Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Природата и ние


Таня

Recommended Posts

Думите , които съм написала по-долу могат да се тълкуват като думи за символична връзка с Природата. Във всяка една секунда, във всеки един момент ние можем да се почувстваме като част от природата и всяко нейно проявление да ни достави радост и удовлетворение.

Когато играем боси Паневритмия сме най-силно свързани с Природата. Тогава едновременно сме в съприкосновение с четирите елемента - Огън-Слънце, Въздух, Вода-Роса и Земя. Изживяването е прекрасно!!! :angel: Песните на Паневритмията ни вдъхновяват и ни свързват с невидимите Същества, с Божествената ни същност.

Когато се къпем в морето също сме във връзка с четирите елемента едновременно. :D

Когато искаме да се радваме, винаги можем да намерим на какво да се радваме. Вдигаме си главата нагоре, виждаме синьото небе и разхождащите се по него облаци, когато се наведем, можем да видим някоя мъничка животинка или тревичка, или цветенце; винаги можем да застанем под сянката на някое дърво или да вкусим от плодовете му/ако е плодно/; когато се загледаме в далечината можем да видим планински връх или обикновена скала, или равнина. А червената роза и гълъбът са символи на Любовта. В този сезон те са навсякъде около нас :smarty:

Слънце, Въздух, Дъжд, Роса, Божа кравичка, Охлюв,Калинка, Пчеличка, Скала, Река, Извор,Трева, Цветя, Житен клас, Дървета, Хора, Плодове,Животни...Облаци, Небе...Планински връх, Долина, Равнина...Червена роза...Гълъб...ПРИРОДА!!!

ЕДНО СМЕ!!! :angel:

"Природата е тяло на Бога, проявление на Бога." (източник: Петър Дънов, Енциклопедичен речник, стр.557)

"Ще благодарим на Бога, че сме на планината при чистия въздух, при чистата вода и при изгряващото слънце. Ако искате да се ползвате от чистия въздух, качвайте се по върховете. Ако искате да се ползвате от чистата вода, ходете при изворите и оттам я носете. Водата е като дете, тя обича да я носят. Искате ли да придобиете чистота, вода носете. Чистата капка вода е една чиста мисъл Ще благодарим на Бога за топлината на Слънцето, за големия кон, който препуска всеки ден по небето и изпраща благословение на всички същества по лицето на Земята. Ще благодарим на Бога за всички блага, които ни изпраща тук. И най-после ще благодарим на Бога за възможността, която ни дава, да вървим по трите пътя, от които Слънцето изгрява." (източник: Петър Дънов, Енциклопедичен речник, стр.564)

"Като те грее Слънцето мисли, мисли и правилно мисли. Бъди благодарен, че всичко е хубаво, разумно. Ученият човек където и да погледне, реката, океана, камъка, дървото, вижда нещо грациозно, красиво, което дава подтик на неговата мисъл. Ако знаеш къде да стъпиш всичко в природата ще те вдъхнови." (източник: Петър Дънов, Енциклопедичен речник, стр.564)

"Природата, ако говориш на нейния език, всякога е готова да задоволи твоето желание. Щом не говориш на нейния език, тя не ти обръща внимание. силният човек винаги може да намери своето място. Като казвам "силен човек", разбирам този, който знае езика на природата. природата обича да й говориш конкретно. Ако й поискаш нещо конкретно, тя е готова да ти го даде. Целият свят е създаден за човешките души. За тях всичко е предвидено. Всяка душа може да получи това, което иска, но трябва да знае как да го иска." (източник: Петър Дънов, Енциклопедичен речник, стр.559)

"Понякога само като надникнеш в богатствата на природата, тя щедро ще те възнагради. Всеки , който е видял нейните богатства, се е връщал отрупан с подаръци.Знанието, което придобиваме е богатство. Щом изучаваш природата, тя е толкова щедра, че непременно ще те възнагради." (източник: Петър Дънов, Енциклопедичен речник, стр. 559-560)

Редактирано от Ваня Златева
Линк към коментар
Share on other sites

Винаги, можем да се докоснем до природата, стига да имаме нагласата и желанието затова. :thumbsup2:

Дори за миг, да се съсредоточим върху ромона на потока, песента на птиците, морските вълни, буйните ветрове..., :feel happy: бихме могли, да станем част от тази природа.

