Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Guest Ивета

Ведическа индийска кухня

Recommended Posts

Guest Мона

Отварям тази тема с идеята, че класичексата индийска кухня става все по-полулярна в България и много хора търсят оригинални индийски рецепти.

Животът ми така се стече, че докато пребивавах в Германия, се сближих с общности, които са истински кулинарни магьосници във ведическата гастрономия.

Темата ще е полезна особено за хората в този форум, още повече, че те са и по подразбиране вегетарианци. Ведическата кухня е част от ведическата култура като цяло.

По-натам мисля да има и обширно обсъждане на подправките, без които ведическата кухня е немислима.

Сега ви предлагам една сезонна и лека рецепта. А именно Палак Раита (Раитата и чатнитата са сосове и салати, които подчертават вкуса на основното ястие. Пикантните чатнита са подходящо допълнение към леките неподправени ястия, а студените раити - към пикантните подправени ястия. А ярките цветове на раитата и чатнитата правят трапезата шарена и още по-хубава.)

Да се върнем на Палак Раита:

Или спанак и кисело мляко

За тази раита можете да позлвате всеки сорт спанак или други зеленолистни зеленчуци от типа на спанака - коприва, киселец, лапад, лобода и др.

Продукти:

500 г пресен спанак

2 чаши (500 мл кисело мляко)

1 ч. л. кимионн, изпечен на сухо и смлян

1/2 гарам-масала (ако нямате, ползвайте къри)

1/4 смлян ч. пипер

сол на вкус

Измийте спанака в няколко води и после за кратко го бланширайте. Изцедете го леко и го изстискайте и нарежете на едро. Сипете киселото мляко в широка купа и добавете другите съставки. Разбъркайте с вилица.

Палак Раита е много вкусна, особено когато се сервира с прясно изпечен хляб. Може да се поднесе и като предястие или като освежаваща гарнитура към празнично меню.

Да ви е сладко.

Ще се радвам в темата да се включат повече хора :)

Редактирано от Мона

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Звучи страхотно .Хах.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

По-натам мисля да има и обширно обсъждане на подправките, без които ведическата кухня е немислима.

Здравей, Мона!

Аз посетих курс по аюрведична кухня, който се провежда от Юрий Ковачев! Статии за него, Статия и рецепти

Курсът е много ценен, защото на него се обсъжда въздействието на подправките върху отделните доши, както и неутрализиране на негативните свойства на определени продукти (напр. при газообразуващи продукти е подходящо ползването на газогонни подправки като кимион и кориандър и т.н.) .

Малко информация за подправките Тук

В книгата "Ведическо кулинарно изкуство", която може да се изтегли от Тук (необходима е регистрация) има много ценни рецепти и разяснения.

Информация за аюрведа Тук,2,3,4

Редактирано от Криси

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Браво Мона, с нетърпение чакам всичко, което ще напишеш!:) Поздрави за темата!60.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 4.04.2011 г. at 16:27, Криси каза:

 

 

 

Здравей, Мона!

 

Аз посетих курс по аюрведична кухня, който се провежда от Юрий Ковачев! Статии за него, Статия и рецепти

Курсът е много ценен, защото на него се обсъжда въздействието на подправките върху отделните доши, както и неутрализиране на негативните свойства на определени продукти (напр. при газообразуващи продукти е подходящо ползването на газогонни подправки като кимион и кориандър и т.н.) .

Малко информация за подправките Тук

 

В книгата "Ведическо кулинарно изкуство", която може да се изтегли от Тук (необходима е регистрация) има много ценни рецепти и разяснения.

 

Информация за аюрведа Тук,2,3,4

..прекрасни са нещата на Юрий  Ковачев...а каква грис халва прави, не е истина/само за  кафички:))/...иначе обожавам всичко топло с ориз със всякакви подправки, но" баш" си ми е кимиона ммм:))

Когато ходя в Сф ми е любимо да влизам в арабските Магазинчета и дишам с пълни гърди божествените аюрведични аромати ммм:)

Вчера готвих аюрведична яхния от червена леща и картофи с много подпраВки/сега се навих да направя грисчето/дори отивам:))/

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 22.10.2017 г. at 17:07, марсин каза:

..прекрасни са нещата на Юрий  Ковачев...а каква грис халва прави...

 

Да, наистина са прекрасни! Книга с рецептите от неговите курсове може да си свалите от http://www.spiralata.net казва се „Вкусът на аюрведа“ Апостолова, Кристи - съставител. Рецептата за пакората (панировка) е много добра за паниране на зеленчуци, аз лично слагам само част от изброените подправки - кимион, кориандър, куркума, защото другите не ми допадат. Най-добре се панират патладжан, карфиол, листа от коприва, чушки.

В този сайт http://www.ayurvedic-recipes.com/също са качени рецептите, написани в книгата, като са добавени и нови.

Предлагам ви няколко изпитани рецепти, които са подходящи за пости (ако се приготвят без гхи)

 

ХУМУС

Продукти:

250 гр. нахут;

2-3 супени лъжици сусамов тахан;

3-4 супени лъжици зехтин;

2-3 скилидки чесън;

сока на половин лимон;

1-1,5 чаена лъжичка кимион;

1-1,5 чаена лъжичка кориандър.

сол на вкус.

 

Приготвяне:

Нахутът престоява една нощ накиснат във вода, след което се вари 1-1,30 ч. като първата вода се изхвърля. Сварения нахут се почиства от люспите, които са се отделили в резултат на варенето и се пасира, като към него се добавят останалите съставки. Към добре пасирания нахут, смесен с другите продукти се добавя по-малко от втората вода, в която се е варил нахута до получаване на желаната пастообразна консистенция.

 

Рецепта за кафява леща

Продукти:

250 гр. кафява леща

Моркови

Джинжифил (нарязан на малки лентички (за по-лесното му рязане първо джинджифила се нарязва на шайбички, които след това се нарязват на ленти, които също се нарязват на по-малки парченца)- не много тънки, защото ще изгорят около 5 мм дебелина и около 7-8 дължина) Той замества чесъна.

1 ч.л. кимион на прах

1 ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. или ½ ч.л.  куркума

Червен пипер

Брашно

 

Приготвяне:

Лещата се измива и след това се слага да се вари, заедно с нарязаните моркови. В тиган леко се запържва джинджифила с гхи (пречистено масло), след което се добавят брашното, червения пипер и подправките (аз лично отмествам тигана от котлона, за да не загорят подправките) и  тази смес се излива в врящата леща.

 

Рецепта за червена леща

Продукти:

250 гр. червена леща (аз лично няколко пъти готвя с лющена червена леща и тя се сварява много бързо)

Моркови

Червена чушка

Доматено пюре

Джинджифил

1 ч.л. кимион на прах

1 ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. или ½ ч.л.  куркума

½ ч.л. черен пипер

Бадемово мляко – 100 мл. (вкусно става и без него)

Приготвяне:

Нарязаните моркови, чушка и джинджифил леко се запържват с гхи (пречистено масло), след което се добавят подправките, след тях и доматите, и ако се готви с лющена леща след измиването й се добавя към тях и се излива вряла вода, оставя се да се свари и се добавя зеленчуковото мляко. Ако не се ползва лющена леща се процедира както при първата рецепта.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×