Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изгубих вярата и себе си


M03

Recommended Posts

Много се надявам някой от вас да може да ми помогне или поне да ме посъветва нещо.Никога преди не съм се чувствала толкова объркана, вече не знам в какво вярвам, всичко ми е под съмнение, дори нещата, в които вярвах вече не знам истина или лъжа са. Не знам кое и истина и кое не. не знам как да ги различа. Сблъсках се с толкова публикации и учения в нета , че вече не знам кои от тях са верните, обърках се, в мен и главата ми е някакъв хаос. Изгубих себе си, не намирам път към истината, не мога да я позная и не успявам да осъществя истинска, дълбока връзка със себе си, с Висшия си аз. Страхувам се, че нещата, в които съм вярвала може да се окаже, че не са истина.... как да намеря истината......

Линк към коментар
Share on other sites

Citat ,,,Страхувам се, че нещата, в които съм вярвала може да се окаже, че не са истина,,,

Без да знаем кои са тези неща, как да ти помогнем.Напиши ги подробно.

Линк към коментар
Share on other sites

Ню Ейдж е доста широко понятие. И да, вътре има много неверни неща. Особено в това, с което се залива интернет пространството през последните години. Разбира се има и много верни неща. Различаването сама трябва да се научиш да правиш. Не слушай разни авторитети за това кое е истина и кое – не, защото много от авторитетите, сами се подвластни на множество заблуди. Приеми това, което е разбираемо и логично, това което отговаря най-много на светогледа и морала ти. Проверявай всичко в живота си и ако намеренията ти са добри, грешките не са чак толкова страшни. Нито едно учение не може да ти даде завършен поглед върху нещата. Нито едно. Едно или друго учение могат да ти разкрият определен аспект от истината, определена гледна точка, да спомогнат за разширяване на съзнанието ти до определена степен, да ти дадат някои идеи и насоки. Определи за себе си кое смяташ за най-съществено, какво действително очакваш от духовното развитие: знание или разбиране, култивиране на духовни добродетели или пък способности...

Много от противоречията между различните учения са привидни, но има и много действителни. Но пак важно е кое смяташ за съществено в едно учение. Ако например едни ти казват, че Атлантида е унищожена преди 15 хил. години, а други, че е загинала преди 1 млн. години, то това е абсолютно незаслужаващ вниманието ти проблем. Без значение кое е вярното, това с нищо няма да спомогне за духовното ти развитие и е много вероятно подобни „знания“ да отклонят усилията ти. Важно е да си създадеш една здрава основа, на която да стъпиш. Например аз за себе си съм приел като основа безкрайността на живота (в общ и индивидуален план), безпределността на развитието, вечността на доброто и преходността на злото, неизменността и всеобхватността на космическите закони и тяхната справедливост, цикличността на явленията в Космоса, вкл. закон за превъплъщение, пълно съответствие между причините и техните следствия и др. които сега не ми се изброяват. Но това са моите възгледи и водещи принципи (част от тях де), а ти следва да си съставиш свои, които отговарят на твоето съзнание и да са формулирани според твоето съзнание, защото така, както съм формулирал моите по-горе, много хора изобщо няма да забележат смисъла на голяма част от тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Много се надявам някой от вас да може да ми помогне или поне да ме посъветва нещо.Никога преди не съм се чувствала толкова объркана, вече не знам в какво вярвам, всичко ми е под съмнение, дори нещата, в които вярвах вече не знам истина или лъжа са. Не знам кое и истина и кое не. не знам как да ги различа. Сблъсках се с толкова публикации и учения в нета , че вече не знам кои от тях са верните, обърках се, в мен и главата ми е някакъв хаос. Изгубих себе си, не намирам път към истината, не мога да я позная и не успявам да осъществя истинска, дълбока връзка със себе си, с Висшия си аз. Страхувам се, че нещата, в които съм вярвала може да се окаже, че не са истина.... как да намеря истината......

Присъединявам се към горните две мнения и искам да те попитам - каква е твоята истина и защо си решила да и правиш проверка?

Линк към коментар
Share on other sites

Истината която търсиш не се заключва в някаква ясна формула а е компилация от множество идеи и понятия и представлява едно обобщено схващане за нещата. Твоят проблем е, че се опитваш да дробиш това схващане, но колкото повече го дробиш толкова повече се разскъсват логическите връзки между отделните елементи и на преден план излизат куп противоречия. Обобщеното схващане на истината е несъзнаван психолог. процес а целенасоченото дробене на тази истина представлява един деструктивен ,,псих. защитен механизъм'' (термин от психологията).

