Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Виртуалната вода в контекста на консуматорското общество


Guest Емил от Льонеберя

Recommended Posts

Guest Емил от Льонеберя

Понеже се превръщам от инженер-химик в пост-инженер-химик с екологически нрав, представям на вашето внимание един дребен факт - за "виртуалната" вода в нашия живот, или скритата вода в различните продукти.

Идеята е да се пресметне какво количество вода е необходимо за производството на единица от даден продукт и въз основа на това да се категоризира.

Пример - за 1 кг пшеница са необходими 1000 литра вода.

за 1 кг памук са необходими 10хиляди литра вода

за 1 кг телешко са необходими 15 хиляди литра вода

за 1 автомобил са необходими 400 хиляди литра вода

Естествено, водата не се съдържа в готовите продукти, но е била използвана за тяхното производство.

Има значение и дали ще изцапаме водата или няма да я изцапаме, защото за приготвянето на един килограм телешко не само, че е необходимо 15 пъти повече вода, но и водата в крайна сметка е главно под формата на урина, фекалии и огромно количество въглероден диоксид, а пък от автомобилната промишленост не ми се мисли каква вода излиза...

...

С други думи - в контекста на едно консуматорско общество - купуването на по-качествени стоки има своя екологичен принос. Защото няма смисъл да изразходваме ресурсите два пъти - не само нашите финансови, но и природните.

Ето един линк към википедия, но в интернет количеството информация е огромно

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_water

Категоризирането, което е описано в тази публикация, за мен не е съвсем точно, точно поради по-горното ми съображение - не е важно колко вода е използвана за приготвянето на един продукт, а колко дълъг ресурс му е предвиден. Защото ако е предвиден да бъде ползван в продължение на 50 години е едно, ако има ресурс от 2 години - съвсем друго. Но ви е ясно, че ако въведат едно реално категоризиране на стоките спрямо техния ресурс и суровините, които са използвани за техния добив... консуматорското общество и братята китайци... няма да имат какво да правят...

Линк към коментар
Share on other sites

Да, чистата вода на планетата намалява, основно заради свръхпотреблението на стоки. Това, за съжаление, не е очевидно. И мои приятели, познати, съседи и т.н., между които много умни, интелигентни и образовани хора също не се замислят по въпроса - те най-често се вглеждат само в това, което реално има в стоката/продукта и оттам преценяват дали е добро, дали е екологично и т.н. А има много "скрити" фактори, не за друго, но просто не се вижат веднага, човек трябва да се замисли.

Но нали затова сме събрани примерно тук - да водим съзнателен живот.

Съзнателният живот означава да живеем разумно, с мисъл за всичко около нас, да си даваме сметка за последствията, да бъдем отговорни за нашите действия.

И не е само водата.

Когато решаваме да си купим една или друга стока, като съзнателни хора, следва да се замислим и за вредностите, които са предизвикани за добиването/направата на съответната стока, както и за вредностите, които ще се получат в бъдеще при употребата й и дори след това при разграждането/рециклирането й. Следва да се замислим и доколко нужна е тази стока за нас (дали не можем да си я спестим примерно), както и колко дълговечна е тя при употреба. Защото купуването на евтини и нетрайни стоки излиза много солено на нашата планета, но ако се замислите, ще видите, че соленото е главно за наша сметка и за сметка на нашите деца. И не се заблуждавайте, че вие, като една песъчинка от 7-те милиарда хора на планетата, сте толкова дребни, та чак незначителни - не е така. Изборът на всеки човек е важен, в крайна сметка съвкупността от избори на потреблението направлява производството. Ако масово хората откажат да потребяват нещо, то производството на това нещо ще отмре и то ще се изненадате колко бързо. А този избор, потребителския, ние го правим всеки Божи ден и то многократно. Всяко наше действие е още една песъчинка, наклоняваща везната в една или друга посока. Ако се съберат 1 милион песъчинки, а 1 милиард?

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Дори само да помислим да не купуваме някой кофти произведен продукт, ние вече сме пуснали една мисъл в пространството, че това е калпав продукт ... и може и други хора да се хванат на веригата ...

Или пък, хващайки един продукт в ръце, да си кажем ясно какво искаме този продукт да може... и да му кажем на него и производителите, че когато той ги може тези неща, тогава ние ще го купим.

Няма нужда да се набутваме с боклуци. Аз днес отново правих лек рисърч на залежалите стоки в нас и затова отново така говоря...

Линк към коментар
Share on other sites

Хм, в тоя форум явно сте любители на сензацийте и на алабализмите. Иначе не мога да си обясня, ентусиазма с който изкарвате разни "факти" , пък даже и си вярвате!

Прилагам ти данни от института по Памука и Твърдата пшеница в гр. Чирпан :

1. Памука е една от културите, които усвояват почти на 100% подадената му чрез поливки вода. Т.е. разбирайте че не се губи вода.

2. В периода на вегетация на памука се подават от една до три поливки от по 40кубика на декар. Това се отнася за години с малко валежи.

3. Средния добив от памук на декар е : 200-250кг. но може да стигне и до 300кг.

