Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хранене на бебето


Recommended Posts

Искам да попитам, компетентните /по въпросъ/ хора от форума, от кой месец се дава вода на новороденото. Мои близки много ревностно защитават идеята, че водата не се препоръчва на новородено и е добре да се вкючи в менюто му след шестия месец.

Този въпрос непрекъснато се обсъжда около мен напоследък и аз бих искала да науча, какво знаете Вие.

Благодаря Ви :D

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 46
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте!

Не съм педиатър,но ще ви набележа някои неща.

Водата е биологична среда на всички жизнени процеси.При възрастен човек е около 65% от общото му тегло.При новороденото е около 75%.Дели се условно на вътреклетъчна-влизаща в структурата на всяка клетка и извънклетъчна- важна съставка от междуклетъчната течност и кръвната плазма.Докато при възрастните преобладава вътреклетъчната вода,при кърмачетата е относително повече извънклетъчната и понеже първата е здраво свързана,а втората се губи лесно,при кърмаците е много важно да се поддържа водно-електролитно равновесие.

Намаленото количество вода в организма,знаете,се нарича дехидратация-от лека до тежка,като при тежките степени има сериозни отклонения от водно-солевата обмяна и циркулаторни нарушения,водещи до хиповолемичен шок.

Не може така еднозначно да се каже от този месец трябва да се дава вода,а до този-не,както и големите хора,всяко бебе си е уникално.Известно е,че през първите месеци от раждането,новородените получават водата от кърмата на мама,но всичко е много относително и индивидуално-точно затова са детските консултации.Защото,дори детето да качва на тегло,може да има недостиг на вода.Ред фактори като:влажността на въздуха в стаята,по-топлото време през лятото,съответно прегряването и изпотяването,по-активното движение на детето,водещо до учестено дишане и сърдечна дейност,а също и загуби с физиологичното или патологично повръщане,чревни разстройства,фебрилните състояния водят до по-голямото изразходване на водата и до обезводняване.Нуждите на едно кърмаче от такъв допълнителен прием на вода са още от самото раждане и варират от 150 до 200 милилитра дневно,без да се смята приетото количество кърма.Водата трябва да е леко подсладена-приготвя се разтвор от 5 грама-една равна чаена лъжичка захар за 100 милилитра вода,т.е.5%сладка вода.

Практически може да се ориентирате за хидробаланса на вашето бебе по някои признаци-да е достатъчно влажна лигавицата на устата-да "се плюнчи"детето,а не да лепи устата,като прекарате ръката си по главичката на детето голямата фонтанела трябва да е на нивото на калварията-на черепната кост там,т.е.нито да е хлътнала под нивото на костта,нито да е изпъкнала много.Ако е хлътнала-има нужда от допълнително оводняване.По същият начин могат да хлътнат и очичките в орбитите.Може да проверите и кожния тургур-като леко защипете между палеца и показалеца кожата на коремчето малко над или под пъпчето-ако се връща на мястото си веднага след пущането на гънката,всичко е наред.Подкожната тъкан при добра хидратация е еластична,а при намалена има консистенция на тесто.Наблюдавайте и цвета и количеството на отделената урина-при кърмаци е светла на цвят,при добре оводнените до прозрачна,безцветна почти,уринирането е около 10-15 при новородено,до 50-100 милилитра при по-големичките около година дечица за една порция.За доброто оводняване може да се съди индиректно и по консистенцията на отделените фекалии-при кърмаци да са гъсто-кашави,а не като при възрастни-оформени.Бърз и лесен метод за по-голяма сигурност е да се изследва чрез кръв от пръстчето хематокрита на бебето-съотношението между течните и формените елементи на кръвта-колкото по-висок е,толкова по-голяма е концентрацията на кръвта.Най-добре е да се движи в стойности между 0,35-0,42 за дечица до 1 годинка.И не на последно място е мускулният тонус и доброто настроение на детето-ако е с активни движения-маха щастливо с ръчички и крачета,весело е,усмихва се,гука си,пее си,значи всичко е наред.

