Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Да бъдем "добри тинейджъри" ?


Тайнствен

Recommended Posts

Здравейте, така както знаем всеки тинейджър пуши трева и се друса.. Ето днес например седим аз и моите "приятели" на едни пейки и стана въпрос за марихуаната и единият ми вика "ти какъв човек си бе ? Нито пушиш, нито пиеш, какво си постигнал ?" .. Трябва да се сдържам да не се ядосам, докато ме обиждат. Не бия никой, защото ме е жал, че ще ги боли.. (мен кой ли ме жали) Е все пак ако ме ударят ще отвърна.. Какво да ви споделя и за момичетата, чакат някой "гад" да им изскара "амфетче" или "тревичка" за да му врътнат някой "дюдюк" и да го "заобичат".. И така после идва проблема с общуването.. Как се общува с хора, които говорят само за ПАРИ ?! Да знам, че не може без тях, но трябва ли постоянно да се говори за тях ?! Даже единия беше изръсил - "Имам доларче в главата вместо мозък".. Ако вземеш да се изпуснеш нещо за ГОСПОД, някой ще каже - "Ако има господ, нека падне гръмотевица ей тука".. Разбирам да се напия веднъж на месеца с няколко хубави момиченца, ама това тяхното е само "ядене,пари", всякаш друго не съществува.. Всъщност доста се пада духом, докато траем другите.. :) Както и да е свиква се. Споделям ви, защото времената в, които вие сте живели, може да са били други :) Може доста да се напише по - тази тема :)

Редактирано от Тайнствен
Линк към коментар
Share on other sites

:) Тайнствен, имаш доста добър мозък в главата вместо доларче.

По "наше време" наистина беше по-различно и имаше по-малко и по-безопасни наклонени плоскости за подхлъзване. Но пак ги имаше.

Добре оценяваш хората, следващата стъпка е да ги подбираш. Защо да са само на твоя възраст? В крайна сметка от връстниците си човек не може да научи кой знае колко. И все пак с големите внимавай.

"Добър" за околните никога няма да станеш, защото докато угаждаш на един, се разминаваш с мнението на друг. Бъди добър за себе си и за тези, които те обичат.

Интересно, с твоите родители говорите ли за времето, когато те са били колкото теб и как те виждат разликите?

Линк към коментар
Share on other sites

:) Тайнствен, разсъждаваш и пишеш като възрастен, а не като момче на 17 години.

Приятно изненадана съм! :)

За щастие има и други като теб - не всички пушат трева и се друсат и не всички издигат парите в култ, независимо дали вярват в господ или не.

И по "наше време" имаше изкушения, но не всички им се поддаваха.

Въпрос на домашно възпитание.

Да бъдеш "добър тинейджър" не означава да бъдеш "послушен тинейджър", а "разумен тинейджър". :)

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Спокойно, Тайнствен, може да си малцинство, но не си единствен. Имам две тийнейджърки в къщи, дето, представи си, обичат да четат книги :harhar:

И не, че не ходят от време на време на партита, едната, дето е дори по-четящата, си пада по хеви метъл, но и там си подбира, според смислеността на текстовете и звученето и няма нищо против да "развее грива" на някой концерт. Но приятелите са много важни. По-малката излиза по-често, събират се една компанийка, но особено момчетата тренират активно, едното дори ходи редовно на състезания по тенис, а това, определено не е свързано по никакъв начин с пушене, алкохол и т.н. Имаше две момичета, които не ми харесваха и тъй като си говорим редовно с щерките, съветвах да ги избягват, защото не са от техния "сорт"; явно и другите деца и родители усещаха това, тези момичета постепенно отпаднаха от компанията.

Подбирай си приятелите просто и не се отчайвай, че не можеш да намериш хора с твоите интереси. Няколко разговора, за предпочитане насаме с момчето или момичето, защото, когато са в група, някои са склонни да се изхвърлят и да се преструват, са достатъчни да разбереш що за човек е и имате ли общи неща.

Линк към коментар
Share on other sites

Тайнствен, в процес си на изграждане на идентичност.

Тази идентичност обаче, няма как да се формира с "нищоправене"...........всъщност има начин, този който описваш, на "компанията".

За да бъдеш интересен, търсен и предпочитана компания, трябва да предложиш нещо.

Който не умее нищо и няма нищо, предлага цигари, алкохол, марихуана....... толкова може- това е най- ниското стъпало.

Който не умее нищо, но има стабилно финансово семейство предлага разходки със скъпи коли, подаръчета, визия - това е второ по ред стъпало.

Който не умее нищо и няма нищо, предлага агресия, сила избиваща комплекси, привличане на вниманието чрез правонарушения и девиантно поведение.

Но знаеш ли..... всички тези НЕ УМЕЕЩИ нищо млъкват и гледат отстрани онези, които умеят нещо, онези, които имат изградена идентичност в следствие на положен труд в дадена област.

При момчетата е важна визията, силовото излъчване, но и интелекта е нещо, което привлича перспективните момичета.

Както на повечето места, така и при вас предполагам има разграничение- напр. зубрачите, спортистите, пияндетата, наркоманите и т.н., във всяко мини общество са различни.

Всяка такава група има определен "рейтинг", който я прави предпочитана.

Това че средата в която се движиш определя пушачите, като рейтингова група, не означава, че тя реално е такава.

Какъв е избора ти!? Захвани се с нещо, което другите не умеят.

Всеки може да пуши, но не всеки може да кара сърф, да лети с парашут, да играе баскетбол, брейк, да знае подробности за най- актуалните филми, да прави музика, да свири на китара, да умее бойни изкуства.

Този който умее тези неща, не се интересува от пушачите, защото те ще останат много далеч от интересите и компанията му.

Този който пуши, пие и говори само за пари обаче ще гледа с друго око на умеещия, защото ще улавя собствената си безинтерестност.

Ако ти си от умеещите, не умеещите ще са фон, който те заобикаля, често дори няма да ги забелязваш.

Линк към коментар
Share on other sites

Чакай сега малко... говорил си с няколко приятели, направили са ти лошо впечатление и сега слагаш всички под общ знаменател (нищо лично и не се обиждай)?!?

Има хора дето мислят само за пари, дрога и пиене - факт. Има и хора дето с мярка си пият - също факт. А даже има и хора дето тия неща не са ги правили - странно, но факт. И всичкото това идва от възпитанието на родителите, не мислите ли ...имаше един сайт. та там беше издадена нещо като статия за възпитанието на децата - ето пример - "ако учите децата си да бъдат търпеливи, като пораснат ще бъдат мачкани от другите. ако учите децата си да говорят открито за всичко и всички, като пораснат ще станат твърде наперени..." и още много подобни.

За следващото ми мнение ще използвам един цитат - "Американски форум - питаш и те ти обясняват. Руски форум - питаш и те ти обясняват всичко друго, но не и питаното. Български форум - питаш и всички ти обясняват колко си тъп."

Казваш, че всички ще те гледат накриво ако заговориш за Бог? Или най-вече никой не говори, точно за това. Всеки го е срам от мнението на другите, най-вече щото ще започнат да ти се присмиват!Това е най-малкото жалко.

Лошото е, че всички се задоволяват с думите, че нищо не може да се направи и всички свикват с това. Добре дошли в нашият свят!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...