Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Светът се обърква


Guest Христо

Recommended Posts

Не знам дали има такава тема постната в сайта, но определено тези неща са коментирани из порталното пространство.

Това объркване и преобръщане на света, това омесване и размиване на нещата, сигурно е свързано с времето, в което живеем. Нали езотериците го считат за време разделно, за преходен етап към една златна епоха, в която светът ще е много по - добър и различен от днешния, по - подреден и тем подобни.Факт е, че в миналите времена като чи ли нещата не са били толкова объркани, нещата са били по - ясни, по - установени.

В цялото това днешновременно окашествяване има ли някакъв по - дълбок духовен смисъл и ако има в какво точно се изразява той ? Може би в постепенно разрушаване на старото, за да се освободи път на изграждането на новото ? Хаосът, предвестник ли е на нов ред ? Съзидание - запазване - разрушение и може би пак съзидание - запазване - разрушение и т.н. ...?

Мъжете стават по - меки и пасивни, а жените по - твърди и активни ( да не би отново да е ред на матриархата, след като е било патриархат в продължение на 6-7 хиляди години), деца проявяват неочаквана жестокост от ранна възраст, все повече хора изперкват поради една или друга причина. Мъже се обличат като жени и жени се обличат като мъже. Разликите в мъжкото и женското обличане са по - малко отколкото преди сто години например.Може би и разликите в поведението също. Сякаш се размиват границите между мъжко и женско - травестити, бисексуални, говори се и за асексуални. Смяна на полове чрез операции. Повяват се какви ли не проблеми и болести.Светът е фрашкан с религии, секти, учения, политически идеологии, има какви ли не хора привърженици на какви ли не идеи в днешно време, пише се и се говори като цяло свободно за какво ли не. Всичко днес е много забързано, променливо, може би не толкова еднозначно колкото е било едно време.Случват се какви ли не неочаквани неща и промени, неотговяращи на многовековни рамки, излизащи извън тези рамки. Традициите не са това, което бяха, различни институции и религии губят влияние. Все повече се усилва взаимодействието между народите и културите, културните и национални идентичности стават нещо все по - крехко, увеличават се смесените бракове. Правят се какви ли не миксове - биологични, музикални ( в музиката се наблюдава смесване на стилове). Светът става все по - малък и все по - взаимодействащ си, благодарение на интернет и телефоните. Като пуснеш телевизора може да чуеш каква ли не реч - Вавилон. Има предавания за какво ли не и се говори говори говори, канят се гости от къде ли не. Всичко в днешно време е много наситено като информация, също забързано,омесващо се, нестабилно, нетрайно. Наред с увеличаващия се разврат се наблюдават и признаци за духовно събуждане, наред с простотията по телевизията има и духовни разговори. Всичко е много разнообразно, шарено, свободно. Сякаш установените с векове неща, сякаш тази яснота все повече се губи. Преди години във връзка с войната в Ирак имаше следната шега :"Какво става с този свят ? Най - добрият рапар е бял, а най - добрият голфър е черен. Франция обвинява САЩ във високомерие, а Германия не иска да воюва."

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Нормално, колелото се върти.

Може би ти търсиш своето място на него?

Сърцето ще ти каже ... вече ти е казало. Колкото и да е трудно, чуй го. :)

Относно това, доколко някои явления са "повече" от преди, да не забравяме, че сега тече повече информация.

Също така да не забравяме, че тя се подбира и буквално, което не е отразнено в новините, "не се е случило". Т.е. остава извън вниманието на масата.

Обаче човек сам си избира сферата да движение. Извън вниманието на масата около мен се случват хубави и интересни неща.

Линк към коментар
Share on other sites

"Окашествяване"... хехе, интересен термин. :D

Това объркване и преобръщане на света, това омесване и размиване на нещата, сигурно е свързано с времето, в което живеем.

Всъщност има вероятност след няколко дни (25, 26, 27) да се врътнат полюсите и светът да се преобърне не на майтап, и нещата буквално да се размият! В океаните! ;)

Но нека го погледнем от добрата му страна. Лично аз бих се вбесил ако някой започне трета световна война и вкара света в Апокалипсис, пък като знам, че идва от небето някак си е много по-лесно.

