Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Любовта трябва ли да бъде подхранвана


flower

Recommended Posts

Това искам да попитам... стига ли това да знаеш че половинката ти те обича и ти да се захранваш с мисълта че го радваш. Нормално ли е да не се случва нищо повече от това вечер да му оправяш леглото и да знаеш че е много щастлив че те прегръща когато спиш до него. това ли е любовта? и няма ли нужда тя от подхранване с някои малки и незначителни неща, които обаче и другия да прави за теб... :unsure::yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:D Сега ми стига да усещам, че аз го обичам и неговото присъствие ме радва без той да прави нещо специално. Нормално ми е просто да се чувствам щастлива, че сме заедно, независимо дали се прегръщаме или всеки тихо се занимава и си мисли за нещо свое. Нямам нужда той да ми подхранва любовта с каквото и да било - ако ми е необходимо нещо, ще си го набавя сама. Не се чувствам длъжна да правя каквото и да било за него, не смятам че той е длъжен да прави каквото и да е за мен.

Така разбирам любовта между нас двамата. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

И правилно я разбираш,Донче.Кои сме ние,че да храним Любовта?Тя храни нас,ако е Любов,разбира се.И Цветенце,по-добре не търси доказателства за Любовта,защото се проявяват в трудните ситуации,обичай си мълчаливо любимия и бъди щастлива да му оправяш леглото.

Бъдете винаги влюбени! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Двойки, влюбени - хм - каква романтика само струи от писанията на тези жени ... :):feel happy: . Аз обаче като двоен козирог се отнасям силно скептично към всякаква романтика...

Всяка една любов е обречена ако не е свързана с Любовта. С висшата Любов. Ако мъжът и жената търсят любовта един от друг, скоро тя ще се пре4върне в омраза. Това е реалност. Единственият извор на Любовта е Истинмата в нас - тази божествена праистина към която се стреми жадното за знания и свобода сърце. Тази малката земна любов, за която толкова пишат поетите и се прехласват режисьорите, и за която обикновено говори и въздиша женската половина от човечеството - може4 да оцелее само ако това началното удоволствие от взаимното присъствие се превърне в труд. Именно труд - съвместна работа, усилия и начин на живот, насочен към висшето - тогава и двамата ще черпят от там и няма да разчитат на капчиците влага, които евентуално могат да получат от другия - защото ще са в досег с целия велик океан на Любовта! Това не са само мисли и абстракции, но конкретна приложима реалност! Досега с Любовта изисква дисциплина, усилия, жертва, стремеж. Другото са временни илюзии на чувствата, които скоро се пресищат и желаят да се прехвърлят на друг обект...

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Тази малката земна любов, за която толкова пишат поетите и се прехласват режисьорите, и за която обикновено говори и въздиша женската половина от човечеството - може4 да оцелее само ако това началното удоволствие от взаимното присъствие се превърне в труд. Именно труд - съвместна работа, усилия и начин на живот, насочен към висшето - тогава и двамата ще черпят от там и няма да разчитат на капчиците влага, които евентуално могат да получат от другия - защото ще са в досег с целия велик океан на Любовта! Това не са само мисли и абстракции, но конкретна приложима реалност! Досега с Любовта изисква дисциплина, усилия, жертва, стремеж. Другото са временни илюзии на чувствата, които скоро се пресищат и желаят да се прехвърлят на друг обект...

Орли,благодаря ти за постинга.По- добре не бих го написала, но точно така разбирам Истинската Любов.

Само истинските приятели, които работят за осъществяване на една по- висша кауза, които влагат цялата си душа и енергия за осъществяване на тази кауза, могат да се обичат истински. Всичко друго е временно с продължителност в зависимост от търпението на партньорите. Интимната връзка допринася за издигане на енергийното ниво, но това е временно, тъй като се подхранват нисшите азове на партньорите. В този случай връзката много бързо се изчерпва и обикновено резултатът е със знак "минус".Когато взаимодействието между партньорите се осъществява в сферата на висшите им Азове, в сферата на духовните им същности,само тогава може да се говори за трайност на връзката и осъществяване на Истинската Любов. Прав си, че за постигане на такава Любов са необходими много усилия , труд, дисциплина, жертва, стремеж , желание, всеотдайност, стремеж към самоусъвършенстване.