Естествено, че ние хората сме част от нея, но много често, сякаш нарочно или пък без да искаме, се откъсваме от нея. :whistling::sleeping:

Защо ли? :hmmmmm:

Дали, заради забързания живот или от немарливост, или по други знайни и незнайни причини? :o

Природата е нещо неповторимо и невероятно, което трябва да пазим чисто и красиво, така както бихме пазили самите себе си, защото и ние сме неделима част от нея! :dancing yes:

:thumbsup1::sorcerer:

:thumbsup2::v:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Имаше една песен от Марин Камбуров, която започва така:

„Когато идеш в планината,

чист трябва да си като росата.

Където ходиш и почиваш

пази килима ти зелен.

По цветните полянки чудни

престъпвай като в храм свещен....”

Колко красиво казано! И колко точно само!

Не случайно мъдреца съветва: „Планината обича чистотата. Пазете като свещен завет чистотата на планината. Всяко късче хартия, останки от храна, тор от добитъка, който е идвал тук - всичко това трябва да се отстрани... Само в чистотата можем да чуем говора на планината.” (източник)

Според вас нужни ли е чистотата в планината? Как да я пазим?

Какви правила за чистота да спазваме като отиваме на планина, за да я опазим чиста?

А вътрешната ни чистотата по време на планинските походи?

А хигиената ни при дълги планински летувания?

Редактирано от Ваня Златева
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

моля за извинение,но нямам клавиатура на кирилица на компютъра и няма как да пиша на кирилица.ако това е проблем няма да участвам във форума.моля отговорете ми.а по повод на опазване на планината чиста рзбира се че най малкото замърсяване или искореняване на храстче дърво или каквото и да било по някакъв начин се отразява на екологията там.дори местенето на камъни.а пък ако знаете на колко места в рила в момента се къртят скали режат дървета и се отстраняват клелове за да се направят пътища до писти и нови съоръжения.това вече не знам как се отразява.мисля си че има свещени места на рила от които светлите същества са си заминали отдавна...........

Модераторска бележка: Влезте в абв пощата си например, там при ново писмо има бутон "кирилица" - автоматично преобразува текста.

Редактирано от Ваня Златева
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

"в раницата ВИНАГИ има място за боклука" - правило номер 1

2 Не носете стъкло в планината и по възможност не носете излишни найлони.

3 Не се притеснявайте да събирате 4уждите боклуци, защото планината си е наша.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

... Природата е нещо неповторимо и невероятно, което трябва да пазим чисто и красиво, така както бихме пазили самите себе си, защото и ние сме неделима част от нея! :dancing yes:

Да, Природата е неизчерпаем източник на вдъхновение. С настъпването на пролетта излизането сред Природата става все по-примамлива възможност :whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

" Хубаво е, че Земята скоро ще се оттърси от нас, както звяр от въшките си!

Радвам се, че съм свидетел на всичко това! Хубаво е!"

Защо човекът, уж разумно същество, разрушава собственият си дом? Това удивително място, с толкова богато разнообразие от растения и животни. С толкова живот и красота.

На човека нищо никога не му е достатъчно...

Замислям се за тези, които идват след нас. В каква среда ще живеят? Какъв въздух ще дишат?

И ми е мъчно. Мъчно ми е, че не сме си научили най-големият урок, от който е трябвало да започнем. Да съхраним природата, нашият дом.

Защото колкото и малки прашинки да сме, сме способни да унищожим всичко, което ни заобикаля.

Аз ще пазарувам с торбички от плат. Ако знаете как по друг начин можем да бъдем полезни, кажете.

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

Аз също се старая до колкото мога да съм полезна на нашата природа като гледам да не ползвам найлонови торбички,

където видя разпиляни боклуци ги събирам,разделям си поклуците както следва:стъкло,пласмаса,хартия.И знам че много малка помоща ми но ако го правят поче хора би било ПРЕКРАСНО.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте

Пиша това защото не зная какво да правя къде да отида а съм такъв голям патриот.Такова падение не съм очаквал

Толкова малко хора са останали.Толкова голямо безчовечие и безразличие.Ние не пазим чисти градовете и селата та

какво остава за природата.И добре че не пазаруваме с текстилени торбички че ще се замотеме в парцали до гушата

не че сега не сме.Ние сме единствените в света които изхвъпляме стъкло,хартия и битови отпадъци в едно.

