Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Предложение за молитвен наряд във връзка с плановете за добив на шистов газ в Добруджа


Recommended Posts

Скъпи приятели,

в последните два месеца стана известно решението на българското правителство да разреши на американската фирма „Шеврон” проучване чрез технологията „хидравлично разпукване” на предполагаеми находища на природен газ в шистозните слоеве на земните недра. Проучването ще се извърши в т.нар. „Блок 1 – Нови пазар” на територия от над 3000 кв. км. в Североизточна България и житницата Добруджа.

В световен мащаб шистов газ се добива в последното десетилетие в САЩ, където технологията вече е довела до непоправими щети за питейните води, околната среда и здравето на хората. Технологията представлява впръскване чрез сонди на милиони тонове вода, смесена с над 600 токсични химикали (голяма част от които с доказано канцерогенно действие), на голяма дълбочина в земните недра (3 до 6 км) с цел разкъсване на шистовите пласти и освобождаване на съдържащия се там природен газ.

Рисковете за житницата на България и питейната вода на гражданите в този регион при използване на хидравлично разпукване за проучване и добив на шистов газ са огромни:

  • Сондажите биха преминавали през площта на най-големия за България и основен за цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието източник на вода. Съществува реална опасност от замърсяване на питейната вода и водата, която се използва в селското стопанство, с газ, амонячни съединения и радиоактивни вещества, които се освобождават при разпукването, както и с множеството химикали, използвани при самия хидравличен удар за извличане на газа.
  • Технологията изисква използването на огромни количества вода – до 4000 тона воден разтвор за всеки хидравличен удар, което значително ще ощети водните ресурси на района, тъй като отработената вода е негодна за употреба поради опасните химикали в нея и липсата на технология за пречистването й.
  • Хидравличният удар, който причинява подземните разпуквания, необходими за освобождаване на шистовия газ, може да провокира земетресения, особено в сеизмично активни райони.
  • Разполагането на необходимата за извършването на сондажите инфраструктура – огромни верижни машини, изправяне на кули и др., и транспортирането на необходимата вода и химикали с цистерни ще унищожи пътната мрежа и земеделски земи.

Водата и житницата на България се нуждаят от нас!

Призоваваме всички желаещи братя и сестри да се включат в молитвен наряд всяка сутрин от 7.00 ч., който ще започне на 17.09. и ще приключи на 10.10.2011 г.

Молитвеният наряд се състои от:

Молитва за благословение на българския народ

Господи, Боже на Силите, в Името на Христа, чрез което Име Ти си благоволил да Те призоваваме, ние, Твоите чада, идем тази сутрин и припадаме пред Твоите нозе. Молбата ни, Господи, е да благословиш и упазиш българския народ, святата му верига, духовенството, управниците, министрите, земеделците, учителите, търговците, трудещите се в благороден труд, всички майки и бащи, които вършат Волята Ти, и всички добри хора, които работят за Твоето Царство на Земята. Да простреш десницата Си над тях и да ги помилваш

Господи, възвиси Лицето Си над тях и дарувай им мир!

Благослови тоя народ в превъзмогване всички ухищрения на лукавия и всичките му тъмни сили.

Молим Ти се, благослови душата и духа на тоя народ, за да Те хвали и слави през всичките векове на бъдещето.

Амин.

Песента „Фир-фюр-фен – Благославяй”

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Тао би Аумен, Тао би Аумен.

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен.

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Тао би Аумен, Тао би Аумен.

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен.

Благославяй, душе моя, Господа:

благославяй и не забравяй.

Благославяй, душе моя, Господа:

благославяй и не забравяй.

Благославяй, благославяй,

благославяй и не забравяй.

Благославяй, благославяй,

благославяй и не забравяй.

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Тао би Аумен, Тао би Аумен.

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен,

Фир-фюр-фен Тао Би Аумен.

Формулата „Божият Дух, Божият мир и Божието благословение да залеят цялата Земя.” (3 пъти)

Нека с молитвите си подкрепим всички хора, които активно участват в организиране на граждански прояви за недопускането на добива на шистов газ в България. Нека работят в единение и съгласие за постигане на общата цел.

Повече информация за шистовия газ:

  1. Филмът „Газланд”, със субтитри на български език: http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc&feature=player_embedded
  2. Предаване на телевизия ВТВ на тема шистов газ:

  3. Кратък филм на английски език за опасностите от изтичането на радиоактивен радий 226 при технологията хидравлично разбиване:

Редактирано от balans
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте на всички родолюбци и изобщо всички,които обичат живота и смятат за свой дълг да го пазят . Предложената инициатива е много хубава. Предлагам да продължи до като правителството се вразуми и вземе вярното решение,а то е : Пълна забрана за проучвания и добив на шистов газ на територията на България.Само така ще успеем да съхраним подпочвената вода,която природата милиарди години е градила в сложна подземна система. Никой няма право да рови из недрата и да бомбандира с токсични химикали по каквато и да е причина,Без газ и без пари може,без вода не може. Моля да продължим инициативата до пълното спиране на геноцида шистов газ. Ето какво правят другите държави

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Доколкото разбрах в сърцето Бог е против този шистов газ. Затова се моля да бъде Божията воля по този въпрос в България, в името на Христос. Амин.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...