Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Почувствай се задължен и благодарен към потребител


Recommended Posts

Нека в тази тема всеки, който се почувствал задължен и благодарен към някого да му се отблагодари тук.

Това си е позитивна тема. Дано намери приложение и да се радва на голяма активност.

Почвам първи.

Идеята за справедливост е супер. Какво е справедливостта по своята същност? Ами това е (възстановяването на) баланс, (създаване и/или запазване на) хармония ...

Проблемът е там, че ние, хората, поне засега, не умеем да създаваме справедливост, просто защото не виждаме/познаваме/разбираме нещата в дълбочина. Можем ли да видим добре в миналото и в бъдещето?

А лично за мен има и друго - чисто практически аз не виждам смисъл някой да лежи в затвора, ако същевременно той може да помага на хората извън затвора. Има толкова много хора, на които е важно да се подаде ръка. А ако такъв човек се е променил дотолкова, че действително да помага на хората, бъди сигурен, че той самия вътрешно/душевно се измъчва и наказва много повече за миналите си постъпки, отколкото ако чисто физически е наказан с престояване в затвор.

П.П. Сещам се, че имаше тук в някоя тема казуса - Човек убива Хитлер. Какъв е този човек - добър или лош, убиец или спасител, да бъде ли наказан за това убийство или не?

Може би аз винаги правя така че да обръщам темата в друга насока, в която задължително има наказани и опрадвани. Обещавам, че само заради теб в следващите дни ще насоча вниманието си към по положителни неща. Поне във форума.

Споменах по - горе в поста си, че няма да споря. Ако човек се е разкаял съвсем искрено. Наистина се е изпълнил с любов и искрено съжалява за постъпките си лошо няма. Светъл, смирен , разкаял се, трепти, сияе.

Гледам го тоя човек и си мисля: Хубав човек, разкаял се човек.

Гледам после неговите жертви.

Уплашени, омърлушени, унижени, загубили целия си живот заради него.

И в мен се провиква едно чувство, което ти може и да не си изпитвала.

Веднага се питам.

Кое да гледам? Момичето, момчето, жената, мъжа, неговите жертви. Абе, гледам ги, гледам ги. Все плачат, все страх към всичко изпитват.

Или любовта, бялата дреха, спокойствието, мъдрото изражение, благостта в разкаялия се.

И някак си много, много жалък ми изглежда разкаялият се човек. И болка ужасна изпитвам към жертвите. Все те са в главата ми. Все ми плачат, все ръце кършат, викат, молят. Ефект няма.

И мисля си: За да спрат поне малко да ми пищят на главата. Разкаялият се трябва да бъде наказан. Никакво разкаяние не е това да плачеш и да се тръшкаш, че си убил невинно дете. Разкаянието в престъпника трябва първо да се появи с желанието му да бъде наказан. Да се признае за виновен. Да каже: " Обичам Бог, съжалявам много, че детето ви не е сред нас, заради мен. Аз искрено се разкайвам, като обещавам, че любовта ми ще се прояви съвсем искрено зад дебелите стени на затвора." Така си обяснявам разкаянието в някого. Разкаялият се трябва съвсем съзнателно да поиска наказание за себе си. Това е неговата гаранция, че разкаянието му е толкова силно, че има някаква макар и минимална възможност жертвите му да спрат да плачат.

Това е урокът, който справедливостта трябва да дава на насилниците. Разкайвате се, молете се, спете с Библия под главата , но знайте, че всяко престъпление трябва да бъде наказано, за да се уважи поне от части личността на жертвата. Поне малко уплашеното момиче да спре да плаче. Поне за малко майката да спре да се вайка.

Незнам. Мисля, че дори и искрена, искрена, искрена, искрена подадената от насилника към жертвата ръка е огромна проява на лицемерие! Защото никакво разкаяние не е способно да оневини убийството на невинно и младо дете. Никакво!

Ние няма да покажем своята доброта възхвалявайки изнасилвача. По този начин ние ще изнасилим групово жертвата. Жестоко ще я поругаем. Ще сринем из основи нейната личност. Не можем да допуснем разкаянието на насилника и евентуалната му помощ към хората след това, да застане на преден план. Ако допуснем това да се случи ние ще запалим и без това огорялата и обрулена душа на жертвата.

