Jump to content
Порталът към съзнателен живот

На кого да благодарим за духовните неща, които се случват


Recommended Posts

За себе си съм отговорила на този въпрос - от личния си опит

За всяко едно духовно нещо, което се е случило и се случва в средата, в която се движа, като се замисля внимателно - мога да благодаря на някаква сила, която сякаш чертае пътищата, по които да мине всеки един от нас и предоставя на всеки благоприятните условия да направи нещо. Предоставя му и свободата да не го направи, но и някакъв много силен вътрешен импулс да го направи...

Една от сестрите тук ни разказваше как е попаднала в курса по паневритмия, след като дълги години е била сама - случайно разглеждала хасковските сайтове и случайно попаднала на някаква невзрачна обява за курс по паневритмия - на следващия ден обявата вече я нямало, но тя успяла да си запише телефоните. Същата тази обява беше пусната от мен една вечер - и аз не знам защо, групата беше решила да не пускаме обяви в хасковските сайтове, но нещо толкова силно ме тласкаше да го направя точно преди да се отправя към спалнята, че на следващия ден не помнех нито сайта, нито данните, с които се бях регистрирала и бях забравила за обявата. На всичко отгоре се оказа, че не съм забелязала една опция, в която се определя колко време да стои обявата и съм оставила на автоматично заложеното едно денонощие. Сега не мога да си представя паневритмията без М. и нейното излъчване. Година по-късно касетофонът се повреди и М. донесе своя...

Миналата седмица в уики едната от сътрудничките сподели, че когато започнала да работи над корекцията на една беседа, чак се разтреперала - имала усещането, че това е специално за нея точно сега - отговорите на въпросите, над които тя мисли от известно време насам... Аз и благодарях за работата, за помощта, а тя ми благодареше, че съм извадила тази беседа за корекция.

Ние сме невероятно благодарни на нашите учителки по паневритмия и музика, а те ни благодарят за това, че сме се събрали и с толкова любов искаме да се учим заедно... Ние казваме, че без тях нямаше да има курсовете, а те ни казват, че без нас нямаше да има курсове.

И все пак може би не съм на прав път на разсъждение. Може би сме длъжни да благодарим на хората, които работят, за да се случи нещо? А очакването да ти благодарят за работа, която е полезна за много хора? - какво мислите за него?

Ами ако духовните неща се случат не така, както смятаме, че трябва да се случат и както сме работили за тях? Това неблагодарност ли е?

Кой от нас на кого да благодари за духовните неща, което се случват?

Линк към коментар
Share on other sites

Ами ако духовните неща се случат не така, както смятаме, че трябва да се случат и както сме работили за тях? Това неблагодарност ли е?

Ако имаме очаквания как трябва да се случват духовните неща, то това са очакванията на материалната ни същност :3d_146:

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля ,че има толкова рязка граница между духовното и материалното.Дори тя да изглежда такава в един мометн или от определена гледна точка всичко е толкова навързано и обвързано.Понякога точно материалното и впечатленията и същността му ни кара да успеем да достигнем до духовното.Понякога спомените от миналото за материални неща ни дават подтика да се обърнем към духовното след време.Поне за мен нещата натози етап стоят така и си задавам тогава въпроса, на кого да благодаря на този сблъсък с материята?Понякога материалната проява е проявление на духовна сила,което е доста добре,както и обратното.Нямам в предвид бг действителността в "онзи й смисъл"Да многообразието на проявленията на .....незная какво е точно,но го има.Да има и хора ,които са благословени и макар да живеят в материята не са от този свят ,но те са голяма рядкост и Божи дар.Всичко според мен е път към духовните неща ,а кой определя какво и как да се случи и защо точно така с мисля ,че определяме самите ние.В смисъл,че може би ние самите избираме къде точно в системата да се включим и кой да е от другата страна.Но това си е само моя хипотеза.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви приятели :)

Въпросът ми беше провокиран от един съвет в друга тема. нещо от рода на "Опитайте се да направите така, че духовните неща да се случват и благодарение на вас."

Та се замислих аз дали съм правила такива неща, които са се случили "благодарение на мен". Сега ще е фалшива скромност да кажа, че нищо не съм направила, но от друга страна ясно осъзнавам, че тези неща ако не бях ги направила аз, някой друг щеше да ги направи - така че не мога да мисля, че те са се случили "благодарение на мен". В същото време мисля как да направя нещо, което да стане "благодарение на мен"? Е, добре, аз мога да посея нещо, но без Бог няма да порасне. Да, мога да се грижа за него, но ако външните условия не са благоприятни, то няма да стане така или иначе. Ако аз съм посадила фиданката, може ли да се каже, че благодарение на мен ядем праскови?

Та въпросът е благодарение на хората ли се случват духовните неща, събития, или благодарение на нещо, което е извън нас - хората?

Линк към коментар
Share on other sites

Всичко е взаимосвързано и на всички нива се вижда различна част от него.

Случват се И благодарение на нас, защото сме част от Цялото.

Редно е да посадя фиданка, ако искам плодове. Така поемам отговорност за случването на моето си ниво.

Макар че има и други решения.

Линк към коментар
Share on other sites

Лично аз не отправям никакви благодарности към Бог. Не ги отправям и към някого конкретно, а към божествената йерархия като цяло. Знам, че тази йерархия обхваща всичко, на всички нива и всичко градивно, което става, става чрез нея. Но това не е някакъв абстрактен Бог, а неделима съвкупност от съвсем реални същества, действащи съвместно и всяко съразмерно със степента си на развитие. Йерархията е едно нерушимо цяло и заслугата на един, винаги е заслуга на цялото, затова и благодарностите следва да са към цялата йерархия. По този начин не само, че не ощетяваме никого, но и утвърждаваме неделимостта на съществуващото, но не под абстрактната форма на Бог, а без да изключваме мириадите живи същества в мирозданието.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...