Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Saper

Призраци, духове, полтергайст

Recommended Posts

Какво според вас представляват духовете? Вярвате ли в съществуването им или не? :hypocrite:

Като част от заобикалящия ни свят, те могат ли по някакъв начин, да се нарекат "живи същества"?

Могат ли да бъдат викани?

Чел съм, че макар да викаш духа на твой близък човек, това е лошо, тъй като идва от други измерения и може да напакости или да се всели в тялото на някой жив човек.

:whistling:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

из статията: Пътища и методи за влизане във връзка с Невидимия свят

"От незапомнени времена хората са препоръчвали различни методи за влизане във връзка с Невидимия свят, който ни обкръжава. Не е въпрос човек само да влезе в този свят, той трябва да знае с кои области от него влиза във връзка. Защото той не е така еднороден, но е свят на голямо разнообразие. В различните области живеят същества на различна степен на развитие, едни от които са добре разположени към човека, а други са враждебно настроени към него. Човек е врата за Невидимия свят. Трябва да минем през човека, за да влезем в разумния необятен свят, в който живеем и се движим. Но как може да стане това? Това именно е предмет на окултното ученичество, което ни дава методите и начините за преминаване през човека, за да влезем в необятния свят. Няма да излагам сега пътя на ученика, но само ще се спра на онзи момент от този път, който ни поставя във връзка с Невидимия свят."

за разликата между духовете и Духа, вижте например ТУК

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Понеже сега физическото тяло отива на една страна, астралното на друга, умственото на трета, на това се дължи дисхармонията на човешкия живот."

Чудесна статия от Брат Пашов. Благодаря ви много, Иво.

"Орел, рак и щука, по някаква си слука...

да теглят заедно ... кола"

пасва идеално, смях

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest valentinus

Духовете са обитатели на финоматериалните светове и за да ни ги опишат на нас, които още сме без пробив в съзнанието, без второ зрение, е явно изключително трудно. Затова обикновено се използват сравнения и алегории, за да можем поне малко да се докоснем до финоматериалните същности. И пак нищо май не разбираме :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това е тема, която едва ли е пропуснала ранните детски години на всеки от нас. Спомням си как плашехме момичета с Дама Пика, даже имаше някакъв трик с химикалка и хартийка и какво ли още не. Чувал съм и съм чел най-различни разкази, свързани с духове. Някои от тези разкази са на хора, които познавам (без това да е критерий за достоверност, разбира се :P ). Една от историите беше на бащата на един мой учител, който ми разказа, че на младини бил ловец и си правили някакви землянки, за да ловят нещо....не помня точно какво. Една вечер, докато си стояли в землянката с един негов приятел, изведнъж чули някакъв странен звук, подобен на музика. Той подал леко глава и видял два силует, прозрачни, които се разхождали по начин, наподобяващ танц. Приятелят му от любопитство, за да види какво толкова интересто гледа, си подал главата и той и изведнъж силуетите изчезнали. Друга история - на един мой дядо. Веднъж отишъл на погребение и вечерта си легнал да спи. Ненадейно усетил, че нещо го докосва, обърнал се и видял призрака на починалия. Започнал да крещи и да бяга, цялото семейство се стекло при него. Естествено, гледали (и все още гледат) на историята му с насмешка. Но факт е, че се изплашил толкова много, че се наложило да му баят. Истории много.

Интересен е и феноменът със снимките, на които има изобразени и прозрачни силуети. Аз нищо не мога да твърдя, тъй като не съм запознат с фотографията и не мога да кажа, че това е нещо реално.