Последното ви го пожелавам от сърце! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Като майка на 8 месечно бебе изчела доста, проверила и проучила още повече не бих могла да дам съвет, но мога да споделя своя опит.

Всяка майка най-добре може да реши за детето си кое е най-добро за него. Каквото и да казват околните, майката е тази, която най-добре усеща нуждите на собственото си дете. А към това можем да прибавим и разбиранията на отделните хора, т.е. настройката на даден човек по конкретен въпрос.

Аз бях твърдо убедена, че ще кърмя детето си максимално дълго. Започнах да се подготвям и да чета литература от 2-рия месец на бременността си. Бях твърдо убедена, че преди 6-тия месец няма да давам нищо друго освен кърма и така и направих. Бях си избрала предварително педиатър, който да знае, че съм вегетарианка, че детето ми ще е вегетарианче, че няма да захранвам преди 6-тия месец и т.н. Благодарна съм на тази жена, че ме подкрепяше в усилията ми да кърмя и тя все още го прави. От La Leche Liga, от форума за кърмене на Bg-mamma, както и от още няколко чужди сайта за кърмене и захранване на бебетата, бях проверила много неща за състава на кърмата, които ми бяха потвърдени и от педиатърката. Предното мляко, т.е. това което първо изсуква бебето е по воднисто, то засища жаждата на бебето, а задното мляко е богато на мазнини и засища глада на бебето. Убедих се в това, когато започнах да кърмя. В началото кърмата е рядка, а към края на кърменето понякога е дори като кремче гъста. Млякото, което бебето изсуква от едната гърда задоволява напълно всичките му нужди. Може да не му достигне и се предлага втората гърда, а може просто от втората гърда да изсуче само предното мляко, ако е останало жадно. Моята педиатърка ми беше препоръчала да дам чайче за колики на бебето и аз пробвах 1 или 2 пъти. След като тя отказа не съм и пробвала да и давам повече. Дори не съм и давала вода, за да си изплакне устичката. След средата на 4-тия месец, педиатърката ми каза, че мога да започна захранване. Напомних и че държа до 6-тия месец да давам само кърма и тя каза, че това е ок, защото Световната Здравна Организация препоръчва захранване м/у 4 1/2 и 6 месеца. На 5 месец кърмата ми почти спря с много усилия и търпение успях да възстановя лактацията. Бебето беше качило 120 гр. за един месец при всичкото нямане на кърма. През 5-тия месец педиатърката отново попита дали пък няма да дам АМ (адаптирано мляко). По ред причини не дадох, тогава пробвах да давам водичка, за да не се обезводни, но тя упорито отказваше. Педиатърката обясни, че щом не иска, значи няма нужда от нея. Също така каза, че щом не е спаднала на кг, а даже и да беше спаднала малко няма проблем. Важното беше, че детето е здраво и получава всичко, от което има нужда. Захраних на 6 месеца и 5 дни и все още се захранваме. Вода все още не иска да пие. Сега се кърмим по-малко тъй като сме заместили две хранения, но явно получава достатъчно течности. При прегледите се установи, че няма някакви проблеми и че далеч не е единственото бебе не пиещо вода. Някои бебета отказват водата и предпочитат сок или чай. Ако отказва вода може да се пробва с подсладена вода, но аз захар засега не давам и не бих дала скоро.

Тези 6 месеца бяха през зимата, ако е горещо - бебето се поти или по някаква друга причина са необходими повече течности аз бих дала чай или вода. Зависи и от сезона, и от бебето и от майката. Също така не бих дала сок. В България по някаква причина голяма част от педиатрите или GP-тата предлагат м/у 20-тия ден и 2-рия месец сок. Прочетох доста негативни неща за соковете изобщо и още не съм давала. Но дори и майката да не е против, преди 4 1/2 месеца, поне преди стомахчето на бебето да свикне с кърмата не е добре да се дава друго освен кърма или АМ. То милото има колики от млякото и едва минали, а понякога още не отминали казват да се дава нова храна!?!

