Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Guest Ивета

Защо Небето не е Синьо?

Recommended Posts

Guest Ивета

Много се чудех къде да публикувам темата, понеже касае физиката, философията и себепознанието, взети заедно? Още повече, че има тема, която се отнася до достоверността на сетивата във форум Себепознание.

Ужасих се, че ние виждаме Небето синьо, а то не е - то е виолетово ...

Фактите:

Слънчевата светлина, която достига до земната повърхност, преминава през молекулите на въздуха и водните капчици в атмосферата, причиняват разсейването на светлината във всички посоки. Разсеяното количество, точно както отражението на светлината, зависи от дължината на вълната на светлината.

Например вилетовата светлина се разсейва 16 пъти повече от червената светлина. По-късите вълни се разсейват повече във всички посоки и така по-голяма част от спектъра става видима за окото.

Небето изглежда синьо, а не виолетово, защото окото е по-чувствително към синьото.

Небето само изглежда синьо за хората, но не е, поради нашето изкривяване на собственото ни възприятие на светлината. Светлинният спектър е по-широк от този, който може да възприемат хората.

Небето е виолетово, виолетово небе има над нас, но ние не го виждаме.

Спомних за случай от моята журналистическа практика, когато имах интервю с виден онколог. Та неговите спомени се спряха на възрастна жена, болна в напреднали стадий и тя му споделила - Не мога да си представя, че няма повече да виждам това теменужено, виолетово небе. Тези думи изникнаха в съзнанието ми за миг и ме поразиха.

Не защо тази възрастна жена е виждала теменужените небеса, а затова, че ние нямаме достойни сетива за тази вселена, изкривяваме представите си и наша естествена среда е самозаблудата.

Какво виждаме ние? Нашето синьо Небе е само "нашето" синьо небе, но не и за Вселената.

Редактирано от Ивета

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За вселената изобщо няма цветове. Има само вълни на светлината с различна дължина, които хората чрез своите сетива и съзнание възприемат като цветове. А има много излъчвания, които изобщо не сме в състояние да възприемем. В каква форма биха достигнали до съзнанието ни, ако имахме сетива за тях - не знам, но цветовете не са нещо действително съществуващо извън съзнанието на възприемащия ги човек, не са нещо конкретно. Да, можем да говорим за тях, както говорим за любовта, но... Цветът на небето е такъв, какъвто повечето хора го възприемат. Какво би било, ако сетивата ни се променят е само спекулация. Ами ако виждахме ултравиолетовите или гама лъчите, или пък инфрачервените лъчи, то нищо наоколо нямаше да виждаме в цвета в който сега го виждаме. Да, ние виждаме всичко (не само небето) по един начин съответстващ на съзнанието и сетивата ни, който при друго съзнание и други сетива би бил различен. Но това не прави едното състояние на сетивата или съзнанието по-правилно или по-пълно от другото. Ние виждаме едно прекрасно светло-синьо небе, което е добре, защото виолетовото би предизвиквало далеч по-лесно умора в очите ни и би въздействало по един според мен негативен начин върху психиката ни. А с времето предполагам хората ще развият сетива за нови лъчения, които в момента не можем да възприемем, но по какъв начин ще ни се представят пред съзнанието, едва ли можем да имаме представа.

Редактирано от Станимир

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×