Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте!

Чудех се, дали по-опитните дами и девойки сред вас биха споделили рецепти или съвети за затваряне на компоти? :smarty:

Какви подправки използвате?

Варите ли, или ги затваряте сурови?

Колко бързо ги изконсумирвате?

Кои са ви любимите компоти?

:rolleyes:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Последно правихме миналото лято от малини и кайсии на вилата, ние ги варим! Аз обичам определено и ги предпочитам пред разни газирани фанти и коли и пред натурални сокове!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

капинки си правя , може със 4 л захар а може и без захар. На дюлите слагам стръкче индрише /цвете/ и стават уникални. Варя ги 10 минути. Незная метод да се съхранят без варене. Ако имате идея давайте :)) по хубаво е да не се вари, Учителя не препоръчва консерви, но и аз ги предпочитам пред изкуствените неща от магазините

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Извинете, вие тук да не сте решили да отваряте консервена фабрика!? Всякакви теми има за манджи и т.н... ако такова да взема да отворя и една, за туршии!? Освен ако вече няма пък аз да съм я пропуснала. Иначе в компота сигурно има нещо Божествено, Амброзия е може би :) !?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Eshavt аз знам метод без варене и той се нарича -консервиране на плодове чрез дълбоко замразяване т.е. използваш фризер.Лесно-бързо и чудесно.Да свариш плодовете в буркан плюс няколко лъжици захар е патент на 19-20 век.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Извинете, вие тук да не сте решили да отваряте консервена фабрика!? Всякакви теми има за манджи и т.н... ако такова да взема да отворя и една, за туршии!? Освен ако вече няма пък аз да съм я пропуснала. Иначе в компота сигурно има нещо Божествено, Амброзия е може би :) !?

Аааа,има тема и за туршии!:thumbsup2:

Виж ТУК

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Духовните учители препоръчват да си произвеждаме и съхраняваме храната сами. Не виждам нищо лошо да се коментират компоти. Това за Вас не е ли част от живота? Няма нищо божествено да се подиграваш храната. Ако един компот не можеш да направиш, то за кави по големи работи ще се бориш :)) омаловажаваенто на дребните неща говори много за човека.....на какви по големи е способен

Редактирано от Eshavt

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съгласна съм с Eshavt, и аз си правя компоти лятото и не виждам нищо лошо и срамно в това.Зимата когато се боледува по често,сока на един компот действа на организма чудесно,вместо натуралните сокове,които бъкат от консерванти. Ние с дъщеря ми обичаме много компота от джанки и един,които аз си го правя - а сорти,слагам резан ябълка,круша синя слива и шепа бяло и червено грозде,става разкош, /е за тия дето обичат компоти де/.Няма скоро да се откажа от компотите,най-много да си измисля още някой вариант.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Пламъче :thumbsup2::)).

Що ли не съм изненадана, че рипнахте труплешката!? Очаквах го. :hmmmmm: Мдаааааааааааа на този етип на развитие компота наистина е доста сериозна работа, разбирам. Да се обяснявам или оправдавам няма, а и да споделям желанието ми се уби. Реакциите бяха предсказуеми за мен. Ехххх, а можеше и да се получи друго. Е, щом се спъваме в един компот, за какво говорим по- нататък. Хайде, приятно варене, като стигнете до сладката се обадете, може и да поговорим :))).

Редактирано от Eлф

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"блажени са нищите духом" та ние нищите духом дето правим компоти сме блажени 59.gif

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Тъй де с пасатора в буркана (прототип на съзиданието) превръщащ компота в Божествена Амброзия ще прекосите световете. Приятен полет!:angel:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Всъщнност, причината да пусна тази тема е разказа на една моя приятелка която с невероятно удивление ми описа как на село, съседки са и дали компоти от домати и плодове, които са били консервирани сурови (понякакъв начин), с вода, но без да се варят. (надявам се да узная подробности свързани с този метод до седмица)