Вие какво мислите за призраците? Чували ли сте истории на хора, които познавате? Защо душите на тези хора витаят на земята, а не си отиват, подготвяйки се за по-нататъшното развитие? Духовете не се ли прераждат? Ще съм ви благодарен, ако дадете мнението си и кажете какво е мнението на Учителя за тези неща.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:rolleyes: Здравей, мисля, че по темата има един хубав сериал по БТВ в момента''Шепот от отвъдното''

Иначе, да и аз съм имала такива преживявания в детството и са били примесени с любопитство и страх, но са си детски и наивни...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Вие какво мислите за призраците? Чували ли сте истории на хора, които познавате? Защо душите на тези хора витаят на земята, а не си отиват, подготвяйки се за по-нататъшното развитие? Духовете не се ли прераждат? Ще съм ви благодарен, ако дадете мнението си и кажете какво е мнението на Учителя за тези неща.

Отговори на тези въпроси можеш да намериш в книгата на Алан Кардек - "Книга за духовете". За съжаление не я намерих в нета на български. Във форума е спомената от Венцислав тук

Беинса Дуно е говорил в беседите си на тези теми, но не мога да открия в момента точно къде. :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Книгата на Алан Кардек - "Книга за духовете" даже ми е с автограф. <_<

Но е вярно, че по-сигурна книга от личните опитности няма. А да се различават нещата, трябват осезателни сетива. А сетивата се изграждат докато сме в плът. А как се използват сетивата е друг въпрос вече.

Човек колкото по-бързо разбере, че ние тук сме въплътени Духове, а онези там са невъплътени Духове - толкова по-добре.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря ви много.

Бина, книгата я има в izvorite.com и ми прави впечатление, че е доста обемна - 22 MB :). За по-претенциозните може би трябва да кажа, че е сканирана и не е толкова удобна за четене, но за мен е в задоволителен вид. :thumbsup1:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля ви, не се обвързвайте много с тази информация - книга, други книги по темата и всякакви форми на спиритични пропаганди.

Замислете се само върху природата на духовете, които биха се явявали на някого - ниско-астрална. В противен случай биха отдавана поели пътя на степенния разпад на телата и отдавна да нямат нищо общо с бивши земни свързаности - кръвни, интимни и всякакви други. Не забравяйте, че астралните същности имат много по-рафинирана сетивност и могат да почерпят информация както от Акашовото поле, така и пряко от съзнанието на индивида, който им симпатизира. Т. нар. материализации пък стават най-често с обличане на етерното тяло на "духа" с фосфор, който би могъл да се набави по най-различни начини, но най-често чрез извличане от малкия мозък на контактуващия.

Това не е информация от първа ръка, който както иска да си я възприема, но аз по тази тема съм вече окончателно затворен. Самото и наличие е опасно.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кристиян

Духовете- така, както са ни известни, са мисло-форми, къде по-големи, къде по-малки, фрагменти "съзнание" и т.н., като основното което им липсва е животът- те са енергийно информационни структури к оито нямат основното, което дефинира живота- душата, поради което те самите нямат нищо общо с еволюцията на човека- т.е. никога и по никакъв начин духове не могат да бъдат полезни на когото и да е- те следват своята енерго-информационна програма, и са като кукувиците...търсят си душа, в която да "снесат яйца"...

От многото информация и книги, повечето е резултат от "излюпени яйца" - авторовата най-често, но не само...Опитите на духовете да се "реабилитират" пред човечеството

и чрез хората е изначално нечестно играна "игра". Понеже онзи фин план, който разделя нашия "свят" от техния отдавна е изграден и ефективен- те се опитват чрез индивидуални пробиви да направят нашия свят подобен на гефгир...въпреки че не могат да опитат от спагетите...:о))

Има огромна разлика между понятията спиритизъм, и спиритуализъм..толкова голяма, каквато е между алкохолика, и този, който си пийва 20 капки спиртна тинктура от валериан в чаша вода преди лягане...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Но е вярно, че по-сигурна книга от личните опитности няма. А да се различават нещата, трябват осезателни сетива. А сетивата се изграждат докато сме в плът. А как се използват сетивата е друг въпрос вече-Ян

За съжаление или за щастие такава опитност нямам. Трябва да си призная, че най-големите ми страхове като дете бяха свързани с призраци. Не ми е ясно от къде се бяха взели, тъй като родителите ми бяха атеисти. Аз също бях възпитавана в това направление. На яве не си спомням да съм виждала нещо, но имах големи кошмари свързани с духове, гробища и т.н. Изобщо не ми е ясно откъде са се взели тези ирационални страхове. Ако в къщи нямаше никой, излизах на улицата, независимо от часа. Предпочитах тъмната улица, но все пак пълна с хора пред затвореното пространство и пълно със “страшни” неща в стаята. Интересно, че този страх се съчетаваше с атеистическото ми възприемане на света.