Стискам палци да те подкрепят и теб, в това което избереш!

ПС: Съгласна съм почти изцяло със Силвия, но за черепната кост, при някои деца по принцип си е по-високо от фонтанелата. Освен това, хлътването не винаги е признак на обезводняване. Това е един от критериите, които напоследък го отричат и се смята, че трябва специалист да провери, за да каже дали се дължи на дехридатиране.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Майки не започвайте да "разваляте" рожбите си с привикването им към захар (бяла, рафинирана захар)!!!

Тя отваря вратата на различните форми на рак в човешкото тяло.

По данни на позната, работеща в онко центъра в София, възрастта на обръщащите се към тях млади момичета стремително пада, вече е под 20 години!!!

Това значи, че имунната система на бъдещите майки тотално е срината.

А се започва със захарта, натрапена на рожбите Ви от най-крехка възраст.

Не се оставяйте да Ви уговарят, мислете, търсете информация преди да предприемете дадена стъпка.

С уважение: Астро

Линк към коментар
Share on other sites

Да естествено, че може, но тъй кото не сте котролирали произвоството й по - доре си направете сокче от цвекло ( по принцип от него се произвежда и бялата захар ), прецедете го и сложете няколко капки във водичката.

Астро.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Бих ви препоръчала да опитате с тиква. И по-точно т.н. цигулка. Има ги в изобилие и са изключително сладки, лесно се усвояват, нормализират изхождането. Моя близка лекарка ме караше, когато децата бяха малки и имат температура или са неразпололени да им давам сварена цигула, разбита с миксер до състояние за пиене през биберон. Децата ги захраних с пъпеш и варена тиква. Никакви картофи, домати, червени чушки и др. неподходящи неща които препоръчват в някои детски консултации!

Линк към коментар
Share on other sites

Естесвено няма по-добра храна за сукалче от майчината кърма. Не е мнго препоръчително заместването и с друго мляко поради различията в състава. Магарешкото мляко се доближава по състав до кърмата на майката, но само доближава.

Спрямо краве-млякото, майчиното е с 3 пъти по-малко калций, 6 пъти по-малко фосфор, 2,5 пъти по-малко натрий, 2 пъти по-малко сяра, а велязото е 2 пъти повече.

Белтъчините са 2-3 пъти по малко и с различен състав. Кравето, както и повечето други животински млека са казеинови, а майчиното - албуминово.

Различен е и състава на мазнините. Майчиното мляко е по-богато на полиненаситени мастни киселини. Минералните вещества са по-лесноусвоими за бебето.

Значително по-богато е на витамин С, Е, РР.

Линк към коментар
Share on other sites

Безспорно е така! Обаче ако някой си мисли, че една съвременна майка може да кърми с тази лекота, с която уж се подразбира, поради състоянието и на майка- просто греши. На майките трябва да им се казват и показват разни неща, иначе си остават с доброто желание и с немайчините храни. Разбира се, има изключения, но те, както обикновено, потвърждават правилото.

Мога да бъда полезна с опита си на немалко майки, които получават бучки по гърдите, ранички, или които нямат достатъчто кърма.

При всички случаи- успех, майчици! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

........или които нямат достатъчно кърма.

При мен на времето отлично сработи комбинацията от жито + лешници/орехи + мед...

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Здравейте!

Нуждая се от вашата помощ.Моля ви да ме посъветвате как,с какво и кога да захраня детето си.

За огромно мое съжаление не можах да кърмя сина си,който е на 4 и 1/2 месеца.Решила съм да го захраня към 6-тия месец,като досега е само на АМ.Но наистина взех да се съмнявам в това мое решение-не е хубаво да се захранва преди 6-ти месец,но от друга страна АМ си е само химия и не искам детето ми да продължава така и занапред.Твърдо съм решила да е вегетарианец,съвременните тенденции с каши,готови пюрета и т.н. изобщо не ми допадат,но наистина след толкова неща,които изчетох за първи път пред живота си се чувствам толкова объркана.

