Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Електронните книги


Guest Емил от Льонеберя

Recommended Posts

Guest Емил от Льонеберя

Електронните книги навлязоха с бърз темп в живота на околните. И чудейки се що за животно е това, решен да оказвам съпротива до край... аз реших да се информирам теоретично относно преимуществата и недостатъците на тези устройства. Много съм далече от онова ниво, в което мога да правя сравнения и ревюта, но ето какви впечатления се завъртяха в моето съзнание:

а/ екраните използват необлъчваща технология, който не изморява. не, не изглежда като хартия с мастило, изглежда като бяло матирано стъкло, върху който е писано с черен туш, но няма нищо общо с екраните, които светят в тъмното и после болят очите.

б/ компактни и удобни - с достатъчен размер за културно ползване

в/ по-добрите модели имат безжичен модул, който позволява сваляне на книги от амазон /срещу заплащане или безплатно, зависи от книгата/, от гугъл /безплатно или платено/, от читанката /книги на български/ и прочие - избор богат

г/ безжичният модул дава възможност за невзискателно ползване на интернет, някои модели поддържат и стандарт 3G

д/ някои модели имат възможност за допълнителна карта памет - до 32 ГБ. Имайки предвид, че една книга е около 1 МБ или 2 МБ, то говорим за възможност за съхранение до 60 хиляди книги. Нереално голямо число. Вградената памет от 2 ГБ е достатъчна за 1000 книги, което пак е много

е/ дълъг живот на батерията в сравнение с алтернативните устройства таблет и нетбук, което за четене е превъзходно, а да не забравяме и възможността за сърфиране в интернет, благинка е.

ж/ не събира прах в една къща - лично аз хартиени книги нямам къде да съхранявам. Ето, имам импулс от години да прочета корана - това ще бъде първата ми електронна книга, вероятно, която ще съм прочел. Нямам къде да съхранявам купчините с книги. А вероятно и няма нужда. Ако си купя корана от амазон за 2 долара, те ще ми пазят едно електронно копие в случай на кражба на електронния четец, на смяна или каквото друго може да се случи, понеже съм си го платил. То ест - до живот си имам нейде в интернета една бройка, която ме чака някъде там. С правото да се ползва на няколко четеца. Не само на моя.

з/ няма нужда от поддръжка - чистене на прах, на шкафове, купуване на шкафове и прочие. Едно време подвързвах томчетата с беседи при един подвързвач до Центъра по Хигиена. Ето, едно занимание по-малко.

С техническо сравнение ще се хвана следобеда.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Емил!

От тук може да си изтеглиш безплатно корана :rolleyes: и още много други книги.

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0

Тук също има много електронни книги

http://e-bookbg.com/index.php?option=com_docman&Itemid=61

Тия дни аз също се бях замислила за предимствата на електронните четци, защото обичам да чета няколко книги едновременно...

Линк към коментар
Share on other sites

Ето какво пише в Wikipedia за тези технически пособия -

http://en.wikipedia.org/wiki/E-book

Пише и положителните, и отрицателните страни. Струва ми се, че списъкът е сравнително пълен.

От положителните може да се изтъкнат например тези: спестяват място; при издаването на електронни книги не може книгата да излезе извън печат; може да се купи от интернет веднага; може да се направи back-up в случай на загуба на информация; може да се използват електронни преводи на други езици веднага (въпреки че без преводач, ако преводът е от автоматична програма, има възможност той да е буквално абсурден или неизползваем, освен за добиване на най-обща представа за значението на текста).

Сред отрицателните черти може да се прочетат: все още има книги, които не са качени на такъв формат; форматите на тези съоражения не са все още уеднаквени (първите две неща, естествено, може да се променят в бъдеще); не всички електронни книги, които се купуват в момента, имат back-up или може да се дават на приятели и може да се стигне до загуба на информация, ако съоражението се повреди - включително от електро-магнитни взаимодействия и от естествената загуба на памет с времето при електронните технологии за запазване на информация; процесът на четенето на книги става лесно проследяем и този, който има достъп до информацията за покупките, може да знае какви книги се четат от кого и кога.

Честно казано, с развитието на технологията и на начина, по който се организира продажбата на книги за нея повечето от негативните черти може да отпаднат частично или напълно, за мен може би последното представлява въпрос от друго естество, който обаче не задължително е въпрос, засягащ само електронните книги.

За повече подробноти може да прочетете самата статия на английски.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Събрах малко информация за електронните четци. Отначало подходих с голям ентусиазъм, понеже от 20 години мечтая за подобен инструмент, с подобни характеристики.

Но гледайки реално, аз виждам, че всъщност тези изделия са насочени към консуматорите, към тези, които искат да папкат без спир. Да четат книги, да попиват и да тлъстеят.

Направили екрани, които да са тактилни - значи може да се водят бележки - и какво? Бележките се водят към книгата. Нямат възможност за водене на бележки самостоятелно и запаметяване на написаното или нарисуваното като пдф. Нямат възможност за директен безжичен печат. Браузърите за интернет на някои не могат да свалят файлове - ако искам да прочета нещо от националната библиотека по медицина на САЩ, не мога да отворя втори прозорец - няма таб и няма възможност за отваряне на втори прозорец. В същото време поддържат флаш анимации? За какво са ми?

Минуси:

1. Липса на функцията Бележник

2. Хаосът с форматите за различните бележници не я коментирам.

3. Книгите могат да се отварят и в хоризонтален режим на екрана, но не и браузърът за интернет?

Интересно, че платформата Линукс е с отворен код, но никой от разработчиците и от хилядите любители,които помагат, не са се сетили, че трябва да се донаправят някои неща.

