Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Америка се събужда, а будни ли сме ние, българите


Recommended Posts

President Obama: "Rather than pointing fingers or assigning blame, let us use this occasion to expand our moral imaginations, to listen to each other more carefully, to sharpen our instincts for empathy, and remind ourselves of all the ways that our hopes and dreams are bound together." President Obama’s memorial address

"Вместо да сочим с пръст и обвиняваме, нека използваме този случай да разширим нашите морални виждания, да се изслушваме един друг по-внимателно, да изострим чувствата си за съпричастие и да си напомняме във всички случаи че нашите надежди и мечти са свързани в едно"

Линк към коментар
Share on other sites

Това са само думи, Кирил...действията говорят повече..

Понякога харесвам затвореността на България, така се предпазваме от много неща.

Линк към коментар
Share on other sites

Понякога думите, казани дори без ясно намерение за действие, са онази малка сила, която бутва камъчето и сипеят тръгва. Да се надяваме и на това. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Интервю на Нийл Доналд Уолш с Др. Михаел Лайтман

rav_witn_neale-donald-walsch_9_w.jpg

Направи себе си по-добър човек като се свържеш с другите

Поредица от интервюта на Д-р Лайтмaн

С Нийл Доналд Уолш, автор на поредицата най-продавани книги „Разговори с Бог” и неговата нова книга

„Когато всичко се променя, промени всичко”

Водещ: Здравейте. Разговаряме с Д-р Михаел Лайтман – професор по Кибернетика, доктор по Онтология, Философия и Кабала, основател и президент на Бней Барух институт по Кабала и с Нийл Доналд Уолш.

Всеки познава Нийл Доналд Уолш. Той е авторът на най-продаваната поредица от книги „Разговори с Бог”. Тези книги са докоснали и променили живота на милиони хора по света. Всяка от тези книги е оглавявала класацията на Ню Йорк Таймс за бестселъри, а първата от тях дори остана в тази класация за повече от две години и половина. По нея е направен филм заради големия интерес и влиянието на идеите от неговата книга. „Разговори с Бог” се превърна в нещо като вдъхновение за хората. Но тематиката на книгите наистина се променя с развитието на поредицата и тя се измества от развитието на индивида и неща, които ще помогнат на човек да промени своя живот към по-широки интереси, интереси, които засягат обществото и наистина в основата си целя свят като цяло – човечеството. И това е гледна точка, която наистина искаме да дискутираме.

Вашата последна книга има различно име – „Когато всичко се променя, промени всичко”.

Мисля, че тази книга е предназначена да помогне на човек, който се сблъсква с големи промени в живота си: как може той да си приспособи към тях, какво трябва да направи. Но ако погледнем какво се случва в света, не преминаваме ли през това предизвикателство колективно и какво трябва да променим относно това? Какво виждате да се случва и какво мислите, че основно трябва да направим през този период?

Нийл Доналд Уолш: Това е много обширен въпрос; но аз оценявам обхвата на въпроса, защото предизвикателството, с което се сблъскваме сега, е огромно. Вярвам, че човечеството е пред кръстопът. Не искам да преувеличавам; не искам да звучи сензационно, но мисля, че е вярно. Мисля, че нашият вид, човешката раса достига до място, в което решаваме за себе си. Взимаме огромно решение за това кои сме ние; кои избираме да бъдем. Как избираме да се отнасяме към самия живот, как избираме да се отнасяме към всички различни елементи на живота: обкръжението, самата планета и очевидно хората? И по отношение на това – представата на човек за неговия Създател, ако човек изобщо има такава. Какво е нашето правилно и вярно и най- плодотворно отношение към всичко това?

Не мисля, че ние сме се справили с тези въпроси. Това са въпросите на 21 век. В предишните години и времена сме се занимавали, не само, но предимно с процеса на индивидуалното оцеляване: Как да изкарам деня, как да изкарам седмицата, как да изкарам месеца? Във 21 век се учим, че не можем повече да се концентрираме само върху начини за индивидуално оцеляване, че ако не обединим тези начини и не се научим да оцеляваме колективно, нито един индивид няма да оцелее за в бъдеще. Не искам да създавам паника, но осъзнавам, че сега се сблъскваме с много критичен момент. Смятам, че следващите 30 години ще са решаващи, следващите 30 години, следващите 3 десетилетия. Ще съжалявате, че ми зададохте въпроса, защото мога да говоря 1 час за това. Аз наистина искам да чуя какво има да каже Д-р Лайтман.

Михаел Лайтман: Слушаме ви жадно! Красиво е; всъщност това е точно каквото искахме да чуем.

Нийл Доналд Уолш: Искам да кажа, че в този критичен момент на времето, ние трябва наново да определим какво означава да бъдеш човек. Трябва да си изберем нова самоличност – буквално нова самоличност – и да създадем себе си наново като човечество; да създадем себе си като съвсем нов вид на съществуващ организъм, съвсем нова раса; и да създадем организма като група, а не като разпръснатост от отделни индивиди. Трябва да променим нашето мислене за това кои сме ние един спрямо друг.

Михаел Лайтман: Мисля, че дори преди кризата и Нийл и аз разбирахме, че има криза. Ние просто не можехме да говорим с никого за това, защото хората не осъзнаваха съществуването на кризата; хората не разбираха, че проблемите с образованието, културата, процента на разводите, наркотиците, тероризма – всичко това е криза. „Да, случва се, такива неща стават…Но сега когато засяга джоба ни , тогава „да, криза има”. Но всъщност кризата е във всичко, което правим в този свят. Кризата не е финансова, тя е в нас. Сега хората са готови да чуят, защото засяга джобовете им, така че ние имаме шанс да им кажем.

