Jump to content
Порталът към съзнателен живот
томи

Захарта - горчивата истина !

Recommended Posts

томи,темата е много актуална и полезна.

От начина на хранене зависи нашето здраве,с което спекулираме не само ние поради невежеството си ,но и определени среди по различни причини - политически и икономически.

Гледайки клипа сериозно се замислих - какво можем да направим за да запазим своето здраве и това на децата си,и възможно ли е това при днешните условия?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

О'к, лекцията е час и половина... Какви са главните факти и изводи?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

О'к, лекцията е час и половина... Какви са главните факти и изводи?

Захарта е отрова за организма, предложих заместители. Фактите са мои лични опити. Споделям резултата, на някой може да му е полезна информацията.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря на томи за видеолекцията! За мене е изключително полезна. Най-обичам да ме разколебаят в досегашните ми вярвания!

Орлин, заслужава си да отделиш час и половина, за да чуеш всичко, не е възможно да извлечеш същата полза от нечии изводи.

Благодаря също на Светлина и Хармония! Постът му е като допълнение към лекцията и дава практически решения.

:thumbsup:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

От днес минавам на стевия,въпреки че не харесвам много вкуса и.

За меда ще забравя,докато не намеря почтен пчелар.:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Антон_

Спокойно можете да си купите мед и от някой магазин.

В България има фирми, които държат на контрола и качеството - една от тях е фирма Сизиф.

Имам колега, работещ в нея и затова имам представа от предлаганата продукция.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Яжте сладки плодове, пчелен мед и ако можете да намерите оригинална кафява захар е за предпочитане пред бялата рафинирана. Естествено, колкото и лоши неща да четете и гледате за захарта тя няма да Ви убие. Да не вземе да спрете нацяло да ядете захар? Човешкия организъм има нужда от нея, просто като всяко нещо в природата и тя е полезна до определени количества и е хубаво да се разнообразява. Относно диабетичните заместители съм чел много лоши неща, че са още по-вредни а храните направени с тях струват и доста по-скъпо !

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

Не е ли добра и фруктовата сладост.Не я ползвам за сладкиши, за компоти.Кафявата е много приятна на вкус, има в търговската мрежа внесена от Виена, с карамелов вкус, и е от тръстика.Не е толкова сладка, но я бива за консумация.Правила съм сладкиши, хубави са на вкус.А пудра захар, не ползвам нон стоп, но също е добра, има нишесте в нея.Всички продукти за диабетици май имат съмнително качество.Повече са вредни, отколкото полезни за болните.Със съдържанието на подсладители, които трудно отделя човешкия организъм във вид на кристали.Меда е най- хубавото нещо и плодовете.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Плодовата захар е полезна само, когато се набавя с консумирането на пресни плодове, защото така се поема с други вещества спомагащи асимилирането и от организма.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

Наскоро четох за фруктозата някакво проучване - хората дуднеха, че приемът й трябвало да бъде доста ограничен. За кристалната фруктоза говоря.

Днес попаднах на нещо интересно - май може да осъмнем с Директива, третираща захарта в същия кюп като алкохол и цигари - да има акциз за храните с високо съдържание на захар, както и да не се предлагат захарни изделия на деца и захарните изделия да бъдат с намалено предлагане към подрастващите.

Вероятността хората да се сафирясат май нараства всеки ден.

Ето и самата статия...

https://docs.google.com/open?id=0B4m_JRsO_6jZMjVkMDgxM2MtZmEzZi00ZDdlLWI3MmEtYmNmNjFmMWQ3ZmVh

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

И последното, което научих - може информацията да ми е стара, но ми хареса -

Причина за увеличаването на случаите на инсулино-зависимия тип диабет при деца се оказала... увеличената консумация на газирани напитки - лимонада, швепс, кола...

...

Вече съм писал на други места в този форум, но нека и тук с големи букви напиша отново - ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ водят до ДИАБЕТ!

Яжте захар. Яжте мед, яжте каквото искате - само не ужте подсладители, че те водят и до рак, ама докато се развие рака, може да развиете диабет...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Ивета

И последното, което научих - може информацията да ми е стара, но ми хареса -

Причина за увеличаването на случаите на инсулино-зависимия тип диабет при деца се оказала... увеличената консумация на газирани напитки - лимонада, швепс, кола...

...

Вече съм писал на други места в този форум, но нека и тук с големи букви напиша отново - ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ водят до ДИАБЕТ!

Яжте захар. Яжте мед, яжте каквото искате - само не ужте подсладители, че те водят и до рак, ама докато се развие рака, може да развиете диабет...

Би ли уточнил в проценти - колко от диабетиците са ползвали подсладители и колко от тях реално са заболели от диабет и от кой по точно вид диабет? Защото това е важно.

И, второ, какво би казал за аспартама, щото излиза, че съм му фен, имайки предвид, че пия напитка (без реклама) с аромат на череша и с аспартам?

П.С. Малко генетична история: и двамата ми дядовци (братя) имаха диабет, без да са пили през живота си подсладители, имайки предвид, че диабетът е априори автоимунно заболяване (Диабет 1), както и много други.

