Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Радост в живота


Синева

Recommended Posts

Здравейте,скъпи приятели! Какво според вас е радостта в живота? Кое е най-ценното? Моля ви, изложете своите мисли!

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:) Любимо ми състояние - благодаря за темичката!

Ще "поразмишлявам" значи :sleeping: защото то е трудничко да се пише за РАДОСТТА - дълбоката, спокойната, блажената и съкровената :)

Радостта при мене винаги е някак си "отвътре", и носи неописуема сила и лекота...и извира,и извира... РАДОСТТА :P

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + РАДОСТ :feel happy::feel happy::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Някъде бях чел следното:

"В едно списание направили проучване "Кои са най-щастливите хора". Били наградени трима души - дете, което прави пясъчни замъци, майка, която къпе детето си, лекар - спасил нечий живот и занаятчия, който си свирука след добре свършена работа. Никъде не става дума за пари, вещи или власт..." :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Защо пък не. Някой може да е щастлив от парите си. Примерно ако имал много бедно детство. Парите са като всичко останало, те са средство да сме щастливи, с тях можеш да си позволиш да правиш едно или друго нещо което без тях не би могъл да направиш. Повечето хорица говорят, че парите не те правят щастлив, но какво знаят те, имат ли много пари, който е щастлив с парите си е щастлив. А тези, които имат много пари и приказват, че не са щастливи не са дооценили това, което имат. Кто всички останали, защото винаги искаш да имаш още, а щастието е всъщност да си доволен от това което имаш, без значение дали е деца, спасен човек, добре свършена работа,власт или пари. Всички са равностойни ако ти ги направиш такива. Зависи тебе самият какво те ощастливява. Дали занятчията щеше да е щастлив с дете, което трудно би могъл сам да изкъпе? :)

Линк към коментар
Share on other sites

Нее. Дотук стигаме, когато нямаме какво да ядем и когато близките са зле. Ако си преситен няма да ти е много весело ако има какво да ядеш и си с наднормено тегло. Хич няма да си щастлив. Затова си щастлив когато си доволен от това което имаш.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Бих го перифразирала леко за себе си - щастлива съм, когато съм спокойна, че съм такава, каквато съм и с мен се случва това, което е било писано да се случи без моето желание и усилия. Радостта от живота е ... самият живот!

Колкото до това какво имам - не се замислям и не го отчитам, защото това, което го имам сега, няма да го имам утре. :D

Линк към коментар
Share on other sites

Нее. Дотук стигаме, когато нямаме какво да ядем и когато близките са зле.
Нима за да цениш нещата трябва да си преживял тяхната липса? Не може ли да благодариш за това което ти е дадено без да си познал какво е ако го нямаш? Нима трябва да си бил гладен за да благодариш за храната или да си загубил или прекарвал безсънни нощи в претеснение за някои който обичаш, за да си щастлив че нищо не ти/им липсва. Не мисля. Това което е казал Любомир е много точно и не трябва да си стигнал до там, за да си щастлив че не ти липсва.

Може да си пренаситен, но да благодариш че никога не си оставал гладен. Нека само си помислим за умиращите от глад хора в Африка. Знаете ли че с 0,30 цента(недостатачни дори за едно кафе) може да се купи ориз с който да се храни 5 членно семейство една седмица.......Не сме ли благодарни ,че сме здрави, че сме обути и облечени, че има къде да живеем, че имаме семейства и прятели, че обичаме и сме обичаме?

Ето в това седи щастието, а всичко друго са дребни проблеми, дори понякога да го забравяме и да не оценяваме това което имаме

Ако си преситен няма да ти е много весело ако има какво да ядеш и си с наднормено тегло. Хич няма да си щастлив

Нима пренаситените и хората с наднормено тегло не са щастливи? Разбира се че са, но не от материалното. Всеки си има строго индивидуални и персонални носители на щастието, в зависимост от собствените си ценности, собственната си исторя, собственната си личност.....

Друг е въпросът че човек никога не е доволен от това което има :harhar: , но това е и което го води към прогрес и усъвършенстване :king:

:feel happy: Любов+Светлина+Мир+Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Бих го перифразирала леко за себе си - щастлива съм, когато съм спокойна, че съм такава, каквато съм и с мен се случва това, което е било писано да се случи без моето желание и усилия. Радостта от живота е ... самият живот!

Колкото до това какво имам - не се замислям и не го отчитам, защото това, което го имам сега, няма да го имам утре.