И тъй като не бях чувала за подобен метод, или рецепта, реших да попитам какви методи знаете вие. (=

Елф, ако темата е неподходяща, или неуместна, искрено се извинявам. :smarty:

Разбира се, винаги може да бъде изтрита по преценка на модератор, или администратор, нали така? Не е фатално и да съм сгрешила (=

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сибила,всъщност сетих се за какво говориш - става въпрос за една смес на Д-р Йоткер,която съдържа разни подправки и разни други неща,но не помня какви,/сигурно е обаче,че са чиста химия/ та този смес се завира,добавя се към нея оцет и захар и с нея се заливат напълнените със зеленчуци буркани.Преди 3-4г майка ми беше взела такава смес за кисели краставички,предполагам,че за този начин говори твоята приятелка,за друго не мога да се сетя,след като се напълнят бурканите се затварят и не е нужно да се изваряват.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Sybilla -

[quote

]Елф, ако темата е неподходяща, или неуместна, искрено се извинявам. smartass.gif

Разбира се, винаги може да бъде изтрита по преценка на модератор, или администратор, нали така? Не е фатално и да съм сгрешила (=

Хей, прегръдки :hypocrite:. Аз не съм мод., просто едно обикновено шеговито същество което посещава форума. Признавам, че заглавието ми прозвуча малко странно на фона на всичко останало и за това реших да се пошегувам добронамерено :). Сега е мой ред да се извиня, че ви засегнах и да споделя нещо от себе си по темата. У дома също правехме компоти всяка година от какво ли не, наистина е по- добрия вариант от това човек да си купи готовите неща от магазина пълни кой знае с какво. Обаче какво се случи преди години, някъде прочетох, че не е добре човек да се храни с консерви, незнам дали съм го споделила у дома, но то остана трайно в съзнанието ми. Казах си - това с неправенето на консерви е неизпълнимо и оставих въпроса на страна, знаех, че няма как да променя ситуацията, обаче в един момент какво се случи, наберем някой плод от градината, малинки, сливи например или нещо друго, приберем се в къщи и казвам на майка ми - Няма ли да направим някой компот!? А тя без да е чела и без някой да я убеждава ме погледна учудено и казва - Не, плодовете са хубави да се ядат пресни на момента когато им е времето. Чудех се какво ще правим през зимата обаче в двора има три дървета с ябълки които народиха толкова много, че едва ги прибрахме дори раздавахме от тях и те колкото повече време минава толкова по- вкусни стават, през цялата зима пресни ябълки отделно чайчета с лимон и цитрудови плодове понякога и сушените също са хубави и така въобще не се усеща липсата на консервите, стана някак естествено. Не, че сме се отказали напълно, все още се слагат сурови туршии, домати и печени чушки в буркани, но някак постепенно по естествен път това се надраства като винаги е заменено от някакъв по- добър вариант. Божествените възможности са безкрайни.... Поздрави! :)

Редактирано от Eлф

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сибила,всъщност сетих се за какво говориш - става въпрос за една смес на Д-р Йоткер,която съдържа разни подправки и разни други неща,но не помня какви,/сигурно е обаче,че са чиста химия/ та този смес се завира,добавя се към нея оцет и захар и с нея се заливат напълнените със зеленчуци буркани.Преди 3-4г майка ми беше взела такава смес за кисели краставички,предполагам,че за този начин говори твоята приятелка,за друго не мога да се сетя,след като се напълнят бурканите се затварят и не е нужно да се изваряват.

Тези смеси на д-р Йоткер за конфитюри,туршии,компоти са си чиста химия и никога няма да приготвя зимнина с тях.