Знам,че тук е най-правилното място от където мога да помоля за съвет.

Предварително ви благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Нуждая се от вашата помощ.Моля ви да ме посъветвате как,с какво и кога да захраня детето си.

За огромно мое съжаление не можах да кърмя сина си,който е на 4 и 1/2 месеца.Решила съм да го захраня към 6-тия месец,като досега е само на АМ.Но наистина взех да се съмнявам в това мое решение-не е хубаво да се захранва преди 6-ти месец,но от друга страна АМ си е само химия и не искам детето ми да продължава така и занапред.Твърдо съм решила да е вегетарианец,съвременните тенденции с каши,готови пюрета и т.н. изобщо не ми допадат,но наистина след толкова неща,които изчетох за първи път пред живота си се чувствам толкова объркана.

Знам,че тук е най-правилното място от където мога да помоля за съвет.

Предварително ви благодаря!

според мен, намери домашна крава която извеждат на паша, някъде близо до теб.

Прясното мляко от кравата е чисто - сатва докато е още неизстинало.

В термос ще издържи 1-2 часа.

Подквасвай останалото мляко същия ден. До 1-2 дни след това ще е ок. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: Маргото:

козето мляко (от сигурен източник) е още по-близо до кърмата отколкото кравето по съдържание. Ако намериш такова - супер. Ако случайно си от Варна, пиши ми на лични, ще пробвам да намеря.

Ако имаш още конкретни въпроси - давай, тук има хора с опит и надеждно инфо.

:feel happy::thumbsup:

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви отговорите!!! :feel happy:

Но относно млякото...малко съм скептично настроена...По принцип не ми се иска да му давам никакви млечни продукти,поне докато не навърши 1год.Препоръчаха ми бадемово мляко-какво мислите?Аз като че ли мисля да се спра на този вариант. :thumbsup1:

Моля ви ако има някой с опит или наблюдения много бих се радвала да ги сподели с мен.

Благодаря ви! :dancing yes:

Редактирано от Маргото
Линк към коментар
Share on other sites

Аз мисля, че млякото е нужно на бебето именно до около 1 годишна възраст. След това може да се търсят заместители. По каква причина да не се дава мляко поне до 1 год. възраст?

Моята малка дъщеря от бебе не яде месо - хем се мръщеше, хем се изприщваше и сега продължава така вече 10 години, но първо я кърмих до 6 месечна възраст и ако не беше един здравословен проблем, може би щяхме да продължим още няколко месеца. След това не обичаше сухите бебешки млека и повечето каши, но затова пък й давах такова домашно подквасено мляко от една крава на съседи по вила, както пишеше Валентин. Него го ядеше, аз не му добавях захар, но го оставях да се кваси по-кратко време. Тя беше вече на 7 месеца, ядеше домашни зеленчукови и плодови пюрета, попарка от пълнозърнести сухари ... ей такива неща. И в момента проявява много здрав усет за здравословно хранене с много малко напътствия от моя страна.

Но на 4 и половина месеца е много рано изведнъж да се спре тотално млякото, според мен.

Линк към коментар
Share on other sites

Марго,

чуствам се отговорен към въпроса ти, тъй като почти завърших Диетология, преди да се прехвърля в информатиката като област...

Не разбирам защо избягваш млякото, точно то е най-подходящата храна за подрастващи организми (всички бозайници). В бадемовото мляко, което иначе не е лошо, няма да намериш вит. Б12, вит. Д, омега-3 мастни киселини, имуностимулиращите вещества от кърмата/козето мляко, калция, и пр. и пр.. Открити са много фактори в кърмата (знам за около 10-15), които са уникални и подходящи за бебетата, предполагам подобни неща важат макар с по-малка сила и за другите млека. Ще се разровя ако трябва за точно инфо - пазя скриптовете. Та ако искаш ми отговори какво те притеснява. Мисля че и Добромир, напр., може от опит да ти отговори.

