Jump to content
Порталът към съзнателен живот

27.12 Стефановден


Recommended Posts

Почитаме паметта на Свети Стефан

arhStefan.jpg

Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик и първи служител /архидякон/ в устройващата се Йерусалимска община-църква.

В общината влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на църквата, а Свети Стефан посочвал дейността и призванието на отделните й членове.

Смята се, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Свети Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

През пети век част от мощите на светеца са открити и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

изт.

На Стефановден се затварял кръгът на старата година

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник в годината, за който хората казват, че "затваря кръга" на старата година. Семействата се събират на обща трапеза с местни ястия; пеят песни и се веселят. Някои райони на България младите семейства отиват на гости на кумовете, кръстниците или на родителите си. Строго се спазват забраните, характерни за Мръсните дни (Мръсници, Караконджови дни, Погани дни, Пепелни дни, Некръстени дни). Според народния празничен календар дните от Коледа до Йорданов ден, когато според народното вярване, се явяват караконджоли и други демонични сили, които се мъчат да напакостят на хората. За предпазване от тях се спазват редица забрани. Всеобща е забраната да не се излиза навън нощно време (след залез слънце до първи петли), защото именно тогава бродят злите сили. Седенки и сватби не се правят, не се изработват мъжки дрехи, за да не бъдат изядени мъжете от вълците.

На празничната трапеза по традиция присъстват свинско с кисело зеле, баница с черва или месо.

Според църковния календар днес се почита се паметта на Св.Стефан, първия християнски мъченик и първи (архидякон) служител в Йерусалимската църква. Затова на този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Изт.

Честит имен ден на всички именници!

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...