Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли на Учителя за гордостта


Guest Дриада

Recommended Posts

Guest Дриада

Най- първо изучи как започва у вас гордостта. Ти седиш и мислиш, че хората не те обичат. Не лошо това. Но трябва да изучаваш езика на човешката гордост. В тебе има ли нещо, с което ти се повдигаш. Гордостта повдига човека. Трябва да се повдигне човек. За да излезеш от калта, из водата, из влагата, все трябва да дойде гордостта и ще излезеш навън, ще се повдигнеш. Гордостта е извършила най- хубавите работи в животинското царство. Гордостта е най- високият морал на животните. Най- високият морал, който животните са създали е гордостта. У животните има гордост, която не можете да си представите. Кучето, като тръгне дигне си опашката, има гордост. Гордостта на животните едва съставлява основа на човешката справедливост. В гордостта има подтик за справедливост. От гордостта трябва да влезеш в справедливостта. Ти не може да се справиш със своята гордост, ако не разбираш справедливостта. За да моделираш човешката гордост, трябва да и туриш малко страх. Ти за да възпиташ горделивия човек, за да възпиташ горделивия човек, трябва да го обичаш.

Горделивия човек мисли. Той много мисли за себе си, но в него има и доста знание. Всички нещастия, които идат в света, показват,че има една неестественост. Ти си повече страхлив, отколкото трябва. Ти си повече горделив отколкото трябва. Ти си станал повече милостив, отколкото трябва. А пък някой път може да си станал и по- малко от колкото трябва. Има една норма, при която човек никога не съжалява. Да знаеш да пазиш своето достойнство и достойнството на другите. Младият като дойде един стар човек, да стане и да му даде място. То е разбрано достойнство. Достойнството зависи от честолюбието на човека. Юпитер още не е там достоинството на човека. Достойнството зависи от разбирането. Ти искаш да бъдеш достоен. С любов не можеш да станеш достоен. И любовта трябва да мине през проводника на гордостта. Любовта не е толкова лошо чувство, за да произведе в човека, онова състояние на достойнство. Щом мине любовта през гордостта, ти вече разбираш какво нещо е достойнството. Значи удостоил си се, значи един човек, който в съзнанието си може да възприеме знанието. Онова, което ще му даде, може да го оцени.

Път, истина и живот,

07.10.1936 г. "Запалена свещ" ООК

Редактирано от Лъчезарна
Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Гордостта, то е едно чувство, което е дадено на човека като самоуважение и тогава е на място. Онези блага, които Бог е дал на човека, той трябва да ги пази. То е самоуважение.

Когато един човек започне да мисли, че той е нещо повече от другите, то е гордостта. Той започва да се сравнява като Господа, казва: „И аз като Него мога. Аз мога да заповядвам на целия свят.“

Казвам: Всичките ви нещастия, на когото и да са и на светиите, те идат от едно състояние на безлюбие, когато човек няма любов. Щом се нарушава твоят мир, нямаш любов. Любовта изключва всичките скърби, всичките противоречия, любовта изключва безсилието, всичко лошо любовта го изключва.

Съвършенство във възприемането и даването, УС, 14.07.1940 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...