Линк към коментар
Share on other sites

Защо мъжете си мислят,че знаят всичко за Любовта?И защо си мислят,че жените я свеждаме само до любене и семпли удоволствия,може би изхождат от собствената си позиция?Орлине,приятел,извини ме,нищо лично,даже много си ми симпатичен,но си типичен представител на зодията си.Аз не разбирам Любовта като потене,съвместният живот-да,но Любовта е нещо много повече от това.Разбира се,не и вкопчване и втренчване един в друг,защото неминуемо се стига до развръзката,за която говориш.А ако има страдание,труд,някакви усилия,то е по пътя,за да можеш един ден да я оцениш.Когато Тя е налице,е като награда,а не насочване към висшето,защото то е слязло при нас,когато наистина обичаме.

И прояви,моля те,малко снизхождение към нас,дребните женски душици,остави ни да вярваме,че Любовта се случва и на нисши създания като нас,а не е далечна непостижимост.Сега,като представител на зодия"Везни"-детенце на Венера,с асцендент"Лъв",ще ти кажа един виц за Людмила Живкова,много популярен в близкото минало:Една мравка пълзяла,пълзяла,пълзяла по един стръмен склон

и с последен дъх стигнала до върха,където за свое учудване видяла да стои друга мравка.Разочарована ,първата мравка попитала втората:"Какво правиш тук,мила?А втората й отговорила:Аз не съм мила,а съм Людмила и тук съм се родила." :D

Бъдете наистина в Любовта! :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Гост_Орлин_*

Хи Хи - Силвия - как се набираш само ! :dancing yes:

Напоследък нещо все на Везни попадам ... пък аз съм си също романтичен - нали съм луна в риби - Нептун си ме тресе здраво - той е висшата октава на Венера! Едно време са смятали луната за по-важна в хороскопа от слънцето ... Пък и Плутон ми е навсякъде, така че едни експлозии стават вътре, не ти е работа! Но, да, с този тип романтика, присъща ви на везните, ми е малко ... въздушно ... :) ! А за жените и мравките които се родили на върха - ами - така си е! Ние мъжете за къде сме без вас, да ни учите на нежност и л=бов? Зад всеки достоен мъж седи жена която го вдъхновява!

Линк към коментар
Share on other sites

Заговори се за зодии и вдъхновение :) аз също мога да се похваля със "обичаната" от всички зодия козирог. Казвате че жените са ви необходими за да ви вдъхновяват. Е на мен ми е нужен мъж който да ме вдъхнови. И всеки път в началото на връзка се вдъхновявам от собствените си представи за мъжа с който съм, но после се оказва че той е много много далеч от тия висши теми за които имам нужда аз да говоря, и ме гледа като голям бял камък. И любовта вече я няма. Напълно съм съгласна с Орлин. И за мен любовта е истинска и висша и с всички сетива знаеш че е дошла. ами когато сме се разминали... и все пак решиш да останеш поне този път... и се опитвам да се вдъхновя... от нещо. Е да ви кажа чесно не става само с мисълта че го радваш. Според мен любовта има нужда от изненади и подхранване, не става само ей така да сме доволни и да си стоим. Нужно ми е да се случва нещо. Извинявай Донче не искам да те засегна. Със сигурност не си зодия козирог явно :) но на мен не ми стига това което обичаш ти. всеки споделя...

Линк към коментар
Share on other sites

От подхранване имат нужда домашните ни любимци,на Любовта като съвършена цялостност не знам какво можем да й дадем,но знам,че сетивата са ни за Земята,а за въздуха май ни трябват криле.

Цвете,никак не става само с мисълта,че го радваш,трябва и да го обичаш.

Линк към коментар
Share on other sites

Любовта е навсякъде, не е привилегия само на хората с претенции за духовен растеж. Любовта е мъдра, повече от всяко човешко знание. Любовта е благодат - не трябва да се напъваш за нея, а просто да отвориш сърцето си да я приемеш с радост и благодарност. Любовта е доброволен дар, не се дава срещу нещо насреща. Любов не се изисква, заработва или купува. Истинската Любов не се "заслужава", тя се подарява.