Типичен пример за нашата "свободна воля" и за ВЪРВЕНЕ по Пътя!
Линк към коментар
Share on other sites

Толкова хубаво и точно го е казала Донка:"Радостта от живота е самият живот."Какво повече може да се добави!Всичко останало е всуе.Защото,когато се срещаш ежедневно със смъртта,този бирник,тази гадна крадла и ти се налага да се преборваш с нея по няколко пъти дневно, в продължение на много години,разбираш горното изречение.

За мен радостта от живота е,че съм жива,че чрез СВОБОДНАТА СИ ВОЛЯ съм избрала да живея,да обичам хората и да им помагам,като давам всичко от себе си и съм благодарна за условията,които имам,за да го направя!

Радвам се неописуемо много,когато видя радостта в очите на другите.Това не мога да го изкажа с думи.И на момента забравям какво ми е струвало.

Линк към коментар
Share on other sites

Да - самият живот е радостта - живот в смисъл този кипящият живот в долната част на стомаха. Имаме ли го - имаме всичко. Той е основата на всичко! Тогава остава само да го наочваме правилно, защото, както се казва в една реклама - силата без контрол е нищо! Силата, тоест живота винаги си остава сила - на всички нива на проявление. А чувствата и мислите са само проекция - чувствата на висшата Л'бов, на будичното съзнание, а мислите на директното осъзнаване, на духовното всезнание - на атмичното същество. Тези трите - Сила, Л'бов, Съзнание - са неразделни и всъщност са ЕДНО неделимо цяло. Ако човек има изобилна вътрешна сила, но не е тонирал чувствата и ума си в хармония с духа, силата се губи в многобройните канали на ил'зията. Ако човек има чисти и висши мисли и чувства, но е загубил силата си - той никога не ще може да ги реализира и те ще останат в заложба за следващото му прераждане. Да, радостта от живота се крие в самия живот. На руски живот значи корем. Там е радостта - сърцето само я проявява.

Линк към коментар
Share on other sites

Брово,Донке!Много точно.Щастлив ставаш когато разбереш смисъла на живота. А.....смърта е част от съществуването ни,тя не е крадла,а природин закон-закон Божи!Силве,смърта може да бъде само наш приятел,защото тя ни тласка към въпросите,а оттам достигаме до отговори,които носят щастието!

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравейте, радващи се приятели! Благодаря за чудесните постинги!Личи си, че сме искрени - живеем Я - РАДОСТТА :feel happy:

Импулс малко да поразширя темата - за "трудно" случващата се Радост! Искрената, а не формалната/фалшивата/заблуждаващата.. :D има и такава, нали :sleeping: Преди години когато ме пробождаше в сплита се "научих" да наблюдавам и различавам, мигновено помирисвах/ усещах неискренната радост или завистта...или другите настроения и отношения човешки :huh:

Да можем да се радваме ИСКРЕНО на постиженията на другите - всичките други ( без личните + роднинските + приятелските симпатии..) е все още неразбрана радост - не да се съревноваваме твърдо или учтиво, или да се над-знайваме скрито или открито , или да си пречим видимо или невидимо...ей тъй поради неведението си :blink:

Безкрайно нужна е подкрепящата , окрилящата , мълчалива радост - РАДОСТТА за това което правят+имат или са постигнали, или искат да осъществят...другите - невидима да е радостта - е по добре! Иначе егото - цъфти и расте :lol:

Понеже съм си от отбора на търсещите+постигащите, а и от разумните бързаци ( случва се и да припиииирам - но на зор са и другите хехе - те се нервят - аз не :v:) мнооого, радвам се на усмихнатите радостните смели непукисти :thumbsup2:

:feel happy:Кураж + Любов + Светлина + Мир +Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Еххххх.........Благост,говориш за рая!Той обаче не е от този свят.Този свят е направен за да се развием духовно.Затова ги има и неприятностите и лошите моменти-болест,страх,смърт....Истинският осъзнат човек се радва на лошите моменти и е благодарен на Бог за тях,защото те го доближават до света за който аз и ти и много други мечтаем-до рая!!!

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здарвей, Синева! Не говоря за рая! За нашия болен+недоволен+сбъркан свят говоря!Говоря за съвсем разумни и изпълними състояния - нужно е само мъничко поразравяне на прашясалите ни или втвърдени добродетели и дарби/способности и сетива - РАДОСТТА е едно от тях - само малко"подсещане" - осъзнаване,не е трудно, особено ако си го носиш по рождение :D гледат те странно+с неразбиране + недоверие ...огромно изпитание ми беше да съумея да не загубя радостта си при загубите, комбалите и разделите, така че тука съм от твърдите - както се радваш на постиженията на близкия ти, така да толкова лесно , много по - лесно да поооразшириш радостта си към всички всички светли душички! винаги и всякога много си се радвам на т.наречените "поучителни+закалителни моменти" - дразнеше ме преди "кудкудякащата" радост. Сега всичко е

:feel happy: Кураж + Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здрасти,Благост!Чуй това: може би,когато избършеш мръсотията от диаманта, той ще принадлежи на съковищницата!Светат е създаден така ,че ти постоянно да чистиш диаманта в себе си и когато го почистиш,ти неизменно вече ще принадлежиш на другия свят,на рая,на радостта,на любовта и мъдростта!