А за наилоновите торбички поне вятъра ги чисти не много далече.А човекът се разумно същество само че в нормална

държава.Защо германеца не го мъчат такива мисли за природата идома му ами той просто я пази и чисти

Иначе сме велики и модерни.Тези кито идват след нас не се и замислям защото ние ги създадохме а те модерно облечени

говорещи английски и безразлични газят боклуци до шията.

Линк към коментар
Share on other sites

Като казвам, че ще пазарувам с торби от плат, означава, че ще ползвам две, три, които ще пера, ще съхнат и отново ще употребявам. Освен това ще си закупя кошница за плодовете и зеленчуците. Не мисля да се заривам в текстил.

Тук проблемът не е само с разхвърляните отпадъци на горската поляна, където има удобни места за пикник, боклуците в парка, фасовете по пътищата или прочие.

Комините на големите заводи, автомобилите и много други замърсители, които тровят въздуха и в тези градове, които нямат разхвърляни боклуци по пътищата и на пръв поглед изглеждат чисти.

Ето малко новини от последните дни, само три от тях: новина от актулано, новина от BTV, новина от BTV

Проблемът е глобален.

"Вместо заключение

Пътят към очистване на средата, която обитаваме, от продуцираните от нас отпадъци преминава през три основни стъпки: съзнателно намаляване на отделяните от всеки от нас отпадъци, повторно използване на някои от отпадъците (опаковки от стъкло, пластмаса и др.) и разделно събиране на отпадъците с цел рециклиране. Универсалният принцип е: по-добре да се потърсят начини за намаляване на акумулираните отпадъци, отколкото начини за тяхното рециклиране, депониране или друг вид оползотворяване. Ето няколко начина за намаляване на планините от отпадъци (можете да прочетете на стр. 39).

Източника е: тук

И още по темата: тук и тук

Линк към коментар
Share on other sites

ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ - КАКВО ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ!

Идеи как всеки поотделно може да повлияе здравословно на природата.

Тук нещата са наистина тревожни, няма да се измъкнем безнаказано,ето малка част от някои заглавия и публикации по повод проблема на 21 век ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ- Ал Гор:’’Изправени сме пред глобална катастрофа’’. ‘’Зимата на 2007-а е най-топлата от век насам’’. , ’’ ООН: Глобалното затопляне ще направи Земята по-зелена, но горите ще изсъхнат’’. , ‘’Пустинята напредва към Балканите и Апенините’’ .’’Температурите рекордни в Гърция’’ . , ‘’Милиони Китайци без питейна вода’’ ., ‘’ ООН предрича висока смъртност заради жегата’’ ,’’Промяната в климата е вече тук’’ .," Зеленият бял дроб на планетата умира?’’ . , ‘’Повишаването на Световния океан ще удари бедните страни най -вече’’ . , ‘’Глобалното затопляне застрашава световната икоомика’’ . , ‘’ООН Глобалното Затопляне е човешко дело’’ .,’’Глобалното затопляне Убива Планетата’’ . , ’’Проблемите в климата са по опасни от тероризма’’ ., ‘’Природата си отмъщава’’ . , ‘’Тропически болести и в Европа’’ ., ‘’Глобалното затопляне унищожава фитопланктона’’ . , ‘’Една трета от птиците в Европа може да изчезнат’’ .,’’ Езерата в Аляска изчезват’ ., ‘’Пластмаса отравя световния океан’’ .,’’Озоновата дупка колкото площа на Северна Америка’’ ., „Учените предричат нови бедствия на земята’’ ., ‘’Старите ел.кружки отчасти виновни за глобалното затопляне’’(Всяка година електрическите крушки излъчват по 1.9 млрд. въглерод - три-четвърти от въглерода, който бълват годишно ауспусите на всички автомобили по света.)

Но доста е изписано по темата и не бихме казали, че е преувеличено,но да престъпим на въпроса! КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ЗЕМЯТА,Можем ли да намалим вредните емисии,да спестяваме земните ресурси всеки по отделно и всички заедно?! Отговора е ДА!!! И тука всеки ще каже как? ,ами дайте да помислим малко. От къде можем да започнем!?...

1.Ами да се лишаваме от автомобила колкото се може по често,особенно за къси разстояния.(Велосипеда е добро решение в този случай,изпитано средство и много здравословен метод за замяна пък и доста по евтино излиза .Всички които карат бензинови двигатели могат да минат на газ или метан-няма да е най-доброто за двигателите им, но газта и метана са напрактика по- безвредни. За дизелите-БИОДИЗЕЛ макар и да се намира оскъдно и задължителни катализатори. Повечето автобуси и камиони безвъзвратно трябва да се спрат от движение и да бъдат заменени с нови и по безвредни такива).