Нийл Доналд Уолш: Но имаме кратко време, както казва Михаел, и това е особена повратна точка в човешката еволюция. Точно сега е времето. И фактът, че хората са затруднени финансово, което влияе не само на джобовете им, но и на връзките им: напрежение в брака, което кара двойките да се питат дали трябва да запазят брака си, напрежение в семейството, напрежение във всичко. Това кара хората, които обикновено не мислят за такива неща, да седнат и да кажат „Чакай, може би гоня грешния заек?”

Михаел Лайтман: Ние наистина сме в нова ера. С еволюцията на човешкия егоизъм през поколенията, ние достигаме момент, когато не можем да се задоволим. Естествено, отказали сме се да се задоволяваме с всякакви предизвикателства, удоволствия и напълвания. Ние сме в криза. Както правилно казахте, ние сме в голяма криза във всичко, което човечеството е направило, във всичко, което сме направили през хилядолетието. Във всичко, което сме развили в себе си, достигнали сме до насищане. И не виждаме днес как да продължим напред. Въпреки че повечето хора кротуват – е, в правителствата – мислят, че можем да се справим с пари или власт или някакви други средства. Това няма да ни помогне. Ние трябва да поправим връзката между нас, защото изведнъж откриваме, че се намираме в свързан, цялостен свят, на който всички части са обединени. Това е така особено с човешкия вид – най-висшия от всички елементи на природата. Трябва да сме свързани, всички хора. Цялата ни цивилизация трябва да намери някакво решение, да се свържем, да се обединим, защото чрез това ние ще решим всички проблеми. А без това, няма да бъде решен нито един проблем.

Ние сме като части на организъм, които не са свързани, и в това състояние тялото не може да работи; то рухва и умира. Така че ние изведнъж откриваме, че човечеството е части от организъм, които не са свързани и които не са в хармония, във взаимно действие. Сега въпросът е : Как да се обединим? Чрез какво? Къде е методът? Как да стигнем до това?

Нийл Доналд Уолш: Михаел, с уважение имам един въпрос. Мисля, че проблемът е по съществен. Мисля, че проблемът е как можем да накараме по-голямата част от хората да разберат, че ние сме, всъщност, едно цяло, да разберат нашия съюз? Защото ако хората нямат причина…

Михаел Лайтман: Да, разбира се, това е първото условие – да има обясним, че това е проблем.

Нийл Доналд Уолш: Мисля, че трябва да намерим начин да дадем причина на хората, че обикновения човек на улицата да може да разбере и проумее и това ще го накара да се отдръпне от вековното разбиране за индивида и индивидуализма и да се придвижи към различно разбиране на това какво означава да бъдеш човек в колективното общество. Ако той няма причина, ако той няма съществена причина да направи това, според мен ще бъде много трудно да го накараме да направи тази промяна.

Михаел Лайтман: Мисля, че решението е в хора като теб, като мен или като други, ако открием повече хора като нас , в това да се съберем заедно, да се събудим, да надигнем медията, правителствата, образователната система, но особено медията; и да присъединим повече хора към нас, като например учени, биолози, главно еволюционни биолози и хора, които работят с човешките и социални системи; и заедно с нас, те ще са вид подкрепа от гледна точка на науката или психологията, или биологията. Така че, ние показваме на човечеството, че това е ситуацията.

Говорих с много хора напоследък, включително с хора в областта на финансите. Икономистите също вече наблюдават, че проблемът е във връзката между хората днес, в липсата на доверие, в липсата на правилни взаимоотношения между хората.

Всъщност, нужно ни е да разберем, че светът е готов за това, само е нужно да му помогнем за правилното организиране. Мисля, че подхвърляйки тези неща на света и казвайки, че той няма да разбере – това не е добре. Трябва да се почувстваме отговорни за организирането на хората, хора, които могат да създадат въздействие; и трябва да ги доведем всички заедно до един голям форум. И чрез медията можем да обясним на всички хора, че има проблем в човешките връзки и в нищо друго. И с липсата на връзка ние създаваме всички проблеми в природата, в човешкото общество и във всичко от природата.

Нийл Доналд Уолш: Съгласен съм с Вас напълно и мисля, че причината за човешкото усещане за разединение, усещането ни за отделност – ще кажа нещо много смело тук, Вие може да не се съгласите с мен, но от моите наблюдения – вярвам, че причината за това чувство на разединение е в много отношения свързано с религията. Вярвам, че религията ни учи, че сме тук и това, което наричаме Бог, Аллах, Раман, Яхве, Йехова, каквото и име да искаме да използваме, това че сме тук, а Бог е някъде там. Така че сме създали парадигма на разделението, което аз наричам „теология на разделението”. Когато имаме теология на разделението…

Михаел Лайтман: Вместо това, трябва да обясняваме на хората, че Бог е между нас. Ако подредим правилните взаимовръзки, взаимовръзки на любов между нас, ще открием Бог. Висшата сила е между нас, ако ние се свържем един с друг правилно. Съгласен ли сте с мен?

Нийл Доналд Уолш: Напълно съм съгласен с Вас. Теологията на разделението, която човечеството е установило през годините, е създала разделителна космология. Това е космологичен начин да гледаш на нещата, който казва, че всичко е отделно от всичко останало. И разделителната космология е създала разделено общество, което е начин за социализация с другите и казва: „Аз съм ето тук, ти си ето там. И нашите интереси няма да се срещнат, освен ако не го направят. Ако го направят, ние ще се опитаме да си сътрудничим. Но ако нашите интереси не се срещнат, ако имаме различни интереси, аз може би просто трябва да ви навредя, аз може би, всъщност, трябва да ви убия.”