И аз мога да съм положителен, въпреки че не знам дали някой ще ми повярва, но в това, което написах в момента няма нищо негативно .По - точно има, но мислейки по подобни теми въобще не усещам лоша енергия в себе си. По - скоро считам, че тези мои мисли са полезни за мен и моето израстване. Полезен съм за себе си. Все пак голото съчувствие пак е някакво съчувствие. Нали чрез самонаблюдение вървим в правилната посока, а за мен това е правилната посока.

И искам да ти кажа, че аз те харесах за това, че ако не да ме разбираш, поне четеш и се опитваш да вникнеш в думите ми. Затова толкова те харесах.А отделно съм наблюдавал и други твои постове, в които макар и по остра по никакъв начин не заглушаваш любовта в себе си. Съвсем спокойно четеш и след това изказваш несъгласието си, което ми говори, че си много добра душичка. Няма да те хваля вече, че не е хубаво така хората да се хвалят. Повторих ти го още веднъж просто, за да си знаеш, че от сега нататък ще имам по специално отношение към теб и ще се опитвам да те разбирам, както ти правиш с мен. И може да разчиташ за абсолютно всичко на мен. За каквото се сетиш. Всичко. Абсолютно всичко. С предлаганата помощ да не си помислиш, че те пренебрегвам, омаловажавам, подценявам. Просто съм благодарен.

Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

С риск да направя за повърхностният поглед темата по-несериозна, искам да благодаря на себе си, за това че ме има. Само толкова. Защото забравям за себе си, за съществуването си, за нуждите си, правя околните щастливи, а се заблуждавам, че това прави и мен щастлив. Може и да е в сила за мига, но не може да ми бъде начин на живот, просто защото не е живот така....

Линк към коментар
Share on other sites

Вива Цаселий, чудя се защо такова лично отношение вложи в тази тема?! Според мен Диана говореше не само на теб, а поне на още няколко човека. Тези хора, за които казваш, че имат „огромна любов”, никога не говорят само на един :)

Всъщност сутринта попаднах на нещо, което почувствах, че трябва да ти споделя:

“Тогава ще съдиш сам себе си- отговори му царят.- То е най- мъчното. Много по- мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.”

Екзюпери, “Малкия принц”

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Вива Цаселий, чудя се защо такова лично отношение вложи в тази тема?! Според мен Диана говореше не само на теб, а поне на още няколко човека. Тези хора, за които казваш, че имат „огромна любов”, никога не говорят само на един :)

Всъщност сутринта попаднах на нещо, което почувствах, че трябва да ти споделя:

“Тогава ще съдиш сам себе си- отговори му царят.- То е най- мъчното. Много по- мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.”

Екзюпери, “Малкия принц”

Пак ще повторя. Хареса ми това, че по съвсем нормален начин изрази несъгласието си. Ясно е, че щом пишеш във форум няма как да не се обърнеш към всички. Все пак всички ще го прочетат дори и да се обръщам лично към теб. Просто някакво хубаво чувство ме обзе, затова така реагирах. А отделно съм наблюдавал и други нейни постове. Лично аз виждам в нея човек изпълнен с любов. Онази нощ просто се почувствах леко разтопен.Нека да е едно от онези чувства, които се появават съвсем безпричинно може би неподвласти на мисълта идващи от душата ли, де да знам, мисля си просто. Човека много лесно се разпознава. В реалния живот очите издават човека. Търсиш ли в очите няма да сгрешиш. Просто трябва да имаш малко светоусещане.

Очите, които те гледат. Които леко се присвиват, които те пронизват, изпиват, са лоши очи. Те преценяват много умело, преценяват какво говориш. Тези очи веднага препращат сигнал към мозъка на човека с очи, които; хем те гледат право в очите; хем леко и едвам забележимо играят, шарят. Сигнала се преобразува в фалшиво съчуствие. В искане на извличане на полза. Това накратко.

Относно съденето. Не дължа да ми вярваш, но съдя себе си точно толкова, ако не и повече от изедниците.

