Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво мислите за духовната дейност на Михаил Иванов?


solej

Recommended Posts

Моята оценка за духовната дейност на Михаил Иванов

През последните 20 години се начетох и наслушах на различни оценки за духовния принос на Михаил Иванов за разпространението на идеите на Учителя по света.

Някои го ''пратиха'' в черната ложа ,а други-казваха ,че без него е нямало почти никой по света да знае за Учителя и много малко чужденци щяха да се научат да играят паневритмия /Да не забравяме ,че по времето на социализма дори и в България паневритмия се играеше тайно. /.

Каква е вашата оценка за този ученик на Учителя?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 136
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Оценка за Михаил Иванов ми е трудно да дам. Просто не познавам добре неговата дейност. Но преди време ми направи голямо впечатление един пост на mekota в темата "Школата на Беинса Дуно - първи стъпки." Хареса ми описанието на mekota за Международния център на братството Бонфен във Франция. Предполагам, че тя няма нищо против моя линк към нейното мнение. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Сигурно вече някои се питат "Кои сме ние, за да даваме оценка на човек ,който има духовна титла ОМРААМ?''. Може би са прави.

Но на мен лично ми писна да се правят негативни оценки за духовен българин ,без той да се познава или да се правят заключения по спомени.на ''отлични'' ученици ,които по някакви собствени причини не са го харесвали.Според мен,по отношение на него ,много често се проявява голяма доза завист.И се избиват коплекси за духовни провали.Защото ,какъвто и да е той ,е оставил след себе си достатъчно добри духовни примери/ като поведение/.Достатъчно е само да проследите храненето, дишането и медитирането на неговите последователи.

Мисля ,че е време и за официална оценка от страна на Духовно общество Бяло Братство /България/ на неговото духовно дело.И нека да престанем да четем и да публикуваме спомени на хора,които не са постигнали дори малка част от това ,което той е постигнал.

Нека поне в този случай да забравим някои от негативните български черти и да му отдаден заслуженото.Така ,както са го направили в десетки страни по света.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Моята оценка е - уважителна !

Като разреши въпроса, изправи се и рече: „Който от вас е безгрешен, той пръв да хвърли камък на нея“. Изводът, който можем да направим от тоя разговор, е, че съдиите трябва да бъдат безгрешни хора.

Живата енергия НБ

solej, мисълта на Учителя за съденето аз я възприемам независимо от посоката на съдене

Ани и Мекота ,благодаря ви Беше много полезно и интересно за мене да проследя темата от 2006 г

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Михаил Иванов в моето съзнание стои наравно с Петър Дънов. И двамата са прекрасни проводници на нещо много по-велико от телата им. И двамата носят словото на живата мъдрост. Не само че не бива да има разграничение помежду им, но делото им може да се разглежда като взаимосвързано. Когато погледнем стила на словото им, Беинса Дуно е абстрактен, идеалистичен. Омраам пък конкретизира словото до бита, до ежедневието. Но е същото слово, просто преминаващо през друг проводник и подобно на любовта, която говори и с най-малките тревички, словото му достига до всеки. Познавам последователите му - знам какви невероятно светли души са, каква сила носят, каква чистота живеят - именно с това по-приземено, приемащо и прегръщащо, сублимиращо на практика слово! Чел съм повечето от книгите му. На три направих превод - когато го правих, сякаш егото ми изчезваше, а самото небе минаваше през мен. Да, в Бонфен или в обществото "Идеал" когато се каже Учител, се има предвид Омраам. Това е нормално. Всяка школа, ако е жива, има ученици, които поемат пламъка от Учителя си и на свой ред запламтяват като Учители - на изток наричат това предаване на факела на знанието парамтапа (ако не се лъжа за точното име). Без това предаване, което включва и външна гъвкавост на учението, адаптирането му към съвременните научни, обществени, изразни и др. форми, учението се догматизира, вкостенява и .. умира. Беинса Дуно беше просто едно житно семе, дошло от безкрая. От семето на словото му тепърва ще покълват и проникват нови и нови класове и многобройни семена. Омраам просто е доброто семе, превърнало се в здрав и благодатен клас и разпространило се по душевните ниви из целия свят. Беинса и Омраам имат външна разлика, но в ядрото си провеждат същия лъч на всемирното велико космическо братство!

В център "идеал" една сестра, с която бяхме добри приятели, американката Ан КапМакнамара*, ми разказа следния си сън: "Тя стои в офиса на братството в Бонфен. Пред нея застава Учителят Беинса Дуно, като носи огромни куфари в ръцете си. Пред него е Учителят Омраам, който поема куфарите, а Беинса му казва: оттук поемаш ти... "

* Ан дълги години е била лична преводачка на Омраам Микхаел Айванхов.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Цитатите от Библията и от беседите на Учителя са добър пример за нас.Но тъй като живеем в един несъвършен свят ,много често те са удобно извинение, за да не се вземе отношение за някакъв тип човешко поведение.