Михаел Лайтман: Да, това е истина, защото религията, обществото и всички тези неща са изградени от дребни, егоистични хора. Това е едва уловим, но голям проблем тук. Не трябва да вървим срещу религията и обществото. Вместо това, трябва да го направим по такъв начин че хората да разберат това в себе си. Не тръгвайте директно от обяснението, а вътре в себе си те ще разберат, че това, което е написано в религията и онова, което човек мисли за религията, не е едно и също; че това всъщност говори за връзката между нас. Има доста деликатен проблем тук. Да, той е едва уловим. Тук трябва да ходим на пръсти, за да не предизвикаме съпротива.

Водещ (към Нийл Доналд Уолш): Това е Ваш цитат: „Вие непрекъснато създавате себе си в образа на вашата следваща най-висока идея за себе си”. Това, според мен, казва, че ако вие искате нещо да се промени или искате да се движи в нова насока, непременно трябва да наблегнете на качествата, в известен смисъл, или да упражните качествата на това следващо ниво, на което искате да отидете. Не е ли това възможна посока на човечеството? Възможно ли е, да се покаже на хората, да им се даде различен вид картина, различен вид медия, различна мечта. Би ли могло да им се влияе по този начин?

Нийл Доналд Уолш: Книги като „Разговори с Бог” станаха доста популярни и четени, никога не бих си представил, 7,5 милиона хора, на 37 езика, точно защото предлагат на обикновения човек надежда за нова идея, за нови взаимоотношения между хората и между нас и Бог.

Михаел Лайтман: Трябва да вдигнем хората, трябва да ги повдигнем. Трябва да отворим техните умове и сърца. Ако след това открият, че ако се отнасят добре и с обич към другите, това наистина е Божественото качество, защото Бог е законът на природата, който поставя всичко в хармония и обединение, в любов, във взаимно уважение. Това всъщност е Бог. Това е Божественото. Така че, ако човек влезе в това и започне да се свързва съответно с всичко извън него, издигне се над своето его и се свърже и се обедини с другите, споделя тяхната болка и връзката с другите и желае да преобрази себе си в средство за напълване на другите; по този начин ще стане част от Божественото.

Нийл Доналд Уолш: Проблемът, който човечеството днес среща, не е политически проблем, не е финансов проблем, не е военен проблем. Той всъщност е духовен проблем. Той е свързан с това, в което вярваме, в което основно вярваме да бъде истина за това кои сме ние, къде сме, защо сме там където сме и какво правим на Земята. Какъв е смисълът на живота ни? Възможно ли е думата „живот” и думата „Бог” да бъдат равнозначни? Възможно ли е това, тези две думи, наистина да се отнасят за една и съща същност и значение?

Така че това, от което се нуждаем точно сега, са лидери или модели, точно както Михаел казва, хора, които ще се надигнат и не само ще помогнат за написването на културната история, а и ще помогнат за оформянето и като си взаимодействат един с друг. И това е критично да открием такива модели на политическата арена, на арената на търговията, бизнеса и икономиката и очевидно, разбира се в религиите. И съжалявам да кажа, че моите наблюдения са били, не само, но до известна степен, че понякога точно водачите на нашите основни религиозни движения на планетата често имат трудности да се обединят заедно.

Михаел Лайтман: Те са тези, които създават съпротивата.

Нийл Доналд Уолш: Да. Защото те ще трябва да се откажат от толкова много от своите фундаментални вярвания, за да се включат заедно в по-обширна идея за това какво означава да бъдеш жив и кои наистина сме ние. Въпреки това, има някои смели модели в това общество също. И ако ние започнем да пренасяме този вид водачество в пространство като това, използвайки медията точно тук, за да достигнем до хиляди и хиляди хора в един момент, тогава ние имаме шанс. И мисля, че имаме добър шанс да променим културната история на човечеството и да се обърне махалото; това колебание да отиде от другата страна. Ние достигаме място на критична маса. Ние сме много близа до него между другото, ние сме много близо до това.

Михаел Лайтман: И относно това, което се появява в света: Защо са тези кризи? Защото Висшата сила се появява, силата на обединението и ние не сме свързани в подобие на това единство. И тогава има конфликт между нас и Висшата сила, която се появява. Значи, ако ние, по-специално тези хора, които разбираме, започнем да се свързваме с тази сила на единство, колкото по-близо сме в нашите връзки, толкова Висша сила ще оперира върху целия свят и целия свят ще я приеме. За нас е важно, за тези които разбираме, да изградим правилни връзки. Това е поради факта, че ние като нямаме правилните връзки и воля да се обединим, това е, което причинява зло в света. И това е поради факта, че хората не искат да правят нищо. Те не разбират къде сме ние. Ние, които разбираме и не сме активни за постигане на обединението, това е проблемът. Това е източникът на злото и страданията в света. Ние сме тези, които трябва да бъдат обвинявани. И така, с цялото наше съмнение, трябва да направим обединение между нас, да го създадем за целия останал свят.

Нийл Уолш: Не мисля, че проблемите са в липса на желание. Мисля, че проблемът е в процеса. С други думи, мисля, че аз и Михаел ще можем да свикаме среща на 15-20 приятели. Това е, както той каза просто, среща на приятелите, не просто от тази страна, но от всички страни от света, 20, 30 или 40 човека, но от други страни на света и шепа хора, заедно за нещо като конклав (Кардиналски съвет пр. мой), нещо като среща, ние вероятно ще успеем да направим това в близките 30 дни, ако трябва да го правим. Но въпросът е след като 10 човека седнат заедно в една стая, тогава какво? Каква е процедурата? Какво правим, освен просто да излезем с обща декларация и да я внесем в ООН?