Атеизмът ми отмина, но утайка от онзи страх все още стои в мен и ми пречи . Особено когато се опитвам да медитирам. Изпитвам голям интерес към духовното, но нямам сила да се отпусна при практиката. Обикновеният детски страх от призраци,който естествено отминава с възрастта, при мен се е запазил. Не е така силен вече, но го има. :3d_150:

Повтарям си думите на Учителя “Без страх и без тъмнина”, но ми е доста трудно да го преодолея.

Молитвата, която обикновено изпращам към душите на близките ми, които са заминали е да вървят към светлината и ... колкото и да ми е неудобно да го напиша, да не ме посещават. :(:wub:

Та по отношение на духовете, на теория съм голям "специалист", но на практика хич ме няма. :rolleyes:

Венци, мисля , че темата отворена от hope не е за спиритизма, а за самото естество на духовете. Знам, че Алан Кардек е основно спиритист, но ми беше интересно да прочета неговото виждане по този въпрос. Предполагам, че Истината е малко по-друга, но в момента и Кардек ме задоволява. :)

Духовете- така, както са ни известни, са мисло-форми, къде по-големи, къде по-малки, фрагменти "съзнание" и т.н., като основното което им липсва е животът- те са енергийно информационни структури к оито нямат основното, което дефинира живота- душата, поради което те самите нямат нищо общо с еволюцията на човека-Кристиян

Кристияне, какво разбираш под думата "духове", която употребяваш? Човешкото тяло не се ли обитава практически от дух, духовна същност, която е нашето истинско "Аз"? След смъртта тази същност не се ли отделя и не продължава ли своето съществуване като дух или под дух имаш предвид елементалите които паразитират върху човека? :hmmmmm:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"мисло-форми, къде по-големи, къде по-малки, фрагменти "съзнание""- цитат Кристиян .

Хахах, хубаво определение за духове, Кристияне !

Направо се зарадвах , като го прочетох. Ей това е истината. Свободно плаващи парченца съзнание , дето се чудят към какво да се прилепят , как да бъдат част от Еволюцията. Като изпаднала част от общата енергийна грамада .

Колко изгубени души има и в тела , това е отделен въпрос. Познавам доста такива изгубени духове , които се опитват да живеят в паралелни , анахронични измерения на действителността юли 2007, но единствено страдат от тесните си съзнания.

За съжаление има много такива, сред хората на изкуството . На тях им се отдава доста лесно, да попадат в някакви полуизмерения , да стъпват малко по- леко на земята. Има хора , които никак не могат да намерят връзката с юли 2007 , по - скоро те като съзнания са април 1989г.

И е много жалко да видиш един такъв заблуден дух. Обременен с кармичните си взаимоотношения и без никакво желание да ги изплати , просто бягащ с пълна сила от това измерение ,времето ,в което е е цялата душа на Човечеството. А подсъзнанието им ги дърпа като удавници за общата енергийна маса . И те се чудят какво става с тях, с главата им.

Редактирано от Инатари

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Кристиян има доста познания по доста въпроси.

Но ей те таквозинката, тукинка по туй по темата дето го е написал за мисъл -формите ми се струва, че бърка.

Етерната, астралната или менталната мисъл-форма е само продукт от работата на истинският Дух.

След физическата смърт Духът се оттегля от етерното, астралното и менталното тела последователно през съответнен период на оттегляне в истинският си Дом - Духовните светове.