2. Засаждайте дървета, грижете се за тях особенно в градовете,там където живеете и не си позволяваите да режете дървета(Това е много важно и благородно).

3.Не убивайте и не яжте животни !

4. Не палете огън за щяло и нещяло,не толерираите подобни мероприятия,сортираите боклуците като ги изхвъргате на определените за това места. (запалено бонище,цигарен дим и дима от въглища е особенно вреден за атмосферата).

5. Реагираите остро когато някой недобросъвестен гражданин,организация, или каквато и да е друга структура не се съобразява с околната среда , и замърсява .(тук при по фрапантна нужда би трябвало да се обърнем и към органите на реда,граждански организации,медии ,ХИ –хигиенна инспекция и РИОСВ-Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите и др.).

6. Пестете максимално питейната вода(спирайте кранчето често при сутрешния тоалет,мийте с по-малка водна струя, и т.н., защото чистата питеина вода в близко бъдеще може да се окаже голям дефицит!)

7. Изгасяте ли излишно включените електроуреди (климатици,телевизори,компютри,радио,ел.осв

етление и др.)

8.Да заменим обикновенните крушки с енергоспестяващи,такива каквито не излъчват въглероден двуокис и топлина.(Обикновенните крушки използват електричеството 90% за топлина и едва 10% за светене!)

Не си мислете че ‘’евритинг шъ съ упрай’’ от самосебе си ,”от нас нищо не зависи” по стар български обичай или пък ‘’темата за глобалното затопляне е силно преувеличена’’ .,много авторитетни световни учени,доказват тезата,че човешката неразумна дейност е причината за ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ. И не на последно място лошите ,отрицателни и негативни мисли замърсяват по финното пространство,а позитивние,добри мисли го пречистват,разбира се това е друга тема, но не по малко важна.

Този списък може да стане много дълъг всеки може да добави нещо от себе си ,но е важно наистина да ПРИЛАГАМЕ всичко което е свързано със запазването на природата.

Ние не просто сме наследили земята от нашите деди, а сме я взели назаем от нашите деца!!!

Да спрем заедно глобалното затопляне - ако искаме да продължим да живеем ние и тези след нас

Да спрем да експлоатираме природата - ако не искаме тя да се изчисти от нас

Да спрем замърсяването - за да има изобщо живот на земята в бъдеще

Загрижен

Редактирано от Ваня Златева
Линк към коментар
Share on other sites

Много се радвам Kompi, че се включваш в тази толкова актуална тема. От известно време започнах сериозно да се замислям какво мога лично аз да направя, за да помогна на страдащата ни природа.

Свободното си време го прекарвам или в парка, или в гората. Когато съм сред дърветата, поляните, цветята и птиците аз съм у дома. Лятно време, ако нямах други ангажименти бих стояла по цял ден на някоя слънчева поляна и бих слушала песента на птичките. Обичам я, обичам безкрайно родният си дом.

Още от дете майка ми ме беше научила да не хвърлям боклуци по земята. Ако нямаше кошче стисках боклучето си през целият си път (инстинктивно) и си го носех дори вкъщи. Когато приятелките ми хвърляха по някоя хартийка от дъвка, аз го взимах,на тях им ставаше неудобно и спряха да изхвърлят боклуци.

Вкъщи си изхвърляме боклука разделно.

Аз живея в малък град, където транспорт не ми е необходим ежедневно. Ходим пеша.

Всеки човек на тази Земя следва да съдейства за опазване на околната среда. Да си мислим, че сами не бихме променили нищо е най-лесното и грешно оправдание. Количественото натрупване неминуемо води до качествена промяна. Колкото повече хора съзнателно(ежедневно) се грижат за природата, толкова по-добре. Както мислим какво да сготвим и какво да облечем, така трябва да се замисляме и къде какво да изхвърлим и кой лош навик да преодолеем.

За мен един човек не е духовен, ако си изхвърля безразборно боклука и руши и застрашава красотата наоколо. Не е достатъчно само да не ядем живи същества. Не е достатъчно само да се изразяваме с красиви думи.

Да не забравяме, че личният пример е изключително важен за възпитанието не един малък човек и за израстването на едно общество.