Михаел Лайтман: Колко са специалните хора, съществуващи в света? Може би няколко десетки. Но ако те се обединят, те стават сила, която вие не можете да игнорирате и не можете да покорите; и други хора не ще могат да ги покорят. Мисля, че ако се съберем заедно, сред нас, ние ще създадем сила на обединение, която ще въздейства на целия останал свят. Точно вътрешно, в нашето съзнание и нашите сърца, правейки го и тази сила ще действа в света повече от всяка декларация. Това е едно, това е на първо място. И никой не ще успее да ни го отнеме. Второ, можем да се свържем с медиите, ООН, Конгреса, правителствата. Ние можем да действаме. Ако говорим за голям форум, хората ще чуят за това и всеки един от нас има по няколко милиона около нас, милиони слушатели и хора, които следват това, което мислим и това, което казваме. В същото време, когато кризата ескалира, тя ескалира, не е лесно, проблемите не отминават; и в същото време ние говорим как вие не можете да го решите по друг начин, освен чрез правилни взаимоотношения, които да продължат още няколко месеца и още няколко, ние ще събираме все повече и повече хора. Ще бъде растяща, като група от хора, която към края ще достигне нивото на духовно правителство.

Нийл Уолш: Но, за да създадем духовно правителство, ще трябва да създадем разбиране, нови духовни основи, където управляващите ще позволят на себе си да управляват чрез духовните закони, по които природата управлява сама себе си.

Михаел Лайтман: Но правителството се превръща така или иначе в нефункционално. Какво мога да кажа? Вижте Г8, Г-20, Г40, което и да е от Г-тата, нещастните момчета не знаят какво да правят. Вижте ООН, наред с това имаме още много други проблеми, а всички те стоят като малки деца, които не знаят какво да правят. Всъщност не е нужно да бъдем в правителството. Те могат да имат честта и парите, но това, от което се нуждаят от нас, е съвет как да учат хората. Ние дори не молим за нищо. Ние го казваме през медиите, през системата за образование; да започнем да създаваме правилното обкръжение около всеки човек, така ние изменяме човека от вътре. Ние ще ги направим по-добри хора. С това не ще направим лошо на никого, това няма да бъде добро за един за сметка на друг. За какво молим всъщност? Точно обратното.

Нийл Уолш: Знаеш ли какво обичам да правя? Ще ти кажа какво обичам да правя. Бих искал да направя правителство в сянка, едно истинско правителство в сянка, което да няма никакви привилегии или сила, но независимо от това да се събира редовно. И то се движи от столица на столица, шест месеца в Ню Йорк, след това в Москва, след това където и да е другаде. Каквото и да прави това правителство в сянка, то би предложило и би обсъждало; и би показало много ясно какви решения, пред кои пет най-големи проблема е изправен светът днес. След това ще покани хора да се присъединят към дискусиите. Сега с наличието на Интернет това е разбира се много лесно; можеш да го направиш за минути, в действителност, да направиш така, че корпорациите по света да го спонсорират, срам за тях ако не спонсорират глобален плебисцит. Колко от вас биха се съгласили на тези законодателни предложения? Дори ако нямат силата на закона зад себе си, а върху духовната основа на единството.

Михаел Лайтман: Ние не ще ги посрамим. Обратно, ние ще работим любезно зад тях, ще им позволим да бъдат горди от това, да покажат колко прави са те и колко са добри. Няма нужда да ги засрамваме.

Нийл Уолш: За мен е лесно да разбера, защо ти, Михаел си толкова уважаван, честит и обичан. Аз виждам, защото говориш с толкова нежно постоянство, с толкова меки убеждения, с такива сладки и обични думи и отказваш да преминеш на страната на обвиненията или да съдиш когото и да е. Аз съм много ясен като казвам, че това трябва да се случи. Не съм сигурен, може би следващия път когато говорим, ти ще ми помогнеш да разбера как мога да си възвърна моята лична енергия да бъда по-малко рязък, по търпелив, по-малко осъдителен. Чувам се когато говоря и когато говориш ти, сега в този разговор забелязах значителна разлика в енергиите, с които правим едни и същи изказвания. Ти ще победиш в тази дискусия, с тези аргументи; а аз не ще победя, защото тласкам хората назад, а ти не. Навярно ще взема уроци от теб и ще се науча как да говоря с хората в каквото и да искам да им кажа, не само декларации, но да демонстрирам в действителност, че ние сме едно цяло. И аз искам да отбележа защо седя тук и се усмихвам. Уоу, И бих могъл да науча много от този джентълмен.

Михаел Лайтман: Благодаря ви.

Водещ: Това е чудесно. Бих искал да ви благодаря, че се присъединихте към нас. Вие не само направихте дискусия, но и демонстрирахте какво е нужно ние самите да направим и какво лежи между нас. Бих искал да ви благодаря, че се присъединихте.

<img><img><img><img>

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема и мнения също :thumbsup: благодаря!

Мисля си-ако богатите се опитат да разберат бедните и бедните спрат да са ядосани и озлобени към богатите /разбира се има изключения :feel happy:/. Ако започнем да комуникираме без "задни" мисли помежду си, то просто ще превърнем света в красиво място за живот...

Нийл Доналд Уолш: Искам да кажа, че в този критичен момент на времето, ние трябва наново да определим какво означава да бъдеш човек. Трябва да си изберем нова самоличност – буквално нова самоличност – и да създадем себе си наново като човечество; да създадем себе си като съвсем нов вид на съществуващ организъм, съвсем нова раса; и да създадем организма като група, а не като разпръснатост от отделни индивиди. Трябва да променим нашето мислене за това кои сме ние един спрямо друг.

