Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Последствия от самоубийство


Recommended Posts

Здравейте!

Днес с един мой познат си говорихме за несполуките в бизнеса му. Преди 10 години е купил цех от поделение на бивше държавно предприятие. От тогава се е опитвал да развива няколко дейности в този цех, но за съжаление нито една не е била успешна. Отдавал е цеха под наем на други хора, но и техните дейности не са били успешни. Дори някои от тях са си навлякли неприятности в бизнеса. Просто така да се каже - на цеха не му вървяло.

Днес той се досети, че преди 10 години когато държавното предприятие е взело решение да затвори това поделение и да го продаде, началникът на охраната решил да сложи край на живота си. Обесил се е на един кран в цеха. Тогава моят познат е сметнал, че това не го засяга, защото когато това се е случило, той все още не е бил станал собственик. Но сега вече се замисля, дали това не е възможна причина на мястото да не му върви.

Може ли това самоубийство да е причина за несполуките на това място?

Линк към коментар
Share on other sites

Моят познат е осветил цеха след покупката. Само, че точно в помещението, където е станало самоубийството, свещениците не са влизали.

Може ли да се направи нещо за душата на почналия, за да намери мир и покой? Може би задавам глупави въпроси, но не съм добре запозната.

Линк към коментар
Share on other sites

Не познавам хората и мястот, затова само ще препоръчам, а те ще си решат, дали е удобно -

добре е да отиде при близките на този човек и да види дали имат нужда от нещо, дали не са в крайна нужда или пък биха могли взаимно да са си от полза ( не винаги е задължително да се помага с пари... макар че те са най-универсални). Най-малкото да им даде утеха, че някой още помни и мисли за тяхната беда.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Ако има оправдани самоубийства, то тази история е пример за такова (в случай, че е истинска). Шестнадесет годишно момче на име Енрико се самоубива. Майката и бащата са отчаяни. Бащата отива при жиотиши (индийски астролог). Астрологът прави съответните изчисления и разказва как в минал живот, бащата е живял на западния бряг на Индия. С жена му не са могли да имат деца и са си осиновили момченце. Тъкмо тогава съпругата му забременяла и родила син. Бащата започнал да се държи зле с осиновеното дете, да го пренебрегва и тормози. На 16г. то се самоубило - на същата възраст се самоубил и Енрико - той е бил осиновеният син в онзи живот. Може би бащата не се е трогнал много. В настоящия живот Енрико се е самоубил, за да покаже на вече кръвния си баща какво е да загубиш собствено дете. Ако историята е истинска, ще излезе, че е пример за оправдано самоубийство. Дори да има такива, по - добре е да се набляга не на тях, а на неблагоприятните последици, които по принцип произтичат от самоубиването, за да не вземе да сметне някой, че ако се самоубие ще постъпи оправдано.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Аз мисля че не бива да да се безпокоят близките на самоубилия се Минали са 10 години Раните им тъкмо са започнали да зарастват Ще бъде жестоко да се отварят наново А и никой не може да каже със сигурност дали това е причината Мога да споделя от собствен опит че е важно къде се намира помещението Случвало ми се е в едно помещение бизнесът ми да не върви Сменям помещението отсреща на три метра от старото и биснесът върви като луд Не е трябвало да чака 10 години Обикновенно до три четири месеца си проличава дали ще върви или не Трябвало е да го продаде и да си купи друго помещение на друго място Или най малкото да опита първо под наем да види дали ще тръгне и тогава да купува

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Прераждат се, но в следващия живот изкупват греха самоубийство. А след смъртта си попадат в нещо като ад - мрачно тъжно място, вид затвор, което им се струва по - гадно от живота им на земята и искрено се разкайват за това, че са си отнели живота.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Според някои езотерични учения,самоубийството е един от най-тъжните и безсмислени актове, извършени от човека.

Тъжен, защото душата изпада в капан, плод на собствените и действия.

След физическата смърт на самоубиеца, душата не може да напусне мястото в което се намира. По- лошо е, че тя остава в много тягостно пространство , тъмнина и безнадежност до тогава, докато свършат реално отредените и години на земята, ако е останала жива. Тя ще бъде свидетел на всичко, което се случва, но без да може да въздейства или да промени нищо, ще се чувства, като във вакуум.

Самоубивайки се човек обрича душата си на много тежко изпитание, много по- тежко от това в което си мисли, че се намира в момента на решението за самоубийство.

Линк към коментар
Share on other sites

Доколкото ми е известно, християнската Църква забранява(ше?) погребението на самоубийците в границите на гробището, но разрешава погребенията им извън него.

Линк към коментар
Share on other sites

Самоубийството е лично и неприкосновенно право. Според други източници човек се ражда без право. И, понеже беше роден без право му се дава правото да си отиде с право. Сега вече какви са последствията и дали душата се мъчи след това можем само да гадаем: да вярваме или не. Не се осмелявам да нарека самоубийците грешници, не ми позволява сърцето да осъдя постъпката им. За мен тя е висша форма на свобода и последна човешка дилема! Съветът ми към близките на прекъсналите самоволно съществуванието си, е да се молят за спасение на душите им, ако считат, че са извършили грях, но с нужното уважение към свободата им! То все пак си остава тема табу и според по-голяма част от хората мислите ни трябва да бъдат насочени в полза разрешаването му. Тоест тази постъпка носи проблематичен заряд. И се смята, че твърденията описващи самоубийството като израз на свободна воля могат да повлият негативно и не помагат за разрешаването му. Следователно аз не мога съм от полза размишлявайки по темата, така че спирам. Нека си стои отворена. Ако е в ущърб на сайта нека се модерира/изтрие.