Както беше казано по-горе несъществува духовно учение или религия която да ти предостави ,,пълната истина'', за това в религията се казва, че човек трябва да ,,повярва'' а в езотеричните учения се казва още и да ,,почувства'' тази обобщена истина и разбира се каквото може да си ,,обясни'' с логика (това трябваше да го сложа на първо място).

Преди няколко години на мен ми бяха дали следния съвет, когато се опитвах да дробя: ,,Чуждата истина не е задължително да бъде и моя истина'' - ако намираш това твърдение за вярно може да го използваш за да се върнеш към обобщеното схващане за истината - да си дариш спокойствието от което имаш нужда.

Все пак ако това не ти помага може да изложиш тук своите колебания за да чуеш по всяка вероятност много сходни помежду си твърдения. Почти съм сигурен че те ще бъдат много близки и до твоите разбирания. В този смисъл ти и сега знаеш коя е истина.., твоята истина :)

Редактирано от Галио
Линк към коментар
Share on other sites

Толкова много благодаря за коментарите ви. Има толкова много истина в тях. Изпращам ви сърдечни поздрави. :angel::3d_050: Съмненията и притесненията ми започнаха от тогава, когато попаднах на няколко статии, в които буквално плюеха лъжливото учение Ню Ейдж и ми стана интересно да видя за какво става дума. Когато се запознах какви са ученията им осъзнах, че и аз от части вярвам в тях. А казват, че вярата в това е една от най-големите заплахи за човечеството. Ню Ейдж означава Нова Епоха, а аз силно вярвам, че такава идва и престои да се случи нещо. Според тази религия още съществува Божа сила, която протича през всички живи същества, следователно и в нас има нещо божествено. Единството е от важно значение, предстои квантов скок, ново, високо, духовно съзнание и сили за хората. Ню Ейдж имат практики и вярвания за сливане с природата, йога, медитации и аз вярвам във всички тези неща, а тях ги свързват с демонични сили. И в момента, в които го разбрах се шашнах и обърках. Наистина вярвам в Бог, Твореца Създател на Всичко, в Източника на всичко в живота, вярвам, че хората трябва да бъдем духовни, добри и единни един с друг, да се държим като едно цяло, каквото всъщност сме, вярвам, че идва ново време и човечеството ще претърпи огромна промяна, вярвам, че всеки трябва да се бори да достигне по-висше и високо ниво на съзнанието, да прогони всички нисши чувства и емоции, които изпитва ( като гняв, злоба, завист, омраза, алчност и прочие ) да спре да се води от егото си, и да ламти за материални вещи, а да ''работи'' за духовното си израстване, да прекарва време със себе си в медитации и молитви и осъществяване на връзка със себе си и Висшия си аз, вярвам, че трябва да бъдем състрадателни един към друг и да установим връзка както със себе си, така и с Природата, да се грижим за нея и да я пазим, да се отнасяме с уважение към всички, да се обичаме. Вярвам във Висшите сили, във Вселената, в извънземните, във Висшия разум, вярвам, че сме създадени от любов, светлина и енергия,вярвам в преражданията, безкрайността, в добротата, която винаги побеждава, в свръхестествените сили, вярвам в законите на Вселената и т.н и т.н ............ Сета искам да разбера и вашето мнение, и вашите гледни точки :3d_048:

Линк към коментар
Share on other sites

МО3, и аз вярвам във всичко това, което описваш :).

Вярвам, защото го знам. :)

Колкото до това кой какво мисли, отрича или приема - това не е наша работа, за нас е важно ние, ТИ в какво вярваш и какво приемаш или не приемаш за себе си. Кой и какво не е било отречено? Дали П. Дънов, дали Исус, дали.....и тия точно отречени хора движат света, на тях се дължи развитието.

Линк към коментар
Share on other sites

...и тия точно отречени хора движат света, на тях се дължи развитието.

Мисля че за развитието се дължи на всички хора, защото всеки участва независимо от това, дали го иска или не и дали го осъзнава или не.

Не налагам това мнение на никого.

МОЗ, просто бъди себе си, вярвай в това, в което вярваш и не се старай да ставаш такава, каквато не си.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

... Наистина вярвам в Бог, Твореца Създател на Всичко, в Източника на всичко в живота, вярвам, че хората трябва да бъдем духовни, добри и единни един с друг, да се държим като едно цяло, каквото всъщност сме, вярвам, че идва ново време и човечеството ще претърпи огромна промяна, вярвам, че всеки трябва да се бори да достигне по-висше и високо ниво на съзнанието, да прогони всички нисши чувства и емоции, които изпитва ( като гняв, злоба, завист, омраза, алчност и прочие ) да спре да се води от егото си, и да ламти за материални вещи, а да ''работи'' за духовното си израстване, да прекарва време със себе си в медитации и молитви и осъществяване на връзка със себе си и Висшия си аз, вярвам, че трябва да бъдем състрадателни един към друг и да установим връзка както със себе си, така и с Природата, да се грижим за нея и да я пазим, да се отнасяме с уважение към всички, да се обичаме. Вярвам във Висшите сили, във Вселената, в извънземните, във Висшия разум, вярвам, че сме създадени от любов, светлина и енергия,вярвам в преражданията, безкрайността, в добротата, която винаги побеждава, в свръхестествените сили, вярвам в законите на Вселената и т.н и т.н .........