Ще видим, то не остана. :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Христо,в такова време живеем.И аз от известно време имам чувството,че едно денонощие вече е равно на 16 часа ,а не на онези 24 ,за които имаме усещане.То времето и пространството са ограниченията на физическия свят,но нали сме част от него.Нашата материална същност си търси познатите измерения и се стряска,когато вижда,че нищо не е каквото е било или сме си мислели,че е.

В тоя ред на мисли,си казвам.Нима може мравката,макар и да е мравешката царица,да промени стъпките на мечока,който както е тръгнал ще мине върху мравуняка и ще го заличи за известно време или завинаги....И какво да правят мравките пред грозящата ги потенциална опасност...Да спрат да работят в очакване на неизвестното,или...

Аз съм за това да не се губим в догадки,а да продължим да работим и то по-усърдно от всякога.защото ,ако има и най-малък шанс ,той е в онази работа върху себе си,която може да промени света към по-добро.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Мисля че обобщенията ти са некоректни. Освен това се изразяваш хаотично и неясно. Всичко това, което си изредил не е нищо ново за "света" Всичко това го е имало и преди, и ще го има и занапред. Това че ти го осъзнаваш по-този начин, само показва колко незрял е човешкия разум и способността да се мисли въобще. Лично моето мнение е, че няма хаос. Хаос има само в главите на хората, които не виждат по-далеч от носа си, и съответно ни е трудно да прозрем, че всъщност всичко се движи в определен ритъм и логика. В природата си има компенсаторни механизми - бавнодействащи, всеобхватни, и непреодолими. Нормално е, когато има "излишък" в дадена част от системата наречена "природа" да настъпи момент в който той да бъде балансиран. Много е просто всъщност. Странно ми е, защо обаче намесваш половото различие, и го дефинираш като проблем? Кое те кара да мислиш че мъжете са станали "по-меки"? Кой период от историята конкретно визираш, и откъде си сигурен че ако имаш данни от този период, те са коректно представени? Знаеш ли всъщност нещо за душевността на мъжете и жените, или говориш "по-принцип"? Също така ми е интересно, защо мислиш че "размиването на половете" е вид социална деградация? Питам се, има ли значение пола, за духовното развитие на човека, и ако има какво е то според теб?

Редактирано от summertime
Линк към коментар
Share on other sites

Е, хайде сега, лятновреме, прав е човека, то се вижда и с невъоръжено око. Кога преди е имало подобно смесване на културите, кога е било възможно да обиколиш планетата за един ден, кога са били разрешени гей браковете, кога икономиките на страните са били толкова взаимно зависими, кога отделният човек е бил толкова зависим от външни фактори (например ако спре тока градовете имат храна само за 2-3 дни, всички хладилници ще станат безполезни и т.н.)?

И да, човек е затрупан от всякаква информация, че е трудно да я асимилира и преработи. От всякъде го канят в различни религии (да изброявам ли?) и партии (само в малка България има над 100), пък то религията е сериозна работа, за да направиш преценка трябва доста да почетеш и анализираш. И т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, вижда се. Но това е защото, всеки от нас е потърпевш и го изживява лично, пречупено през собствения му светоглед. Ако се обърнем назад, и се замислим над това което се е случвало в миналото, ще видим как нещата всъщност не са се променили чак толкова много. Техническия прогрес e логична стъпка в развитието на нашето съзнание, но не е определящ, а аз лично вярвам че е и временен. Тия гейове много любима тема ;) но си мисля, че е имало времена в които хората с "нетрадиционна" сексуална ориентация са си живяли доста по-добре. Това че имат право да сключват брак, не означава че обществото като цяло е "приело" тези хора. Същото е и с религийте. Макар че, като се замисля сигурно имате предвид не точно религии, а течения произлизащи от някоя от големите религии. Което е нещо съвсем различно.

Има една мисъл, само дето не помня кой я беше казал, но е точно по темата. Та тя гласи : "Нещата се променят, но нищо не се е променило, и все пак те се променят" струва си човек да се замисли, не мислиш ли?