Михаел Лайтман: Мисля, че дори преди кризата и Нийл и аз разбирахме, че има криза. Ние просто не можехме да говорим с никого за това, защото хората не осъзнаваха съществуването на кризата; хората не разбираха, че проблемите с образованието, културата, процента на разводите, наркотиците, тероризма – всичко това е криза. „Да, случва се, такива неща стават…Но сега когато засяга джоба ни , тогава „да, криза има”. Но всъщност кризата е във всичко, което правим в този свят. Кризата не е финансова, тя е в нас. Сега хората са готови да чуят, защото засяга джобовете им, така че ние имаме шанс да им кажем.

:yinyang:

Снощи гледах кадри от близкия изток как хората стават неудържими, когато нямат храна. Тогава спират да мислят, няма човешко, рушат. А защо трябва да се случи това? Пари за оръжия, пари за всякакви глупости има...

Важен е човека, важно е да се разбираме, да си подадем ръка. Та нали сме скачени съдове и е нормално да преливаме едни в други...

Обич, разбирателство, светлина са най-нужни на света!

Нийл Доналд Уолш: Искам да кажа, че в този критичен момент на времето, ние трябва наново да определим какво означава да бъдеш човек. Трябва да си изберем нова самоличност – буквално нова самоличност – и да създадем себе си наново като човечество; да създадем себе си като съвсем нов вид на съществуващ организъм, съвсем нова раса; и да създадем организма като група, а не като разпръснатост от отделни индивиди. Трябва да променим нашето мислене за това кои сме ние един спрямо друг.
:feel happy:

Ей тази беседа Поздравът на Любовта да се разбере и започне да се прилага, чудеса ще станат

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

"Вместо да сочим с пръст и обвиняваме, нека използваме този случай да разширим нашите морални виждания, да се изслушваме един друг по-внимателно, да изострим чувствата си за съпричастие и да си напомняме във всички случаи че нашите надежди и мечти са свързани в едно"

Това са "обтекаеми", шаблонни думи използвни до втръсване от политиците...

"...По делата им ще ги познаете..." , не по думите.

Линк към коментар
Share on other sites

И по делата, но и плодовете си личат-Любов, Мъдрост, Истина... Хубаво е да се огледаме в ...себе си...

Днес от вас се изисква повече почитание. Българите, изобщо, са груби. И между вас има нежни, внимателни, обаче повечето са груби. Казвам ви една истина. Всеки търси своето право. Дойде ли до задължение, никакъв го няма. Всеки се стреми към първите места. Дойдат ли до задълженията на първите места, отлагат изпълнението им. Първото място е за оня, който е готов да се жертва от Любов. Второто място е за оня, който има вяра и упование в Бога. Третото място е за оня, който има надежда. Той е всякога радостен. Тогава, ако дойде в дома ми човек с надежда и радост, ще го поставя на трето място; ако дойде някой с вяра и упование, ще го поставя на второ място, ако дойде някой с готовност да се жертва, ще го сложа на първо място. Питаш: „Защо не ми даде първото място?“ – Не си готов да се жертваш. – „Защо не ми даде второто място?“ – Нямаш вяра и упование. – „Защо не ми даде третото място?“ – Нямаш надежда, не си радостен. Желая и вие да постъпвате като мене, да поставяте всеки на мястото му. Бъдете нежни, деликатни едни към други, защото Божествените мисли и чувства растат само при взаимно почитание и уважение, при добра обхода между вас. Ако се гневиш постоянно и огорчаваш Духа в себе си, какъв ученик ще бъдеш? – „Аз зная какво правя.“ – Нищо не знаеш. Знаеш ли защо някой върши престъпления? Знаеш ли защо прави добрина? Не знаеш. Скрита е тайната на живота. Сега, аз не искам да ви съдя. Ако съдя вас, и себе си осъждам. Аз констатирам фактите, както са в действителност. По резултатите в невидимия свят съдя за същността на нещата...

Сега, като ученици, от вас се иска малко, микроскопическо усилие, за да направите едно малко добро. То може да ви отнеме една минута или секунда, но от него ще зависи вашето бъдеще. Ако не употребите поне една минута през деня за едно добро, направено от Любов, това показва, че не можете да приложите закона на Любовта. Това не значи да правите свръхусилия. Казвам, че законът на Любовта е строг. Колкото по-високо място заемеш, толкова повече се иска от тебе. Колкото повече знания имаш, толкова по-голяма отговорност носиш. От всеки човек се искат три неща. Първо: Да възлюбиш Господа с всичкия си ум, с всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичката си сила. Второ: Да възлюбиш ближния си като себе си. Трето: Да възлюбиш врага си. Ближният, това е твоята дъщеря; врагът – твоят син. Синът и дъщерята представят материалната страна на живота.