Аз няма да ставам адвокат на Михаил Иванов.Сигурно и той е имал някакви грешки в младежките си години..Тогава той е по-познат за българите.Но кой ли няма? Отворих темата в деня ,в който се събираме ,за да почетем паметта и великото дело на Учителя ,защото отношението към делото на Михаил Иванов наистина е много важна за Братството ни тема.

Имал съм удоволствието няколко години да бъда на Рила сред чужденци/ не сред такива ,които ''крадяха ''духовност и я продаваха/.Знам с какво любов те говорят за България и най-вече- как се стремят да прилагат наученото от Михаил Иванов.Те се дивяха защо ние не мълчим ,когато се храним; не се наслаждаваме дори на камъчетата ,когато се разхождаме;не се съсредоточваме няколко минути преди да започнем паневритмията....Разбира се ,те не са идеални.Но тези техни прояви са изцяло в духа на Учението на Учителя.

Вече няколко години сме в Европейския съюз.Отвориха се границите.За жалост ,по отношение на Михаил Иванов някои от братята и сестрите са още във времето на '''желязната завеса'',когато се съдеше за другите''отвъд'' по ''рекъл''или ''казал''.

Някъде някоя сестра или брат били казали или написали за Михаил Иванов ,че е бил от черната ложа.А не се замислят ,че някои просто са го ревнували ,че именно той е бил много често близо до Учителя,защото искал да го научи на духовни упражнения/ той наистина го научава да ходи много километри без да се изморява/.Не ми се иска да изтъквам и чисто младежките причини /Михаил Иванов е бил красив и му се налагало да отказва някои по-светски човешки желания.А това не се е харесвало на някои./.

Наистина е вече време и ние да погледнем към делото на един духовен българин с очите на Учителя ,за когото той е бил Ученикът, който може да изпълни трудната мисия за разпространението на Учението по света.

Мисля ,че е много лесно да се досетим ,че ако той бе от черната ложа, Учителят щеше да му попречи да отиде във Франция

Бих искал да попитам и тези ,които четат беседите , в коя беседа Учителят е казал ,че Михаил Иванов не служи на Доброто.

Май е време да започнем да четем спомени от времето на Учителя с мисълта ,че те все пак са едно субективно мнение,което понякога е лишено и от духовност.Това е нещо нормално.Понякога се случва и днес,и в този или друг форум.Просто връх са взели емоциите и пристрастията.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че е редно да давам оценки, за който и да е от хората били около Учителя. Всичко, което се е случвало и се случва даже и сега има дълбоки причини, много по-дълбоки отколкото може би ние можем да си представим или осъзнаем. Смятам че, нито че е редно, нито е мое право да оценявам, да не говорим, че е против правилата на този форум. Мисля обаче, че имам право на мнение, дотолкова, че да си изградя правилно и здравословно за моето развитие Отношение.

Познавам хора от Братството в София, които са говорили с Михаил Иванов часове наред в Бонфен няколко години преди да си замине. Чел съм някои от книгите му преведени на български, чел съм разбира се и различни спомени за него. Говорил съм с някои от съидейниците му, когато са идвали в България. Преди време, когато се интересувах от този въпрос, съм питал и различни възрастни хора, които са познавали или лично него или хора, които били около него. Към сегашния момент, мнението си мога да го резюмирам така:

Някои групи хора, най-вече на Запад, благодарение на него са се докоснали до малка частица от дълбочината на Учителя. Нищо повече.

Линк към коментар
Share on other sites

И двамата са велики! Всеки по своему си! Да ги сравняваш е като да сравняваш два огъня. Изходният материал на восъка е различен, но пламъкът е същият! И двамата имат тела - обикновени, смъртни, несъвършени! и двамата са ползвали телата си като проводници на безпределността! Дали се различават - очевидно да! В стил на изказ, във външно излъчване, не и в същността си обаче! Имат различен стил, различно излъчване - личностите, през които е предаван пламъкът на космическите идеи са различни, нормално е да са различни! Нормално е и да има известни пристрастия от последователите на единия или другия. Мога да кажа обаче, че в центровете, приели вечния огън от словото на Омраам, толерантноста и широкоскроеноста е нормално съществуваща, а съзнанието на изключителна висота! Не наблюдавам същото в българското братство обаче, както и да е . Аз уважавам и обичам и двамата! Беинса е по-близък на духа ми, Омраам на душата ми! Всякакъв негативизъм към единия или другия според мен би бил прява на изключително тесногръдие! Прегръщам със сърцето си и двамата. Чувствам присъствието им в живота си, с цялото си същество се стремя да резонирам с идеите им, следвам пътеводната им светлина доколкото успява да го прави грешната ми личност, преживявам закрилата им в малкия си живот. Обичам ги! Благодаря им!

