Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли на Учителя за водата


Recommended Posts

Водата е образ на живота. Какво по-хубаво от това да носиш вода, която може да утоли жаждата ти и да те лекува? Като пиеш топла вода, ще ти светне. Водата чисти, прави добрини.

Бог е дал на човека да яде хляб и пие вода, и той има право само това да иска, а всичко друго е по благословения. Пийте топла вода, студената вода причинява на човека суровост и жестокост.

Студената вода е неузрял плод, не вкусвайте. Водата може да е позатоплена, но да не е студена.

Топлата вода дава нещо на човека, а студената само взима. Пиете ли топла вода, ревматизмът няма да ви напада.

Пиене на гореща вода за чистене и дълбоко ритмично дишане това е най-важно.

Защо ви препоръчвам да пиете топла вода? Студената вода има примеси от известни енергии, които са опасни. Тази вода може да е била под влиянието на нощта, под влиянието на звездите и облаците. Ако тази вода не я сгорещите на Слънце или на огън, като я пиете, ще ви навреди. Нощем може да пиете по две-три глътки вода при силна жажда, но не и цели чаши.

Много ли е студена водата, не я пийте, много ли е гореща също.

Елексирът на новия живот е топлата вода.

Избягвайте да пиете студена вода. Може при голяма жажда, по изключение, на глътки, но в шепата, а не направо от чешмата.

Водата ще я пиете затоплена или гореща, на глътки, по един литър на ден не е много. Ще дишате дълбоко през носа. Като се научите да ядете, пиете, дишате както трябва, другото само по себе си ще дойде.

Ако искате някакви лекарства, било като лечебни средства, или средства за прочистване, ще ви препоръчам следните: изпивайте на ден по 2—3 литра чиста гореща вода. Ако сте на крак, носете сами вода. Носенето на вода се отразява благотворно върху организма. Освен това правете дълбоки вдишвания, за да разширите дробовете си.

Елементарно хигиенично правилно е всеки ден по три пъти сутрин, на обяд и вечер преди ядене, да изпиваш по една чаша чиста гореща вода, това е вътрешна необходима баня.

Защо трябва да се пие гореща вода? При храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат за правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата. Нали чиниите миете с топла вода, а не със студена?

Когато кръвоносните съдове в човека губят своята пластичност, своята пъргавина, той заболява от артериосклероза. Който иска да запази здравето си, да продължи живота си, той трябва да запази подвижността на тялото си. За тази цел човек трябва да не преяжда и да пие гореща вода, която помага за разтваряне на утайките, които се образуват при храненето.

Лекувайте се с топла вода, от чист извор донесена и топли картошки. Ако се наложи някога да вземете лекарство, първо вземете очистително. Храната да е чиста, прясна, жилището да е светло.

Със студена вода могат да се мият само ония хора, които имат много топлина, а не и тези, на които организмът е изтощен.

Когато някой е крайно възбуден и нервен, може да си направи един студен душ. Водата освобождава човека от излишните енергии в организма му. За гневния човек температурата на водата трябва да бъде над десет градуса. За да се справи с гнева си, той трябва поне шест студени душа да направи през годината така ще уравновеси силите на организма си. Гневливият губи част от енергията си, която мъчно се доставя. Разумният човек пази енергията си, не я изразходва безразборно, гневливият по-бързо се състарява.

Някой прави топла баня, след това студена. Тези резки промени върху тялото не са за обикновения човек, те са за боговете. Който не е кален, да прави само топли бани. Студените душове са добри, но само при известни условия. Резките промени ту студени, ту топли душове предизвикват най-различни реакции на втвърдявания на тялото, вследствие на което в организма се натрупва повече електричество, с което човек мъчно се справя. От студените бани препоръчвам дъждовните и то не на голо, а през тънка дреха. Температурата на водата за миене най-добре е да е около температурата на тялото, нито много гореща, нито много студена.

Лекуването да става винаги с топла вода. Ако ли се къпете със студена вода, то да не променяте ту топла, ту студена, а само със студена. Да няма смяна на температурата на водата.

Природата не търпи студени душове, студени бани. Топлите бани са за предпочитане пред студените.

Студените душове, които срещате в природата, са добри, но само при известни условия, а именно дъждовните бани през май, юни, юли, най-много половината на август. Ако не можете да правите дъждовни бани, правете с топла вода от 3440 градуса, близо до естествената топлина на тялото. Добре е дъждовните бани да не се правят направо на тялото, но през някаква тънка дреха.

