Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте приятели,

На 14.06.2006 год. от 19 часа във Фестивален и конгресен център гр.Варна се откри Международният музикален фестивал "Варненско лято"2006.

Фестивалът беше открит от Симфоничен оркестър на ОФД-Варна, с диригент Станислав Ушев и солисти Клавирно дуо Атанас и Анет Карееви. Бяха изпълнени творби на Панчо Владигеров/Българска рапсодия "Вардар", на Виктор Чучков/Амадеус фантазия/ и на Игор Стравински/Балет"Пролетно тайнство"/.

Повече за Фестивала можете да научите от www.varnasummerfest.org

80 ГОДИНИ

МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

"ВАРНЕНСКО ЛЯТО"

Основан 1926

Член на Европейската асоциация на фестивалите

23 юли 1926, Летен театър - прозвучават първите ноти на първото издание на ВАРНЕНСКИТЕ МУЗИКАЛНИ ТЪРЖЕСТВА.

Сбъдва се амбициозната и родолюбива идея на варненците Герчо Герчев, Иван Камбуров, Васил Ставрев, Найден Найденов и Йордан Тодоров, горещо подкрепена от композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров, маестро Георги Атанасов... Едва ли тези и други още достойни българи, съдействали за рождението на Варненските музикални тържества, съзнават цялата си мисионерска важност в онази юлска вечер край брега на морето.

По-важното е, че – за чест на Варна и на България, завзетото от музиката пространство, не беше предадено от поколенията. Нещо повече – преминали през катаклизмите на войни, на социални и политически преображения, варненските тържества порастват до авторитетен и уважаван МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, чиято 80-годишнина честваме днес!

Благодарствен поклон пред създателите на МЕЖДУНАРОДНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, ВЗЕЛ ЗА СВОЕ ИМЕ ... СЛЪНЦЕТО! Защото, не е ли тъкмо слънцето първата представа за варненското лято? Поклон заради мъдрата тяхна прозорливост, заради любородието им, заради духовното послание, което ни завещаха. Заради музиката.

В моменти като този човешката памет, някак естествено, се опитва да фиксира, да възкреси, да сгъсти най-важното от миналото. И ако днес, в 2006 година, историческото начало на този 80-годишен музикален празник неизбежно звучи малко патетично, малко сантиментално и носталгично, то бъдещето на този европейски по рождение фестивал, е слънчево. Със сигурност. Защото духът на ВАРНЕСКОТО ЛЯТО е жив, а МУЗИКАТА е вечна.

Кирил Йорданов

Варна, 2006

Международният музикален фестивал “Варненско лято” е най-старият музикален фестивал в България и един от фестивалите с най-дългогодишна традиция в Европа.

Провежда се всяка година през юни – юли.

Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика. Богатата програма е визитна картичка на Варна като център на международен културен туризъм. Има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, цикли “Старинна музика” и “Млади таланти”, Международна лятна академия, Летни научни срещи.

През своето 80-годишно съществуване фестивалът е спечелил национално и международно признание. Той допринася извънредно много за утвърждаването на българското музикално творчество и изпълнителско изкуство. Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своите продължители в популяризирането на българската музикална култура. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято".

Цялостният облик на фестивала се характеризира с представянето на шедьоври на българската и световната музикална култура, с многожанрова насоченост и присъствие на изпълнители с международен престиж. Традиционно е участието на Варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави, прославили нашето изпълнителско изкуство.

Впечатляващо е присъствието на чужди солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от световна величина като Ленинградски Малий академичен театър за опера и балет, Одески национален академичен театър за опера и балет, Балет на Унгарската опера, Балетен състав от Комише опер-Берлин, Болшой театър-Москва, Пикола скала–Милано, Дьор-балет, Кралски фландърски балет, Кралски шведски балет, Симфоничен оркестър на Лайпцигското радио, Симфоничен оркестър на Ленинградското радио, Симфоничен оркестър на Пражкото радио, Лионски симфоничен оркестър, Пражки симфоничен оркестър, Московска филхармония, Чешка филхармония, Дрезденска филхармония, Камерен оркестър на Миланската скала, Шуберт ансамбъл, квартет “Бородин”, Камерата Амстердам, Камерата Траектина, ....

Много са премиерните изпълнения и постановки в програмите. С голям интерес се посрещат циклите "Дни на младия камерен изпълнител" и "Старинна музика". От 1984 г. в рамките на фестивала се провежда Лятна музикална академия. Майсторските класове се ръководят от педагози и изпълнители с международен авторитет. От 1993 г. "Варненско лято" обогатява облика си с научни срещи.

Пожелавам приятни мигове на всички любители на класическата музика- варненци и гости :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...