Линк към коментар
Share on other sites

Учителят приема от Космичния Извор Любовта, тя преминава през Него и идва при ученика.(УЧИТЕЛЯТ – ЗА СЕБЕ СИ, ЗА УЧЕНИКА, ЗА ШКОЛАТА)

Хората са свободни да се радват на Любовта идваща от ученика на Учителя, а нашата радост е още по голяма заради възможноста да възприемаме Любовта непосредствено от самия Учител. Който е най-близо до извора пие най-чистата вода.

Линк към коментар
Share on other sites

Скромното ми мнение,/не оценка/,базиращо се на прочетеното от Михаил Иванов и това,

което е извършил за разпространение Словото на Учителя по света,го считам за

достоен ученик на Учителя със световна мисия.:3d_118:

Линк към коментар
Share on other sites

а какво значи да се венчаеш за света?

Този въпрос е разрешен още с идването на човека на земята. Човек е свързан с материята. Щом е слязъл на земята, той се е венчал за материята. Той е бил дух, а се е свързал с материята. Ако при това положение не е доволен, отвън нищо не може да го задоволи.

Проява на Любовта,ООК

Линк към коментар
Share on other sites

Чела съм малко от М. Иванов, някои неща са ми харесали, полезни са ми били. Но това не значи, че давам оценка. Ученикът може и трябва да се учи от всичко.

Нормално е някои неща да ни допадат, харесват, други не. Но това не значи, че не трябва да ги има в света. Всеки и всичко си има свое място. Дошли сме да трупаме опит, да се учим. От Живия Живот. Важно е нашият вътрешен коректив и Любовта и Светлината вътре в нас да развиваме и допускаме. Когато стигнем до Истината ще разберем всичко.:)

Линк към коментар
Share on other sites

Ето писмото на Учителя към Михаил Иванов ,което днес има чудни духовни тълкувания:

"

Обични Михаил,

Моите добри пожелания за добрата работа, която

вършите за Царството Божие в тоя голям град. Изучавайте

усърдно: ценностите на човешкото сърце, на човешкия ум, на

човешката душа, на човешкия дух. Това е Човекът. Има три

порядъка в природата: Идеален, Реален и Материален. В

Идеалния порядък влизат: Бог, Природа, Человек. В Реалния:

Народ, Държава, Личност. В Материалния: глава, дробове,

стомах. Злото се шири е тоя, последния порядък. Задачата на

Мировата еволюция е да се установи правилна връзка между

Материалния и Реалния порядък в света и да се свържат с

Идеалния. В Идеалния свят няма никакъв дисонанс, в Реалния

има само един, а в Материалния - петдесет дисонанса.

Моят

поздрав вам и на всички приятели.

София, 8 ноември 1937 год., Изгрев

Подпис: С инициалите

на Духът Беинса Дуно

(свещеният подпис на Учителя)

Аз в това писмо не откривам някакъв укор от страна на Учителя към Михаил Иванов..А вие?

Четох частни разговори/не ми е ясно как са записани/,спомени....Разбрах за преродените Кирил и Методий ...Но никъде в беседи не открих преки обвиненияот страна на Учителя към Михаил Иванов.Явно всеки ще си остане със своето мнение.За мен са важни неговите последователи ,разпространението на Учението по света, песните на Учителя, които се пеят на български, духовната дисциплина...

Знам за някои от допуснатите грешки от Михаил Иванов в България и Франция. Но част от тях сме допускали и ние.Означава ли това ,че сме служители на Черната ложа ? А и това може да са слабости на духовното развитие.

Продължавам да мисля ,че трябва да се въздържаме да определяме кой от коя ложа е без да имаме духовно зрение и жив духовен Учител.

Линк към коментар
Share on other sites

Казано е: "По плодовете ще ги познаете". В този смисъл всичко, което съфорумците споделиха за дейността на Михаил Иванов в чужбина, и това, което е оставил като духовно наследство, говори красноречиво. Извън това, моите лични наблюдения - от записаното слово, и дори от клипчетата в youtube, водят до едно много позитивно отношение и интерес да науча повече. Btw адмирации към Орлин, мисля че първия текст от Михаил Иванов, който съм чел, беше негов превод.

Солей, знам че Учителя е говорил за ролята на Кирил и Методий, но за първи път научавам, че и Михаил Иванов ги е споменавал. Можеш ли да споделиш какво знаеш, или да дадеш линк?

Редактирано от Teemu
Линк към коментар
Share on other sites

...

Солей, знам че Учителя е говорил за ролята на Кирил и Методий, но за първи път научавам, че и Михаил Иванов ги е споменавал. Можеш ли да споделиш какво знаеш, или да дадеш линк?