Амин! Присъединявам се!

Това което си чела и е всяло смут и объркване в душата ти, е написано с точно такава цел, затова не му обръщай внимание, то няма никаква стойност. По-важно е това, което ти дава, вяра, упование, надежда и радост, което като го четеш, се чувствуваш добре и леко.

П.П. И аз усещам нещо като умора и обезсърчаване напоследък, но - кураж - нощта преди зазоряване е най-тъмна.

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

Пламъче, ти с каква вяра си :)

Пламъче, ти с каква вяра си :)

Кръщавана съм в църква (православна) цели 2 пъти поради роднинска разсеяност. :)

А иначе съм с Моята си вяра. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Много се надявам някой от вас да може да ми помогне или поне да ме посъветва нещо.Никога преди не съм се чувствала толкова объркана, вече не знам в какво вярвам, всичко ми е под съмнение, дори нещата, в които вярвах вече не знам истина или лъжа са. Не знам кое и истина и кое не. не знам как да ги различа. Сблъсках се с толкова публикации и учения в нета , че вече не знам кои от тях са верните, обърках се, в мен и главата ми е някакъв хаос. Изгубих себе си, не намирам път към истината, не мога да я позная и не успявам да осъществя истинска, дълбока връзка със себе си, с Висшия си аз. Страхувам се, че нещата, в които съм вярвала може да се окаже, че не са истина.... как да намеря истината......

Привет,

:)

С оглед на времето в което се живее, сиреч днес и вибрацията му, то това, което преживяваш е съвсем нормално.

Промяната изисква:

Много нещо трябва да се разруши – всичко, което е погрешно, всичко което е неистинско. Преди да се появи истинското, фалшивото трябва да си отиде; то трябва да престане. И това са едни фалшиви представи – че ти си. Това са едни погрешни представи – че ти си душа, атман, Брахман. Не че не си, но тези представи са погрешни.

Представите, опасенията, страховете, предразсъдъците и всичко, което се "основава" (ако въобще това би могло да се нарече "основа") единствено на това, което си чул/чел/видял, без лично да преживееш - всичко това бива да бъде разрушено.

Та, в днешното време страховете, безбожието, объркаността, съмнението, липсата на вяра и др., ще излизат все по-ясно в ума на човека.

В Будизма тези неща се наричат "самскари" - стари впечатления, стари записки в паметта и тъй като паметта не е само в мозъка, а се разстила из цялото тяло, във всяка клетка, под формата на ДНК, то промяната не е "от днес за утре".

Когато тези неща започнат да изкачат, тогава бива да е ясно, че краят му се вижда, макар тепърва да е почнал процеса. С други думи - това е знак, че се движиш, че еволюираш, че енергията/промяната работи в теб.

С мен подобни неща, пък и други са се случвали и се случват многократно. Понякога продължителността на тези неща продължава със седмици, че даже и месец време, но знае ли човек колко вода бива да изтече, до като стигне до нивото, да речем, на Рамакришна:

Религиозни практики и учители

След женитбата си Рамакришна се връща в Калкута и отново поема службата в храма, но вместо да се успокои, неговата духовна страст и отдаденост се увеличава. За да се отърве от мисълта, че принадлежи към по-висша браминска каста, той приема храна, сготвена от членове на нисши касти и служи на парии – прислужници и чистачи, принадлежащи към най-нисшата каста, описвайки това по следния начин: “ Понякога отивах в клозета на слугите и метачите и собственоръчно го почиствах, и се молех: „Майко! Унищожи у мен идеята, че съм велик или че съм брамин и че те са долни и парии, щото кои са те освен Тебе в толкова много форми?“ ”

Той взема златни и сребърни монети и ги смесва с боклук, повтаряйки „парите са боклук, парите са боклук“. По-късно казва: „Аз изгубих всякакво възприятие за разликата между двете в ума си и ги хвърлях и двете в Ганг. Нищо чудно, че хората ме вземаха за луд.“

Той става неспособен да изпълнява задълженията си, страда от безсъние и горящи усещания из цялото си тяло. Един от лекарите, които са допитани казва: „Струва ми се, че състоянието на пациента се дължи на някакво духовно вълнение – лекарствата няма да го излекуват.“

Бхайрави Брахмани и тантра

През 1861 г. в Дакшинешвар се появява Бхайрави Брахмани (Йогешвари), аскетка, облечена в оранжеви одежди към 35-40 годишна. Тя познава свещените писания и е адепт в тантрическите и вайшнавските методи на богослужение.

