Jump to content
Порталът към съзнателен живот

22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство


Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Събираме интересни текстове,свързани с Учението на Учителя Петър Дънов / за вестника,посветен на Мадарския събор/.Може и от чужбина/за Братството извън България/.

Приемаме и предложения за основна тема на събора..Но те трябва да ''защитени'' и с лекции по време на събора.

Една основна тема /за упражненията/ стана катализатор за създаване на диска.

НЕКА НАПРАВИМ СЪБОРА ИНТЕРЕСЕН И ПОЛЕЗЕН !

Линк към коментар
Share on other sites

Това е почти всяка година проблем на събора.Трудно се определя програмата ,защото някои приятели не са много сигурни дали ще могат да участват като лектори.Същото се отнася и за някои от музикантите.

Учудвам се защо не е включен 21 май.По-удачни дати са 21-23 май /по възможност и 24/.Всяка година все повече хора са заети на 24 май /балове,манифестации,шествия.../.

Мисля ,че някои ще бъдат край Мадара още на 21.5 /няма как да бъдат върнати/.

Всеки ден ще има посрещане на изгрева,паневритния,братски обяд,концерти...

Най-вероятно приблизителна програма на събора ще има около 10 май.Тя ще бъде публикувана в братските сайтове.Възможни са промени в дните на събора.

Много често се подценява времето и мястото за провеждане на събора.Макар че не е лагера на РИЛА ,нощите са студени.Подгответе се много добре и си вземете подходящи дрехи и обувки /включително и за дъжд/. Тези ,които ще нощуват в хижата и около нея ,ще е необходимо да се подготвят и за изкачване/Трябват ви удобни обувки ,които не се хлъзгат и не се мокрят от росата./. Ето подробности за пътя ,който трябва да се извърви преди да стигнете до поляната ,където се посреща изгрева и се играе Паневритмия : http://www.bratstvoto.net/vehadi/falbum/thumbnails.php?album=11

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

Да, ето и снимки от някои от предните години:

Мадара 2010 (слайдшоу)

Мадара 2008 (слайдшоу)

Мадара 2007 (слайдшоу)

Мадара 2006 (слайдшоу)

Линк към коментар
Share on other sites

Понякога се тръгва между 4,30 и 5 часа от хижата ,за да се усети и види виделината /Прекрасна е и е придружена с чудесни птичи ''песни/''.След като се качите .на платото,можете да изчакате и половин час в съзерцание на небето и изгрева.После следва наряд и беседа/подобно на Рила/..През последните години има тенденция тази част да не е много дълга.След това са физическите упражнения /6/,,а след тях-Паневритмия.

Обикновено най-късно в девет часа духовната част е приключила.Следва обща братска закуска /Носете си храна и постелки за поставяне на храната и за сядане./.Понякога може да има и роса.Шуменската братска група осигурява топла вода.

Около 10 часа се слиза обратно.Може да има лекции и показване на някакви упражнения и на платото.В неделя може да има и беседа.

Линк към коментар
Share on other sites

Шуменската братска група продължава да търси помощ относно списването на вестника .посветен на събора,и за темите и лекциите по време на събора.

Работата е твърде много ,гостите-също.Съборът може да се нарече национален /отдавна не е младежки като същност/.Но ''пчеличките'',които създават меда за събора, всяка година са едни и същи и дори намаляват.И преди съм коментирал тази тема.Необходима е вече национална братска концепция относно събора и по-голяма група за нейното реализиране.Ако трябва, нека се въведе и ротационен принцип за определяне на помощници на домакините.

Линк към коментар
Share on other sites

Много ми харесват тези събори. Аз от скоро чета Дънов, и много уважавам Бялото братство! Ще направя всичко възможно да дойда на събора, сега уча и паневритмията. :) Дано да успея, въпреки затрудненията, да посетя Мадара, и по този начин да стана част от братството! :) Като иницииране. :D

Линк към коментар
Share on other sites

А за темата на събора, гледам, че не се е коментирало относно за Христос, ако не греша. Досега съм прочела половината семинари и има интересни неща, които не се знаят, а са много важни! Надявам се, че ще използвате трудовете на Дънов, защото има много езотерични и окултни мнения по този въпрос, които са породени от фантазията на хората. Някои секти са на този принцип. :D Има такива коментари, свят да ти се завие. :D

Линк към коментар
Share on other sites

E,то от младежкия характер на събора почти нищо не остана .Сега май сме на път да ликвидираме и практическата му насоченост.Та това е тема за научна или духовна конференция.От предходни събори останаха практически знания за упражненията,храненето,земеделието...Ако не получим подобни знания сред природата ,къде ще ги получим?

