Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изложба в СГХГ "80 години от основаването на Дружество на новите художници"


Recommended Posts

ДРУЖЕСТВО НА НОВИТЕ ХУДОЖНИЦИ (1931-1944)

80 години от основаването

13 Декември 2011 - 4 Март 2012

Откриване: 12 декември, понеделник, 18.00 часа

Изложбата „Дружеството на Новите художници. 80 години от основаването” е част от поредицата изследователски проекти, които Софийска градска художествена галерия разработва през последните години.

Дружеството на Новите художници изиграва важна роля в българското изкуство през различни исторически периоди. Основано през далечната 1931 г. то има кратко съществуване – едва до 1944 г. За този период дружеството успява да се утвърди и да демонстрира интензивен творчески живот. „Новите” редовно участват във всички Общи художествени изложби, устройват самостоятелни изложби на дружеството и реализират интересни обществени начинания. Целта на тази генерация художници е да постави нови задачи и проблеми за нашето изкуство, да достигне до нови и модерни изразни средства, които да отговарят на духа на времето, в което живеят.

Изложбата има ретроспективен характер и в нея се очертават две посоки – художествена, състояща се от над 250 живописни платна, скулптурни произведения, графични творби, събрани от градските художествени галерии в страната и частните колекции и документална, в която са включени голям брой архивни и критични материали, свързани с организационния и художествен живот на дружеството. В галерия „Васка Емануилова” - филиала на СГХГ е представена документална изложба, свързана с изложбите на Новите художници и отзивите на критиката. Експозициите са съпътствани от филмова програма, посветена на времето на Новите, на Дружеството, на отделни художници. Освен визуалния образ, който се изгражда чрез произведенията, документите и филмите, в залите на СГХГ ще звучи и специално подбрана музика от тези години.

Целта е да се разкрие колкото може по-широко изкуството на Новите художници, обединени от обща творческа платформа, да се възстанови творческия път на дружеството и да се даде по-цялостна представа за личния път, приемственост, влияния, традиции, духовни подбуди, и зрителят да се докосне по-пълноценно до тяхната епоха.

Екип на изложбата: Аделина Филева, Милена Балчева, Светлин Русев, Илинка Чергарова, Марин Маринов, Светла Георгиева, Стефан Стефанов, Станислава Николова, Пламен В. Петров, Кристина Динева, Таня Станева, Мария Митева, Анатоли Михайлов, Калина Минчева и Надежда Олег Ляхова

Източник

Още инфо

Линк към коментар
Share on other sites

Еми супер,ще я видим изложбата, откога не съм гледала кавалетна живопис.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...