Сега няма смисъл да си правя портрет. Първо, защото всеки ме усетил по един или друг начин. Тук също е лесно човек да разбере с кого си пише. Как минават дните му. Какви са грешките му. Кога лъже и кога е искрен. Лесно е и човек да се подведе. Именно затова няма да пиша що за човек съм. Има ли смисъл когато вече всеки ме е преценил по един или друг начин. Колко съм искрен и какъв съм. Мисълта ми е, че веднъж преценен човека във форума остава такъв до края в него. Каквото убеждение си вкарал за пищешия срещу теб, такова и ще видиш каквото и да пише. И ако сега се втурна да описвам себе си, каквито и думи да използвам седящите срещу мен ще ги възприемат предубедено. Аз горе - долу знам какво впечатление оставям в потребителите. Но преценката ще си оставя за себе си. Това за мен.

Когато чета теб с постовете си за абсолютна и космична любов преценявам до каква степен си искрен. Кои отговори ще ти се понравят, и кои не.

Това правиш и ти в мен, когато виждам в нещо гавра. Преценяваш истината ли казвам или просто си бръщолевя. Това показвам, което съм, а как ще бъда разбран е друг въпрос.

Усещам и друго. Всъщност какво и кого " уча " тук, глупаво е да се търси разбиране от хора, които няма да те разберат? Не е мястото тук да изразявам мислите си. Хората тук са със съвсем различни възприятия. Това е все едно да се караш на детето си, че пушенето е вредно с цигара в уста. Очакваш да ги спре, а всъщност нищо не правиш. Губи се смисъла. Всеки тук се стреми да упои съзнанието си бутайки му безусловна любов. В този форум общо взето това търсят хората. Изведнъж идвам аз и започвам да вкарвам своите съждения, които са тотално противоположни на съжденията на останалите. Дори и да съм прав потребителите отхвърлят веднага идеята ми, мисълта ми.Това е съвсем естествена реакция.

Не съм лош човек. Просто така се получава, че излизам такъв. Ограничен в представите на някои, фалшив в представите на други, материалист с това постоянно търсене на сметка в някого. А може би и вече някои са видяли в мен " мания за величие ". Тук проповядвам, защото в реалния живот не смея да го правя. Това е просто заключение. Как мога да покажа, че не е така. Ами, никак. Всеки да си ме преценява, както иска и може.

Ще ти споделя накратко как виждам любовта в теб, в потребителите тук.

Ако си разпознал в мен неискреност, лицемерие, лъжа, ходене по шаблон е добре да ме игнорираш. Както някои потребители са го направили.

Но ако виждаш в мен лош човек. Както се изрази " Viva Caselli, ти трябва да платиш. Дължиш много ... " не би трябвало да го правиш. Искам да кажа, че цялата любов, към която така пламенно се стремиш се стопява щом към лошия и зъл потребител изпитваш омраза. Хайде да не е омраза. Нека да е неразбиране.

На себе си вредиш. За мен човешките качества омраза и любов са съвсем нормални. Не виждам нищо лошо в това да се мрази и оплюва престъпнника. Но ти се стремиш да го разбираш. Опитваш се да прояваваш склонност към опрощаване на нечий злодеяния. Затова просто ти казвам : Глупаво да пишеш, че за любовта нищо няма значение, че любовта трябва да се проявава навсъкъде и към всеки, а в същото време прост и жесток потребител да мразиш. Няма лошо за мен, когато някой ме мрази. Свикнал съм. Аз мразя, значи и други мога да го правят. Просто когато ненавиждаш мен представи си как ще изпитваш любов към насилника. Ами никак.

По - горе казах, че няма да си прява портрет, но се получи портрет. Разбирай ме, както си пожелаеш. На теб не се сърдя много. На други хора търся сметка.

Ще престана да проповядвам тук, защото усещам, че няма смисъл. На себе си вредя. Във други сайтове хората по ме разбират с тази омраза, но тук е глупаво. Просто когато реша да пиша ще се опитвам да съм по умерен в изказа си. За да бъда по - малко неразбран.

Със здраве !