А тук на земята е така от както свят светува и така ще бъде за да има подем. Тези красиви наши желания за по-добър свят ,са нищо повече от забравеният спомен за нашия НЕБЕСЕН ТАТКО!

Линк към коментар
Share on other sites

Именно и в този тон, добре, че радостта от Живота е самият живот, но ние не го познаваме още, а Той е там, където Синева каза! Да се радваш пък на сянката на Живота би могло да те отдалечи от Него! За да не сме сухи негативисти, нека тогава се радваме на Пътят към Живота!

Линк към коментар
Share on other sites

:)

"Радост, радост, радост на живота ми.

Ти веселиш сърцето ми. "

Радвам се, че винаги с удоволствие мога да си пея песента "Радост".

Радвам се, когато видя радост в очите на хората, а очите не могат да лъжат.

Радвам се, когато мога да се справя с поредното изпитание, което ми предлага животът. Радвам се, че мога да прощавам и да изпитвам радост от щастието на другите. Радвам се за вас, приятели, че можете да пишете толкова хубаво и за радостта , която изпитвате. Радвам се, че мога да бъда доволна и на най- малките неща, които ме заобикалят- на песента на птичките, на росата в тревата, на малките теменужки и на цъфналите бадеми, на изгряващото Слънце и на цялата Природа и нейната красота. Радвам се, че мога да обичам и да бъда обичана. Радвам се, когато мога да изразя радостта си. Радвам се, когато успея да накарам и другите да се радват.

Линк към коментар
Share on other sites

Именно и в този тон, добре, че радостта от Живота е самият живот, но ние не го познаваме още, а Той е там, където Синева каза! Да се радваш пък на сянката на Живота би могло да те отдалечи от Него! За да не сме сухи негативисти, нека тогава се радваме на Пътят към Живота!

Ех,как ми хареса това,много е вярно!Смъртта по я познаваме,защото от раждането си умираме по малко всеки ден,а по Пътя какво ли ще срещнем? :)

Линк към коментар
Share on other sites

За всички ни пътя е тежък и несигурен. :hmmmmm:

Всеки по своему трябва да внимава,да не се отклони от него ;)

Да внимаваш,да не се подхлъзнеш!!! :thumb down:

Точно,размишлението те държи здраво на двата ти крака и не ти позволява да се отклонишл :v:

Е...приятели до какви изводи стигнахте?

Линк към коментар
Share on other sites

За всички ни пътя е тежък и несигурен. 

Всеки по своему трябва да внимава,да не се отклони от него 

Да внимаваш,да не се подхлъзнеш!!! 

Точно,размишлението те държи здраво на двата ти крака и не ти позволява да се отклонишл 

Е...приятели до какви изводи стигнахте?

Извода е, че всеки сам си създава радостта и щастието в живота и те зависят от неговия начин на живот, от начина му на мислене и чувстване, от степента му на съзнание и свързаност с Основната Причина, с Цялото, с Бог.

Ако можем да виждаме красотата във всяко Божие творение- в минералите и растенията, в животните и човеците, тогава ще можем и да се радваме, да бъдем щастливи и от най- малките неща, които ни се случват и до които се докосваме.

А тези, малките неща, са толкова много!

Полъхът на вятъра, уханието на цветята, полета и песните на птиците, смехът в очите на децата и любимите ни хора, усмивките върху лицата на всички хора...

Линк към коментар
Share on other sites

Песента, която Таня е цитирала е една от любимите ми.

Радостта също много подхранва ума, устройва му един вид пиршество :smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

Изглежда,че малките неща,винаги са били по важни от големите!

:D:1eye:

:whistling:

Да речем като песента на птичките,шума на реките и водопадите,красотата на природата!!! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Бих го перифразирала леко за себе си - щастлива съм, когато съм спокойна, че съм такава, каквато съм и с мен се случва това, което е било писано да се случи без моето желание и усилия. Радостта от живота е ... самият живот!
Това......

Да речем като песента на птичките,шума на реките и водопадите,красотата на природата!!!

..и това, дават всичко което ми е нужно в живота! Всичко останало е илюзия(но ми се иска да кажа друго-безсмислица)!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...