Който иска да получава алергии,да си обременява бъбреците и да дебелее - да ги ползва.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Права си Пламъче,ние тогава направихме само 7 буркана кисели краставички,толкова е съдържанието на едно пакетче,другите си ги правехме по традиционната рецепта.После от любопитство ги пробвах,обаче имаха дъх на бензоат и на др.химически съставки и повече не сме купували такъв блутвеж.Най-добре тези неща да се приготвят по т.н. бабина рецепта.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Прави сте за сместа на д-р Йоткер.Миналата година моя приятелка я ползва за проба -консервира зеленчуци без варене .Резултатът -отвратителен вкус на зеленчуците и изхвърли всичко.Много рядко си позволявам да цитирам Учитея Беинса но мисля че цитатът който ще дам е намясто. '' Сегашното консервиране на храната представлява отлагания -утайки които причиняват различни болести.Консервирането на храните говори за израждане на човечеството.Новата култура не позволява да се вадят никакви екстракти -никакви есенции от плодове.Всичко трябва да се ползва в естествен вид както природата го е дала.'' Нова книга за здравето-издателство Астрала 1993

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Много се надявам да не става въпрос за тази формула на Йоткер О_о

Аз в моята наивност бях останала с надеждата, че може би има някакъв начин да се консервира сурово без да се разваля :3d_146:

Нищо, ще видим... може и да ме изненадат с някоя по-интересна бабина деветина (бля, дали това е единственото число? :rolleyes:)

Иначе, се съгласявам на 100% с тези от вас, които се обявиха против компотите... няма спор, че престояването създава утайки, които не са особено полезни. Аз лично съм почти напълно задоволена от суроводството и винаги бих предпочела нещо пресничко и току-що откъснато. Зимно време за съжаление, човек който следва този режим е в опастност да пострада от жестока липса на разнообразие ( и предполагам, че тези от вас, които се хранят по подобен начин от сравнително скоро ще се съгласят с мен... или поне ще ме разберат). Ужасните тлъсти портокали и мандарини, наблъскани с какво ли не не са особено естествени, нито хранителни... същото важи за някои вносни домати и краставици, които имат вкус на нещо средно между водниста гъба и пластмаса. <_<

Компота наистина не е най-добрия вариант, но... поне временно бих затваряла малко сезонни доматки, прасковки или ябълки, докато се сдобия с възможността и средствата да отглеждам собствената си храна. Ако Бог даде, разбира се! =)

Даже не искам да и повдигам темата за тези ужасни "натурални" сокове, в които дори консервантите не са точно консерванти.... Направо са толкова натурални, че веднъж намерих нещо, което приличаше на обръснато парченце желязо в една кутия. :blink: Малко по-малко от половин безименен нокът. И естествено, се досетих, че добрите хора от BBB най-вероятно са го сложили за мое здраве! :lol: Късметче! :thumbsup1:

PS: Все още не съм некалена и неопитна що се отнася до форумството като цяло и пускането на нови теми (и мнения), така че... ви моля хем да ме извините, но и да не ми спестявате поправките, тъй като искам да се науча възможно най-бързо =) И бъдете спокойни, може да съм сдържана... но не се засягам! :smarty:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мила Sybilla няма значение за коя формула на Йоткер иде реч -всичките са за боклука.Аз несъм против компотите и за да съм честна ще ти призная обожавам компота от ягоди.Даже в семейството ми го наричахме СЪЖИВИТЕЛНО но докато незапочнах да замразявам ягоди и малини и кайсии които ползвам за сладкиши и за сок и за украса на десерти .ЕТО СЕГА ЩЕ ДАМ 1 РЕЦЕПТА ЗА КОНСЕРВИРАНЕ НА ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ КОЯТО СЪДЪРЖА ЗАХАР НО БЕЗ ВАРЕНЕ.СЪХРАНЕНИЕ В ХЛАДИЛНИК 2 МЕСЕЦА ИЛИ В МАЗА-ЗИМНИК. Почистените и измити плодове се посипват със захар и престояват 24 часа на хладно-На 1кг. плод -0.400 гр.захар.Плодовете и захарният сироп се насипват в чисти и сухи съдове и се уплътняват добре.Става много концентрирано-Разреждаш за сок -ok -украса за торта-ok и за др.за каквото се сещащ.Поздрави:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз на свой ред да споделя някои опитности.