ИЗТ. ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ ЧРЕЗ СИЛИТЕ НА ЖИВАТА ПРИРОДА,КНИГА ЗА ЗДРАВЕТО

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Всички болки, всички недъзи трябва да оставите във водата и да отидете в дома си свободни. Всички можете да се лекувате с чистия въздух на планината. Ще дишате чист въздух, ще се миете по няколко пъти на ден. Например, вие можете да миете ръцете си по 5, 6, 10 пъти на ден и при всяко миене да си казвате по едно хубаво изречение.

Водата има свойство, където я сложите, тя пада, нищо не остава от нея. Миете ли лицето си с вода, тя слиза надолу, без да остава върху него. Ето защо, значението на водата в живота е двояко, което се вижда от стиховете, които Христос някога е казал: „Ако се не родите от вода и дух, не можете да влезете в Царството Божие. Роденият от вода и дух всякога е чист“. Значи, водата е символ на чистота.

...

Сега, заемете се да очистите мястото около палатките си, да ги окопаете добре, да махнете всички клечки около тях. После, излейте три кофи вода върху палатките си, да изчистите праха, който е полепнал по тях. Не чакайте да завали дъжд, че той да свърши тази работа.

Водата е благословение в живота. Взета като символ, тя измива, разтваря и отнася всички нечистотии.

Когато сте неразположени, натъжени от нещо, правете различни опити, да трансформирате състоянието си. Ако човек е посветен, той ще се ползва от всичко.

Вземете, за пример, мъха. Камъните, които не могат да служат като почва за висшите растения, са добра почва за мъха. За да живее върху камъните, мъхът все извлича някаква храна от тях.

В такъв случай, когато сте скръбни, обременени от нещо, направете следния опит: вземете една кофа и полейте с нея десет пъти вода върху някой голям камък, като си кажете: „Както водата измива камъка, така нека измие, нека отнесе и моята скръб“. Вие ще кажете, че такъв опит е смешен, защото не може да даде никакви резултати. Опитайте се, може този камък, като на мъха, да ви даде нещо.

Денят на Божията работа

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Та, първото нещо сега: трябва да се отворят порите на тялото ви. А тия пори се отварят чрез водата. Най-първо ще научите магическото свойство на водата. Без вода не може да има никаква култура.

За да бъде дишането пълно, трябва да се отворят всичките ви пори, а това ще стане чрез водата. Затова, ви казвам: потребна е водата. Дишането не трябва да става само с дробовете, но и с всичкото ви тяло, с кожата. Ето защо ще се стараете порите ви да бъдат отворени, отпушени.

Вие, сега, като ходите на Витоша, защо всеки да не носи по една манерка чиста вода? Вие си тръгвате и няма нито един да вземе 1/2 или 1 килограм чиста вода от Витоша. Вий, сега, като се връщате, гледам, замахате си тъй ръцете... Не, ще си носите вода оттам. Всеки един може да си вземе един килограм вода. Вие сега ще кажете: – Кой ще я носи? Ама да си носиш един килограм вода от Витоша, това е смисъл вече, идея има.

Сега, на вас, младите, казвам: Ще пиете 4-5 чаши вряла вода, докато се изпотите хубаво. После, трябва да имате една гъба или една кърпа и с топла вода ще се измиете от потта. ……….Ако вие направите два пъти през седмицата най-малко това упражнение с обтривките, вие ще усетите, че това лято ще придобиете голяма свежест. И за идущата година ще бъдете по-свежи и бодри, и весели. Туй ще го правите като един наряд. Аз да ви дам този наряд: два пъти през седмицата изчистване на тялото. Ще правите тези обтривки, ако не на цялото тяло, на половината. И след туй ще вземете една суха кърпа и ще изчистите тази влага хубаво. Ще изпиете една чаша топла вода с 10 капки от лимон и веднага ще усетите една приятна топлина. Ще се облечете хубаво и ще бъдете разположен да работите. Туй ще го направите за 10 седмици. След 10 седмици ще видим какви резултати ще има. След 10 седмици ще видим каква е разликата между онези, които са изпълнили този наряд, и които не са го направили. Туй ще се прави или сутрин, или вечер. ………За обтривките може да използвате или топлата вода, или слънчева вода, все едно е, но ще избягвате студената вода. Задачата, нарядът, може да се направи или сутрин до 10 часа (и до 12 часа става) – не ви препоръчвам в 2 часа да направите тази баня, тогава са други енергиите във въздуха; или вечер, и то или преди да залезе Слънцето, или преди да си легнете, към 10 часа вечерта. През деня, кой когато има условия за тези фрикции, тогава ще ги прави.

Великденския подарък

VI година (1926-1927) ; 30-та школна лекция на Младежкия окултен клас, ; държана от Учителя в София на 24.IV. 1927 г., ;неделя (Великден), 6.30 ч вечерта

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...