Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Говорене пред публика-Съвети


Recommended Posts

Здравейте.

Радвам ,се че открих този форум.Прегледах почти всички теми но не намерих тема с подобно на моето запитване.Ще се радвам ако получа съвети как да се преборя с това което ме тревожи.

Проблемът ми е следният- притеснявам се да говоря пред публика.Сега в краят на Септември имам защита на дипломна работа и ще трябва да я защитавам освен пред държавната комисия, но и пред още около 150 състуденти и още от сега като си го помисля и стомаха ми се свива на топка.

Наясно съм , че почти всички хора имат сценична треска но при мен нещата са по сериозни и понякога се панирам.Докато учех за бакалавър на няколко пъти ми се налагаше да защитавам курсови работи и семистриални проекти.Щом изляза отпред и видя всичките тези погледи вперени в мен от притеснение гласът ми започва да трепери,аз самият осъзнавам, че изглеждам нелепо и от това още повече се притеснявам в резултат на което веднъж дори забравих всичко което трябваше да разкажа,зациклих и нито говор ,нито картина-а буквално резюмето си го знаех на изуст и вкъщи ми беше като песен.В училище не помня да съм имал този проблем когато са ме изпитвали на дъската пред останалите съученици , а и да съм го имал не бил така изразен, може да съм изпитвал само леко притеснение-но не и паника.

Благодаря ви предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

1) Отиди на 6-12 сесии хипноза и непременно преди защитата също! Носи си записващо устройство и слушай сесиите ежедневно и между посещенията при терапевта!

2) Намери и се запиши на група за тренинг на социални умения.

3) Запиши се на група по реторика

4) Нарочно общувай все повече, посрещай страха си от излагане и отхвърляне с желание, предизвиквай го умишлено с настройката придобита от сесиите по хипноза!

Можеш да си купиш книгата на Пол Макена "Желязна самоувереност" - в нея има диск с хипноза. Или да слушаш 11-ти запис от този сайт (и да следиш за още записи за самоувереност - ще има в скоро време). Но живите сесии са по-добрият вариант!

В групата за тренинг на социални умения, която евентуално ще намериш и ще се запишеш, ще учиш как да: гледаш в очите, да отправяш молба и да се заявяваш, да отказваш, да даваш комплименти спокойно и чаровно, да приемаш комплименти правилно, да работиш с гласа си пред хората от групата, да издържаш на напрежението при общуване и да го превърнеш в радост... Ще получаваш домашни за правене, които също ще предизвикват страха ти и ще го стапят и превръщат в смелост и самоувереност!

Това е накратко! Много може да се каже, но горните насоки са есенцията! Вярно е, че са само насоки и не се разпростирам детайлно, но са ценни и ядрени насоки, които ако следваш, след само шест месеца до година ще си един много самоуверен човек!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Тъй като и аз доскоро имах подобен проблем, проявявам интерес към гореспоменатата група за социални умения, с цел да затвърдя постиженията си. Моля за по-обстойна информация относно тези групи.

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм чувал за такава. Аз си мисля да организирам такава, но в следващите доста месеци ще се движа често между София и Варна, което не ми позволява да поема такъв фиксиран ангажимент... Макар, че съм готов да водя такава група. Засега включвам елементи от тренинг за социални умения, за около 30 мин преди медитациите в групата си по "йога нидра".

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също се притеснявам, но когато ми се е налагало да се изказвам пред хора две неща са ми помагали. Едното е когато някой ме е амбицирал с някоя неправда или нещо, което в момента съм отразила като неправда през собствения си мироглед и тогава не съм имала никакъв проблем да изкажа гласно мнението си макар и пред много хора от което следва, че гневът ако е осъзнат и добре овладян може да послужи като двигател за справяне със срама. А другото е когато съм искала да споделя нещо с което съм смятала, че ще прегърна целия свят и което е толкова ценно, че ще докосне сърцата на хората та Любовта е тази която дава криле, когато се налага човек по един или друг начин да се изяви пред света :). Както и да е, важното е че по един или друг начин се налага да заявиш себе си пред света което означава че трябва да се концентрираш и да откриеш начина по който да го направиш най- добре- твоят начин. Специалистът писал по- горе със сигурност има сигурните методи да те насочи в това начинание. УСПЕХ! Вярвам че ще се справиш thumbsup.gif

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Една практика, която ако е правена редовно и дори спонтанно, повлиява силно положително социалната тревожност като цяло, страха от заговаряне в частност. Практика, която допринася силно за изграждане на социални умения въобще: откриване на разговор (openers), изграждане зона на комфорт, практика на синхрон и водене и т.н. Видеото е на един известен пик ап артист, но придобитите умения надхвърлят междуполовото общуване! Аз самия не съм специалист точно по пик ап и също както много други мъже, имам известна бариера в директното заговаряне на улицата :) . В кратките подходи в психотерапията се говори за принципа на доминото: "Промяната в една част от системата води до промяна в цялата система". В този дух, практикуването на социални умения от даден вид допринася за общуването във всякакъв контекст! Защото се гради вътрешна увереност и умения за общуване, които надхвърлят конкретното приложение!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

обожавам да си заговарям хора и да говаря пред публика. Като учех и ме изпитваха , измислях и импровизирах разни неща, но внушавах на даскалите, че това е така и те много ме ценяха. Състудентите ми се чудеха как без да знам въпроса изкарвам 5 :3d_146: Общуването е нещо свято, сила, умение, дарба. Общуването е обмен на всички нива, да говориш пред публика е почти наркотично. Отваря се някакъв канал и тече ли тече .... поне при мен. Сливат се измеренията и светлината озарява залата.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...