Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За и против ученическите униформи


Guest Дриада

Recommended Posts

Ученическата униформа е била задължително облекло в техникумите преди демократичните промени- с емблема, петлици,реномираните гимназии също.С онези неизменни цветове в тъмносиньо и черно.По този начин се изразяваше принадлежност към учебното заведение, визията ни унифицираше като ученици от това училище.Беше различно.Времената се менят, но връщането на униформите си пробива път трудно.Не мога да си обясня защо?Какво мислят педагозите по въпроса, изобщо всички, чувствайки се съпричастни към темата?

Линк към коментар
Share on other sites

Преди може би щях да кажа "да, трябва", или "да, но ако мнозинството от децата са съгласни ( да се проведе гласуване сред дяцата)". Сега не знам, по - малко ми пука като че ли. Де да знам. :D Но да река още един вариант : "който иска да носи, който не иска да не носи; ако някои искат да носят - да си носят каквито си искат :lol: ".

Линк към коментар
Share on other sites

Нали някога питали старите рок- динозаври срещу какво се бунтуват, а те отговаряли - "А вие какво предлагате"? Ето една добра причина за това. В онези сиви времена, за които Дриада споменава въпросните униформи бяха символ на бунта. Провокираха младите хора да бъдат изобретателни и да мечтаят като в същото време се опитват да осъществят мечтите си. Сивотата и еднообразието налагано от вън провокираше хората да търсят дълбоките, стойностни, истински красивите неща. Тоест по онези времена както се казва хората имаха истински, дълбоки идеи. Това личи все още и от музиката създадена по онова време- тя е непреходна, от филмите и т.н..Сега нещата като че ли са обърнати на обратно, но пък що се отнася до днешните униформи смятам, че са много красиви и биха подчертавали красотата на всеки млад човек, а ако това би провокирало онзи бунт ... ехеееее, значи съм- ЗА, колкото и парадоксално да звучи :)))

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Униформите... колкото и да са хубави... не мога да си представя всичките съученички с еднакви дрехи... ми то тогава в гръб, всичките дупета биха стояли почти еднакво, само размерите биха варирали несъществено?

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_146: Еееее готини са сегашните униформи и едва ли имат, за цел да поставят младите хора в онзи калъп в който се опитваха да поставят нас. По- скоро според мен акцента е да се подчертае принадлежността към учебното заведение и това, че човекът все още е ученик, а ако училището е престижно, ехеееее, каква фукня само, а ;):P . Нашите погледи нали все на запад бяха отправени и аз си спомням как гледах с широко отворени очи като даваха по филмите техните ученици и униформи. За мен и те бяха символ на красотата, свободата и младостта с тяхната пъстрота и по- разчупени кройки. Сигурно и за повечето мои съученички това е било в сила, а сега имат възможност точно за това. Нека не забравяме и градивната конкуренция между училищата и техните възпитаници. Отдавна не съм ученичка, но се замислих за това. Дали униформата не би провокирала това в младите хора? Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

че човекът все още е ученик,
Което може би е още едно предупреждение към продавачите на алкохол, цигари, дрога. Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Ученическите униформи са си нещо много хубаво.Какво да си кривим душите, щом една учителка искаше да има и тя.Смятам, че се утвърждава авторитета на училището, отговорността на самите ученици.Че са красиви, две мнения няма.Не са в стила, синьо, черно, бяло, задължителни, незадължителни цветове.Едно време като си с бял пуловер, хайде за при директора, предупреждения, забележки.Пък и сега не са униформите пола, сако, костюм.А по раздвижени части- сукмани в карета, жилетки, джуфки вместо вратовръзки.Дано се върне авторитета на училището, другото вятър работа.

Линк към коментар
Share on other sites

Много са сладки пък не знам :). Дриада дано, и не само авторитета, а и очарованието на ученическите години и децата да го усетят, да го осъзнаят, а не да се чудят как да подбягват и да се завират по заведенията където да се чудят по цял ден какво да правят, но не отиват на училище, а като ги изгонят като не им се позволи да запалят цигара да се чудят как да се завират между стените и да правят поразии с тях. Някой трябва да им покаже и очарователната страна на това да си ученик, знам ли. Може би трябва нов подход, но специалистите знаят това по- добре от мен, аз си позволих малко да помечтая в твоята тема. Благодаря!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...