Поздравът на Любовта

:feel happy:

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Основното послание на президента Обама към американския народ и към човечеството, което прозира от речта му - не очаквайте повече ездачът на бял кон да извади револверите, да изпозастреля лошите за да заживеем пак мирно и щастливо , преодоляването на противоречията, които животът ни създава няма да се осъществи със същото съзнание, което е станало причина за тези противоречия. Това може да се нарече събуждане. Камъкът е хвърлен във водата и докъде ше достигнат кръговете във водата на колективното съзнание на американците отсега е трудно да се прогнозира, но е важно че сигналът за промяна е даден - ездачът на бял кон вече не е сам, не са и няколко човека . Всички хора по планетата земя, надскочили дуалистичното съзнание са ездачи на бели коне. Те заравят оръжията в земята и казват : Ние идваме с мир. Вие сте наши братя и сестри

Линк към коментар
Share on other sites

Това са единствено обичайните клиширани изрази. Изобщо се учудвам, че някой им обръща внимание. Америка никога не е била будна и няма и да бъде. Икономически разликата между нас е огромната, заради площта, ресурсите, работната ръка и т.н., в този смисъл място за сравнение няма. И въпреки всичките им приоритети, които не са нищо повече от даденост, те са далеч, далеч назад в умствено и духовно развитие. Американската култура проповядва единствено блудкави ценности, които няма кой да реализира, разпространява влиянието на телевизията, заличава всичко, което ни дават книгите. И все в този смисъл.

Къде в тия 310 милиона души се е скрил американския еквивалент на Дънов, на Ванга, на куп други българи, които някак не зачитаме и които пропускаме в тоя закърнял комплекс, че ние сме нещо низше, а, виж ги американците, те са голяма работа. Чак ми става неловко, докато пиша, давайки си сметка, че подобно схващане изобщо битува.

Линк към коментар
Share on other sites

Обобщаването по народност или гражданство е предпоставка за погрешен извод.

Особено пък за американците, които са събрани в рамките на някакви си 200 г. от всички континенти. Това все пак не пречи в дадена държава преимуществено да тече определен процес и да бъде задвижван от значима политическа фигура.

Началото и основната нишка на темата ми харесват.

Линк към коментар
Share on other sites

И въпреки всичките им приоритети, които не са нищо повече от даденост, те са далеч, далеч назад в умствено и духовно развитие.

Особено в умствено. :3d_065:

Също така, Джон Атанасов е българин, а Том Ханкс направо половина родопчанин. :3d_065:

П.П. Еквивалента на Ванга се нарича Едгар Кейси, а на Петър Дънов - цяла армия от протестантски проповедници, които тихо служат на Бога без да обикалят планетата на бял кон (тук не визирам Беинса Дуно). Колко ли чужденци пък знаят за Дънов?

А какво да кажем за десетките милиони чистосърдечни, наивни и простодушни американци, които по нашите ширини биха били квалифицирани като "балъци", "балами" и "тъпи", просто защото е въртят ганьовски номера? :3d_027:

Линк към коментар
Share on other sites

Бог ни е дал свободна воля и ние сме използвали тази воля за да сътворим сегашните проблеми на планетата земя. Изпробвали сме всевъзможни начини за да подобрим условията за живот и ако сме успявали в едно отношение в друго резултатът е бил плачевен. Единственият начин да разрешим трайно противоречията помежду си , между нас и Майката земя е да повишим колективното си съзнание като човечество, но по-високото съзнание няма да дойде ,когато всички хора в един момент решат да направят това. Много по-вероятно е това да се случи, когато малка група от хора решат да повдигнат съзнанието си и по този начин послужат за катализатор за повдигане на съзнанието на всеки човек поотделно и на общото съзнание като цяло. Неебходима е една критична маса от хора с по-високо съзнание за да започат положителни промени. Не е важно от кой народ идват тези хора и дали живеят на едно определено място, важно е да ги има, независимо от това дали идват от традиционните религии, науката или различни духовни учения. Нито един човек не е по-малко важен от друг човек, нито една организация не е по малко важна от друга организация, нито един народ не е по малко важен от друг народ.

Редактирано от KirilChurulingov
Линк към коментар
Share on other sites

И въпреки всичките им приоритети, които не са нищо повече от даденост, те са далеч, далеч назад в умствено и духовно развитие.

Особено в умствено. :3d_065:

Също така, Джон Атанасов е българин, а Том Ханкс направо половина родопчанин. :3d_065:

П.П. Еквивалента на Ванга се нарича Едгар Кейси, а на Петър Дънов - цяла армия от протестантски проповедници, които тихо служат на Бога без да обикалят планетата на бял кон (тук не визирам Беинса Дуно). Колко ли чужденци пък знаят за Дънов?

А какво да кажем за десетките милиони чистосърдечни, наивни и простодушни американци, които по нашите ширини биха били квалифицирани като "балъци", "балами" и "тъпи", просто защото е въртят ганьовски номера? :3d_027:

ОСОБЕНО В УМСТВЕН, да.

Хванал си се за най-маловажното ми изречение, а си пропуснал да се идентифицираш няколко реда по-надолу, където споменавям една епидемична комплексирана скованост. Интересно.

За Дънов знаят ДОСТА чужденци. Включително Айнщайн, има един популярен цитат по повода. Или и той според теб е от тия на "белите коне"?

Все едно. Аз повече няма да се включвам, темата започва да отива много далеч от първоначалната идея. Пък, в крайна сметка, който е толкова смутен от българската "ганьовщина", би трябвало отдавна да си е стегнал куфарите.

Редактирано от Lifetime
Линк към коментар
Share on other sites

ОСОБЕНО В УМСТВЕН, да.

Аха, и за това много от изобретенията и най-големите инженерни постижения са направени от американци. Да не говорим за морето от литература, музика, кино. О, чакай, това е развлекателната индустрия, а тя е за затъпяване, не за поумняване.

За Дънов знаят ДОСТА чужденци. Включително Айнщайн, има един популярен цитат по повода.

Може би за теб ще бъде новина, но въпросният цитат е просто приказка от дъновисткия фолклор.

Все едно. Аз повече няма да се включвам, темата започва да отива много далеч от първоначалната идея.