Рамакришна описва пред Бхайрави Брахмани духовните си изживявания и физическите си усещания. Тя го уверява, че не е луд, а изпитва явленията, които съпътстват махабхава – върховното отношение на любяща отдаденост на Божественото и цитирайки от писанията посочва, че Радха и Чайтаня са имали същите преживявания. Тя също препоръчва цяр за физическите му тревоги.

Бхайрави Брахмани го посвещава в тантрически практики. Тантра включва и вамачара (пътеката на лявата ръка), сбор от практики, които използват като средство за освобождение ядене на изсушено зърно, риба и месо, наред с пиене на вино и сексуални сношения. Според Рамакришна и неговите биографи той не е участвал в последните две дейности, а му е било достатъчно намек за тях, за да получи желания резултат. Рамакришна признава пътеката на лявата ръка като средство за постигане на освобождение, но не я препоръчва на никого. Когато по-късно главният му ученик Свами Вивекананда го пита за тази пътека, той казва „Не е добра пътека. Тя е много трудна и често води до падението на стремящия се.“ Под ръководството на Бхайрави Брахмани Рамакришна овладява и кундалини йога. Рамакришна се отнася към Брахмани като към негова майка, но тя е първата, която го обявява за аватар или въплъщение на Бог. Рамакришна приключва тантрическата си садхана (духовна практика или дисциплина) през 1863 г.

Вайшнава бхакти

250px-Ramakrishna_trance_1879.jpg

magnify-clip.pngРамакришна Парамахамса в самадхи, поддържан от племенника си Хридай, 21 септември 1879 г.

Според вайшнавизма има пет различни отношения или бхава, които поклонникът може да възприеме, за да изрази любовта си към Бог. Те са шанта, ведрото отношение; дася, отношението на прислужник; сакхя, отношението на приятел; ватсаля, отношението на майката към детето си и мадхура, отношението на жена към любимия си. След видението си на Кали Рамакришна казва, че е възприел ведрото отношение. Той също възприема дася, „ватсаля и мадхура бхава.

Рамакришна възприема отношението на гопите и Радха към любимия им Кришна.Той се облича като жена в продължение на няколко дни и си се представя като една от гопите от Вриндаван. Той постига савикалпа самадхи – видение на и единение с Кришна. Рамакришна казва: “ Прекарах много дни като прислужница на Бог. Обличах се в женски дрехи, поставях си украшения и покривах горните части на тялото си с шал, точно като жена... Как иначе щях да държа при себе си съпругата си за осем месеца? И двамата се държахме като прислужници на Божествената майка. Не мога да говоря за себе си като за мъж. ”

По някое време Рамакришна посещава Надя, домът на Чайтаня и Нитянанда, основателите на гаудия вайшнавизма. Той има ярко видение на две млади момчета, които се сливат в тялото му.

Christopher Isherwood writes that the object of the tantrik disciplines is "to see, behind all phenomena, the presence of God and to overcome the obstacles to this insight — attraction and aversion".
http://en.wikipedia....#Tantra_Sadhana

The Bhairavi initiated Ramakrishna into Tantra. Tantrism focuses on the worship of shakti and the object of Tantric training is to transcend the barriers between the holy and unholy as a means of achieving liberation and to see all aspects of the natural world as manifestations of the divine shakti.
http://en.wikipedia....iki/Ramakrishna

Та, всичките тези стари записки, убеждения, представи, светоглед, които са утвърдени от ума и са слезли до нивото на най-дълбокото несъзнавано (подсъзнанието), всичко това бива и ще се измени/поправи.

Минава се през всичките страхове, през смъртта, през болестите от най-смъртоносен вид (според личните самскари), през разкъсването с обвързаностите и п., и пр..

Това в Християнството е описано като част от Второто Пришествие Господне, в "Откровението от Йоан".

Споменато е и от Будизма (както разбира се и от другите учения/религии) - "Преди да дойде окончателно Светлината, всичко ще потъне в мрак."

Или казано по друг начин:

Матей 23:36

Матей 24:2

Йоан 16:20

Лука 17:22

Какво може да се направи, за да се спасиш?

Нищо и нещо, според както си избереш, но и в двата случая си обречена, затова по-добре е да не правиш нищо, а да се отдадеш още сега в ръцете на Твореца.

"Отче наш, Ти който се на небесата,

да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля,

както на небето, тъй и на земята..."