Любовта е завършено чувство, тя е спокойна, хармонична, изобилна, пълна, доволна, достатъчна..., другото е копнеж, стремеж и търсене на любов. Това само по себе си може да не е лошо, но дали човек търси където и както трябва? Любовта изключва насилието, пък било то и с благовидни мотиви. Когато двама се намерят и са готови да живеят Любовта, няма нужда да правят нещо специално и да бъдат друго, освен самите себе си. Човек ако е способен да обича и приема другия такъв, какъвто е, Любовта не е далече от него. Мисля, че разбирам Донка. Дай, Боже, всекиму!

Линк към коментар
Share on other sites

Интересни диалози се заформят тук в тази тема! Едните поддържат тезата "Поглед отгоре надолу", а другите "Развитие отдолу нагоре!" - според мен Истината е в синтеза. Едното е типичен мъжки подход, другото женски. На изток дори наричат тези подходи по отношение на "пътя" - Тантра и Йога! В интерес на истината обаче, на практика нещата са едни и същи. Не може без усилие, както и не може без осъзнаващо приемане. Хармония! ОМ :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Зависи усилията в каква посока са - защото понякога пречат, а понякога помагат. Мисля, че ако сме изпълнили задачката с осъзнаващото приемане, няма нужда от усилия - пътят за Любовта е чист. Дотогава по-скоро са нужни усилия за разчистването му. Човешката любов може да се "гради" и "сваля", Божествената - не.

Тази малката земна любов, за която толкова пишат поетите и се прехласват режисьорите, и за която обикновено говори и въздиша женската половина от човечеството - може4 да оцелее само ако това началното удоволствие от взаимното присъствие се превърне в труд. Именно труд - съвместна работа, усилия и начин на живот, насочен към висшето - тогава и двамата ще черпят от там и няма да разчитат на капчиците влага, които евентуално могат да получат от другия - защото ще са в досег с целия велик океан на Любовта! Това не са само мисли и абстракции, но конкретна приложима реалност! Досега с Любовта изисква дисциплина, усилия, жертва, стремеж.

Типично за Козирог. На Лъва подобно напъване не му се вижда добра идея. Само трудът, насочен към висшето не може да спаси малката човешка любов.Нужно е живеене в Любовта - приемане, взаимно учене, стремеж към единение, към допълване, към даряване и зачитане на свободата.

Самата Любов е подхранваща - другото подхранване е изкуствено и при липса на любов прилича по-скоро на манипулация. Не е от първостепенна важност въпросът какво да правим, а дали обичаме наистина. Понеже пълното с любов сърце знае какво да прави, то няма нужда да бъде учено, то само търси и намира отговорите как най-добре да прояви любовта си. Бившият ми съпруг, който всъщност не ме обичаше, не се сещаше за елементарни неща. Отначало ме питаше какво да прави. Наистина се уморих и не желаех да го насилвам - нещо, което не идва от сърце, не е ценно, а дори обидно.Не искам някой да се чувства задължен да прави конкретни усилия заради мене или връзката ни - ако прави нещо, да го прави от сърце, с желание, а не с някаква вътрешна съпротива.

Усилията не са достатъчни, за да се получи добра връзка между двама. Не може да хванеш кои да са двама от улицата, да им кажеш какво да правят и да се получи пълноценна връзка между тях. Универсална рецепта няма. Човек може да не върви съзнателно по някакъв път на духовно израстване, но да владее изкуството да обича, да е благословен и щастлив в любовта. Тя, Любовта, говори през сърцето, даже често замъглява ума, сигурно да не й пречи... Чак когато умът е узрял достатъчно, Любовта може да му се довери.

Я по-добре да спра дотук... засега...

Линк към коментар
Share on other sites

Тук съм съгласна напълно. Нямам какво да допълня. Аз мисля по същия начин. Не ме обвинявайте че по такъв начин започнах темата. Имам толкова много въпроси без отговори в себе си, че по скоро ще експлоадирам. По-скоро ми идва на ум една друга тема - кое кара чувствата ни да се променят, щом сме били погалени от Любовта. Сега очаквам да прочета че в такъв случай не си бил погален от Нея, но ако СИ БИЛ ? ? ? Кое те кара по-късно да се насилваш да изпиташ същото?

Линк към коментар
Share on other sites

Може ли да ми кажеш кой от двата пътя е Тантра,Орлине,интересува ме наистина?

