Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да се третира възпалена рана от операция?


Recommended Posts

Здравейте,

обръщам се към колективната мъдрост на форума да питам как може да се подпомогне зарастването на рана от операция.

Как по-бързо и ефективно да се преодолее розово-червеното възпаление около конците?

Ето инфото до сега:

*-медицински съвет - йодасепт под форма на крем се намазва обилно, не е ясно кога и как ще мине - личностна специфика...;

* на по-късен етап - провиване със смрадлика;

*намазване с базови масла, които регенерират кожата - от пшеничен зародиш например;

*намазване с лаванулово масло - но колко често и с каква концентрация??

* ??

Имате ли опит?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! :)

"Розово-червеното" възпаление около конците е напълно нормална и очаквана реакция на имунната система на организма към шевния материал(конците в случая) .Тази червенина и порозовяване,ако няма секреция,подуване ,по-силна болка или парене е единствено израз на това ,че "организмът ти разбира" ,че има създаени условия за възстановяване на тъканната цялост и там именно са изпратени "умни клетки",които да възстановят както морфологичната,така и функционалната цялост на хирургично нарушената тъкан. Иначе казано това леко зачервяване е белег на възпалителна реакция ,която нормално съпътства процеса на зарастване.Увеличава се притока на кръв към мястото,създава се нова тъкан с нови кръвоносни съдове,които да донесат хранителни вещества ,а в последствие нова тъкан да съзрее и да се обособи като нормалната за зоната от преди операцията.

Не зная в коя зона се намира раната ,но ако не е на лицето или шията обикновено 10 дни е нормален срок за свалянето на конците.До тогава при нормално зарастване на раната е излишно да се правят мазеви превръзки (с Йодасепт унгвент).Необходима е отличната хигиена на раната ,доколкото сезона и спецификата й позволяват - дишаща непромокаема стерилна превръзка и ,ако се наложи подмяна почистване на раната с течен йодасепт или друг антисептик ,към който не сте алергични.След свалянето на конците лекарите ще ви дадат съвет за грижата след това.В повечето случай третирането на раната със сапун и течаща вода е препоръчително 24 часа след свалянето на конците. :)

*Тази информация и препоръка важи при случаите с неусложнени първично зарастващи хирургични рани*

П.С Забравих нещо важно : хирургичните намеси са стресиращи и агресивни за тялото ни ситуации именно затова в тези моменти от живота ни ,повече от друг път трябва да сме стриктни към режима живот и хранене.Важно е в периода на възстановяване да се приемат обилно течности и то богати на минерали и витанини -плодови/зеленчукови сокове ,истинско кисело мляко , алоеви концентрати и т.н. Дехидратацията би забавила процеса на зарастване на тъканта.Балансираната диета и почивката са също много важни .

Редактирано от 5Я:)
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор!!!

mosp1109.jpg

Раната вече 20 дни ти се успокоява, ту се зачервява.

След махане на конците имаше леки "сълзенета", но по лекарска препоръка остана открита и се възпали.

Сега е с унгвент Йодасепт и превръзка .

Но се чудих дали с лавандулово масло би имало също добър ефект?

Линк към коментар
Share on other sites

Добре, 20 дни вече е по-голям срок и има данни за инфекция.Ако раната не е отворена ,а има само лека лимфна секреция има възможности и да се затвори сама.Екстракт от лавандула би могъл да има успокояващо действие ,но не знам някой да внася в Бг такъв.Повечето са есенции или друг вид имитации ,плюс това лавандулата има по-скоро успокояващ и омекотяващ ефект ,но не и толкова силен антисептичен.Дори Алое вера концентратите (екстракти обаче!! )имат по-силно епителизиращо и антисептично ,антибактериално действие.В аптеките има чудесни антибиотични спрейове ,течният браунол(йоадсепт) също е полезен (и като цяло йодни разтвори) ,но зависи и раната къде се намира.

Много добра идея е да започнеш силна имуностимулираща терапия.Направо сие задължително след хирургични лечения.:thumbsup:

Успехи!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

А защо не опиташ с Армакс? Баща ми беше опериран от херния и имаше подобен проблем и много-бързо решихме проблема с Армакс. Колоидното сребро действа не само срещу всякакви микроби, но и подпомага затварянето и заздравяването на раните. В много страни вече масово се използват превръзки импрегнирани с колоидно сребро или пък такива с вградени сребърни нишки в тях. В България не съм чувал да ги има, но докато се появят просто намокряш марличка или памуче с Армакс и го слагаш върху раната. Когато изсъхне, пак го намокряш и т.н. Колкото повече и по-дълго стои мокро, толкова по-бързо действа. И докато действа не боли, не мирише, не цапа. В София има аптеки, които го продават, но ако ако е за провинцията се поръчва от сайта на Армакс.

Линк към коментар
Share on other sites

Има ги и в България превръзките импрегнирани със сребро в най-разнообразни размери и форми.Няма да правя реклама сега като казвам фирми ,но ги има ,а има и спрейове със сребро ,също имат много добър ефект при някои рани :):thumbsup1: Идеята е добра и все пак си зависи от конкретния случай .:)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...