След напускане например на астралното тяло, след Духа остава така наречената астрална черупка. Повечето хора наречени "контактьори" виждат астралните черупки без в тях да има Дух- истинския Аз.

Тези етерни, астрални или ментални черупки се разпадат по-бавно след напускането на вече невъплътения Дух. Но те самите не са Духове.

Да спазваме канона на Православната църква за 40 дни жалейката на мъртвите и помените в тях, и няма да сбъркаме. След този период Духът си "заминава" у Дома си.

За това Православната църква казва, че да се говори с "мъртвите"е грях. Но духовният ясновидец не разговаря с "мъртвите" , той разговаря с невъплътените Духове- това е мнооооого различно нещо. Отгоре на всичко има и опцията да чете в книгата на Живота / Акашовите записи / , това също не е разговор с "мъртвите". Но поради .... не знам какво си ... поповете се страхувт да мислят в дълбочината на проблематика.

Това е много древно Познание от всички Религии по Света от всички времена. Но както казва Бина ... да са живи и здрави комунистите-атиести, че ни накараха да забравим вечните закони на Битието.

Господи прости им- те не са виновни за глупостта и алчността и простотията си. Не е виновен който яде баницата.

Който има уши да слуша....

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Но както казва Бина ... да са живи и здрави комунистите-атиести, че ни накараха да забравим вечните закони на Битието.

Ян, къде прочете в моето мнение подобно нещо?!? :dancing yes:

Колкото до думата дух (духове), май във форума се използва в преносен смисъл повече, отколкото по действителното и предназначение?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Пък аз се чудя защо не мога и не мога да се разбера с някои хора.

То каква било !?

Хората във форума използвали думите не по предзнаначение.

Аааа... каква била работата!? Голям съм заплес..ц.ц.ц...

Е, прощавайте, че съм се разсеял!

Някой да има речник на думите с преносно значение? А преводач?

И аз говорих уж преносно, ама ... не съм оцелил вашия език, sorry - това е от жегата!!!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Съгласна съм с уточнението на Ян, че

Но ей те таквозинката, тукинка по туй по темата дето го е написал за мисъл -формите ми се струва, че бърка.

Етерната, астралната или менталната мисъл-форма е само продукт от работата на истинският Дух.

Както и

Но духовният ясновидец не разговаря с "мъртвите" , той разговаря с невъплътените Духове- това е мнооооого различно нещо. Отгоре на всичко има и опцията да чете в книгата на Живота / Акашовите записи / , това също не е разговор с "мъртвите".

Да, така е, Духът е Един, който работи във всички... :thumbsup:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Пък аз се чудя защо не мога и не мога да се разбера с някои хора.

То каква било !?

Хората във форума използвали думите не по предзнаначение.

Аааа... каква била работата!? Голям съм заплес..ц.ц.ц...

Ян, извинявай за недоразумението. :feel happy:

Първо нямам тебе предвид. Ти си използваш думата "дух" според мен така както и аз я разбирам по темата.

Второ - няма нищо лошо в това една дума да се използва и в преносен смисъл. Само помолих Кристиян да доуточни за какви духове говори. Човешки или някакви други.

Изглежда думата дух има много значения на български език? :hmmmmm:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И аз така си мисля.

На български език всичките думи имат много значения.

Разбира се, че няма лошо да се използват и други значения на думите. Но целта е все пак да се разбираме когато говорим.

Вече го направихме... :thumbsup:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Гледах едно научно популярно филмче ,в което се снимаха духове с цифров фотоапарт.Виждат се на снимките сферичики-малки светещи.Обяснението беше ,че ако е дефект на фотоапарата, трябва да има такива светещи сфери на всички снимки. Скоро си купих такъв апартат и правих снимки на изпращането на абитурент-син на наши приятели. На това момче майка му е починала много отдавна.

На една от снимките имаше заснети много сферички. Какво мислите за това ?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз се съгласявам с уточненията на Ян ,за невъплатените духове . И въобще какво представлява духа и т.н.