И хайде,не вярвай на астрология,виж само какво се получи! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Цветенце, извади ни душичката с твоите въпросчета, така леко поднесени, пък отговорите им хич не са лесни. :blink:

Тя Любовта, е една, а обектите понякога се сменят... такъв се оказва животът. Всяко нещо с времето си. Понякога ние самите Я подгонваме заради недодяланите си представи за Нея и заради недооценяването Й.

Тук може да си поговорим за верността. Кое ни кара да бъдем верни дори и тогава, когато любовта си е отишла? Кое ни кара да сме верни дори и тогава, когато сме влюбени в друг? Мене лично - Любовта и уважението към Бог и неговите закони. Изневярата е лъжа, предателство, нещо зло. Основен мой принцип е да не започвам нова връзка преди да съм приключила предишната. Тогава е честно и човек е свободен да избира отново.

Линк към коментар
Share on other sites

Тантра означава Метод и представлява практически подход към учението, който включва в себе си средства които дотогава са били отхвърляни, тъй като са били неподходящи за начинаещия ученик. Отпадат много от моралните норми, защото именно тази висша същност отвътре вече е достатъчно събудена за да не са и нужни външни норми, които само биха я ограничавали на това ниво! Както пише Иво в темата за правилата: правилата са нужни за обикновения човек, но са товар за мъдрия. Тантра се асоциира с осъзнаването, трансформацията на всичко в огъня на Любовта, с приемането. Традиционно се счита за един по-висш от Йога път. На запад се свързва със секса и разгула, но всъщност няма нищо по-далеч от истината от това. Вярно, че и това е разрешено, но рядко, само в подходящи астрологично дни, и за мъжете - без никакво семеотделяне. Изследователите на оригиналните текстове твърдят че препоръките за сливане между мъжа и жената са веднъж месечно, а всичко друго е приумица на човешките страсти. Говорим за духовен път все пак...

Латинка - не знам дали е правило - но аз също имах приятелка Лъв - беше ужасно. Някакси не кликваше. Козирогът малко трудно успява да задоволи суетния лъв, други са чувствата - не че ги няма - напротив - просто вибрацията помежду им не резонира.

Линк към коментар
Share on other sites

Орлине,респектирана съм от знанията ти и благодарна,че ги споделяш!

Може ли да ми препоръчаш някоя книжка за начинаещи търсачки.Моля те! :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

кое кара чувствата ни да се променят, щом сме били погалени от Любовта.

Гордостта, Ревността и Тщеславието, с които е замърсен ума ни по време на "опитомяването" ни - т.е. присъединяването ни към ценностите на обществото.

Под Гордост разбирам стремежът ни да контролираме и даваме оценки, да се "борим", за да променим света според преставите си за Правилно и Добро.

Под Ревност разбирам съмненията ни, че не ни оценят по достойнство и стремежът ни да манипулираме поведението на другите в съответствие нашите лични схеми. Недоволството ни от тяхното отклонение и нежелание да се вкарат в тях.

Под Тщеславие разбирам нашия стремеж да покажем на всички колко сме щастливи и колко сме с нещо повече и по-специални....

И Любовта си отива....

Линк към коментар
Share on other sites

В контекста на темата за поддържането огъня на любовта, искам да попитам: какво ще кажете за връзка между въздушен и земен знак? Между везни и козирог? Дали няма да се получи подобен на горе споменатите дисонанси между лъв и козирог? Везните също са много суетни и романтични, и то външно романтични, със всичките му сапунено оперни елементи. Много са интелигентни, много приказливи и осмислящи ситуациите отвсякъде, търпеливи са, но така че трупат всичко вътре в себе си докато или избухне, или ги смачка. Козирогът от друга страна повече цени същността на нещата и не обича външните прояви толкова много - като ритуали, летене из облаците и т.н. И двамата имат много силни и добри страни - но дали в една дълготрайна връзка ще се получи това добро хармониране, за което пише Донка и Силвия? Елена Рьорих например говори в писмата си към ученици, че съчетаването на земя и въздух или на огън и вода е противоречие със самата природа на нещата и казва че за в бъдеще просто няма да бъдат допускани такива връзки. Такова изявление изумително прилича на постановката от филма "Гатака" и ми звучи малко от типа на "Нов световен ред", но 2се пак идва от устата на същност която е общувала директно с лидерите на Шамбала ... които са и режисьорите на планетарния ни спектакъл...