4. Средно може да се каже, че за умерено суха година, памука поема до 100кубика вода на декар, за целия вегетационен период.

На базата на тези данни, можеш да си сметнеш колко вода отива за килограм продукция, и най-важното - откъде ги взе тия 10кубика на килограм??????

А също твърдиш, че едно теле през краткия си живот е в състояние да изпие 15кубика вода?

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Eстествено, че вече се убедих в това, че ти си Агроном.

Вчера ти написа, че Учителят е правил некоректни изказвания, днес пишеш за мен.

Виждам, това ти е стил на поведение. Търсиш сензация.

Ми елементарно - посочените данни са за промишления продукт, не за суровината. Има посочен линк, прочети.

Както и за 1 кг телешко месо данните са за разфасовката от 1 кг, не за телешкото в телето.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля че твоя пост търсеше сензация, не аз. Не аз безотговорно подхвърлям бомбастични данни, а ти! Най-малкото когато публикуваш данни, мисля е редно да се замислиш, дали са резонни сами по себе си. В крайна сметка, живота е твърде разнолик, за да му бъде придавана само една краска .... и то чрез необосновани изказвания. За некоректните изказвания на Учителя (доколкото са изказани от неговата уста) всеки човек с поне две функциониращи мозъчни клетки, би се съгласил. Явно се действа на принципа " покрай плявата гори и питомното" като трябва да оплюем нещо, не си спестяваме и откровенни недомислици, в името на основната идея! Да, ама не! Събирането на вълната на овцете, по никакъв начин не застрашава техния живот, нито пък се прави в неподходящо време, даже напротив има си и съответните ползи, така че да се изтъква това като грях или там каквото е, е нелепо (меко казано).

Относно това дали съм агроном, или каквото и да е, мисля че това няма никакво значение. Не ми е необходимо да съм агроном, за да видя несъответствието в мащабите на изнесените от теб данни. Па ако и в Уикипедия да е публикувано (случайно да знаеш, че там публикуването е свободно?)

А, интересно ми стана за т.нар. промишлен продукт :) Специално заради теб, се поинтересувах за технологиите за преработка на памук. Никъде, ама никъде не видях суровината да се обработва с вода. Интересно ми е, откъде идват тия десет кубика вода??? Сигурно въпроса има езотерична насоченост .... може би :) Иначе няма как да си го обясня по-друг начин. Същото се отнася и за въпросното телешко! Интересно ми е каква е тая технология, и в коя фирма се прилага, телешкото да се мие с петнадесет кубика вода???? Сигурно ще кажеш че се замразява, може би оттам идва. Пак си в грешка! Защото в повечето фирми, месото се замразява шоково със специални гелове, които се използват многократно. Така че водата, от данните ти пак я е хванала липсата.

Редактирано от summertime
Линк към коментар
Share on other sites

summertime, ти си явно от тези мои умни и образовани приятели, познати и т.н., които се вглеждат само в самия продукт, а не вземат под внимание цялата технология, за добиването на този продукт.

Защо според теб има разлика в употребяваната вода за отглеждане на 1 кг от едно теле и 1 кг разфасовано телешко, както Емил от Льонеберя, се е опитал да ти подскаже, къде е ключа от бараката. Ами ясно е, че едно теле не изпива 10 кубика вода, а пък разфасованото телешко хич не пие :), ама кой ти говори за това? Това е бял кахър, дето се казва. А сега си помисли колко чиста вода отива, за да му се мие на това теле, също да му се приготвя храната, а косвено употребената вода - която се е употребила (или дори само замърсила) при производството на техниката, използвана в обора и т.н. А пък за да се произведе килограм разфасовано телешко, се употребява вода в кланицата, после в месопреработвателното предприятие, пряко за миене, а още повече непряко, както изброих по-горе относно машини, съоръжения, сгради дори - оставям те сам да мислиш, голям човек си.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Емиле, определено съм глупав :) щом се занимавам с подобни простотии. Водата която изразходва едно производство, е сериозно перо в бюджета му. Със сигурност всяка капка използвана вода се има предвид, и се заплаща съответно. А доколкото си спомням, цената на крайния продукт, включва всички разходи направени за него .... че и нещо отгоре. Питам се, ако разхода за един килограм чисто телешко месо е 15кубика, то каква ли би била цената на този килограм. Определено не мисля че производителите са будали, и разхищават водата излишно. Само за информация килограма живо тегло върви около 3-4лв. И със сигурност в тази цена е калкулирана водата, която евентуално са изразходвали при отглеждането на това теле (включая и миенето на машините и прочее) . Мойте наблюдения обаче, когато съм ходил по фермите на практика, показват че водата която въобще се ползва е твърде малко, предвид занижената хигиена.

Аналогична е и ситуацията при памука и останалите земеделски култури. Не ми се мисли каква би била цената на изделие от памук, ако към нея се включат 10кубика вода(само)!

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

:3d_016:

Абе, златен, ти водата, дето Господ я праща от небето, в коя сметка я сложи?

Не съм чувал някой да полива ечемик, ама ... нали отива вода за неговото израстване?

Безплатна вода от небето?

После теленцето папка и прави килограми...

...

А дано сега разбереш...

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...