"Да бъде Твоята воля!" Какво означава това?

Предай се! Себеотдай се!

Под "небе" се разбира ума на човека, а под "земя" - тялото.

Има и друго тълкувание - "зяма"-та е първоелемент на първа чакра, където е най-дълбокия корен на подсъзнанието и страховете. Костната структура, в която клетките се подменят най-бавно, в сравнение с тези на мозъка, или черния дроб да речем.

Небето е символ на просветелнието. От него се спуска Небесният Йерусалим (Град на Мира, Нирваната).

В Библията се споменава за много небеса. Например: 2 Коринтяни 12:2

"Третото небе" е еквивалентно на Астралната сфера/Свят, както и на трета чакра в човека.

Та, чрез омиротворяването, чрез това да се пуснеш, да се предадеш, да спреш да се бориш., ей тъй сядаш и казваш: "Да Бъде твоята Воля и каквото си рекъл, Боже, нека е!" и се отпускаш в ръцете Му, тогава ще усетиш как Небесният Йерусалим се спуска в Светлина, което разбира се е същината на медитацията.

Та това, което се спуска бива да покори и земята, т.е. корена на твоето подсъзнание и да го оСвети/поправи. Това значи просветлението да се спусне и на материално ниво.

Тогава ново Небе и нова Земя, както и промяна в кръвната група и ДНК-то.

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че съм се подлъгала и върху религията Ню Ейдж ........... А попаднах на сттии, в които пише и разкриват, че е абсолютна лъжа.....

В Ню Ейдж има много добронамерени хора ,които имат истинско и искрено желание да помогнат за идването на Новата Епоха на Земята , обаче много от тях имат наивни представи как това идване би могло да се случи. Те имат виждане за Новата Епоха , но нямат ясна представа за стъпките,които трябвада се направят за да стане Новата Епоха една реалност, нямат виждане, че е недбходимо да се измине един систематичен път от тяхното сегашно състояние на съзнание до съзнанието през Новата Епоха. Много хора от Ню Ейдж са попаднали в капана на заблуждението, че извършвайки външни неща, които те смятат за много духовни , помагат за идването на Новата Епоха. В действителност една голяма част от тези жора просто си губят времето и енергията в преследване на феномени, нямащи нищо общо с истинското духовно растене.

Епохата на Водолея може да бъде изградена само върху здравата основа, положена от Епохата на Рибите и тази основа е индивидуалното Христово съзнание и нищо друго. Никакви надежди, блянове, потресаващи медитационни техники, визуализации, работене с кристали, ченалинги и хиляди още феномени, с които изобилства Ню Ейдж движението няма да доведе до идването на Новата Епоха. Това , което ще доведе Новата Епоха е Христовото съзнание, а същността на Христовото съзнание е различаването, проницателността. Когато постигнем Христово съзнание ще сме способни да различаваме това, което е от Бога от това, което не е от Бога и това различаване е основата на Новата Епоха.

Разбира се да си затваряме очите пред всичко ново няма да ни доведе до по-добра епоха, обаче да приемаме всичко , пред което се изправяме също няма да доведе новата епоха - крайностите са еднакво непродуктивни. Много християни така се страхуват от тъмните сили, че не смеят да отворят умовете си за нищо извън ортодоксалното християнство, за нещастие много хора от Ню Ейдж имат толкова малък страх и се увличат към области, които дори ангелите не смеят да преминат, че отварят умовете си към сили, които крадат тяхната енергия и които ги отвеждат далеч от истинския път на духовно растене. Много от хората в Ню Ейдж са най-наивните хора на нашата планета и ако искат да помогнат за идването на Епохата на Водолея трябва да направят съзнателно усилие да развият и упражняват своята проницателностр чрез съзнателен допир със своята Христова същност. Проницателността не се развива чрез емоционалното тяло или човешкия интелект- емоциите ще ни водят към това, ноето ни се струва добро за момента, интелекта ще спори относно всеки резултат без да можем да достигнем до твърдо заключение. Само Христовият разум може да отдели овцата от козите и да ни каже кое е от Бога и кое е от сили , препятстващи Божия план.

