Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Благотворителност


Recommended Posts

Преди няколко години съвсем случайно,без да искам познавах едни хора, които от името на една фондация обикаляха цяла България и събираха пари за болни хора.След това отиваха на бинго и ..... просто не искам да го изричам.Даже се опитваха да ме вербуват да започна работа при тях " да се видя със пари ".

Във сградата където работя във момента, всеки ден идват най - малко пет човека представители на фондации или роднини на болни хора да събират пари .Всеки път като ги видя пред очите ми изниква картинката как после отиват на бинго.Всеки път се разкъсвам между желанието да помогна и съмнението, че тази помощ няма да иде където трябва.Питам се има ли начин да се разбере дали тези хора наистина имат нужда от тези пари за болните си роднини или злоупотребяват със добрината на хората ?Обзема ме гняв че заради такива които злоупотребяват, хората нямат доверие и не искат да помагат.

Кажете ми вие как бихте постъпили? Какво мислите за благотворителността ?Как да разберем тези хора истински нуждаещи ли са или измамници ?

Редактирано от сиджей
Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление е така.

Моят съвет и личен опит е, ако искаш да дадеш нещо , напарви го лично или към лична банкова сметка.

Всичко преминало през фондации и сдружения се преразпределя и една голяма част от сумата не стига до нуждаещия се.

Линк към коментар
Share on other sites

Може. Всичко може.

Има всякакъв вид благотворителност, ако не си сигурна в истинността на искащия, по - добре не дарявай, ако това ще те доведе до някакъв душевен дискомфорт.

Имам съседка, като сготви повече, носи част от храна в един пункт за клошари, там няма загуба.

Присъствах и на обратния вариант, организиран благотворителен концерт с обявени сметки с присъствието на майката и детето на концерта и въпреки това имаше хора, които се опитаха и влязоха без да дарят и стотинка... и това беше болшинството от присъстващите. Така че....

Линк към коментар
Share on other sites

Има банкови сметки, които са дарителски. От тях може само по безкасов път /с превод към болницата, рехабилитационния център или друга институция/ да се превеждат парите. Т.е. хората не могат да ги ползват например за бинго или шопинг... Обикновено се изисква документ-разрешение от съда, за да се извърши превода.

Моята дъщеря има такава сметка и до сега, когато са ни били нужни средства за нея банката е извършвала транзакции само безкасово. Така се гарантира, че парите са ползвани само за нуждите на детето /или титуляра на сметката/. Колкото и тромаво и с допълнителни средства за съда и нотариуси, преводи на документация да са ми били нужни предпочетохме този начин, за да можем винаги да дадем отчет ако някой попита къде му отиват дарените пари...

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...