Линк към коментар
Share on other sites

Техническия прогрес e логична стъпка в развитието на нашето съзнание, но не е определящ, а аз лично вярвам че е и временен.

Именно! А по отношение на съзнанието не може да се похвалим кой знае с какво, даже сме в период на объркване благодарение на смесването на културите. Погледни архитектурата и дизайна и виж само какви бози се творят. а те са индикатор за онова, което ни е в главите. ;)

Има една мисъл, само дето не помня кой я беше казал, но е точно по темата. Та тя гласи : "Нещата се променят, но нищо не се е променило, и все пак те се променят" струва си човек да се замисли, не мислиш ли?

Да, тая мисъл я имаше в

и съм мислил над нея, но ще си запазя изводите за мен. :)
Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност има вероятност след няколко дни (25, 26, 27) да се врътнат полюсите и светът да се преобърне не на майтап, и нещата буквално да се размият! В океаните! ;)

Защо точно на тия дати? От къде имаш тази информация? Питам, защото ще бъда на път.

Линк към коментар
Share on other sites

Редактирано.

Също така ми е интересно, защо мислиш че "размиването на половете" е вид социална деградация?
Кога пък съм ти казал, че е деградация. Не помня.

Тия гейове много любима тема ;) но си мисля, че е имало времена в които хората с "нетрадиционна" сексуална ориентация са си живяли доста по-добре.
Не съм споменавал гейовете.

Относно хаотичността - от една страна нямах много време, но по - важното което е : аз нахвърлях основни неща, това тук не е книга, не съм седнал да пиша книга, тези неща се знаят. Просто съм нахвърлял някои работи, за подсещане за какво иде реч (т.е.какво имам предвид, за какво става дума), показал съм някои общи характеристики на объркаността за която споменавам.

П.п.: Смятам, че това е подходящо да го вмъкна тук. Любопитен поне за мен факт, който чух наскоро : преди стотина години, символ на преуспялост и богатство са били бездействието, мързела. Днес, символ на преуспялост и богатство са заетостта, забързаността. Времената се менят. :D

------------------------------------------------------

Summertime, споменах бисексуалността като част от въпросното объркване на света и смесването на нещата, размиването на нещата, в случая на половете(без да уточнявам дали това е добро или лошо). Попитах дали това смесване и размиване има някакъв по - дълбок смисъл свързан с еволюцията ни, неделима част ли е от преходния етап, в който живеем. Поне от досегашните ми наблюдения излиза, че много често бисексуалността е резултат от объркване или мода налагана от медиите; тя е вид размиване на границите между полевете. Това объркване пък е част от едно по - цялостно объркване, смесване и т.н. Зададох въпроси във връзка с тези неща, без да им слагам някакви оценки, просто си питам.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Човек ти наистина ли ги мислиш тия работи дето ги пишеш, или се гавриш с потребителите на форума? Пишеш за "объркване на света", "размиване на нещата", "време разделно" и прочее клишета. Сигурно аз съм тъп, но останах с впечатление че тези думи имат негативен аспект, или бъркам? И понеже знам какво ще ми отговориш, продължавам. Говориш за някакви "меки мъже", бисексуални, травестити, секти, религии и всичко това е свързано с основната линия на темата ти. Така че, не се прави на ощипан, моля те!

А интересно тия неща дето си "нахвърлял" и се "знаели" кои са точно? Защото, както споменах по-горе, акцента на темата ти не е коректно поставен, или иначе казано слагаш ударението на неща, които не са аргументи. Най-малкото, след като "нахвърляш" подобни неща в публичен форум, е редно да си адекватен на темата.

Относно хаотичността, смятам оправданието за липса на време за несъстоятелно. Въпроса не е в липсата на време, а в липсата на желание ... а може би и в липсата на други неща! Начина по който водиш постовете си, начина по който се изразяваш, говори много за теб като личност и манталитет. Освен това, при теб това е практика, а не инцидентен случай!