Линк към коментар
Share on other sites

..... съществува Божа сила, която протича през всички живи същества, следователно и в нас има нещо божествено. Единството е от важно значение, предстои квантов скок, ново, високо, духовно съзнание и сили за хората. ......имат практики и вярвания за сливане с природата, йога, медитации и аз вярвам във всички тези неща ....... Наистина вярвам в Бог, Твореца Създател на Всичко, в Източника на всичко в живота, вярвам, че хората трябва да бъдем духовни, добри и единни един с друг, да се държим като едно цяло, каквото всъщност сме, вярвам, че идва ново време и човечеството ще претърпи огромна промяна, вярвам, че всеки трябва да се бори да достигне по-висше и високо ниво на съзнанието, да прогони всички нисши чувства и емоции, които изпитва ( като гняв, злоба, завист, омраза, алчност и прочие ) да спре да се води от егото си, и да ламти за материални вещи, а да ''работи'' за духовното си израстване, да прекарва време със себе си в медитации и молитви и осъществяване на връзка със себе си и Висшия си аз, вярвам, че трябва да бъдем състрадателни един към друг и да установим връзка както със себе си, така и с Природата, да се грижим за нея и да я пазим, да се отнасяме с уважение към всички, да се обичаме. Вярвам във Висшите сили, във Вселената, в извънземните, във Висшия разум, вярвам, че сме създадени от любов, светлина и енергия,вярвам в преражданията, безкрайността, в добротата, която винаги побеждава, в свръхестествените сили, вярвам в законите на Вселената и т.н и т.н .......

До тук ти описа основата на всички учения и религии, тя е една, тази която си описала.

Това е важно.

Всички видове учения и религии съществуват в различни проявления, защото са специфични за хората, които ги изповядват, за мястото където се появяват, за времето в което се зараждат.

Всеки човек се ражда, за да отработи различни направления на едни и същи неща, наречени от нас добродетели.

И тъй като хората са различни и вярванията са им различни, и начините на проявление също и ученията са им различни.

Не е нужно да слееш всичко в едно или да вярваш в нещо, само защото някой го препоръчва или съответно да не вярваш само защото някой го отрича.

Повечето от нас имат период на лутане, докато поставят себе си в правилната атмосфера и когато я уцелят, те първи го разбират.

Често се стига до момент на отричане на всичко, изгубване и в тъмнината на лутането се появява светлината, твоят учител и твоето учение ще те намерят, те те търсят, така както и ти тях.

Нормално е да съществува една припряност, не знам на колко години си, но от написаното предполагам, че си в първата половина на така наречената част - човешки живот.

Но знаеш ли, ако не развиеш най- напред вярата в себе си, в това че ти си уникално и неповторимо човешко същество с прекрасни дарби, голяма част от които са в латентно състояние, няма да бъдеш удовлетворена от нито едно учение.

Ако решиш да се идентифцираш с някого и нещо ще приспиш способностите си да съществуваш качествено.

Чети, интересувай се, учи, но не заради нещо или заради някого, а заради себе си, заради уникалния шанс който имаш да проявиш това което носиш. За целта първо трябва да го откриеш, а това става с много положен труд.

Линк към коментар
Share on other sites

В тишина общувай със Твореца - Той е около теб и в теб, и така чрез Него всички сме свързани, капки от Единния извор.

Бягай от тези, които искат да ти бъдат посредници между теб и Него.

Линк към коментар
Share on other sites

Много се надявам някой от вас да може да ми помогне или поне да ме посъветва нещо.Никога преди не съм се чувствала толкова объркана, вече не знам в какво вярвам, всичко ми е под съмнение, дори нещата, в които вярвах вече не знам истина или лъжа са. Не знам кое и истина и кое не. не знам как да ги различа. Сблъсках се с толкова публикации и учения в нета , че вече не знам кои от тях са верните, обърках се, в мен и главата ми е някакъв хаос. Изгубих себе си, не намирам път към истината, не мога да я позная и не успявам да осъществя истинска, дълбока връзка със себе си, с Висшия си аз. Страхувам се, че нещата, в които съм вярвала може да се окаже, че не са истина.... как да намеря истината......

Нормално е това.

Да, не е комфортно, човек буквално губи почвата под краката си, няма на какво да се опре ... Но тъкмо тогава започва (включително от няма и накъде) да търси, да изследва, да проверява - както и ти в случая :) В резултат може да се изгради доста по-различен мироглед или обратно - да се затвърди първоначалният. За себе си мога да кажа, че поне 2 пъти съм си сменяла тотално мирогледа. И това е за добро.