Линк към коментар
Share on other sites

Човек може да се самоубие, но това няма да го освободи от проблемите поради които се е самоубил. Тъкмо напротив - те ще се усилят. Дори и в някои ситуации самоубийството да изглежда като привидно примамливо решение, в действителност то винаги се оказва погрешно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
Разговор с душа преживяла обсебване, за самоубийството, агресията и опита да контролираме партньора си , изпитанията по "бързия" път , една необикновена среща с неочакван край

Това е линк за цялостно описание на една от последните регресии, които направих през 2012. Историята е много интересна и си заслужава да се прочете, ако ви интересува защо някои души избират самоубийството, какво е то за тях и защо някои биват изправяни пред сериозното предизвикателство на обсебването от чуждо съзнание.

 

А за по-хорните постове искам да кажа на Mecholari - прав си - има различни видове самоубийство и те се отличават по мотива, причината една душа да избере да направи такова нещо.

 

Най-разпространеното е - като вид бягство от трудния живот - например самоубийствата, които последваха срива на фондовата борса в света (упс ако бъркам точно коя борса ме извинете, но за тях слушах лично от хора които са работели в Лондон в съседство с една такава сграда на финансисти) , доста хора от високите етажи на финансите са си сложили край на живота неможейки да понесат какъв ли ще е живота им без статуса и парите, които досега са имали.

 

Втория вид самоубйство - е да умреш за да живее друг - това е алтруистичен тип самоубийство, който се случва най-често, когато някой се хвърли пред друг да го предпази, както учителката от Кънектикът е скрила децата в онова шкафче и когато убиецът е влязъл е излъгала, че няма никой в  стаята съзнавайки, че щом самата тя не се е скрила той ще я убие, но е искала да защити децата, и успешно се е справила.

 

Третия вид самоубийство - това е еволюционния преход - Това е, когато душата решава, че вече няма какво да научи от тази опитност в този живот и отказва да живее повече за да може да продължи напред. Случва се да се опитваме да излекуваме някой, лекарите да полагат всички грижи, да има възможност да се излекува и пак човекът умира - не приема лечението на едно много дълбоко ниво, защото вътрешно вече е решил, че болестта е вид изход и еволюционен преход към друго съществуване и възможност да отиде другаде да продължи напред развитието си. Този тип самоубийсвто също е често срещано. За това особено когато ние сме близки на такъв човек и полагаме всевъзможни грижи добре е да си напомняме - неговата душа има финалния избор да реши какво да прави, добре е да му изпращаме светлина и хубава енергия, но нека душата направи своя избор точно как да я използва тази енергия, ако е по-добре за нея и нейното развитие да продължи напред преминавайки през смъртта - ние не можем да се сърдим или да обвиняваме никого. Трябва да уважаваме свободната им воя и избор.

 

 

 

 
Линк към коментар
Share on other sites

За самоубийството:

Ще си позволя да цитирам Учителя. Дословно.

" желанието за самоубийство се дължи на чужди влияния. Всички вие страдате не толкова от ваши погрешки, но от погрешките и прегрешенията на хиляди поколения ваши роднини живели преди вас. Вие изплащате постоянно чужди дългове.

Този, който се самоубива, вижда, че е толкова жив, както и преди да се самоубие и е в страшни терзания. В много окаяно положение. Усеща голяма празнота.

Някои хора мислят, че като се самоубият, страданията им ще престанат, защото не знаят, че ще влезнат в един свят, напълно забранен за тях... Това не е избавление, това е нещастие.

За самоубийството ще кажа само едно: не излизай от затвора, докато не му дойде времето. Защото ако излезете десет пъти по-лошо ще стане.

Понеже човек е свободен, може да избере да направи самоубийство, но няма право да дав лош пример на другите. Защо ще даваш възможност на щесттлавието в тебе да се шири...

Като ти дотегне живота, няма защо да мислиш за самоубийство. Вместо това вземи да гладуваш - 10, 20, 30, 40 дни, за да прецениш какво нещо е живота. И ако и след 40 дни не ти е домилял, тогава продължавай да постиш. "

За естествената смърт: " Бог не може да направи нещо, което умира. Ние умираме като хора, като тела, но не като творения на Бога...Значи когато умира човек, това показва че дрехата му се е съдрала и му дават нова дреха. Човекът зад дрехата никога не умира."

Линк към коментар
Share on other sites

Aurora2012, благодаря за ценните цитати. Лично аз си правя извода, че ако някой е просто тъжен, печален, чувства безизходица, то гладуването е възможно решение :)

Линк към коментар
Share on other sites

Божидар, Зная, че идеята звучи много нова. Въпреки това традицията показва, че пост и молитва се е практикувало нашироко векове наред - за избавяне от разни състояния и бедствия. Аз лично съм опитвал това средство за намиране на разрешения, тъй като обновява ума и внася лекота и яснота и зная, че е много ефективно. Като страничен ефект подобрява и здравословното състояние.

При все това не зная как ще въздейства на психично болен човек. Чел съм, че гладуване помага на някои психични болести, но тъй като нямам лични наблюдения не мога да взема отношение.

Редактирано от Aurora2012
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

 Самоубийците са само свръх зли същества които за цялото съществуване - не безкрайно , но докато мине цялата вечност, си остават на физичен план без дори тяло да имат , докато още не са напълно безсилни могат да се преродят насилствено , да обсебят някой и т.н.

 Иначе който и да пробва няма да успее да се самоубие.Това решение е само за конкретен проблем. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 3 months later...

Ако искате да накарате някого да се откаже от намерението си за самоубийство, моля да не му цитирате този текст от Корана. :D:P


"4 Отвъдният живот е по-добър за теб от настоящия.
5 И ще ти въздаде твоят Господ, и ще си доволен."

Сура 93, Ад-Духа (Утрото).

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...