Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страх от авторитети


omen

Recommended Posts

Здравейте отново.. :)Искам да ви попитам как мога да преодолея страхът си от авторитети..да мога да започна да говоря с тези хора..без да блокирам..стъписвам..стряскам и всички мисли да ми изхвърчат от главата и да не мога да кажа почти нищо..може ли това да се преодолее и как ?

Благодаря предварително !!!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! Чудесно е, че си даваш сметка в какво точно се състои проблемът ти и искаш да го се потрудиш , за да го превъзмогнеш. Приготви се за по-продължителна работа, защото от това, което аз съм видяла, страхът от авторитети изисква повече активност и упоритост във времето. По-обобщено може да се каже, че това е работа на 2 нива. От една страна имаш нужда да видиш за себе си точно какви мисли и убеждения се пораждат в теб, когато попаднеш в подобна ситуация. От мислите, които изплуват на момента, можеш да стигнеш до по-дълбинно заложените убеждения за теб от рода на „не съм годен” , „не съм важен”.. и т.н./ Необходимо е да откриеш и да поработиш върху тези убеждения. От друга страна преодоляването на страха от авторитети е свързано с много практика. Само ‘теоритични’ занятия не са достатъчни. Изисква упражнение на място, сблъскване с проблема, колкото е възможно повече. От моята практика оставам с убеждение, че първоначална работа върху основните убеждения, която служи в последствие за основа на практическите упражнения, дава най-добър резултат. Важно е наистина да НЕ се избягват ‘стресовите ситуации’ , но и просто да влизаш в тях без да си поработил върху основните си блокиращи убеждения не би ти било много от полза. Има и едно много благоприятно действие да опознаеш „авторитета”. Да видиш, че зад тази грамада човек стои едно несъвършено и доста често в някои аспекти много по-недостойно за възхищение от теб същество. Дори понякога просто да мислиш за това по време на срещата, намаля значително напрежението. Но отново истински желаният ефект идва с повече време и практика. Не на момента, а когато вече от опит си осъзнал, че авторитетите са измислено поставени на пиедестал и това са хора с познания и/или потенциал в една или друга сфера, какъвто си и ти.

Ако има нещо неясно, питай. Стискам ти палци! Действие, търпение и упоритост са нужни, но резултатът заслужава!

Линк към коментар
Share on other sites

" aвторитетите са измислено поставени на пиедестал и това са хора с познания и/или потенциал в една или друга сфера, какъвто си и ти . "

Ще се хвана точно за това..именно защото от тук тръгва.. имам много ниска самооценка за себе си..нямам основата на която да стъпя,за да могат тези убеждения да се разбият ..защото дори и да реша с нещо да се занимавам и да се развивам в дадена област..започвам нещо и се отказвам..дори и да видя..че съм успяла до някаква степен..но и другия проблем е че стигам едно ниво и забивам на него..не мога да го надскоча и да продължа нагоре в развитието си..и още една причина поради,която да се отказвам..много неща съм започвала и оставяла.. и в момента няма за какво да се хвана и да кажа..аз това умея и знам.. и фактът..че има върху страшно много неща..които трябва да отработя в себе си и ми е нужно да мина през терапия..установих..другия проблем..че и психолозите за мен се превръщат в авторитет..което това ужасно много спъва нещата и не се получават разговорите..и точно конкретно за този случай не знам какво да направя.. и как точно да разбия образът психолог-авторитет..по-скоро в този случай..бих се замислила каква връзка и асоциация правя,а не по-скоро убеждение..и се сещам за родител-учител..

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...