Jump to content
Порталът към съзнателен живот

11 МАЙ -ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ


Recommended Posts

Днес е Денят на Св. св. Кирил и Методий 11 май 2011

20110511.gofwoqiryl.jpg Днес е 11 май, празник на Св.св.Кирил и Методий, честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Братята са родени в Солун, Византия, през 9-и век в седемчленно семейство на високопоставения военен управител Лъв и неговата жена Мария. От краткото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство, забегнало във Византия през 8-и век вероятно по политически причини като немалко други. Методий е по-големият брат и е роден през 815 година; Константин е роден през 820 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

ЧЕСТИТ ДА НИ Е ТОЗИ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК,ЗАПОЧНАТ ПРЕДИ 160 ГОДИНИ !.

ЧЕСТИТО НА ИМЕНИЦИТЕ!

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Светъл е днешния празник!Благодаря ти Розалина!

Светите братя Кирил и Методий, създадоха най- благозвучната азбука.Тя не е търпяла корекции до сега, на всеки изговорен звук има буквен знак.Нещо, с което можем да се гордеем като българи.В другите азбуки няма тази благозвучност, а в чуждите езици за даден звук има по два- три писмени знака.Благословен е трудът на солунските братя, дали на вси славяни писменост.Днес е празник и на Велико Търновския университет"Св.св. Кирил и Методий"Да им е честит !:3d_041:

Линк към коментар
Share on other sites

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И ОТ МЕН !

Бих искал да ви поздравя с чудесните изпълнения на българска народна музика ,които ще откриете в този сайт: http://www.asenmilenagroup.com/

Милена е приятелка на мен и на Бориславил и е много талантлива.

Приятно слушане!

Линк към коментар
Share on other sites

Честит Празник!

Стихотворение «11 мая 1869 г.» (написано по случай честването на 11 май 1869 г. в памет на славянските просветители Кирил и Методий)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...