И после се чудим защо в повечето случаи виждаме само познати лица....

И...продължаваме без дискусии за желаните за събора теми...Защо ли ми напомня за едно минало време.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Някои може би ще се учудят защо толкова съм се загрижил за Мадарския събор.Отговорът е много прост.Преди години Бориславил ,аз и наши приятели от Шумен решихме ,че е добре да има събор където младежите да споделят своите духовни по-нетрадиционни идеи ,свързани с Учението.За радост, идеята ни бе подкрепена и от Шуменската братска група.Още от първия събор се стараехме да предложим и нещо по-практично и полезно.

Аз съм предлагал много основни теми /може би най-много от всички/.Но не мисля ,че съм най-умният,за да предлагам още.Има доста приятели с полезни идеи.

Бих искал да предложа и нещо за размисъл.Ако беше предложена тема "Житен режим-провеждане ,преживявания и проблеми'' и тя бе съпътствана с теми от Учителя и науката ,свързани с храненето ,дали тогава официалната ''теоретична '' тема нямаше да бъде по-малко интересна за повечето от присъстващите на събора?

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Лично за мен би било много по-подходящо ако има практическа насоченост.

Това Учение се различава от много други точно по това - че могат да се прилагат нещата в "обикновения" живот.

Даже би могло да има дискусия свързана дори и с влиянието на Слънцето (посрещането на изгревите) върху емоционалното и психическо здраве, има доста хора, които могат да споделят опита си.

Особено за навлизащите сега в Учението, изгревите са изключително мощно средство за събуждане на съзнанието, на желанието да учиш и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм.За мен много по-ценни са теми от вида ''Ефектът от...'',''Моят опит от...''.Ако е възможно нещо да се покаже ,още по-добре.

Хубаво е да се споделят и някои научни изследвания.Колко добре би било ако се споделят медицински изследвания ,свързани с играенето на Паневритмия,с правене на житен режим /Защо да няма и такова изследване?/.

А за слявянството и Учението...може да прочетем и сами....

Линк към коментар
Share on other sites

Или пък дихателните упражнения, на които май не се обръща много внимание.

Фантазията ми взе да се развихря и си помислих, че даже може да се дава нещо като "домашно", което да се изпълни преди събора, след което да се обмени опита от дадената задача там на място.

Защото нали идеята е да учим един от друг, от себе си, от природата!

:smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

Не е фантазия.Ако искаме да имаме по-голяма полза от събора ,то трябва да се готвим за него по-отдалече.Наистина има упражнения от Учителя ,които ги няма и на новия диск и които са много полезни.Ще е чудесно дори и ако има тема ''Дихателни упражнения от Учителя'' и се подиша по време на виделината /преди изгрева/.

Линк към коментар
Share on other sites

Събирам информация за групови пътувания /влак,автобус,кола/ за събора в Мадара.Има приятели ,които нямат нужния опит или не обичат да пътуват сами.

Можете и да разделите разходите за пътуването /ако сте с кола/.

Ако имате такава информация ,преценете как да я предоставите.Аз мога да я препредавам на тези ,които имат нужда.

Линк към коментар
Share on other sites

Понеже имаше въпрос за Паневритмията, да кажа, че Паневритмията на този събор обикновено започва около и след 7 ч. сутринта, но не по-рано. На когото не му се става прекалено рано, може да стане в 6 ч. и спокойно да се изкачи за Паневритмия. Тази година ще е първата, в която няма да съм на този събор...<_<

Линк към коментар
Share on other sites

Който желае да се запише за транспорт от София може да ми пише на ЛС или да се обади в издателство Бяло братство на следните телефони:

0893 555 829 Петкана

0897 847 643 Вяра

Записването ще е от следващата седмица.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря,Светлата!