Да, тези изделия са насочени към хората, които поглъщат, не към онези, които излъчват. Скоро ще се появи едно устройство, което да е за излъчващите хора. Вече го начертах в главата си.

Но в крайна сметка тези устройства са прекрасна алтернатива на етажерките с томчета беседи - всичко в едно устройство.

Имат кусури, но те са свързани с допълнителните функции, които би трябвало да им сложат, понеже няма смисъл от 10 устройства за 10 работи.

Бележка: Този превод на Корана е неподходящ за четене. Преводачът не е разбрал какво превежда.

едит - бележка към Флорестан - Да, Киндле е разработка за шпионаж. Третия успешен опит след Фейсбук и Скайп. Вие виждате ли програмката на фейсбук - фейс детекция? - слагаш снимка и ти изкарва кой е на нея. И който има информация от фейсбук, може да сглоби половината живот на човека, без да трябва да се харчи допълнително. Че и най-безсрамно са сложили микрофон в Киндле като казват - функциите ще ги видим в бъдещето какви ще бъдат... ми микрофон... няма да прави мусака, я!?

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

Неее! Знаеш ли какво се случва с електрониката при ядрен взрив? :3d_135:

Ако трябва по-сериозно да говорим, малко съм предубеден към електронните книги като знам как компютрите ми развалиха очите. Вярно, че сега вече екраните са други, но няма нищо по-добро от старата хартиена книга. Друго си е да ти замирише на книга. :3d_016:

Линк към коментар
Share on other sites

И аз не съм фен на електронните книги и библиотеки,макар,че когато не мога да си купя някакъв материал се примирявам със ситуацията.Иначе дори колекционирам книги,оосбено специализирана литература имам едни от най- прекрасните издания и като дизайн и като книжно тяло и като фотографии и печат изобщо обожавам книгата.

За съжаление цялата литература,която ползвам в момента е на английски и ще мога да си поръчам едва 2 книги, всичко останало ще бъде/ако се добера естествено/ в електронен вид.Добре,че има много научни сайтове,където има и сериозни трудове и студия на преподаватели и докторанти и т.н.

А колко малко от специализираната литература за изкуство се внася в България,да не говорим да се правят преводи и да се издава в България.А колко малко български автори от най- новата история на България имаме със сериозни публикации.Просто всички дисертации потъват в Народна Библиотека и трябва предварително да знаеш какво търсиш,за да го намериш .Изобщо плаче ми се вече. Аз всичко трябва да адаптирам от английски .

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Народна библиотека какво общо има с дисетациите, не успях да разбера? Би ли пояснила?

Много е хубаво да си имам всичко на хартия, но за да стане това, трябва да отделя няколко хиляди лева за разпечатване и подвързване.

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

Аз харесвам по принцип повече „истинските“ книжни книги, но не мога да отрека, че и електронните четци са много добро изобретение на съвременната цивилизация – много удобно и практично, но и приближаващо ни все повече към електрониката и отдалечаващо ни все повече от „натуралните“ неща.

Всеки един от видовете си има своите предимства и недостатъци. Много е хубаво и лесно също така, човек да може бързо и лесно да си свали дадена книга от Интренет, но това е само едната страна. Другата е, че както за всяка стока така и за книгите трябва да бъде уредено по някакъв начин и заплащането на тези книги. Ние българите сме свикнали да си сваляме безплатно най-често. Много от книгите обаче ги няма като „пиратски“ копия. Искам да кажа, че докато не се уреди този въпрос със заплащането и тегленето в България, електронното четене едва ли ще се превърне в масова практика тук. Иначе по света е малко по-различно.

За четене на професионална документация според мен електронния четец е много добро средство. В моята област има хиляди документи за четене и е много удобно ако човек тръгне за някъде да си ги носи всичките със себе си.:3d_146:

Линк към коментар
Share on other sites

Народна библиотека какво общо има с дисетациите, не успях да разбера? Би ли пояснила?

Много е хубаво да си имам всичко на хартия, но за да стане това, трябва да отделя няколко хиляди лева за разпечатване и подвързване.

Ами да бих,по принцип в Народна Библиотека има копие от всички излезли научни дисертации,или почти всички .Повечето Университети,Академии,винаги оставят копие от научната работа на новозащитилите си доктори .

А иначе какво да ти кажа,мразя да разпечатвам текстове,това че са на хартия не ги прави книги.

Книгата е нещо съвсем, съвсем различно за мен от някакъв текст ,на хартия.

Просто при мен любовта към книгата си израстна сама в сърцето ми,без ничия намеса и когато бях много малка.Едва ли някога ще умре.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Ина, благодаря, това беше ценно - не знаех, че се съхранява по едно копие в Народна библиотека.

За разпечатването - понякога това е положението - няма друг вариант - при статии - няма как да си набавя цялото списание. Отделно съм си купил машинка за подвързване, за да не ми излизат големи суми за подвързване. Но е доста скъпо като начинание. И обемисто.

Гледам и не вярвам на ушите си - оказва се, че съм много капризен клиент. Искам неща, каквито няма производител, който за момента да ми предложи. Явно ще трябва да поизчакам известно време...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Емил от Льонеберя

Тука малко изкуствено дишане да направя на темата с един линк:

http://www.youkioske.com/

Скивайте колко много списания има тука за четене!!!

Ха приятно сърфиране, колеги!

Линк към коментар
Share on other sites

Нищо не може да се сравни с удоволствието да легнеш удобно вкъщи, в дъждовен следобед с книга в ръка....

Ще си призная доброволно- за мен предимството на ел.книги е четенето в работно време! Никой незнае какво всъщност така задълбочено правиш на компютъра!: )

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...