Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ревност към сиблинг


Recommended Posts

Дете момиче на 4 години му се ражда братче. Започва да ревнува от него, дори регресира малко - неща,които преди е правила сама, сега чака от родителя, за да й се обръща повече внимание.

Как да й се покаже, че е обичана, че няма причина за тази ревност, как да се избегне това да й се отрази вбъдеще? Знам, че Адлер е писал за поредността на децата в семейството и отражението върху личността и характера им в бъдеще. Кой е най-адекватният подход в такъв случай?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, Електра!

Ще се опитам да съм максимално кратък по тази доста широка тема.

На първо място, моля ви, не четете повече. Има много теории и концепции, които се опитват да обясняват различни форми на адаптация, но никой освен вас не може да прецени най-адекватния подход. В семейните отношения има много емоции и чувства, които не могат да бъдат обяснени с никоя теоретична постановка.

Дъщеричката ви сменя своя статут - от малкото детенце става вече кака. Всичко, което описвате е съвсем в реда на нещата, но в никакъв случай реакцията й не е насочена към братчето, а към самата нея. В тази нова за нея роля тя няма опит и вероятно се чувства несигурна. Поведението, което отразява това е точно описаното от вас - стремеж към завземане вниманието на родителите, регрес и т.н. Неувереността и дори страховете в тази възраст, според моя опит, се овладяват най-успешно чрез т.нар. ритуали. Имам предвид малки, ритмично повтарящи се във времето дейности, в които да включите дъщеричката си, а в последствие и бебето. В такъв ритуал може да се превърне семейната закуска, която всяка сутрин, по едно и също време се случва по еднакъв начин. Ритуал би могло да стане и слагането в леглото вечер - всеки ден, по едно и също време си ляга, получава приказка, завиване и целувка. Или всяка събота има 2 часа за разходка, които не се отменят по никакви причини. Важното е ритуалът да й доставя удоволствие и тя да е убедена, че това е нейното време за радост и приятни преживявания.

Подобен тип дейности затвърждават усещането за внимание и любов към момиченцето и то започва да разбира, че мама и тате все още я обичат, както и преди. На по-късен етап тя може да се включи и в дейностите по отглеждане на бебето, като създадете отново условия за ритуалност. По този начин постепенно регресът й ще бъде преодолян и тя ще приеме новата си роля на кака. И всичко това с много търпение и любов от ваша страна.

Задачата ви никак не е лесна, но знам, че ако повярвате на инстинктите и чувствата си, ще се справите отлично.

Оставам на ваше разположение.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...