Надявам се да получим информация и от други населени места ,за да помогнем на тези ,които още не са намерили своята група и искат да отидат на събора.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Преди дни с учудване разбрах ,че поредният семинар за Паневритмията ще се състои от 21 до 22 май....на Мадара.

Във връзка с този факт бих искал да задам следните въпроси/с риск пак да ядосам някого/:

-Докога Мадарският събор ще се ползва за уреждане на всякакви организационни въпроси/Там редовно се мъдрува за Рила/?

-Не станаха ли прекалено много срещите ,семинарите и т.н. ,посветени на Паневритмията ,та се налага спешно само след месец/след Арбанаси/ ,да има нов семинар?

-Помисли ли някой за ''обикновените'' братя и сестри ,които не почиват на 23 и дори на 24 май/ Има много частни фирми ,които не се съобразяват с повечето празници /?

-Помисли ли някой ,че повечето братя и сестри ,които работят като учители,библиотекари и др. са длъжни да присъстват на възродени манифестации и шествия на 24.05 ?

-Какво младежко остана от събора?

-Как ще бъдат ''разграничени'' и какво интересно ще бъде предложено /освен традиционното/ на тези ,които ''по инерция'' ще дойдат още в събота ,но няма да участват на семинара?

-Кой ще поеме изхранването /като готвене и продукти/ за семинара? Не мисля ,че този път готвачите трябва да са от Шуменската група.

Някъде прочетох ,че обикновено след 15 години след победата на революцията една добра революционна идея се ''израждала''.На нас не ни бяха необходими и толкова.Преди доста време /около 15 г./ искахме да представим една научна статия за пренаталното възпитание и да я свържем с Учението.Бяха ни отделили малко време.Но...в залата /столовата на хижата/се проточиха едни ожесточени спорове за Устав за някакво сдружение,свързано с....Паневритмията. И ние се принудихме да търсим пейки в парка.Но...не всички ,които искаха да чуят този текст ,предназначен за млади хора,успяха да дойдат/ по различни причини/.

Пиша тези редове с болка,защото нито Борислав ,нито Веско,нито аз, нито Геро,сме мислили ,когато дадохме идеята за събора,,че след години привлекателността на Мадарския събор ще бъдат само природата и възможността да се видиш с приятели.

Още веднъж призовавам да се намери друго място за семинари и събрания ,а на Мадара да се представят теми ,които интересуват младите хора и които имат практическа насоченост.МИСЛЯ,ЧЕ ПОКАЗВАНЕТО ВСЯКА ГОДИНА НА ДЕСЕТ НОВИ УПРАЖНЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ ЩЕ БЪДЕ МНОГО ПО-ПОЛЕЗНО ОТ ТЕОРИИ ,КОИТО МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ В НЕТА .НЯМА НУЖДА И ОТ СЕМИНАРИ ИЛИ СЪБРАНИЯ ЗА ЕЛИТАРНИ КРЪГОВЕ ОТ БРАТСТВОТО.

МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ И ДОПИТВАНЕ В НЕТА ЗА ПОДХОДЯЩИ ТЕМИ.

И ДА СЕ РАБОТИ ЗА ТЯХНОТО РЕАЛИЗИРАНЕ ДО СЛЕДВАЩИЯ СЪБОР.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

МИСЛЯ,ЧЕ ПОКАЗВАНЕТО ВСЯКА ГОДИНА НА ДЕСЕТ НОВИ УПРАЖНЕНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ ЩЕ БЪДЕ МНОГО ПО-ПОЛЕЗНО ОТ ТЕОРИИ ,КОИТО МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ В НЕТА .

Аз като един начинаещ, абсолютно се застъпвам за горното изречение :sorcerer:

Примерно, миналата година ми беше първият събор на Мадара и изобщо в живота ми и ми беше интересно, но ако тази година се проведе под абсолютно същата форма т.е. лекции, концерти и прожекции на филми, не че пак няма да ми е интересно, но предпочитам да е с практическа насоченост.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...