Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Любовни драми, ревност и недоверие


Recommended Posts

Не знам дали тук е мястото или трябва да отворя нова тема но ще попитам.

Искам да се променя-поради напрегнато ежедневие(уча в среда на постоянно гонене на срокове и нормативи)поради живота ми в среда в която човек за човека е вълк поради стари дрезги с бившата ми приятелка сега това се отразява на личния ми живот и то предимно със сегашната ми приятелка имам проблем с доверието макар че сме заедно от 9 години и тя не ми е дала повод да я ревнувам като изключим малки неща който не значат нищо,общо взето имам проблем с доверието и искам да се променя искам да мога да вярвам на хората около мен искам да променя отнощението си към приятелката си защото я обичам и не искам да я наранявам с недоверие и болезнена ревност,следствие на всичко това преди седмица се скарахме заради човек който присъства много често на снимки напоследък,беше обяснено че той и е добър приятел при условие че аз за този добър приятел чувам за пръв път от 5 години което ме накара да бъда мнителен,най-вероятно няма нищо,но последно се скарахме пак заради него,след седмица в която тя не ми писа писмо не се обади(в момента е в чужбина до края на лятото)ми заяви че иска да се разделим,всичко това се случи след като бях решил като се прибере да я поканя да живее с мен вечерта преди да ми каже че иска да се разделим гледах годежни пръстени и всичко това ми дойде в повече нямам към кого да се обърна точно поради причината с доверието,обърнах се към нейни приятелки тя бяха доста критични заслужено,искам да се променя обичам приятелката си много и не искам да я губя,мога ли по някъкъв начин да се променя към добро какво да направя

Линк към коментар
Share on other sites

„мога ли по някъкъв начин да се променя към добро какво да направя:"

„ Вие не сте това, което мислите за себе си. Вие сте това, което мислите.”

Норман Винсънт Пийл

Здравей,

Както написах в преден пост, крайната цел на психотерапията е промяна в мисленето на човека. В този смисъл, работейки като психотерапевт, мога категорично да кажа, че не само ти, а всеки човек, който иска, може да се промени и да бъде по-доволен и по-щастлив от живота, който води. В този аспект всяка една психотерапевтична школа, дори всеки опитен психотерапевт има собствени виждания и методи, които използва за да подпомогне клиентът да направи тази промяна. Първото, което трябва да се знае е, че промяната изисква време. Много хора казват, че тя е и трудна, което в повечето случаи не е така, а дори бих казал, че е приятна, защото води до нови, приятни усещания. Проблемът наистина е във времето. Всички искат тя да стане бързо, едва ли не за ден-два, но това е невъзможно. Проблемът за това е и чисто физиологичен. Много от хората не се досещат, че мисленето има физиологичен субстрат – това са невроните в мозъка. Отдавна се знае, че всяка една дума възбужда определена група неврони и колкото повече ние си повтаряме тази дума, толкова повече невроните, които се възбуждат при дори мисълта за нея, се спояват помежду си така че мозъчните биотокове протичат много по-лесно между тях, отколкото между другите групи неврони, които не употребяваме толкова често. Ще дам прост пример: ако ти често си повтаряш „животът е лош” то невроните, обуславящи тази мисъл, са здраво споени и в момента, в който се събудиш или стане каквото и да е събитие, биотокът по тях ще протече много по-лесно и бързо и мисълта „животът е лош” ще дойде много по-бързо в съзнанието. От това следва един чисто механичен начин да променим гледната точка на човек , който смята живота за лош, като го накараме просто да повтаря изречението „животът е хубав” 10-ки пъти през деня и тук неговата вяра няма никакво значение. Самото повторение ще възбужда невронните структури, връзките между тях ще стават все по-здрави, така че една прекрасна сутрин, когато си отвориш очите, мозъчния ток в тази невронна структура ще протече по-лесно и първата мисъл ще бъде „животът е хубав” Това не означава пълна промяна. Напротив, най-вероятно на другата сутрин биотоковете ще изберат старата невронна структура и тук са важни времето и упоритостта новата невронна структура да стане алтернатива на старата. Затова всеки, който иска да направи промяна, трябва да приеме едно: „за това е нужно време”, останалото е лесно. :thumbsup:

И така както казахме, човек е това, което мисли, т.е. казвайки „аз искам да променя мисленето си”, ти казваш „аз искам да стана един нов човек” ОК!

Винаги, когато искаме да направим нещо ново, ние започваме с идеята за него. Ако искаме да построим нов кораб, се питаме какъв кораб искаме да бъде той - пътнически, товарен или танкер? Ако искаме да направим нова кола, трябва да знаем каква да е тя- товарен автомобил или болид, или лимузина?

И така щом искаме да направим един нов ko4ito, трябва да си отговориш на въпроса какъв трябва да бъде новия ko4ito и отговорът на този въпрос трябва да е максимално точен и подробен. Той трябва да включва дори това какъв ще бъде Кочито след 5, 10, 20 и дори 40 години, както и какво трябва да е постигнал в живота си новия Кочито, защото каквото и да говорим измерение за това какви хора сме, са нашите постъпки и действия. Всичко друго са празни приказки и философствания. Това е първото, с което трябва да започне всеки един, който иска да промени мисленето си, т.е. себе си.

А кой знае, може би щях да променя света

Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ в Криптата на Уестминстърското абатство:

Когато бях млад и свободен и Въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която живеех.

Но и тя изглеждаше непоклатима.

В залеза на моя Живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят.

Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си.

Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а кой знае, може би дори щях да успея да променя света.

Анонимен автор

Успех!

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Искам и аз да допълня нещо за промяната. Това е една молитва, която съм наизустил, въпреки, че не съм особено религиозен. Тя ми дава философия, която прави живота доста лек, а севта много по-приятно и охолно място. Ето я и самата молитва:

"Боже дай ми сила да понеса това, което не мога да променя;

Дай ми решителност да променя това, което мога да променя;

Дай ми мъдрост да различа това, което мога да променя от това, което не мога да променя!"

Светът е така устроен, че ние можем да променяме само собственото си поведение. Всичко останало е извън нашия контрол и би било наивно да смятаме, че можем да го променим. Единствената ни алтернатива е да приемем фактите около себе си и да променим самите себе си, за да живеем в хармония с тях.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...