Не се плаши, не се влияй от чуждите мнения, проверявай лично нещата, съпоставяй, изпитвай ... Дори и ако се окаже, че нещо, в което си вярвала, се е оказало погрешно, това не е толкова лошо (лесно ми е да говоря отстрани, нали ;) ) - погледни от добрата страна - това означава, че новият ти мироглед ще се доближава повече до истината от стария :)

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина вярвам в Бог, Твореца Създател на Всичко, в Източника на всичко в живота, вярвам, че хората трябва да бъдем духовни, добри и единни един с друг, да се държим като едно цяло, каквото всъщност сме, вярвам, че идва ново време и човечеството ще претърпи огромна промяна, вярвам, че всеки трябва да се бори да достигне по-висше и високо ниво на съзнанието, да прогони всички нисши чувства и емоции, които изпитва ( като гняв, злоба, завист, омраза, алчност и прочие ) да спре да се води от егото си, и да ламти за материални вещи, а да ''работи'' за духовното си израстване, да прекарва време със себе си в медитации и молитви и осъществяване на връзка със себе си и Висшия си аз, вярвам, че трябва да бъдем състрадателни един към друг и да установим връзка както със себе си, така и с Природата, да се грижим за нея и да я пазим, да се отнасяме с уважение към всички, да се обичаме. Вярвам във Висшите сили, във Вселената, в извънземните, във Висшия разум, вярвам, че сме създадени от любов, светлина и енергия,вярвам в преражданията, безкрайността, в добротата, която винаги побеждава, в свръхестествените сили, вярвам в законите на Вселената и т.н и т.н ............ Сета искам да разбера и вашето мнение, и вашите гледни точки :3d_048:

Ами това е много хубаво казано, направо даже може да го сложим някъде като мото :). Но както се каза по-горе, такива и подобни разбирания не са в своята същност нещо напълно ново - може да се спори, че дори теориите за "извънземните" са от бая време на земята, евентуално заедно със самите извънземни. Шегичка :).

Шегата настрана, ако тази статия е говорила просто за "религията Ню ейдж", много вероятно е нейният автор да се е запознал твърде повъзхностно с това, което е искал да представи под това име. Като за начало, струва ми се почти невъзможно да се поставят под един знаменател огромното количество различни движения, за които можем да кажем, че имат възгледи от типа "Ню ейдж". Ако се поразрови човек, има много движения, които имат буквално противоположни разбирания за това как трябва да се осъществява новото развитие, при все че всички те приемат, че трябва да се влее нещо ново в развитието на човечеството. Има псевдо-движения, за които може да се разбере малко по-лесно, че имат други цели от тези, които представят, ако се позамисли достатъчно човек, но като цяло пазарът на Ню ейдж е залят от книги от различни автори с различни виждания, които при съпоставка могат да причинят на човек не едно и две главоболия. Така че въпросът не е дали Ню ейдж е лъжа или не е, а по-точно какво от Ню ейдж е лъжа и какво, ако стигнем до там, е вярно. След този въпрос логично е да се попита и защо е вярно.

Ясно е, че занимае ли се човек в по-големи детайли с различните гледни точки, включително и с тези, които напълно отричат подобни разбирания, той може сериозно да се обърка. Това, което бих ти е препоръчал, е следното - първо се опри на това, което имаш вече готово в себе си. Опри се на това, което си постигнала, на това, което знаеш и което можеш. Това, което човек преживее, може да му даде опора по отношение на възгледите му, въпреки че тази опора трябва да е положителна - тук имам предвид, че той не бива да да прибързва със заключенията по отношение на едно или друго нещо, което му се е случило. Ако има нужда от още опит, добре е той да почака. Но има неща, които можем да използваме като опора, за да можем да си съставим някаква представа за това къде се намираме и как да се ориентираме. Не бива веднага да се мисли за пълна ориентация, но има много неща в самите нас, които могат да ни дадат най-малкото достатъчна ориентация за момента. В крайна сметка, когато се изправяме пред нещо ново, ние трябва да разчитаме на себе си, на това, което сме свършили до момента, на това, което сме постигнали като умение, знание и разбиране.

Второто нещо е, че понякога трябва да оставим нещата, които проверяваме, сами да ни кажат какви са всъщност. Тук е много важно да изчакваме в преценката си. Прочитаме една положителна статия за нещо и си изграждаме положително отношение. След това прочитаме една отрицателна статия и се разочароваме. Всъщност, и в двата случая тряба да изчакаме. Някои неща могат да бъдат отсяти с мисъл - например, ако се вземат разбиранията на едно учение и те имат противоречия помежду си, можем да открием това, ако помислим малко повече за това учение. Също така, възможно е да има напълно несъстоятелни неща - например, какво мен ще ме ползва, че има някакви извънземни, ако изобщо не знам как да реагирам, при все че някой твърди, че те са голяма заплаха. Ако той само се опитвам да ме уплаши, а не ми дава никакъв път за действие, то това, което той пише, може да е интересно, но недостатъчно. Трябва да си дам сметка в такъв случай за следното: 1) той може и да е прав 2) при все, че може да е прав, трябва да си дам сметка, че от неговите твърдения по-скоро мога да се разстроя, отколкото да се мотивирам повече за работа 3) това не задължително решава моите проблеми, но очевидно следва, че не мога да мисля само за това, или поне не само от гледната точка, която този автор представя. И така нататък. Така че важно е да се опитаме да обмислим нещата и също така да бъдем честни със себе си по отношение на това какво точно сме разбрали от тях, в какъв смисъл сме го разбрали и в какъв смисъл не сме го разбрали - или не го знаем. Последното не означава, че трябва да вярваме сляпо в това, което все още не знаем. Напротив - трябва да изчакаме, за да можем да видим дали то ще покаже само за себе си вярно ли е или не. Само това, което сами сме изпитали, можем да приемем за напълно вярно. Това също не означава, че трябва да се втурнем веднага да изпитваме всяко следващо нещо, което четем, защото със сигурност можем да се случи така, че да докажем, че то не е вярно, но със съответните последствия...