За Тантра - има много книжки на пазара - но на мен лично не ми допадат - само теория са и то най-обща. А някои от тях са си явна или повече или по-малко прикрита черна магия и служене на животното в нас. Ако става дума за цялостна система от типа на Тантра, бих препоръчал неин еквивалент, свободен от хиндуисткия мистицизъм и символизъл, представян в мъгляво митологична кодирана форма. Говоря за книгите на Мантак Чиа - по същество и много ясно и чисто от примеси той представя сърцевината на Тантра, само че в Даоски, китайски вариант.

Най-чиста Тантра обаче съм срещал в книгите на българския Посветен, ученик на Беинса Дуно и на свой ред Учител - Михаил Иванов. Всяка негова книга представлява това, което на изток се нарича бяла тантра - най-чистата и висша форма на тантра. Той самият е пребивавал в Индия и се твърди че е превъплъщение на великия Гурудев Васища и създател на Тантра. Ако някой е добре запознат с принципите и подхода на тантра, четейки Михаил Иванов ще остане поразен какво припокриване има в самото излъчване и отношение към проблемите на живота и пътя на духовния ученик с тези на най-чистата изначална тантра. В спиралата.ком има две негови книги, а скоро ще бъде публикувана и трета - "Любов и сексуалност" - първа част. Светъл Ден!

Линк към коментар
Share on other sites

Да подхранваш любовта е все едно да правиш магии за любов. Истинската любов е да можеш да стоиш с любимия 4овек ида изпитваш радост от самият факт, 4е сте заедно, радост от мига, добре е това да прерастне, към любов, към вси4ко и вси4ки, любов към настоящия миг. Двадесет и 4етери 4асовото съществуване във това състояние е истинската молитва и медитация сляти в едно, а не безконе4ното повтаряне на мантри, молитви, псалми. Това се постига обикновено в духовна школа, ина4е могат да се полу4ат много успешни имитации. Например може да бъде объркана позитивната нагласа към света с истинската любов.

Линк към коментар
Share on other sites

Орлине,благодаря ти,ще потърся книгите на Михаил Иванов,вече втори човек от сайта ми ги препоръчва.

А на въпроса ти за зодии и съвместимости,ще бъда максимално честна,написах тук един голям ферман,в който исках да те убедя колко много допирни точки има между Козирозите и Везните и го изтрих,защото в процеса на изложението си разбрах,че Огън и Вода,Въздух и Земя просто не се смесват.

Но добрата новина е,че Любовта не лепи етикети и ако човек е надрастнал предразсъдаците,сам пише книгата на живота си,без да се съобразява с никакви капацитети.Колкото и Козирозите да са земни,а Везните-въздушни,земя има и по най-високите върхове,а въздух има не само в белите,пухкави облачета,а и вътре в гърдите ни.Който мисли,че Везните сме повърхностни,нека просто спре да диша.

А ако на мен се случи да се влюбя в човек Козирог,никое учение на света няма да ме разубеди да го обичам,а ще го обичам въпреки всичко.

Животът е голям купон,стига ти да си го режисираш.

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Ако водиш война и после спреш да се сражаваш и си се отдръпнеш ти не подхранваш образата значи....

Това е само пример разбира се, с кйто искам да кажа, че аз лично предпочитам да я подхранвам - ЛЮБОВТА

Линк към коментар
Share on other sites

:D:D:D Преди няколко седмици "подхраних" цветята си с тор - даже с два вида :D ...

Оттогава все се ловя в смешно занимание - всеки ден се вглеждам в тях, за да забележа дали са пораснали, колко нови листа имат и пуснали ли са цветни пъпки... Честно казано, усещам малко разочарование - май съм очаквала да стане чудо и всичко да се покрие с цвят и....

Не унищожаваме ли Любовта точно като я "подхраним" и после се вглеждаме през цялото време, за да забележим резултата, на който сме се надявали??? :D:D

Линк към коментар
Share on other sites

Моите цветя пък, когато не ги поливам редовно, започват да увяхват, а когато ги забравя за по- дълго време, направо умират/особено по- неиздръжливите на суша/. :)

Линк към коментар
Share on other sites

:D Аз пък,не само,че си поливам растенията,ами им пея,имаме една леха с ягоди в двора,ей така им пея:"ох,на кака сладките,да порастнете големи,да узреете червени,че да си ви хапна" :harhar: .И като порастнат,с огромно удоволствие си ги лапвам. :D:D:D
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...