Канел :) И аз обожавам Енигма, но тази мисъл е взета от някъде. Не помня точно откъде обаче, но то не е и важно. Липсва ми музиката на Енигма от първите три албума т.нар. Метафизичен период на Майкъл Крету.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина нямах време, не съм си у нас. Но споменах каква е по - важната причина. Нямам претенции да напиша някакъв научен труд по темата, защото нямам желание и знания. Обясних. Някои неща са ми направили впечатление и го споделям. Това е. Дори и да е имало някакъв негативен отенък, със сигурност няма крайни оценки, няма абсолютизиране. Дори да си прав и да е имало нещо, то е било отенък. Попитах дали ако наистина живеем в преходно време, тези изброени от мен неща са нужна част от това време, дали са неизбежни за подобно преходно време.

П.п.: Донякъде светът ми се струва по - забавен и як такъв един объркан. :D Това във връзка с доловения от теб негативизъм. Дори и да е имало някакъв отенък, това не значи че ...обясних какво.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Нашето време е преходно, ако използвам твойта терминология. Няма непреходно време, защото тогава мисля нямаше да има нищо. Живота е движение, така че въпроса е неуместен. Друг е въпроса дали битието господне е преходно или не, но там не мога да ти дам отговор. Всичко което се случва, независимо дали сега или в миналото е НОРМАЛНО. Защото следва някаква висша логика, която нито ти, нито аз можем да проумеем. Дали е МОРАЛНО, е съвсем друг въпрос, и също може да се поспори. Бъди сигурен, че твоите желания и стремежи, са били такива и на човек живял преди хиляди години. Не гледай външните прояви на илюзията наречена живот. Всеки човек иска да е щастлив, да обича и да бъде обичан. Това са най-елементарните желания на Човека (може да съм пропуснал някое) и те ще бъдат винаги такива. Независимо дали се возиш в каруца, или в Мерцедес. Въпрос на възможности, приоритети, манталитет и пр.

А относно това което са ти отговорили останалите, и това е нормално. Защото ежедневието, злободневните теми ни заливат отвсякъде. Колкото и да се стараем и да се правим на "високодуховни" Способността да абстрахираш, и да си "над нещата" е висше изкуство, и малцина го могат.

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

Защо точно на тия дати? От къде имаш тази информация? Питам, защото ще бъда на път.

Тогава кометата Еленин застава между Слънцето и Земята. Ще разберем скоро.

Ако си на път сигурно ще оцелееш, но после не ти завиждам. Макар че при вас нещата са несравнимо по-лесни (имам предвид при еко-селищата). Как върви живота е екопоселението?

Линк към коментар
Share on other sites

Ти Канел си гледай кометите и пророчествата че и разписанията.за друго не бери грижа

Права си. :) Но какво да се прави, имам склонност към черногледство.

Линк към коментар
Share on other sites

Светът е ок, народите искат да страдат и да участват в драми. И участват. А после пишат книги за страданията си. Когато са били самотни. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Светът е ок, народите искат да страдат и да участват в драми. И участват. А после пишат книги за страданията си. Когато са били самотни. :)

Няма какво да добавя :)

Линк към коментар
Share on other sites

Светът е ок, народите искат да страдат и да участват в драми. И участват. А после пишат книги за страданията си. Когато са били самотни. :)

Народите не искат да страдат, не. Те страдат от своето невежество, както всеки невежа. Така че да не ставаме цинични. :yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

И тъй, темата се измени в посока квантови от/скоци/, а този филм за

странния Никогашен свят на квантовите събития ;) много ми беше харесал:

http://vbox7.com/play:ff4250e2

Може ли енергията да бъде съзнателна? (български субтитри)

Прословутият експеримент с единия и с двата процепа на наблюдение. Kак електроните решават да се държат различно само защото ги наблюдават :1eye:

Редактирано от @ЮлЯ@
Линк към коментар
Share on other sites

Всичко днес е много забързано, променливо, може би не толкова еднозначно колкото е било едно време.Случват се какви ли не неочаквани неща и промени, неотговяращи на многовековни рамки, излизащи извън тези рамки. Традициите не са това, което бяха, различни институции и религии губят влияние. Все повече се усилва взаимодействието между народите и културите, културните и национални идентичности стават нещо все по - крехко, увеличават се смесените бракове. Правят се какви ли не миксове - биологични, музикални ( в музиката се наблюдава смесване на стилове). Светът става все по - малък и все по - взаимодействащ си, благодарение на интернет и телефоните. Като пуснеш телевизора може да чуеш каква ли не реч - Вавилон. Има предавания за какво ли не и се говори говори говори, канят се гости от къде ли не. Всичко в днешно време е много наситено като информация, също забързано,омесващо се, нестабилно, нетрайно.