Поздрави :)

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

Не лишавайте децата си от мляко. Навремето, когато е спирала кърмата на някоя майка, са намирали дойка на детето и правилно са постъпвали. Сега има банки за кърма, но не ги препоръчвам, поради замразеното състояние на продукта. А прясното краве мляко е дъбър вариант. Още по-добър е този с прясно козе мляко, поради най-голямата му близост с майчиното.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за включването Силвия, лекарят си е лекар.

Неудобно за Маргото е сигурно, че в нашия българоезичен интернет няма еднозначно инфо от истински специалисти...

На немски и английски намирам доста.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Марго,

Бебето ти е вече на 4 1/2 месеца и досега е било на АМ, защо просто не изчакаш още месец и половина. В крайна сметка препоръките на СЗО при хранене на едно бебе са:

1. майчина кърма

2. при невъзможност изцедена майчина кърма

3. кърма от друга майка

4. АМ

След като бебето не може да получава кърма, хората са хвърлили не малко пари, за да направят съвременните адаптирани млека по състав най-близки до кърмата. За мен козето мляко си е за козите и кравето - за телетата. Козето мляко е най-близко от животинските по състав до майчиното. Кравето мляко съдържа много алергени и не се препоръчва за малки бебета. Кисело краве мляко не се препоръчва под 1 година, а прясно краве мляко под 18 месеца. Месец и половина не е толкова много, а после бавничко ще започнете да се захранвате. Аз бих те посъветвала, ако имаш позната майка, която кърми и има възможност да ти дава кърма да пробваш този вариант. Аз лично бих го направила само, ако и тя е вегетарианка, но това си е за мен :rolleyes: А да кравето мляко (а най-вероятно и козето) по магазините са си чиста химия, предимно нишесте и други боклуци, така че помисли и за това. С домашните производители също трябва да се внимава, за да няма някакво замърсяване или заболяване на животните, от които ще се вземе млякото. Бадемово не бих дала по гореспоменатите от останалите причини.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей на Маргото, прясно мляко от магазина -не.За съжаление имам близки познати в млечния бизнес и знам за какво става въпрос.Кисело мляко -супер ,но не купено ,по същата причина ,а тя всъщност не е една.Бебето ти е голямо 5 месеца до колкото разбрах,храненето с мляко може да се намали до 2 на ден ,вече трябва да вкарваш и друга храна ,прави му , какво по- хубаво от това.Зеленчуци ,плодове -в вид на пюрета,сокове и т.н. има много хубава литература по въпроса пък и да объркаш нещо не бой се няма да му е фатално.И се придържай към детските храни все пак мисля че това е най- подходящо.

Линк към коментар
Share on other sites

Препоръчаха ми бадемово мляко-какво мислите?Аз като че ли мисля да се спра на този вариант.

Което се прави с + кокосово мляко ? Мноого е вкусно :sorcerer:

Колкото до АМ - давала съм хидролизат, заради силна алергия на детенце;

сега - домашно подквасено кисело козе мляко :rolleyes:

Захранването би трябвало да е постепенно и внимателно...

Линк към коментар
Share on other sites

Забравих да спомена, че пак по препоръки на СЗО до 6 месеца не се препоръчва друго освен мляко, независимо дали кърма или АМ. Ако се дава обаче животинско мляко то не е достатъчно като хранителност за бебе на тази възраст и би трябвало да се започне по-ранно захранване.

Захранването би трябвало да е постепенно и внимателно...

Абсолютно подкрепям!

Редактирано от Иви
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Много неща са написани за хранене на кърмачетата, и повечето са съвсем далече от чисто природния метод, който убягва на "учените хора". Кърмата е основна храна до около 6-тия месец, но не и единствена. Въпреки, че съм учил много за храненето- в университета учихме какви ли не таблици и прочие, когато ни се роди детето учебниците отидоха на тавана...