Линк към коментар
Share on other sites

....Но ако виждаш в мен лош човек. Както се изрази " Viva Caselli, ти трябва да платиш. Дължиш много ... " не би трябвало да го правиш. Искам да кажа, че цялата любов, към която така пламенно се стремиш се стопява щом към лошия и зъл потребител изпитваш омраза. Хайде да не е омраза. Нека да е неразбиране.

...

Защо да не изпитвам разбиране :) Първо изпитвам малко показно разбиране. Ти призова, първо да се наказва, а после да се съди. Затова аз със цялото разбиране към теб се опитах първо да те наказвам, а после да те съдя. Лошото е, че наказанията не ми се удават много добре.

Второ, наистина има нещо рационално в позицията ти. Повечето хора първо наказват, а после съдят, но всичкото това са го потиснали в себе си и си мислят, че първо ще съдят и разбират и само АКО се наложи, то ще наказват.

И ти доста чувствително усещаш енергийните удари от тези, които първо наказват в подсъзнанието си, а после пишат разни рационални неща. А при теб този компнеж по наказанието е в съзнанието ти, което ти позволява да боравиш с него.

Трето. " Viva Caselli, ти трябва да платиш. Дължиш много ..." вече има малко по-друго значение за самия теб след това, което си писал, но ти го оставям за собствено мислене ;)

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Да се чувствам ДЛЪЖНА? - Не, благодаря.

Да БЛАГОДАРЯ? - Да, но не защото се чувствам длъжна.

Интересно: някой вижда ли връзка между дълга и благодарността?

....

Едното правим по принуда, противоестествено и с боядисано лицемерие.

Другото правим от сърце.

Е?.....

Линк към коментар
Share on other sites

Идеята ми беше още по - красива, но заглавието е " леко " модерирано.

Съвсем съзнателно се опитах да смеся думите благодарен - длъжен, но явно звучат отблъскващо ли, глупаво ли, не на място ли, де да знам.

Задължен и благодарен - смекчава темата, но явно това и се е търсело с модерацията.

Просто споделих виждането си, не че те протестирам. Все пак всеки има дом, така че ...

Линк към коментар
Share on other sites

:)))) Не звучат нито отблъскващо, нито глупаво , смислово така подредени не звучат добре.

А ти още в първото си изречение, в първия си пост ни го поясняваш, просто тези ти думи са пренесени в заглавието.

Линк към коментар
Share on other sites

Редактирано.

Само с действия Срещу (особено пък кървави действия...), едва ли светът ще се оправи. Искат се и действия ЗА, главно за. Действия, мисли, чувства за ...Действия/мисли против само когато това е наложително и доколкото е наложително - при все, че преценката дали и доколко е субективна ...а и дори да има идеален вариант в това отношение, трудно е да научиш какъв е точно и не е лесно е да го спазваш (в случай, че въобще го разбереш).

Вива, предишният ти подпис беше много хард. Спомних си за мисли и чувства, които са преминавали през мен... :D Даже ми хрумна, че ако достатъчно приличах на теб сега, можеше да ти предложа да направим партия, да набираме привърженици и да обновяваме света с кеч йекшън и тупалки. :lol: Обаче ако тръгнем да трепем грешниците, чакайки света да се оправи, нещата няма да се оправят само с изчезването на тези дето са считани за най - виновни, ами ще трябва постепенно да разширяваме кръга, докато не се обезлюди земята. Да не говорим, че ще се наложи да се самоубием. Пък и ти си мислиш, че би изчистил света от дадени хора като ги опукаш просто ей така без да им дадеш шанс за осъзнаване, те пак ще се върнат.същите, ако не и по - гадни... :D Вива, носител си на младост дива.

П.п.: То някой ако има защо да се почувства задължен на друг, ще го стори и без тази тема, без ти да го призоваваш да го стори. По - добре е темата да е само за благодарности, но не и за задълженост. Би могло да се вметне, че може потребителите да обясняват защо са благодарни, но ще стане много клюкарско. ^_^

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

:)))) Не звучат нито отблъскващо, нито глупаво , смислово така подредени не звучат добре.

А ти още в първото си изречение, в първия си пост ни го поясняваш, просто тези ти думи са пренесени в заглавието.

Да, видях сега. Вината е моя. Съжалявам! Обърках се.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...