Така че от това, което прочитам ми се струва, че може да преминеш към един интересен период, в който може да се опиташ да провериш нещата от по-голяма дълбочина. Най-важно е изчакването, а също така е важно и правилното разбиране и осмисляне на това, с което се занимаваш. Смятам, че немалко може да се постигне и чрез съпоставяне - добре е да се опиташ да не се стремиш към едностранчиво виждане за нещата, а да обхванеш различни гледни точки. Понякога може да възникнат противоречия и спорове, но те също могат да бъдат полезни. От друга страна, за да има полза реално от това, добре е да не прибързваш да се натоварваш с всичко наведнъж. В движенията от типа Ню ейдж може да има по правило много "атракции", но те не задължително са най-препоръчителни, даже по-скоро именно такива "атракции" могат да ни объркат.

Така че преди всичко, научи се да разчиташ на себе си. Не бих ти препоръчал да търсиш учители, които искат "сляпа" вяра, напротив - именно този, който казва истината не се притеснява от това, че някой ще подходи към него със съмнение - защото истината се разкрива независимо от това дали ние се съмняваме в нея първоначално или не. Ако някой отправи неправилна критика, рано или късно става ясно, че тази критика говори нещо за него, а не за това, което той критикува, в случай, че последното е правилно.

Преди всичко, стреми се сама да бъдеш будна.

Редактирано от Florestan
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 months later...

ТАКА КАКТО Има вкусни но отровниии неща ,има горчиви ,неудобни,отблъскващи неща но полезнииииииииии , има и такива които са вкусни ,безвкусни или гадни но неутрални по ефект , ТАКА СЪЩО има такива външно или собствено откритииии приети идеи,идеологии,представи,концепции,твърдения,хипотези,мисли,афоризми,цитати.. Но какво е общото между всичките тези неща .ОБЩОТО Е че за ефектите им разбираме само след като сме ги опитали и изчакали да ни се отразят по някакъв достатъчно различим начин,ефект.примерно аз не обичам на вкуссс бирата но пък съм чувал някъде че тя е полезнаа за еди кво сииии, кво правя пробвам изчаквам определено време наблюдавайки максимално безпристрастно доколкото мога за някакви промени в моето състояние и чак след това си изграждам съответно мнение,вярване,убеждение,разбиране,схващане за ефекта на това нещо конкретно за мен,подчертавам за меннннн и само за мен .Защото бирата за различните видове организми дава различни видове ефекти .така и със идеите . С една дума уважаема търсещаааа намери си твоят цвят,марка бира,,духовно учение,вид човек според критерияяяя реална полезносттттт а не според критерия логичност ,мода или брой последователи . и нещо друго много важнооо , полезноста на едно нещо не е задължително да бъде доживотнааа , тоест може по някое време организмът ти да е на такова положение че да има нужда от друг вид полезност , затова номера е да бъдеш максимално вслушваща се в тялото си и максимално отворена ,гъвкава за своевременна смяна на биричката или идеологията или промяна на поне някои съставки от тях или приемано кличество така че да се нагодиш отново към нуждите на тялото си .чао мила желая ти всичко най реално полезно а не най ,,истинскооо звучащооооо,,

Модераторска бележка: Моля, пишете с малки букви. Писането на текст само с главни букви не се допуска от правилата на нашия форум

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

"По широкия свят има повече лъжливи водачи и неистински учители,отколкото са звездите във видимия небосвод.Не допускай грешката да смяташ за свои наставници потъналите в себе си властолюбци.Истинският духовен учител няма да насочи към себе си вниманието си и няма да очаква от теб пълно подчинение и възхищение,а ще ти помогне да оцениш истинското си "Аз" и да му се възхитиш.Истинските наставници са прозрачни като стъкло.Те оставят Божията Светлина да минава през тях."

изт.

~~~

"Пътят към щастието се крие в два прости принципа: Виж какво те интересува и с какво се справяш добре, и отдай на него цялата си душа."

- Джон Д. Рокфелер III

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...