Сякаш установените с векове неща, сякаш тази яснота все повече се губи. Преди години във връзка с войната в Ирак имаше следната шега :"Какво става с този свят ? Най - добрият рапар е бял, а най - добрият голфър е черен. Франция обвинява САЩ във високомерие, а Германия не иска да воюва."

Има някои клишета в цялостното мнение на Христо,но има и ценни моменти, които си струва да се обсъдят.Мисля,че все пак Христо усеща правилно пулсът на времето в което живеем.Някъде между всичко прозира и може би не чак толкова негативното му отношение към съвременния свят.

Аз лично харесвам съвременния свят,радвам се ,че живея в тази реалност,в която живея.

Като всяко време и това си има "цайтгайст" или т.н. дух на времето и тези, които са с отворени рецептори за него мисля,че живеят много по- съзнателно от другите.Обикновено хората,които не само усещат, но и боравят с "цайтгайста" са хората на изкуството и културата,които се изразяват на езика на из-вото директно използвайки този културен екстракт от духа на времето .Затова изкуството е вид духовна храна,отговаря на чисто духовни нужди в човека,и на този ,които го създава и на този ,който го консумира.А всъщност тези ,които го създават са едни от най- големите консуматори на изкуство ,хах.

Но като оставим настрана изкуството, културата и множествената идентичност на съвременния свят мисля,че всичко се развива в правилната посока.

Определено културна тенденция е преливането на на национални етнически идентичности, мултикултурализмът,еклектиката,съжителстването на много напреднали култури със съхранени древни култури.

Дори като погледнем и мястото на България в света,ами аз мисля,че нас светът ни откри в 21 век.

Това говори много както за нас така и за Европейската култура и манталитет.

Фактът,че толкова граници отпадат и всички съществуваме в разни обединения и алианси ,мисля,че дори скоро и тези последни граници ще отпаднат,границите между различните обединения и ще разкрият една много по- цялостна картина на една обща човешка цивилизация,която не се разделя от култура,етнос или език.

Аз мисля,че това е повече от прекрасна съвременност,време в което светът се самоопознава, хората разбират едни за други, пътуват, обменят информация.

Дори съществуването на интернет като огромно поле от информация не мисля,че е отрицателен феномен.Напротив това е енергия,съхранена енергия,която позволява чрез използването й като информация да спестим години на търсене,пътуване и т.н.

Харесва ми тази еклектика от стилове,субкултури,дори противоположната архитектурна среда или мода.

Освен това в духовен план мисля,че цивилизации и култури си разменят ролите в съвременността,защото всичко подлежи на развитие,когато нещо се изчерпи следва да смени своята траектория на движение,да се обогати,да се трансформира в нова същност.

Вярвам,че живеем във времето на последните издихания на кармичните отношения и ред,това е нещо ,което подлежи на тотална промяна в духовен план и е необратим процес на разграждане .

Темата е огромна по своята същност и наистина би могло да се напише научен труд по нея.

Има толкова фактори и микротеми в нея,че ако трябва сериозно да се обсъжда ще трябва наистина повече време.Но дори и така само да се маркират някакви теории пак ще има интелектуален потенциал,така ,че дерзайте!

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Някъде между всичко прозира и може би не чак толкова негативното му отношение към съвременния свят.
Какво да ти кажа Инатари. :D Преди мнението ми беше по - негативно, а за някои неща бях категоричен, макар не абсолютно. Сега може да се доловят негативни отенъци..., но има и една неутрална въпросителност в която може да се доловят и лек непукизъм, една неяснота; но има и позитивност към някои неща. Станах още по - сложна личност. :lol: Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...