Ами Михаил Иванов и още един брат са казвали, че са преродените Кирил и Методий. Пише го в томовете на "Изгревът". Даже още в първи том мисля.

Линк към коментар
Share on other sites

Учителя определено се е изказвал негативно за Михаил Иванов" "Михаил е без сърце". Има го в "Протоколи от търновската верига", един от двата тома. Там има и спомени на хора, които са били там на тези събори Те разказват, че двамата младежи - М. Иванов и Кръстьо Христов, са се настанили в една къща, определена за събора...там се затворили в една стая, другите им носели храна, вода, перяли им дрехите...а те се правели на ясновидци. Михаил Иванов слушал от учителя, и каквото чуе, го представял като свое, хората го смятали за светец. На тях двамата им викали "братчетата". Учителя един ден събрал другите от събора и им казал : "Никой да не дава нищо на Михаил и Кръстьо". По-късно казал на Михаил да си заминава за Варна. Това го има документирано.:hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Прочел съм основното, което е написано в т.1 на ''Изгревът...'' за Михаил Иванов. Съжалявам, но за мен написаното там са само спомени.Понякога един казва/пише/ едно, друг -друго/в различните томове,дори и в различни глави на един и същ/.Може би това е нормално Има различни гледни точки. За мен са важни беседите. А там няма споменаване на Михаил Иванов като служител на Черната ложа/според мен/ Затова искам да ми бъде посочена беседа.

В този том на ''Изгревът...'' има представен частен разговор /между Учителя, Лазар Котев, Костадин Иларионов и Димитър Добрев/.Нямам представа как е записван и каква е била практиката да се записват частни разговори. В него е направена характеристика на Михаил.Но...аз съм виждал и текстове на беседи преди те да се напечатат. Понякога казаното от Учителя се различава от това ,което ще се издаде. Макар и частично.Може би това е резултат от''разгадаването''на различните знаци,с които е записвано. Или пък на различни редакции.

Може да са мързелували заедно с Кръстю Христов, може да са казвали ,че са преродените Кирил и Методий , може около тях да е имало доста сестри ,които са искали да им предскажат бъдещето...Но и сега някои от тези ''духовни дейности'' можете да ги откриете при лагеруването на Рила.Те съпътстват духовното израстване.Силно Его,желание да се харесаш и да бъдеш забелязан.

На мен не ми допада патоса с който се отхвърля Михаил Иванов и заклеймяването му като част от Черната ложа.Дори,ако някъде Учителят е казал ,че понякога е използвал методи на тази ложа ,то това съвсем не означава ,че целият му живот е посветен на служба на нея.

Ето един от ''ключовите'' текстове: "Те могат да отидат да работят, а не да лежат. Като дойдат,всички искат да мижат, а не да работят. Котката, когато е пред дупката,мижи, но като хване мишката - не мижи вече. Те имат тактиката на Черната ложа. Те гледат и мижат, аз нямам нищо общо с хора, които мижат. Човек,който мижи, не е добър. Той е вечерно време. Това са цели фокуси-опити, зада бъде погледът ти силен. Това не е добрият път. Това е магия. Трябва да се пазите от такива, защото те си служат с киселини и могат да отровят някого."

Всеки може да си направи своите изводи.За мен са важни братята и сестрите от чужбина и тяхната духовна дейност.Още повече ,че Учителят е казал,че трябва да ги посрещаме в България.Макар че и тук срещам едно противоречие.Те са обучавани от човек ,който служи на Черната ложа ,а ние трябва да им помагаме.

Може би ще трябва да ги превъзпитаваме духовно.Макар че е спорно кой кого трябва да учи и превъзпитава.А и те обичат Учителя си без да отхвърлят нашия.

Истината наистина може да се намери в библейската препоръка ''По делата ще ги познаете''.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

shining_star и цар Давид е правил издънки пък си е бил човек по сърцето на Бога, а думите на Христос в Откровение са -

Аз съм коренът и потомъкът Давидов, светлата утринна звезда.Откровение 22:16

п.п. Само някой да не си помисли, че издънките се поощряват.

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за информацията, намерих въпросните пасажи и в том 1 на "Изгревът". Чудни работи наистина, но и грешките са за това - за да бъдат изправяни. А относно Кирил и Методий - малко трудно е Михаил Иванов и другарят му Кръстьо да са въпросните - най-малкото защото Учителя споменава в 1909 (ако не ме лъже паметта), че те ще се превъплътят в края на века:)

Линк към коментар
Share on other sites

а от къде можем да намерим книги на Омраам Михаил Айванхов на български език

В езотеричните книжарници,

както и в :

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=1&find=%EE%EC%F0%E0%E0%EC

http://star05.net/viewpage.php?page_id=13

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=10476

http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=590.0

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...