При млечно-киселата ферментация няма топлинна обработка и може да не се използват консерванти, по този начин се запазват витамините в много голяма степен, дори тези от група В се увеличават. Сурово консервиране се практикува не само с натриев бензоат, но и с аспирин, а те са доказано вредни.

Препоръчаното според рецептите варене винаги ми се е струвало твърде дълго. Според мене важното е да се работи много чисто, да се облеят с гореща вода бурканите и при нужда продуктите; а ако се слага захар, да се свари на сироп и да се прецеди /че понякога в захарта има изумителни находки/. Тогава варя бурканите не повече от 5-10 мин, само "за капачка", както се казва. Времето е достатъчно за пастьоризиране и вакуумиране на съдържанието, а бурканите се обръщат с капачката надолу веднага след като се извадят и тогава се оставят да изстинат. По този начин продуктите не се разваряват, не си променят цвета съществено, остават дори хрупкави и в същото време достатъчно трайни. Някои още по-смели хора заливат продуктите с вряла заливка, бързо затварят капачките и обръщат бурканите, при което вътрешността на продуктите практичеки остава сурова, а самите буркани се вакуумират. При това условията за развитие на микроорганизми силно се ограничават. След като изстинат се обръщат отново и се проверяват дали всички са се вакуумирали последством почукване, при което се чува характерен звук / по-тънък за вакуумираните/. По този начин не съм имала нито една развалена домашна консерва. Абсолютно пренебрегвах и препоръките за слагане на захар или сол, няма нужда от тях, те просто влошават вкуса и качеството на храната. Достатъчно е да се работи много чисто, със здрави продукти, да се вакуумират. Струва ми се неудачно да варя вода в компотите. Напълвам ги догоре с продукти и доливам съвсем малко вода. Така бях направила едни кайсии, които през зимата с помощта на пасатора за нула време се превръщаха в прекрасен нектар. Който желае, може тогава да подслади с мед. Аз ги обичам разредени с вода.

Признавам си честно обаче, че от няколко години не съм правила буркани. Може и така да се живее, но ми е мъчно за домашната лютеничка, киселите краставички, готовите манджи и смесените салати /извинявайте, че ги споменавам в темата за компотите/. Разбира се, няма по-ценни от пресните сезонни плодове и зеленчуци, но ако трябва да избирам между компот от чисти продукти и такива, които са пресни, но пълни с химия, бих предпочела компота в много от случаите.

Замразяването е много добър начин за съхраняване, но се променя външния вид в недобра посока. Сушенето, ако е направено добросъвестно, е отличен метод за съхранение /да не са използвани консерванти, избелители, масла, захар.../

Аз съм привърженичка на средния път в повечето случаи. Човек може да яде консервирана или готвена храна, но е важно да я обогатява с пресни продукти - плодове, зеленчуци, кълнове, зелени подправки. Не е трудно да се постигне във всеки сезон.

Едно от любимите ми яденета е хляб с компот.

:3d_146:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз отдавна се отказах от консервирането на плодовете... Сега когато искам компот си сварявам изсушени или пресни плодове, подслаждам и сервирам охладено. Така ми е по-лесно сякаш, а и целогодишно при нас има всякакви плодове. Може би ако живеех някъде, където се ползват само сезонните... може би, но си е хамалогия да вариш, стерилизираш, да им търсиш прохладно местенце за съхранение...

(обаче туршийки си правя все още :)))

Някъде нагоре някой попита как става без стерилизиране - може да се съхраняват бурканчета със зеленчуци и плодове цяла зима без варене с по едно аспиринче в тях. Но аспиринчето е киселина... и аз лично не ползвам този метод.

По-добре касетка ябълки, сушени сливи, други плодове (и сушени зеленчуци) които после се кипват и се ползват като пресни. Аз си суша много неща и ги съхранявам в бебешки калъфчици (като чувалчета) завързани с панделка и подредени на рафче :) понеже не обичам химия и фризери...

Може да пробвате.

