Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Обсесивно компулсивно разстройство


Recommended Posts

Здравейте,

Аз съм момче на 15 години преди и страдам от ОКР мисля, че преди около 3 години започнаха симптомите може и 4.

преди около година открих, че със сигурност съм заболял от ОКР (или поне така си мисля, не съм психолог, но имам симптомите дето ги пише). Сега търся помощ казах на майка ми тя каза да потърсим психиатър, но аз разбрах, че психиатъра лекува само с лекарства пък аз не искам лекарства, защото ме е страх да няма някакви странични ефекти.

Спортувам боен спорт и откакто започнах да спортувам желанията примерно да ''погледна еди колко си пъти на една посока, иначе ще стана слаб'' намаляха, обаче сега пак се увеличиха аз спортувам от около 9 месеца.

Сега съм го овладял, но не знам до кога.

Първоначално се борех, после прочетох, че колкото повече се бориш толкова по-силни стават натрапчивите мисли, затова си представях, че ходя по една пътека с един меч и мислите бяха нещо като черни чудовища и само вървях без нищо да правя та от това ми ставаше по-леко.

Сега се боря като не правя тези ритуали които правех, примерно да минавам по определен маршрут и т.н.

Мисля, че нещата се усилиха откакто се зачетох в някакъв сайт за серийни убийци, и после си мислех: ''Ами ако стана като тях?'' и потисках тези мисли като си предсавях, че съм на нещо като зелено поле оградено с тъмна гора и ги изтласквам с една светлина, може би просто съм ''заврял'' мислите някъде в подсъзнанието си и това е отключило ОКР-то.

Сега смятам да ида на психиатър, или там каквото трябва, но ми трябват вашите съвети и всичката помощ която можете да ми дадете.

Аз съм от Враца и ми казаха, че в града няма психолог, ако вие знаете дали има моля да ми дадете координати.

В момента ОКР-то не ме плаши ами ме дразни, защото аз искам да постъпя във ''Национална разузнавателна служба'' и си мисля, че може да ме отхвърлят заради ОКР-то, ако дотогава не съм излекуван, има ли такава вероятност?

Имам и още няколко въпроса:

1. До колко може да се задълбочи ОКР-то може ли да прерасне във шизофрения или нещо от сорта?

2. Има ли странични ефекти от лекарствата и, ако да какви са?

Благодаря ви за вниманието!

Редактирано от contact
Линк към коментар
Share on other sites

"Имам и още няколко въпроса:

1. До колко може да се задълбочи ОКР-то може ли да прерасне във шизофрения или нещо от сорта?"

На този въпрос е отговаряно многократно- между ОКР и шизофрения няма нищо общо и натрапливостите не могат да доведат до полудяване.Те обаче могат да ескалират и отнемат страшно много време на човека. Отделно той е силно напрегнат и тревожен, което е много неприятно.

:Сега търся помощ" - какво ти пречат натрапливостите в момента?

Трябва да знаещ, че всеки човек в определен период от живота си може да има натрапливисти, които ако не му ограничават свободата и не го правят тревожен, не се нуждаят от никакво лечение.

Спорт - той опредено намалява натрапливостите, но не и бойния спорт. При него се отделя повече адреналин и тревожността се увеличава , а оттук и натрапливистите. Не трябва да има състезателен елемент.

Най-добре в случая действат бягането и плуването .

,,,В момента ОКР-то не ме плаши ами ме дразни, защото аз искам да постъпя във ''Национална разузнавателна служба'' и си мисля, че може да ме отхвърлят заради ОКР-то, ако дотогава не съм излекуван, има ли такава вероятност?''

На тестовете и интервюто няма как да се ,,хване ''че имаш натрапливости. Но ще се разбере, че си тревожна личност и това ще доведе до отхвърлянето ти като неподходящ .Това го пиша от собствен опит, участвал съм в подбора на кадровите военнослужещи.

На този етап ми се иска да не ходиш на психиатър. Лекарствата наистина не са решение, а и мисля, че на теб ти трябва много малко да се справиш.

Преди 4- 5 години във вашето поделение имаше психолог, жена от Враца. Тя мислеше да си открива и частен кабинет. Съвета ми е да я потърсиш, Враца не е голям град и би трябвало лесно да я намериш.

Ако имаш въпроси, питай.

ПП- Орлин в постовете си дава много техники за повлияане на натрапливостите, но те не винаги могат да се прилагат самостоятелно. Прегледай ги.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте,

Аз съм тийнейджър на 15 години, и от няколко дни забелязвам как ям повече понякога огладнявам през час.

Та аз съм религиозен и искам да попитам нарастването на апетита нормално ли е в тийнейдърска възраст или проявявам признаци на чревоугодие?

Никога не съм бил дебел 60 кг съм преди това бях по-малко, но започнах да спортувам.

та втория ми въпрос е дали няма да се превърна в някакъв дебел чревоугодник след време като порастна, защото съм чувал, че слабите деца стават дебели като порастнат.

Говорих с майка ми по този въпрос и тя каза, че е напълно нормално това в тийнейджърска възраст, но на мен ми трябва още едно мнение.

Постнал съм я тук защото от седмица или две съм овладял ОКР-то си и много рядко се показва, но аз го овладявам когато се показва.

Та въпросът ми е дали това не е отново ОКР-то само, че под друга форма се опитва да ''вземе'' контрола, защото както казах по-горе религиозен съм и си мисля, че това е чревоугодие, а пък майка ми казва, че е нормално да ми расте така апетита в тийнейджърска възраст четох и в интернет същото да казват, но ми трябва още едно мнение.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Майка ти е права, обичайно е за възрастта ти. Мен ме притеснява това, което пишеш-религиозен съм. Не мисля, че възрастта, в която си, е подходяща за изграждане на религиозност. Млад си и не си достатъчно зрял за да възприемеш сам която и да е религия. Шансът да се объркаш е много голям. Проблемът е в разбирането. За да ти кажа колко сложен е проблема, ще ти кажа, че в книжарниците се продават 3 тома с тълкование на написаното в Билията. Те са в голям формат и по около 600 странници всяка. Човек във всяка възраст трябва да трупа определен опит. Не си във възрастта, когато се трупа религиозен опит. Насочи се към общуването с връстниците си и специално с момичетата. Това трябва да усвоиш през тези няколко години.

Успех!

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...