По принцип храненето на бебето с кърма зависи от диетичния режим на майката. Кърменето е процес на интензивно отдаване на енергия от страна на майката, но принципно не зависи кой знае колко от количеството храна, която кърмещата майка ще употреби, а от нейното качество, и освен това, кърменето е не само хранене, то е общуване...Дори и да няма кърма, добре е бебето да се поставя на гърдите- освен ако няма тежка хормонална, или органична патология (аномалии е деформации на млечните жлези), няма друга причина да не се появи кърма след като се задейства чисто механичната стимулация на този процес. Имало е момент, съвсем в началото, в който и при нас нямаше кърма, 30-35 дни, но ако жена ми се беше отказала да кърми, нямаше и да се появи...а през това време съм опитал много "табута". На 40-дневно бебе съм давал и сок от плодове, при това- от ягоди, но не само- и зеленчуков сок, и вода, по малко естествено, но в рамките на абасолютната "педиатрична ерес"...

Както и да е, почти до 10м. възраст бебето ни беше почти изцяло на естествено хранене, с това изключение в началото, което беше в основата си психологическо, защото ако не бях лекар, след изписването на жена ми и бебето от болницата, тя щеше да е поредната наплашена жена, че детнето й може да е бавноразвиващо се. Още си пазя епикиризата на бебето..всъщност при раждането аспирира околоплодни води- при това, поради липса на микропедиатър наоколо, след което антибиотици, кувьоз, в който за малко да изпекат бебето, а от това и зрение се губи и какво ли не...Когато след 15 дни в болницата най-накрая го изписаха, два дни почти бебето спа..докато "изпикае" фенобарбитала, с който бяха го "друсали"...след което то предимно ревеше, и дори да беше гладно, не знаеше дали да суче или да реве...

От тогава, и до ден днешен, никакви лекаррства не са му били необходими, храненето беше трудно, но потръгна, поради това, че бебето беше на долната граница на нормата за тегло, го обявиха и за хипотрофично...

Хранетето на бебето не е само физиологичен процес, то е преди всичко психтологичен процес. Независимо дали ще бъде кърмено или не, то има необходимост от общуване с гърдите на майката, защото това е енергообменен процес, и освен това- аз съм на мнение, че бибероните и шишетата с биберони са най-ненужното нещо в живота на бебето- има лъжица, и с нея може да се храни...че отнема повече време и е по-неудобно за хранещия- така е, но тук кой има право да се оправдава....

Иначе, съвсем по темата- когато се наложи да се дохранва, не сме давали "чисто" прясно мляко- след сваряване се пресича прясното мляко, и остава само суроватка, в която се съдържат повечето нужни белтъци и прочие неща, и съм убеден, че хранителната стойност на суроватката е много по-голяма, отколкото на "пълноценното" мляко. Това е по отношение на кравето мляко- то се намира най-лесно, и за предпочитане от магазина, по възможност обезмаслено до 1-2%.

Кисело мляко не съм убеден че изобщо е нужно да се дава на кърмаче- няма нито един човек, който да ме убеди, че без кисело мляко бебето няма да се развие правилно...

Киселото мляко по принцип е храна за деца между 5-18 години- за всички други възрастови групи кактоп рясното, така и киселото мляко не е полезна за здравето храна. Намерете "сдтарец" сред бозайниците, или "зрял" представител, който да кара още на мляко...Киселото и прясното мляко в менюто на човека е недоразумение...така че, докато организма расте, млякото е оправдано донякъде.

Линк към коментар
Share on other sites

Малко инфо и рецепти за бадемовото мляко :sorcerer: :

http://www.almond-milk.com/

http://www.living-foods.com/recipes/almondmilk.html

* Съгласна съм, че прясното мляко няма място в "диетата" на един възрастен - "по~раснал" :sleeping:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...