Едно разочарование днес. Ходихме на разходка до една горичка, където има хубава полянка и детска пързалка. Около пързалката винаги има разхвърляни пластмасови бутилки и др. боклуци. Но днес и пързалката беше оплюта със семки и оповръщана.

Не зная защо и какви са тези хора, които причиняват всичко това и с какво мнение са за себе си. :3d_076:

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

Организирайте общо почистване, колкото се съберете толкова 2,3 5 души все ще е от полза за Земята .

Дайте пример ,дори да ви помислят за луди,защото мен ме мислят за какъв ли не . :hypocrite::3d_142:

Публикувах тези малки правила в много форуми ,но наи ми е скъп тукашния форум на моите истински съмишленици моите Бели братя.Срещам голям отпор,но не се отказвам помагайте като разпространявате тези правила,препоръки към всеки човек ,защото аз не се справям сам.

Пратих това писмо и до бтв и ми отговориха че се включват.Така активно да помагаме на майката Природа , ане само да констатираме колко всичко е зле.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Да оставим глобалните проблеми на света и на природата. Факт е, че много българи не разбират смисъла на разделното събиране на отпадъци. А и като, че ли и не искат да го разберат. И какво се случи с пластмасовите кофи по Коледа и Нова година - масово служеха за пироефекти. Факт.

Линк към коментар
Share on other sites

Да оставим глобалните проблеми на света и на природата. Факт е, че много българи не разбират смисъла на разделното събиране на отпадъци. А и като, че ли и не искат да го разберат. И какво се случи с пластмасовите кофи по Коледа и Нова година - масово служеха за пироефекти. Факт.

Поздрави за темата. Време е да си поемеме личната отговорност и активно да участваме в спасяването на планетата.

Неразбралите да си лежът в кожените канапета, да не ги е грижа, и да ни казват какво да правим. И да ни говорят колко много знаят, но ще споделя със тях, че мълчанието с действие е много по-ценно от празнодумство. И няма нужда да ни се извиняват и да ни се оправдават с другите. Разбрахме , че нищо няма да направят.

kompi, ти си голям пич. Да знаеш, че ти подкрепям инициативата. Но няма да се снимам и да си кача снимките в интернет за да ти го докажа.

Линк към коментар
Share on other sites

Още от дете майка ми ме беше научила да не хвърлям боклуци по земята. Ако нямаше кошче стисках боклучето си през целият си път (инстинктивно) и си го носех дори вкъщи. Когато приятелките ми хвърляха по някоя хартийка от дъвка, аз го взимах,на тях им ставаше неудобно и спряха да изхвърлят боклуци.

Да не забравяме, че личният пример е изключително важен за възпитанието не един малък човек и за израстването на едно общество.

:thumbsup2: :thumbsup2: И аз благодаря за темата!

Отделих редовете по-горе, защото моята работа е с и сред децата. Това, което мога да им дам и им давам от себе си всеки ден е да приемат природата около себе си като живо мислещо, радващо се и тъжащо същество като самите тях. При това не като лекция, а като поведение - моето собствено - непреднамерено, докато "не ги гледам". Например често си поливам цветята пред тях и казвам по нещо на всяко цвете, показвам им по какво разбирам "езика"им.

Колебая се дали да говоря на децата от какво сме застрашени и какво да НЕ правят. Предпочитам да им давам положителните примери (като родителите на wonderful :thumbsup2: :thumbsup2: )

Тук има много млади майки - много ще съм им благодарна ако ми споделят своя опит с децата им. :feel happy:

Има един въпрос, по отговора на който според брат ми (еколог) се определяло на какво ниво е духовното развитие на човека:

"Какво сънуват дърветата през зимата?" :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Ние не просто сме наследили земята от нашите деди, а сме я взели назаем от нашите деца!!!

Много ми харесва тази мисъл.

За съжаление не са много хората, които са осъзнали, че природата не е вечна. Така, както тя се грижи за нас, така и ние трябва да се грижим за нея.

Wonderful, съгласна съм с теб, че или постъпваш както те научат като малък или трябва да се достигне една възраст на осъзнаване и тогава активно повече или по-малко да се включим в опазването на природата.

