Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тодоровден


Recommended Posts

ДНЕС Е ТОДОРОВДЕН !

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Датата на честването му, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнският светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Празнува се главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне - кушията, в която участва цялото село. Мъжете се обличат с нови ризи, почистват конете, накичват ги и ги извеждат за надбягването. Победителите ги награждават - конят получава юзда, а стопанинът му - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща, супа от гъби.

Имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

изт.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

4323695b737cb72e8cc963cc416f899f.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Тодоров ден е един от най- хубавите пролетни празници.Харесва ми с това, че се събират хората с хубаво чувство, че си отива зимата.В моя край е незабравимо преживяването да участваш и като зрител, и като маскиран.Още обичам уханието на кончетата, замесени от моята майка и раздадени с любов на комший, роднини.През годините моя баща участваше като музикант със свой дял в този празник.Маскиращите се мъже се събират в кръчмата и започва подготовката.Е, с лека подгрявка ракийка или винце.Излизат първите костюмирани като булка и младоженец- Тодорка и Тодор,поп, негър, мъж с перука в небесно син цвят.Смешни, парадоксални като герои, гонещи злото.Мечката и тя е страшно- смешна, с гъдулка и маймунка.Всеки подскача край теб и иска паричка.Младите момичета току ги погне някой герой и с пръчката, по- горе, по- долу- дай пари.Децата пищят, майките им тъпчат в ръчичките монети.Най- смешна е кобилата с двама юнаци, отзад с вълнена опашка, децата я дърпат, тя хвърля ритник.На всяка къща се спират, където има Тодор или подобен именик.За здраве и сполука и искат пак левче.По- забавен е оркестъра от мургави свирачи, които духат с кларинет и туб, а барабанчика ритмично им приглася.Шум и веселба, да се видят стари набори, да се поздравят и сетят за едно време.Ако по двупосочното шосе има коли и автобуси, се спират- дай пари за каузата.Към центъра вече има скара, пиене и емоции.Пред кметството сгласени булки, и момичета се начервили, облекли с жълти ризи и пеят песен за поздрав.Кмета поздравява участниците в празника.Кобилата е весела, Тодор и Тодорка с измачканата рокля са щастливи, попа ръси с вода.Изиграва се на мегдана хоро, звънкат чанове по пояса на мъжете.Кончета впрегнати в каручки чакат да се измине дву- километровия път към края на селото.Там на поляната става кушията.Кафяви и бели кончета се състезават.Залагат се камерите, гонката става и мало и голямо вика, някои на градус от алкохола.Връщат се победителите в кръчмата с парите и събличат костюмите, в които са се опържили.Оркестъра им свири, скарата и виното вървят.Изгонено е злото от душите на хората. Така празнуват Тодоров ден в моя край.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...