Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Свобода от влиянието на материалната природа


petarstankov

Recommended Posts

Вървях към парка, за да мина от там към безплатния интернет в подлеза на НДК и в последния момент се замислих и видях с детски очи, че парка е навсякъде. Колите са бръмбърчета, чичковците са диви прасета, леличките са калинки, тролеите са големи бръмбъри с големи антенки. Красотата я има във всичко, ако си над усещанията, породени от ума. Когато впрегнеш ума в служба на Разума се освобождаваш от замърсяванията в ума, че това е добро, това е зло. :1eye:

С такова зрение ставаме победители над света. С такова зрение можем да видим незнаещи в лицето на тези, които ни нападат.

http://bgecommerce.3.forumer.com/index.php...ype=post&id=264

Линк към коментар
Share on other sites

:v: Здравейте , приятели! Здравейте, детски очи!Добре казано!

С такова зрение ставаме победители над света. С такова зрение можем да видим незнаещи в лицето на тези, които ни нападат.

Само ще довметна: С такова зрение можем да видим в лицето на тези които ни "нападат" - незнаещи + както и знаещи, но стимулиращи ни към правилно разбиране+отношение+поведение.Всичко да е в служба на Цялото=Светлината!

Иначе на осъзнатата недобронамереност/злонамереност на другите ми се иска да реагирам с принципа "Прости им невежеството - въпреки че знаят какви ги правят!" :1eye:

Добро+ясно+силно+светло зрение на всички настоящи и бъдещи победители!Амин

:hypocrite: Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

За мен да преминеш в друг вид начин на гледане е нещо много висше. Но не да си представяш бръмбарчета и калинки, а нешо по-практично. Примерно ако си математик да виждаш всеки предмет като съвкупност от фигури и много други елементи, част от математиката. Ако си биолог (случая с нашия човек), то като видиш човек и да чувстваш анатомията му. Най-великите майстори-лечители са можели от един поглед да преценят ок както си болен и да те излекуват за по-кратко време, отколкото си предполагал, че е възможно това.

Химикът примерно от един поглед върху сплав може да ти каже от какво е съставена тя. Както и автомобилния инжинер само като чуе двигателя и казва къде са му проблемите. Но всичко това което казах е за велики майстори, достигнали определен вид съвършенство.

За мен отношението дух-материя е неизменно и ако едното започва да липсва

нещо не е наред. Буда е стигнал навремето до това прозрение след дълга медитация. Ако постигнеш свобода от материалната природа не е възможно сливането дух-тяло, защото тялото вече е изключено от сметките.

Мозъкът на човека е нещо материално, в което се крие съзнанието на човека.

Съзнанието на човека, братя и сестри, е материя. Както компютъра съхранява данни и взема сам решения, но човека има душа=чувства, което означава, че свободата от материалната природа значи освобождаване не на на съзнанието, а от съзнанието. Хората, постигнали свобода от съзнанието се наричат психично болни хора, така че смятам, че не бива да се стремим към такъв вид свобода. Аз пак да се върна на моето тяло+дух=съвършенство 1 степен, следователно път към по-горен свят (по-близо до Бог).

До там да я докараме, пък после ще видим.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, лудост, Разумна лудост, каквато си имал, но си паднал (не говоря за теб лично). На Христос са му казали "Бяс има" защото не са могли да го сложат в друга категория. А категориите са на Старата Култура. Над категориите е Разума. Вечното блаженство е над всичко. Всички други науки са второстепенни. Първа е науката за себереализация, себеприпомняне. Разбира се , не съдя никого но и мен да не ме съдят.

Факт е, че градовете в момента не са здравословни. Ще бъдат здравословни, когато има чистота - на околната среда и на мислите. Май съвременната наука се стреми да изчисти околната среда, а себереализацията иска да изчисти отвътре хората, от което те сами после ще се заобиколят с Рай.

А горе казах, че и града е красив, колкото и планината, но за Бог, за който всичко е красиво, който е тук на гости, да научи хората как да живеят. А ако искаме здраве и щастие, не само красива смърт, трябва да се управлява Разумно. В момента управляват глупчовци. Един умен премиер, като излезне по телевизията ще лекува с погледа си. Един умен премиер е най-отречения светец, който по цял ден ходи да лекува, а вечер се качва на усамотено място.

Тези разсъждения са по мойта специалност, моля от другите специалности да не се обиждат - отворете си отделен пост и там спорете - аз тука си разсъждавам.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Много обичам и аз да правя такива аналогии. Това е може би и една от причините да ходя по високите части на планините - за да гледам от горе. Забелязах, че по този начин съм по-малко дребнава. Спомням си едно преживяване от преди години. Тогава баща ми имаше две козички. С удоволствие ходих да ги посрещам от гората. Понякога оставах там и за по- дълго време. Вслушвах се в звуците наоколо и ми беше много приятно. Струваше ми се, че долавям ритъм във всичките звуци, които ме заобикалят. Чуствах земята като жива същество, а себе си като малко паразитче, живеещо на гърба на Земята. И понеже не обичам да се чувствам виновна, се опитах да трансформирам това усещане за паразитизъм. Тогава се усетих слята с всичко около мен. Аз бях в хармония с природата, космоса.... Прибирайки се, не ми се слушаха, нито гледаха новините. Може би не толкова, че не ме интересува какво става, колкото не ми допадаше представянето от журналистите - когато дребни неща се обсъждат с часове, а жизнено важни проблеми се претупват и все не остава ефирно време за тях.... Както и да е. С времето съм се убедила, че всяко нещо е на мястото си и всички са в хармония помежду си. Иначе, не бихме могли да живеем .... Дано моите размисли съвпадат с темата. Но дори и да не е така, те бяха предизикани от разказаното, а то много ми хареса. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Съзнанието на човека, братя и сестри, е материя.

Предлагам да медитираме върху това твърдение и всеки да сподели преживяното, т. е. - "Какво е съзнанието ?".

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...