добавят ситно накълцаните доматки, чесънчето и мащерката. Като се задушат напълно и те - се прибавят към готовата супа, заедно със свежите зарзавати.

Салатка

Продукти: 1 пакет кус-кус, 2 праза, 1 чаша млечна царевица, копър, сол, червен пипер, зехтин.

Царевицата и празът се задушават в зехтин и червен пипер.

Отделно се сварява кус-кусът с малко сол.

След това, се смесват и им се добавя копър.

Сещам се и за една друга интересна комбинация, която опитах преди години - супа от леща и карфиол.

Приготвя се по стандартния начин, както се прави леща, но с разликата, че се добавя и 1 зелка карфиол (отделена на розички).

Беше вкусно.

Редактирано от Ирина - Horus - Чебурашка

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Рецептата ми не е празнична, но е вкусна и лесна. Признавам си записана от готварска ТВ и малко променена.

344.gif

1 купа кротони /по възможност от пълнозърнест хляб/

5-6 скилидки чесън се пресоват през преса и се запържват за секунди в 25-30гр. масло.

Нареждаме в тавичка и объркваме всичко. Поръсваме с пармезан /тъй като нямах сложих обикновен кашкавал/.:feel happy:

Запичаме за 10 мин. при 180 градуса.

* * * * *

В тиган задушаваме моркови, лук, чушка на едри парчета, прибавяме магданоз и подправки по вкус /по желание можем да сложим и гъби или други зеленчуци/.

Когато извадим тавичката смесваме със зеленчуците и хапваме, като гарнираме със салата.

Приятен апетит!

224.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Една интересна рецепта за след празниците:Сваряваме определено количество картофи,които пасираме.В отделен съд слагаме мазнина и вода, сол на вкус,червен лук,моркови рендосани с няколко нарязани гъби, прибавяме и чубрица, а когато заврат на бавен огън- изсипваме съдържанието в пасираните картофи и прибавяме сиренето.Смесваме хубаво всички продукти и оформяме с влажни ръце кръгли топки,които поставяме във фолио, издърпваме краищата на фолиото .Домакинскота фолио се нарязва на парчета 50/50 см и поставените в средата картофени гнезда се покриват с 1 яйце.Пече се на бавен огън около 20 мин. :3d_017:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Обичам да правя млечна салата с моркови,ето как.Нужни са моркови,кисело мляко,малко зехтин,сол,магданоз,сух риган.Количествата на продуктите са по желание според вкуса.Аз взимам 2-3 големи моркова,нарязвам ги на тънки ивици около 5-6см.;нарязвам на ситно и магданоза.После в една купа смесвам всичко заедно с половин кофичка к.мляко /аз ползвам БорЧвор/ по избор.Оставям салата 10-15мин. да се овкуси и после консумираме с удоволствие.Дъщеря ми си я приготвя в малко по друг вариант: тя морковите ги рендосва,заедно с тях рендосва и скилидка-две чесън,слага и черен пипер и повече мляко.Пак става вкусно,но на кой както му хареса.Добър апетит.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте във вкусната тема.Днес не влизам тук с рецепта ,а с въпрос.Знае ли някой как празнуват ,в кулинарно отношение(аналогия с нашия празник!!!), нашите руски приятели на Бъдни вечер.И дали всъщност, днес за тях е Бъдни вечер.Ако да,пожелавам в аванс на всички наши приятели и особено на Рассвет много красиви мигове за празниците.:feel happy::3d_050:

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Творожная шарлотка

im_20110105175541_20890.jpg На первый взгляд этот рецепт - простая смесь шарлотки с творожной запеканкой. Но на самом деле получается пирожок, не похожий ни на то, ни на другое. Тесто менее влажное и более рассыпчатое - при еде чувствуются крупинки манки.

СОСТАВ:

200г творога (1 пачка),

1 стакан сахара,

1 ч ложка соды,

3~4 яблока (желательно кислых),

1 стакан манки,(моля за превод!!!!)

