Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Величието


Guest Христо

Recommended Posts

Какво е за вас величието ? Как се постига ? Има ли истинско и фалшиво величие - разграничение ? Следствие ли е, цел ли е, трябва ли да бъде цел, в какво се изразява ? Кой е велик, нужно ли е величието ?

Линк към коментар
Share on other sites

Ще започна с това, че според мен величието не може да бъде постигнато със случайни действия, колкото и велики да ни изглеждат тези действия. Истинското величие не може да бъде епизодично, породено от определена ситуация. Ситуацията спомага са проявата му, но култивирането на изграждащите величието качества става във всеки един момент, без значение дали ще го оценим като важен или несъществен. Величието е нещо постоянно присъстващо, въпреки че не винаги бива изявявано поради липсата на необходимост.

Линк към коментар
Share on other sites

Може ли да има лош и велик човек ? Или може би зависи от това какво се влага в понятието "велик". Ако сал Бог е воистински Велик, значи колкото по - богоподобен е човек, толкова по - велик е.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз не бих определил един лош човек като велик, въпреки че ще му призная наличието на някои съответстващи на величието качества. Други биха го признали за велик, въпреки това, че злоупотребява със силата си. За мен това е недостатък, който е несъвместим с величието, за други не е.

Линк към коментар
Share on other sites

Сега чета една книга, в която пише, че не може да си истински велик, ако не постъпваш величаво - под величаво се визират духовните ценности, проповядвани и от Исус.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Сещам се за библейски текст, в който се казваше, че който не знам си какво (майче който изпълнява божията воля), та който еди какво си "най - голям ще се нарече в Царството Божие", демек най - велик, а който не изпълнява божията воля (или каквото там беше) - най - малък ще е в Царството. Какво точно се има предвид ? Големи, малки ? В смисъл, че най - праведните и богоугодни ще са нещо като шефове ли ? Как така ще се нарекат ?

Намерих точните думи :

"И така: който наруши една от най-малките тези заповеди и научи така човеците, най-малък ще се нарече в царството Небесно, а който стори и научи, той ще велик да се нарече в царството Небесно." (Матей 5:19)
Линк към коментар
Share on other sites

Класическа книга е тази, която на всеки му се иска да я е прочел, но никой не е.

Величието е нещо, което всеки иска да притежава, но никой не се осмелява да заслужи.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...