Опитвам се да науча децата си да не си хвърлят боклуците навсякъде. Особено през терасата. Тоя неприятен софийски маниер (не знам как е по другите градове) за 'бързо разчистване'. Но откакто нямаме ленински съботници (живея в кооперация) по-старите собственици, които се грижат за градинката вече направо си казват на новодошлите, че трябва да си приберат елхата или бутилките от двора. А откакто събрахме и пари за разчистване на задния двор - ами намаля боклука. Нали пак ще плащат.

Събирахме хартия с децата - оказа се, че цената е символична, няма пунктове навсякъде, а остарелите акции от време оно да се предават стари вестници и книги в училищата вече не се правят.

Като цяло обществото ни не се е осъзнало. Надявам се, че Европата, така както ни е планирала за район за еко продукти, поради уникалната ни природа постепенно ще ни принуди чрез тежки санкции да започнем да я пазим. Но по-хубаво е ако вътрешно сме убедени, че така е правилно.

Линк към коментар
Share on other sites

Да оставим глобалните проблеми на света и на природата. Факт е, че много българи не разбират смисъла на разделното събиране на отпадъци. А и като, че ли и не искат да го разберат. И какво се случи с пластмасовите кофи по Коледа и Нова година - масово служеха за пироефекти. Факт.

Да това е вярно, някои дори си изхвърлят боклуците през прозореца, от колата и прочее, като така се дава пример и на децата а и на други които се влияят и си казват, абе тоя хвърля аз ли съм по-баламия...

Но това за разделните боклуци аз го правя и то доста стриктно, но кожи ми ти Мона, дали боклуците, които ние хвърляме разделно по различните кофи се СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО? Защото аз лично нямам такива наблядения за сега.

А иначе опзавнето на природата и как да сме полезни е колкото важно за самата нея, толкова и за самите нас.

Малко хора садят дръвчета , а това е добре да се пази, да я пазим колкото може чиста, да не се возим дори до кварталния магазин с колата, а да идем пеша или с велосипед. Грижа, мисъл и изпълнение по опазавенето и трябва да има, както и възпитание.

Линк към коментар
Share on other sites

Мислила съм много пъти за това - но малко съм направила. Единственото, което правя засега е да не замърсявам и разпилявам боклуци и отвреме на време ми идва музата и почиствам боклуците от някоя градинка - най-вече тази в която изкарвам обедната си почивка. Събирам разделно отпадъците - от време на време, защото пластмасовите кофи са далече и ме мързи да ги мъкна всеки път до там. Отскоро се занимавам с растения и с животни - но повърхностно и не мисля, че допринасям много за нашата Земя. За платнените торбички - правила съм го епизодично, но съм непостоянна. При мен е много теория и малко практика. Иначе съм разхищителна - седя с часове под душа, изхвърлям големи количества неизядена храна, купувам неща, които не ми трябват и после ги хвърлям. Консуматорът в мен е силен и се боря с него не винаги с много желание. Интересно, че не съм възпитана така - родителите ми са доста отговорни, а аз има моменти в които независимо от това какво уж знам, че е добре да правя, съм склонна да разхищавам ресурси, които биха били много нужни другаде, на друго място. Може би не е точно това темата, в която трябва да споделям това, но си мисля, че от там трябва да се тръгне. Ще използвам тази тема като напомняне за мен. А това си е синдром на безлюбовие към вселената :huh: Искам да постигна баланс - да взимам само толкова, колкото ми трябва, не повече, не по-малко.

Линк към коментар
Share on other sites

... това за разделните боклуци аз го правя и то доста стриктно, но кожи ми ти Мона, дали боклуците, които ние хвърляме разделно по различните кофи се СЪБИРАТ РАЗДЕЛНО?

Малко хора садят дръвчета , а това е добре да се пази, да я пазим колкото може чиста, да не се возим дори до кварталния магазин с колата, а да идем пеша или с велосипед. Грижа, мисъл и изпълнение по опазавенето и трябва да има, както и възпитание.

:thumbsup:

В Канада рециклирането е станало втора природа за много хора и включително за моето семейство. Голямата ми дъщеря, която поработва през уикенда в ресторант дори взема оттам нещата които могат да се рециклират в къщи, защото ресторантът още не е започнал сам да го прави. Също, караме всички колело когато времето позволява, спестяваме енергия, вода и гориво, поправяме колите и приборите и планираме инсталиране на слънчеви батерии. Садя семена и дървета. Препоръчвам го и като отлично средство за неутрализиране на кармични сметки.

Ето един сайт, на който си заслужава да се обърне внимание. Който има възможност да експериментира.