Редактирано от Ивета

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

За аспартама мога веднага без да гледам никъде в интернет да кажа, че уврежда зрението, понеже при метаболизирането му се получава метилов алкохол, който веднага уврежда очния нерв. Но не задължително късогледство, може и други форми на очно недоглеждане.

Диабет тип 1 може да се развие по няколко направления - едно от които е хранително.

Това "априори" не го разбрах?

За диабета имаме тема "бонбон"!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

И понеже днес се зачудих за захарта отново, дъвчейки едно парче шоколад...

Някой би ли могъл да ми обясни какъв е плюса на кафявата пред бялата захар?

Не е ли все захар?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Някъде бях чела, че метода на рафиниране всъщност е различен. След рафиниране кафявата захар си запазвала минералния състав, а бялата не. Но пък в друга статия отричат да има разлика, все тая било дали ще консумираме бяла или кафява, цената била различна заради транспорта.

На кой ли да вярва човек ?.............. :3d_157:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нямам час и половина. Някой ще каже ли защо захарта е вредна? Ям захар в промишлени количества, за да компенсирам енергията която изразходвам. Може да се каже, че ми е основно хранене. Като малко пале, вече писах, ядях 2 вафли седмично, което вероятно е и причината за настоящият ми режим. Нямам проблеми със зрението или теглото, дори напротив.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Просто една част от кафявата захар е (евентуално) нерафинирана; и от там е разликата и полезността.

Обаче нерафинирана захар има твърде малко и необяснимо защо е доста по-скъпа от рафинираната. Ние купуваме съвсем малко захар за цялото семейство и си вземаме все такава. Който не е опитвал, може да му се види малко странна - има осезателен вкус/аромат на тръстиката, цвета също, на всичко отгоре е като мокра, влажна стои една такава. Но на мен ми харесва, а какви сладкиши стават с нея :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

Едно време, като бях малък, баба ми винаги ползваше кафява захар. Интересно, че беше с различен вкус от днешната кафява захар. Като си правехме лимонада и после лимонадата ми ставаше една такава с особен вкус. Любими ми бяха зелените лимони, имахме един лимон в двора на училището, бях му "приватизирал" лимоните и понеже батковците ни бяха казали, че бил отровен, понеже лимоните били зелени, чаках да видя дали баба ще се гътне, че аз да си направя лимонада...

Едва се бях прибрал с лимоните от училище - напълних цяло чекмедже на хладилника!!!

Ми чудни лимони, щом още ми държат влага и ви разказвам за тях...

...

Кво да ви разправям - лапешки истории...

И... по темата за захарта - Нямам представа как е станало така, че да се набие в главите на обществото необходимостта от рафиниране на захарта.

Знаем, че калциевият захарат е утайка, значи взимаме захарният сироп и му добавяме варно мляко /разтвор на гасена вар/ и разбъркваме - падналата утайка ще бъде от калциев захарат, която измиваме внимателно с вода и след това с фосфорна киселина връщаме обратно до захар.

Това е един от начините за пречистването на захарта от примесите, има много варианти, някои се различават доста от други.

...

Нямам представа и как се е набило в съзнанието на обществото едно време, че ... комбинацията "хляб, бутер и захар" е ... полезна!?

Вие представяте ли си една филия от 2 см с 1 см масло и върху нея - половин сантиметър захар?

Това надали бих го ял днес, ама едно време си спомням, че бях ходил на гости на едно момче, та майка му реши да ни черпи с такива филии...!!!

Това бяха соц-митовете за "силната" храна. Така си го обяснявам с моя пилешки /пардон, котешки/ акъл.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И аз съм яла такива филии.................. Е Тони, ти си 10-на години по-малък от мен, но аз като се сетя едно време все на филии я карахме, къде с лютеница, къде с трахун/фъстъчено масло демек/, къде със сладка разни и мармалад от магазина, даже и с тахан- халва. Такива ми ти работи ............. от соца...............

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Емил от Льонеберя

Едно време един батко - студент във ВИММЕСС ме светна да си бъркам тахан-халва с маргарин и така да си мажа на филийки... а маргаринът - Калиакра, то тогава друг нямаше... тя и халвата беше от ония в ламаринената кутия...

И сега ... години по-късно... ви пиша уж много зная...

Всичките сме един дол дренки...

Не можем да отречем, че по времето на комунизма не сме яли всичките едно и също.

...

Питали един циганин какво иска - хляб или мляко...

И той рекъл - попарааааа!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И аз сега се опитвам да разбера защо захарта е вредна ,както и се опитвам да се справя с консумацията и макар и да не я употребявам много ,бях попаднал някъде на мисъл от Учителят ,че захарта е лъжа или нещо в този смисъл ,което си го обяснявам че в нея не се съдържа нищо съществено един вид кухи калории .Причина също ,която е трябвало да спре хората да купуват захар е използването на робският труд за добиването и ,но мисля че вече не се използват роби или поне така се надявам .Чел съм също така ,че я слагат наравно с дрогите като зависимост ,но човек ако има контрол може да се ограничава в консумацията и ,и да не прекалява .

Редактирано от veselinvalchev1981

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Най добрите източници за любителите на сладкото иначе си остават плодовете и медът ,също така отскоро започнах да използвам стевия като подсладител давят я ушким полезна ,но да видим , как ще ми се отрази :)

Редактирано от veselinvalchev1981

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×