1 яйцо,

100г сливочного масла

Яблоки нарезать тоненькими дольками и засыпать сахаром. Дать немного постоять, чтобы сахар растворился в яблочном соке.

Добавть творог, яйцо, соду, манку. В конце - растопленное сливочное масло.

Форму смазать маслом и посыпать панировочными сухарями, положить творожную массу и поставить в разогретую до t=220|C духовку.

Выпекать до румяной корочки.

Я немного изменила рецепт - на наш вкус.

Во-первых, я не засыпала сахаром яблочные дольки - у меня были очень сухие яблоки и их засыпай - не засыпай, никакого сока не выжмешь.

Во-вторых, все составляющие я смешивала отдельно, а потом уже к ним добавляла яблоки.

В-третьих, манки я положила меньше, но это только из-за сухости яблок.

Если бы яблоки были сочнее, нужно было бы положить весь стакан.

Обычно я в творожную запеканку кладу растительное масло, но решила попробовать сделать по рецепту - с растопленным сливочным. Шарлотка приобрела приятный сливочный вкус.

Выложив массу в форму, я верх смазала тонким слоем сметаны - для глянцевой корочки.

Мой вариант рецепта: 200г творога, 1/2 стакана сахара, 1/4 ч ложки соды, 1 ч ложка разрыхлителя, 5 яблок, 2/3 стакана манки, 1 яйцо, 100г сливочного масла.

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Творожная шарлотка

im_20110105175541_20890.jpg На первый взгляд этот рецепт - простая смесь шарлотки с творожной запеканкой. Но на самом деле получается пирожок, не похожий ни на то, ни на другое. Тесто менее влажное и более рассыпчатое - при еде чувствуются крупинки манки.

СОСТАВ:

200г творога (1 пачка),

1 стакан сахара,

1 ч ложка соды,

3~4 яблока (желательно кислых),

1 стакан манки,(моля за превод!!!!)

1 яйцо,

100г сливочного масла

Яблоки нарезать тоненькими дольками и засыпать сахаром. Дать немного постоять, чтобы сахар растворился в яблочном соке.

Добавть творог, яйцо, соду, манку. В конце - растопленное сливочное масло.

Форму смазать маслом и посыпать панировочными сухарями, положить творожную массу и поставить в разогретую до t=220|C духовку.

Выпекать до румяной корочки.

Я немного изменила рецепт - на наш вкус.

Во-первых, я не засыпала сахаром яблочные дольки - у меня были очень сухие яблоки и их засыпай - не засыпай, никакого сока не выжмешь.

Во-вторых, все составляющие я смешивала отдельно, а потом уже к ним добавляла яблоки.

В-третьих, манки я положила меньше, но это только из-за сухости яблок.

Если бы яблоки были сочнее, нужно было бы положить весь стакан.

Обычно я в творожную запеканку кладу растительное масло, но решила попробовать сделать по рецепту - с растопленным сливочным. Шарлотка приобрела приятный сливочный вкус.

Выложив массу в форму, я верх смазала тонким слоем сметаны - для глянцевой корочки.

Мой вариант рецепта: 200г творога, 1/2 стакана сахара, 1/4 ч ложки соды, 1 ч ложка разрыхлителя, 5 яблок, 2/3 стакана манки, 1 яйцо, 100г сливочного масла.

манка - грис:)

Прекрасна рецепта,благодаря!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте във вкусната тема.Днес не влизам тук с рецепта ,а с въпрос.Знае ли някой как празнуват ,в кулинарно отношение(аналогия с нашия празник!!!), нашите руски приятели на Бъдни вечер.И дали всъщност, днес за тях е Бъдни вечер.Ако да,пожелавам в аванс на всички наши приятели и особено на Рассвет много красиви мигове за празниците.:feel happy::3d_050:

Розалина, благодаря от сърце!

На руски език:

Рождество Христово

Сочельник("Бъдни вечер")

Сочиво

Рецепты православной кухни

:3d_053:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, ето ви една рецепта както за делници,така и за празници.