Good bye and good riddance. Аман от шовинисти. Заради такива като теб - раздуващи националното его - съм се чувствал неловко когато съм виждал, че не сме нищо особено в сравнение с другите народи.

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

Good bye and good riddance. Аман от шовинисти. Заради такива като теб - раздуващи националното его - съм се чувствал неловко когато съм виждал, че не сме нищо особено в сравнение с другите народи.

Тона ти е доста неприятен и просташки. Жалко.

Не съм шовинист. Мнението ми е структурирано ПРОТИВ Щатите, а не радикално ЗА България, освен това мнението си е МОЕ, не репликирам към никого и не знам защо така самоотвержено го нападаш. Сигурно си се засегнал. Аз съм човек, който уважава корените си. Би трябвало всички да са така.

А колкото до самочувствието, то не се изгражда върху това кой откъде е, а кой какво е постигнал и какво сам по себе си представлява. Един интелигентен човек ще има самочувствие навсякъде и пред всички, стига да може да си го позволи. Покривността идва отвътре, не отвън.

Линк към коментар
Share on other sites

За Дънов знаят ДОСТА чужденци. Включително Айнщайн, има един популярен цитат по повода.

Може би за теб ще бъде новина, но въпросният цитат е просто приказка от дъновисткия фолклор.

Не знаех, че си фолклорист!

Редактирано от braman
Линк към коментар
Share on other sites

"Америка се събужда, а будни ли сме ние, българите?"

На това актуално заглавие на тема ще подхожда и един многозначителен въпрос:

- Кой ще плаща сметката ?

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм човек, който уважава корените си.

Уважавай си корените, но защо плюеш в канчето на другите? Кой си ти, че да заявяваш "Америка никога не е била будна и няма и да бъде."? :huh: Да не си Господ, а?

А колкото до самочувствието, то не се изгражда върху това кой откъде е, а кой какво е постигнал и какво сам по себе си представлява. Един интелигентен човек ще има самочувствие навсякъде и пред всички, стига да може да си го позволи. Покривността идва отвътре, не отвън.

Егото също идва отвътре. ;) Само че като се сложиш до другите веднага става ясно кой кой е.

Не знаех, че си фолклорист!

По-скоро нещо като етнолог. :lol: И пак повтарям: тая история с Айнщайн е един мит. Ако не беше, сега щеше да има тълпи от западни последователи на Беинса Дуно. Къде са? :unsure:

Линк към коментар
Share on other sites

Най- важното изречение,което Айнщайн е казал на човечеството гласи : E = mc2

В превод : всичко е енергия, няма бариери между материя и енергия, няма бариери между небето и земята, материята е енергия с по-ниска честота на трептенията.

Айнщайн доказа,че дуализмът материя-енергия е изцяло погрешен. Квантовите физици установиха чрез множество опити, че светът е създаден само от един елемент, който се проявява под различни форми и единствената разлика между формите е разликата в трептенията. Това означава, че няма реална бариера между материя и енергия, между тялото и разума.Тези бариери са само умствени постройки в резултат на дуализма, от който произтичат всички конфликти между нас.

Пред нас стои откритата възможност с повишаване на съзнанието си да преобразуваме енергиите с низка степен на трептения, които водят до конфликти за да се освободим от противоречията и се събудим за новата епоха на Водолея.

Редактирано от KirilChurulingov
Линк към коментар
Share on other sites

Преди 20-тина години си имахме един Биг Брадър,на североизток, всичко лошо идваше оттам.

Сега си имаме нов Биг Брадър, на Запад, пак се опитва да ни налага най-лошото. Да изброявам ли?

- Джънк фут

- Тъпкани с хормони меса

- Десетки, а ни готви и стотици нови ваксини.

- Частна Здравноосигурителна система, една от най-регресивните и корумпирани - справка филма "Sicko" на Michael Moore

- ГМО, като безцеремонно ни убеждава, че е най-прекрасното нещо на земята!?.....

- Масови разстрели в училища и офиси, вследствие безконтролното продаване на автоматично оръже на всеки с долъри в джоба си олигофрен.

- Войни, много полезни за.... военната им промишленост...

- Войнствени секти, масово експортирани и налагани по света.

- И последното - Световната икономическа криза, започнала с фалита на Лемън Брадърс, фалит на пенсионни фондове след което милиони пенсионери остават на улицата. И рикоширала със страшна сила и у нас.

Може да допълвате списъка. :)

Между двата Брадъра има една прилика, всеки политик, който умее да гъделичка националното им ЕГО, представяйки нацията им като най-великата на планетата!?... бива следван безропотно от населението им.

- Не е ли по-коректно "Великите" Биг-Брадъри, първо да си оправят техните къщи, а после да ни налагат техния начин на живот?

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен конфликт поражда заглавието, а не смисъла на темата. Човечеството или по-точно негови представители се събуждат. Т.е. разумността и високото съзнание са целта, а не бизнес интереси и игри на егоизма човешки.

Когато повече хора, от различни националнсти се обединят в това съзнание /критичната маса, за която говори KirilChurulingov /, то тогава би могло да се повлияе и на останалата част от човечеството да се повдигне.

Но всеки сам трябва да работи усърдно и да се отърве от всички разделения-националистически, расови, политически и др. подобни.