Бих се хванал, ти имаш ли познати които действат по въпроса?

Би ми било интересно да си кореспондирам с тях.

отвреме на време ми идва музата и почиствам боклуците от някоя градинка

и аз съм така като се разхождам в парковете. В Монреал наистина е доста чисто като цяло.

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Бих искал да обърна внимание на един може би широко разпространен проблем-организацията по извозване на отпадъците. Разхождайки се в околностите на с. Жеравна в Стара планина попаднах на купища боклуци по доловете. Поради липсата на дори един голям контейнер в селото, местните хора от немай къде са принудени скришом да търсят закътани долове, където да изхвърлят строителните си и битови отпадъци. Не знам по какъв начин да сезирам съответните органи, които трябва да се грижат за сметосъбирането и извозването в селото. Дано оттук стане достояние. Още повече, че Жеравна е район с добре развит Екотуризъм, Исторически и Селски туризъм, тук идват много чужденци. Какво лице им представяме? Направих няколко снимки. Тъй като неволята учи, се хванах в една борова гора и събрах всичко, каквото имаше там, на третата снимка са старателно завързаните торби с отпадъци:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=128527

Линк към коментар
Share on other sites

Тези дни бях в планината и наистина ми стана много мъчно как хората отиват там за да се радват на природата и да се заредят с енергия, а същевременно оставят след себе си купища боклуци. Нима ни струва много усилия да си съберем отпадъците? Не никак даже. Планината трябва да бъде чисто място и да се поддържа от хората, които отиват да й се радват чиста, защото и други ще искат да й се радват след това. Направи ми впечатление, че голяма част от горите на Пирин боледуват - обхванала ги е някаква сиво зеленикава гъба подобна на лишей и мори всички дървета. Дали това е следствие от намесата на хората и масовото изсичане на горите или от това, че не се почистват дърветата? Нямам представа, но горите в никакъв случай не се поддържат такива каквито ги помня като дете. Масово се изсичат, а никъде не виждам новзасадени дръвчета. Може би трябва да предприемем някаква кампания и да садим дръвчета - колкото се може повече.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Из начале, искам да Благодаря на Модераторите :3d_059: , че бяха така добри и отвориха отново тази тема, защото аз незнам какво ми става на последък но в пъти повече съм се побъркала по-нейно Величие природата, сетивата ми са изострени много повече и възприятията ми не са заспали в базразличие....

Но, в в същото време, като се замисля повечко се питам:

Дали рушим това благо неволно или, човешката суета е в основата на всичко...защото ние сме в природата, неделима част от нея и от нейното съществуване, защото ние сме заради природата. Но дали нашите сърца са толкова големи, че да приемат природата в цялото й величие и мистика? Дали сме способни да я обичаме и съхраняваме? Способни или достойни? Достоен ли е човекът да повдигне глава и да погледне с любов природата, докато, затворен в границите на своето его, с всичка сила крещи "Аз съм свръхчовекът, аз сътворих градовете, изобретих машините, създадох оръжията и атомната бомба. Аз съм владетелят на света".

А всъщност - Какво са мръсните и сиви градове в сравнение със зелените и прохладни джунгли и гори. Има ли нещо по-хубаво от дъгата и водопадите?Това Богатство ни е дадено даром, а ние го пилеем?И дали е заспала някъде дълбоко Любовта ни към него? Защото ако е така тя трябва да се събуди много бързо за да види не само какво е пропуснала, а за да навакса докато още има време, защото в кройна сметка всичко зависи от нас самите, от младите хора, от новото поколение и всяко следващо.

Линк към коментар
Share on other sites

Много болезнена тема.

Обаче все си мисля за приказките с ламите. Многоглавите. Да, автомобилите са една глава. Глупавото изхвърляне на отпадъци- друга. Нездраввословното хранене- трета, и т.н. Проблемът е в ламята, не в отделните глави. Това, че аз се движа с велосипед няма да намали глобалното замърсяване (макар че много упорито го правя). Да не говорим, че е ужасно опасно. Но всичко е съвсем закономерно. Не е въпрос на добра и отделно взета воля. Въпрос е на качественото състояние на съвременния човек. Той може да направи само това. Колко бих искала да не е така! Но просто боклукът, който творим навсякъде около себе си е израз на боклука вътре в нас! И ако искаме да спасим планетата си, трябва час по- скоро да бъде унищожен този вътрешен боклук!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...