Ориз с гъби на фурна.

продукти:250гр - 300гр. ориз /бял или кафяв по желание/; 15 печурки; 2-3 моркова; една глава лук; 1 суп.л.- чубрика; 1 суп.л. - червен пипер; черен пипер,джоджан и сол по вкус; някакво масло.

Оризът се почиства и измива,гъбите,морковите и лука се нарязват и всичко това се изсипва в тавичка.Ако обичате ориза по-сочен се слага вода:ориз - 3:1, ако го обичате на по-сух - 2:1.Включва се фурната да загрее, през това време водата се слага в тенджерка да заври на котлона с всичките подправки и солта.Олио или зехтин се слага също по желание.Водата и мазнината се изсипват върху ориза,гъбите,морковите и лука и тавичката се поставя във фурната да се пече.При загряна на 220градуса фурна,ястието е готово за 20-25 мин.

Приятен апетит!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest pavletA

Илен, много вкусна рецепта за ориз с гъби.Споделям рецепта за ризото с гъби

200 гр. ориз, 200гр.гъби, царевица- 100 гр., морков, грах-100 гр., лук, кубче зеленчуков бульон,

Мазнината, лука, ориза се загряват с чаша вода със сол на вкус и нарязаните гъби, добавя се кубчето бульон.Отделно се сварява граха и се прибавя, царевицата, моркова нарязан на кубчета. Може да добавим още 3 чаши вода до пълното омекване на продуктите и ризото е готово.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Кой каза някъде из форумите,че се спасява от глада с гледане на кулинарни предавания?:dancing yes:Това ли е причината да сготвим днес или просто имаме муза?

Приемам ,че е втората причина.До таз годишната дата на житния пост-21 февруари 2011 година, има време и ви предлагам едно кулинарно изкушение,което научих наскоро и правя вече няколко пъти:

Баница "Зара":

Продукти:

1-ва плънка:

1 пакет 500 гр.кори за баница .Аз ползвам един вид кори за баница,които са ръчни,малко по-дебели и леко запечени.

1 малък буркан гъби

1 ч.ч. доматен сок или сока на 1-2 домата

1 глава лук (средна)

2-ра плънка:

1 кофичка кисело мляко

4-5 яйца (,ако са от щастливи кокошки най-добре:thumbsup2: )

1 кафена лъжичка сода бикарбонат

400 гр.сирене

1 ч.ч. олио

Семена -слънчогледови или микс от тези ,за домашен хляб и козунак

Тавичка -за тази баница ползвам четвъртитата тавичка на печката.

Приготвяне:Задушаваме в малко олио продуктите за първата плънка .

Разбиваме яйцата + киселото млако + сода в млякото.

Натрошаваме или настъргваме сиренето в отделен съд.

Редим баницата по следния начин:Намасляваме леко тавата и слагаме една кора.Върху нея слагаме цялата първа плънка.Отгоре отново лист,който намазваме с втората течна плънка и ръсим със сирене,което е натрошено.Това второто действие го повтаряме до края на реденето.

Заливаме наредената баница с остатъка от течната плънка и поръсваме със семената.

Печем 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Да ви е сладко.:dancing yes:

Редактирано от Розалина

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

Благодаря ти мила Розалина, вълшебница си в кухнята:3d_146:!!!Харесвам да правя ето една такава вкуснотия:

Кори за баница пакет "Бела", харесвам онези домашни кръгли кори.Правя си една такава плънка:

4 яйца, 1/2кофичка кисело мляко, сода 1 ч.л., сирене 200-300 грама , лапад една връзка, киселец и джоджен, мазнина една кафена чаша.Плънката се разбърква да стане хомогенна.

Разстилам кората, помазвам с олио, редя плънката и завивам на руло.Редя в тавата на спирала да се поберат всички кори и пека на фурна. Приятен апетит!:3d_017::3d_046:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×