Няма начин да няма атаки от всчки, които искат да контролират и манипулират човешкото съзнание по всякакъв начин. Хубаво е, че процесът на пробуждане, израстване на съзнанието не може да бъде спрян...:yinyang::sorcerer::angel:

Цитати от тази беседа съм пускала вече, но ще я припомня пак: Братът на най-малките

Често наблюдавам как хората в България и другаде се делят на големи и малки величини, на тесни и широки, на черни и бели. Казват: „Ние сме широки, не сме тесногръди като другите“. – Дай, Боже, да сте широки, но да не сте безформени, безидейни. Ако отидете в странство, между окултистите, между теософите, ще разберете, че те са последователи на Бялото Братство, които работят да обновят човешката мисъл, в бъдеще да се влее в нея нов стремеж, нова дейност на Божествения дух. Днес теософите се делят на безантисти и щайнеристи – антропософи. Но и едните, и другите са антропософи. Обаче като хора и те не могат да се търпят. И те се делят на тесни и широки. Безантистите са жени, а щайнеристите – мъже. И едните, и другите се карат помежду си. Всички течения от източната школа се ръководят от жени, а от западната се ръководят от мъже. Това деление изпъква ясно, но то е само външната страна. Който не е издигнат, ще се съблазни от тях. А който се съблазнява, не може да разбере Христа. Както във времето на Христа някои се съблазниха, така и днес хората се съблазняват. Откак човек е сгрешил и изопачил името Божие, той не е преставал да се съблазнява. Който се съблазнява, не може да се издигне до положението на мислещ човек, да разбере вътрешните, основните закони, върху които почива човешкият дух. За да измени своя индивидуален живот, обществения живот, както и живота на цялото човечество, човек трябва да разбира великите закони на Божествената мисъл.
Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

President Obama: "Rather than pointing fingers or assigning blame, let us use this occasion to expand our moral imaginations, to listen to each other more carefully, to sharpen our instincts for empathy, and remind ourselves of all the ways that our hopes and dreams are bound together." President Obama’s memorial address

"Вместо да сочим с пръст и обвиняваме, нека използваме този случай да разширим нашите морални виждания, да се изслушваме един друг по-внимателно, да изострим чувствата си за съпричастие и да си напомняме във всички случаи че нашите надежди и мечти са свързани в едно"

Как пък ги правите тези изводи, че американците се събуждали?!?!?!?!??! Ехеее, на думи те са най-събудените, най-моралните, най-добрите.....

Линк към коментар
Share on other sites

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" src="http://www.youtube.com/embed/IGfLAtiUi1A" allowfullscreen="" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe> Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам или завоявам никого. Бих искам да помогна на всички: Евреи.Неевреи.Черни.Бели. Ние всички искаме да си помагаме взаимно. Такива са хората. Искаме да живеем един до друг щастливи, а не в нищета. Не искаме да се мразим взаимно. В този свят има много плодородна земя и тя може да изхрани всички. Живота може да бъде свободен и красив, а сбъркахме пътя. Лакомията отрови човешката душа, издигна стени от омраза, накара ни да маршируваме в кръв. Израстваме бързо, а се затваряме в себе си. Изобилието от блага ни остави незадоволени. Нашите знания ни направиха цинични, нашите умения-груби и жестоки. Мислиме толкова много, а чувстваме толкова малко. Повече от машините се нуждаем от хуманност. Повече от интелигентността се нуждаем от доброта и нежност. Без тези качества, животът би бил насилие, а ние сме загубени… Самолетът и радиото ни сближиха. Тези изобретения изискват добрината на човека, изискват всеобщо братство, единство на всички ни. Даже сега гласът ми достига милиони милиони отчаяни мъже, жени и деца, жертви на системата, която кара човек да измъчва и затваря невинни хора. На тези, които ме слушат казвам: не губете надежда. Нашите страдания се дължат само на алчността на отмъстителността на хората, които се страхуват от човешкия прогрес. Омразата ще отмине, диктаторите ще умрат, а тяхната власт ще се завърне при хората. Докато хората са смъртни, свободата никога не ще загине. Войници, не се оставяйте на тези гадове тези, които ви презират, ви поробват контролират живота ви, казват ви какво да мислите и чувствате които ви внушават,държат се като с добитък и ви използват като храна за оръдия. Не се давайте на тези хора, хора-машини с глави-машини, със сърца машини. Вие не сте машини, не сте добитък вие сте хора ! Носите любовта на човечеството в себе си. Не мразете ! Само необичаните и неестествените мразят. Войници, не воювайте за робството, борете се за свобода ! Свети Лука в евангелието казва : „Царството божие е в човека.“ Не в един човек, не в група, а във всички хора. Във вас ! Имате силата да създавате машини, силата да създавате щастие. Силата да направите този живот свободен и прекрасен, да направите този живот чудесно приключение. В името на демокроцията нека използваме тази сила. Нека се обединим и да се борим за един нов свят, свят, който ще даде на шанс на човека да работи, който ще даде на младежта бъдеще, на възрастните сигурност. С тези обещания, гадовете се издигнаха. Но те лъжат ! Няма да изпълнят това обещанието. Никога ! Диктаторите са свободни, но заробват народа. Сега нека се борим за изпълнението на това обещание ! Нека се борим да освободим света, да премахнем националните граници, да се освободим от алчността, омразата и нетърпимостта. Нека се борим за свят на разума, свят където науката и прогреса ще донесат щастие на всички. Войници, в името на демокрацията, нека се обединим ! Ханна… Чуваш ли ме ? Където и да си, вдигни очи, Ханна. Облаците се разпръсват, слънцето си пробива път. Ние излизаме от мрака, за да влезем в по-светлия нов сят, където човек ще се извиси над омразата, алчността и насилието. Погледни нагоре, Ханна ! На човешката душа и поникнаха криле и тя полетя към дъгата към светлината на надеждата, към бедещето, славното бъдеще, което принадлежи, на теб, на мен, и на всички нас. Вдигни очи, Ханна, погледни нагоре ! Чу ли това ?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...