Редактирано от не...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И аз не консервирам. Макар че предпочитам да ползвам предимно сезонни плодове и зеленчуци.

И също съм фен на сушените плодове и зеленчуци.

Баща ми беше направил едно просто приспособление от летвички и мрежички, за да се подреждат парченцата или цели плодове и зеленчуци там, без мухи и разни други насекоми да кацат по тях. После го инсталираме това някъде на балкона на вилата и - готово.

Знам, че при сушенето се получава най-добро съхранение и запазване на ценните вещества в храните, а замразяването, което сега е много разпространено, не е толкова за предпочитане. Вярно, че става много по-лесно и бързо и като ме домързи, замразявам някои неща и аз, най-вече грах и сладка царевица (за тях не ми харесва много варианта сухи, узрели зърна :rolleyes: ).

Като бяха съвсем малки децата, около година примерно, приготвях един-два сезона домашни компотчета специално за тях; тогава слагах много плод (от градините на бабите и дядовците им), никаква захар и бързо, кратко стерилизиране само, без традиционното дълго варене. Просто бяха твърде малки, за да им дам сушен плод, а домашноприготвените ми се струват много по-добри от купените сокове и компоти. След това и децата проядоха сушени.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И аз варя на бебето пресни плодове по-често от сушените, но тиквички и патладжани нарязани и издълбани като за пълнене, пиперки, зелен фасул, бакла си нанизвам на връвчица с една игла и така ги суша, на простира за дрехи на терасата, после ги прибирам за зимата, някои плодове също - кайсии, сливи, смокините стават хубави сушени и те, нарязани ябълки за компот, крушите, изобщо удобно и здравословно е. Като кипнат на огъня си стават като пресни. Не може всичко да се суши наистина... и аз замразявам граха и зърната, но когато ги купувам на шушулки в големи количества. Тук в града само чакаме да се появят от село пазарджиите и пазарим сезонно :) че в Карфур и големите маркети от химия не се пазарува... а нямаме село където да си отглеждаме...

Не е лесно. Хубава тема е. Предпочитан компот ми е Ошава, позволява различни импровизации, лесно се приготвя и е много полезен. И като има човек под ръка кесийка стафидки, ябълка, зърно карамфилче, дори само от тях става и подслажда студените зими :) Аз смесвам пресни и сушени плодове като го правя или каквото имам в къщи в момента, из нета има различни варианти, затова не давам рецепта, но считам, че е добро решение за работещата жена, която няма време да затваря компоти и да ги вари...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Напоследък си правя ободряваща напитка от вода, захар и лимон в шишенце и се сетих, че тук може да се напише нещо и за пунша :).

Пунш - Предполагам алкохолът не е задължителен :))))

Редактирано от Eлф

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Дриада

Компотите са хубаво нещо, но не харесвам консервирането на плодовете.Може да консумирам компот, но много рядко, за предпочитане е пред натуралните сокове, пълни с консерванти, подсладители, подобрители.

Към плодовете, освен захарта се добавя и индрише за аромат.Мен повече ми допадат идеите изложени по- горе, за замразяване на плодовете.Или пък изкушаване на същите.Консервирането не е безобидно.Харесват ми консервираните домати, пристрастеност ми е, признавам.При тяхното консервиране се получават най- токсични съединения.Не мога да се откажа, пък да купувам торени оранжерийни домати посред зимен, пролетен сезон, пак е неприемливо.Така, че по- добре от консерва. Ошава не е лоша напитка, лесно се приготовлява, със сушени плодове.Като виждам, че много майки не са съгласни с консервите, бих добавила, че и пюретата са със същия произход.Например аз приготовлявах варен картоф, морков, лук.След това с пасатор правех всеки обяд или вечер поредната храна.Добавях и "NAN", според дневните потребности.Компот ползвах за грис, като малеби да се получи за след обяд.Но обичах пресните плодове, до сега ги предлагам пред компота.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта си



Влизане Сега
Sign in to follow this  

×