Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Медитация и отваряне на чакри


Recommended Posts

Това са двете неща, с които съм твърдо решил да се занимавам и до колкото знам са тясно свързани.

Въпросът ми е с какво и как да започна, ще ми се някой "врял и кипял" да ми даде простичка насока.

Прегледах темата за медитацията, но там всеки пише какво е правил, как знае той, литература на пазара колкото щеш, книги имаме и у дома, но и в тях е различна информацията - а аз не искам да се занимавам между другото, а да започна с това, което е за абсолютните начинаещи и да имам идея с какво се продължава за усъвършенстването на нивото ми.То ест имам намерения сериозно и за дълго да се занимавам.

Питането ми е и за медитацията и за отварянето на чакрите. Може би не е редно да обвързвам двете неща, но не съм много вещ в материята, а прочетеното дотук даже май ме и пообърка :)

Ще се радвам за насоки :)

Линк към коментар
Share on other sites

Какво разбираш под „отваряне на чакри“? Какво очакваш да постигнеш с него? Въобще за да избереш правилен метод е необходимо да си наясно с целта, която искаш да постигнеш и никой не може да ти даде съвет без да е наясно с това защо си решил да се занимаваш с медитация.

Линк към коментар
Share on other sites

Медитацията е един лек и безболезнен начин за отваряне на горните чакри.

На изток я съчетават с молитва, музика, четенето на свещени истории естествено преминава в медитация.

Усъвършенстване на дишането обаче е по-важно дори от медитацията.

Тогава тя ще бъде върху силна основа и ще даде много по-бързи резултати.

Силовото отваряне на чакрите може да причини сериозни проблеми, дори болест или смърт.

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна с предните мнения, да допълня само, че "отваряне" е подвеждаща дума. Чакрите са си отворени и функционират през целия живот. Можеш да ги развиваш, но това се случва в някаква степен и без съзнателното ни участие.

Развитието / промяната става съвместно с промяна на функцията им и не е задължително да бъде с източни практики. Ежеминутната работа, мисли и действия са от значение за състоянието им. Процесът протича първо в обратната посока - фината ни структура ни определя като същности и индивиди.

Майка Тереза не е мислила за чакрите си.

От друга страна, ако съзнателно изменяш финоенергийната си структура, това непременно ще доведе до промени в поведението , а оттам и в живота ти. Ако не си готов за това, помисли.

Добра и традиционна система за Бг е паневритмията в комбинация с духовни четива. Плавна и безопасна.

Мога да те запозная* със системите за духовно пречистване и развитие, които съм избрала за себе си. Това е личен избор. Обмисли добре какво искаш да постигнеш. Или какво си готов да промениш, ако те влече много силно, но още не можеш да формулираш причината добре.

Развитието на фините тела е като растежа на физическото тяло - става бавно, непреодолимо е, но може да бъде съпътствано и с проблеми. Затова ( виждам,че си млад) те моля, не предприемай стъпки, които обещават бърза или внезапна промяна. Няма дете, което да си е легнало на 5 години и да се е събудило на 10.

--------------------------------

* на лични съобщения

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Какво разбираш под отваряне на чакри?И като ти се отворят чакрите какво очакваш,че ще се промени за теб?

Линк към коментар
Share on other sites

Какво разбираш под отваряне на чакри?И като ти се отворят чакрите какво очакваш,че ще се промени за теб?

Отварянето на чакрата е когато тя се приведе в хармония, т.е. когато енергията в нея не "забива", а има правилен обмен.

Блокиралата чакра (затворената) се усеща напълно, а и не само. Това може да бъде диагностицирано, видяно, чрез уреди, или чрез друго.

Енергията в нея е блокирала и там или е празно и "потънало", или е раздуто от патологичен излишък.

Това се отразява на всички системи в организма, но се проявява най-вече, сиреч най-ярко в областта, която отговаря на чакрата.

Жлезата с вътрешна секреця, в подобни случаи не секретира хармонично, а от там, чрез "обратна връзка" бива повлияно и на другите жлези от ЕС. Кръвообращението и междуклетъчните процеси, пък и самите вътреклетъчни процеси са нарушени. Енергията/праната в областта не протича.

Не само чакрите бива да са отблокирани, но и каналите (нади-тата). "Отблокиране" е точната дума, защото чакрата може да е в хармония и без да е отворена за "външния" свят, т. е. в нея и през нея да протича вътрешната енергия... идваща от собствения ти извор.

Линк към коментар
Share on other sites

Поради две причини чакрата може да се затвори за обмен с "външния" свят и да блокира (да се създаде блок\стена\преграда).

Едната причина е съвсем естествена и се случва за да може организма, душата, психиката, лечностния дух да се предпази, а това става, когато "външната" среда\условия е\са в десхармония.

Блокът предпазва човека от това дихармонията да навлезе в него, т. е. да не се случи "оцветяване" в нехармонични краски.

Втората причина е поради собствената обусловеност в човека, от личностните несъвършенства - нагласи, склонности, страхове, опасения, предубеждения, заблуди и пр. мисловни модели.

Не рядко се случват и двете причини да "работят" заедно.

Та, като извод - много бива да се внимава къде и кога се "отваря" човека външната енергия. В дадени случаи е по-добре да си е "затворен", но пък така губи, лишавайки се от познание, опитност и от това да се учи на трансформация (работи с енергиите и да ги отработва).

Линк към коментар
Share on other sites

Ники,провокирах този,който е задал въпроса.

Аз поназнайвам отговорите,занимавайки се с Прана,а за теб съм сигурна ,че ги знаеш изтъънко. :wub:

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Привет!

Е, щом сме почнали да се обесняваме едни на други, кой, за какво и кога бил казал\писал, което според мен е абсалютно ненужно, то сигурно бива да те успокоя на свой ред :-)) , като река че не толкоз писах към които и да е лично, а по принцип по и във връзка с темата.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...