Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Неврална терапия


Recommended Posts

Почти всеки от нас някога се е оплаквал или продължава да се оплаква от болки в кръста, проблеми със ставите или травми на опорно-двигателния апарат. Десетки таблетки сме изпили в опит да намалим неприятните усещания в проблемните области. Малцина в България, обаче знаят, че можем да решим проблема по-успешно с една от най-известните за западна Европа съвременни алтернативни лечебни методики - невралната терапия.Основоположник на този тип лечение е д-р Фердинанд Хунке от Дюселдорф, Германия, когато през 1925 г. за първи път инжектирал в болезнена зона локален анестетик. По-късно д-р Хунке стигнал и до следващата важна крачка - открил т. нар. нарушени зони. Той разбрал, че болките в раменната област на един пациент се предизвикват от рана в долната част на подбедрицата. Това е така наречения феномен на проведената болка, когато болковият симптом в даден участък се предизвиква от привидно несвързан с него проблем в напълно различна област на тялото. По-нататъшното развитие на невралната терапия се пада на д-р Петер Дош, който обръща сериозно внимание на активирането на механизмите на самолечение в организма, а д-р Бергсман - онагледява връзката при нарушения на вътрешните органи с увреждане на двигателните функции на гръбначния стълб.Повечето хора считат, че подобни болки са нормални с напредването на възрастта и не подлежат на лечение, поради което предпочитат непрекъснато да вземат обезболяващи. Но безброй много хора дължат излекуването си от привидно безнадежни страдания именно на невралната терапията. При този вид терапия се инжектират локални обезболяващи средства - локални анестетици. Целта не е локална упойка, а въздействие върху регулационната система на организма. То се осъществява върху определени точки на кожата, мускулатурата и нервите при което се постига траен обезболяващ ефект. За самото лечение се използват инжекции с фини игли, разработени специално за нуждите на невралната терапия, ампулите които се прилагат също са разработени конкретно за приложение в невралната терапия от австрийската фирма Геброфарма. Болка при манипулацията почти няма и дори много страхливите и притеснителни пациенти се убеждават в безобидността на процедурата.

Невралната терапия е с многобройни области на приложение. Най-често тя се препоръчва при болки във врата, кръста, раменете, радикулити , плексити, неврити, артрози. Освен това е подходяща при възпалителни заболявания на очите, нарушения на сълзенето, на движението на клепачите, както и при възпалителни или предизвикани от алергии заболявания на носа или носните кухини. Неврална терапия може да се използва при болести на ушите, сливиците и гръкляна, при пресипване и смущения на гласа, при функционални сърдечни или дихателни заболявания, дразнещо кашляне, астма и др. Заболявания на храносмилателната система, запек, синдром на дразнимото дебело черво също се лекуват с тази терапия. На подобно въздействие откликват и заболяванията на опорно-двигателния апарат. Така могат да се лекуват и проблеми с пикочните пътища, половите органи, простатити, различни оплаквания след ампутация и т. н.Освен при болков синдром, методът се прилага успешно и при хора с депресии, синдром на хроничната умора, главоболие, климактерични прояви.Този метод е извънредно успешен при най-различни заболявания и особено когато страданията са хронични и неподаващи се на други начини на лечение – например при мигрена, невралгии, безсъние, ревматични заболявания, тендовагинити, инконтиненция. Тази терапия е успешна и при заболявания на стомаха, черния дроб, жлъчния мехур и др.

Продължителността на лечението зависи от вида на оплакванията , които ще лекуваме , изразеността на симптомите, възрастта на пациента и придружаващите заболявания. Обикновено са необходими от 2 до 5 манипулации, но има пациенти , на които и след еднократно третиране са отзвучели всички оплаквания.

Решаваща роля за успех на лечението е мястото на поставяне на инжекцията . Ценна помощ в тази връзка са познанията в областта на древнокитайската акупунктура .

Още от преди 5000 години се е знаело , че телесните органи са в най-тясна връзка с определени точки върху кожата . В тези точки китайците са поставяли своите игли . В невралната терапия се използват същите точки , но в тях се инжектират локални анестетици и по този начин се получава широкообхватен лечебен ефект.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...