Но духовете , тези дето ни плашат са точно разни останки съзнания , дето се разхождат в ниши и се проектират по някакъв частичен начин в нашето измерение .

Защото самите те са частични ,една непълна информация за човешко същество. Все едно само снимка на едно съзнание . А не същинския файл с информация . Те се проектират като видения, визуализират се ,остават като полтъргайси и други разни "духове".

А иначе невъплатените духове са друга история въобще.

Мъртвите са просто в друго измерение , но те са си пълен файл с информация , завършени съзнания .

А тези, останките те се прилепват за разни други форми на съзнание и се получават разни нелепици ,като къщи на духове.

Самозапалващи се предмети ,движещи се предмети и какво ли още не .

Редактирано от Ина Трифонова

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересна тема!Макар че половината неща които обяснявате не разбирам.Какво всъщност за духовете?!Когато съм сама стават странни неща около мен.Врати се отварят без намесата на вятър или течение.Предмети падат въпреки че са добре закрепени или на място от където е невъзможно да паднат без намесата на някой или нещо.Настръхвам от страх когато нещо подобно се случи.Случвало се е да търся нещо някъде където съм сигурна че съм го оставила.След няколко кратно претърсване на мястото,не го намирам.Точно след има няма 5 мин. предмета е пак там.Тогава обзета от страх излизам навън.Какво е това?Дух,някаква друга сила,или плод на въображението ми и многото гледане на такива филми като "Шепот от отвъдното"??Някои казват че това било "домашен дух",който безобидно си играел с мен.Безобидно ли....косатa ми се изправя. :3d_035: Има ли такова понятие въобще?

А за духовете на снимките.Миналата седмица ходих до Бегликташ.Пояснявам че не Белинташ.Бегликташ е тракийско светилище до Приморско.Направих снимки.И ето какво се получи.На едната има някаква сфера ,а на другата не.И двете са правени срещу слънцето и не мисля че е от това.След първата има още 3 които са със абсолютно същото петно.

http://img62.imageshack.us/img62/2517/sta44252zn6.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/1434/sta44323tb9.jpg

Редактирано от TaniaV

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мисля, че е добре да се избавиш от страха си и мислите си за домашен дух, зощото ще те владее точно чрез тях. А сферата от снимката е някакъв фотоефект, допитай се до някой фотограф да ти обясни по-добре.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Иначе много хубаво синьо се е получило/ултрамарин, на райета / ,доколкото мога да видя , но може и да е петно на самия обектив на фотоапарата ,някакъв слънчев ефект и какво ли още не .

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересна тема!Макар че половината неща които обяснявате не разбирам.Какво всъщност за духовете?!Когато съм сама стават странни неща около мен.Врати се отварят без намесата на вятър или течение.Предмети падат въпреки че са добре закрепени или на място от където е невъзможно да паднат без намесата на някой или нещо.Настръхвам от страх когато нещо подобно се случи.Случвало се е да търся нещо някъде където съм сигурна че съм го оставила.След няколко кратно претърсване на мястото,не го намирам.Точно след има няма 5 мин. предмета е пак там.Тогава обзета от страх излизам навън.Какво е това?Дух,някаква друга сила,или плод на въображението ми и многото гледане на такива филми като "Шепот от отвъдното"??Някои казват че това било "домашен дух",който безобидно си играел с мен.Безобидно ли....косатa ми се изправя. :3d_035: Има ли такова понятие въобще?

А за духовете на снимките.Миналата седмица ходих до Бегликташ.Пояснявам че не Белинташ.Бегликташ е тракийско светилище до Приморско.Направих снимки.И ето какво се получи.На едната има някаква сфера ,а на другата не.И двете са правени срещу слънцето и не мисля че е от това.След първата има още 3 които са със абсолютно същото петно.

http://img62.imageshack.us/img62/2517/sta44252zn6.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/1434/sta44323tb9.jpg

:) Вземи си котка,по възможност сиямка.Наблюдавай я интересно е.Скоро след това с малко работа и над себе си няма да имаш проблеми.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×