Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Вярата като оправдание


vorfax

Recommended Posts

В човешкото общуване вярата ни е решаващ фактор за поведението и начина ни на живот. Вярата е етичен кодекс който определя как изглеждаме пред другите и как те изглеждат на нас. Базирана е на правилно и неправилно, добро и лошо. В този ред на мисли, запитах се докъде вярата ни може да бъде ползвана като оправдание на това, което сме.

Вярата оневинителна присъда ли е за всичко, което ни е тласнала да направим?

Вярата имунитет ли е срещу чуждото мнение?

Вярата прави ли всички грешни или врагове, ако не отговарят на нашите представи и убеждения?

Темата е инспирирана от диалог във форума:

Аз смятам, че всеки има право да ВЯРВА в каквото пожелае и никой няма право да го упреква за вярата му.

Съгласен съм, че всеки може да вярва в каквото си поиска, но не съм съгласен, че какъвто и избор да вземе, то никой няма право да го упрекне. За пример сатанистите, човекоядците и... да не изброявам.

Смятате ли, че ако вие сте убедени в нещо на 100%, то друг няма право или основание да ви порицае, това е въпроса.

Линк към коментар
Share on other sites

Другия има право да постъпва както си реши и намери за добре. Другия какво мисли, какво прави и пр. си е негова работа, а твоята работа е какво мислиш ти.

Линк към коментар
Share on other sites

А защо твоя работа да не е това, което аз мисля? По тази логика на мен няма да ми дреме за теб. Това всъщност общуване ли е или абдикиране от комуникация и разбирателство?

Линк към коментар
Share on other sites

Слушай Форфак, хем си прав донякъде, хем имаш вяра, която те кара да грешиш, както грешат тези, които обвиняваш във вяра :)

Ти си мислиш, че може да бъдеш по-прав от някого и затова не можеш да приемеш неговата по-различна вяра.

Но да и двете страни са прави.

Първо. Всеки има правото да вярва, в каквото си иска. И това е свободната воля в действие

Второ. Никоя вяра не е оправдание, не е предимство, не означава правдивост. Нещо по-лошо. Всяко вярване е ЗАТВОР за притежателя си.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Нека се абстрахираме от това в какво си мислиш, че аз вярвам. Моята мисъл е, че вярата ни често може да ни прави различни и враждебни едни към други. Нацистите са убивали с идеята, че градят един по-добър свят. Вероятно пък, ако бяха успяли да покорят света сега в учебниците по история щеше да пише, че това е едно добро начинание. И в крайна сметка как го наричаме не зависи от онова, за което наскоро прочетох хубаво определение - че:

... отразява същността на нещата. Тук субективните мнения нямат никакво значение. Нещата са такива, каквито са, без значение кой какво мисли за тях.

а именно е истина. На мен изречения с раздаване на "не е твоя работа" ми звучат повече враждебно. Форумите са една съвременна форма на общуване, чиято идея е да се споделят собствените възгледи и знания и да се "чуят" чуждите. Кой ще влезе във форум без да иска да научи нещо или да повлияе на другите? Някой, който не го интересува чуждото мнение?

Мисля, че разликата е като между свобода и свободия. И двете окриляват, но едното може да е пагубно. Вярата също окрилява, но сляпата вяра не е нещо хубаво. И нека вярата е пътеводна светлина и нека тя е пътя по който вървим, но отвреме навреме да поглеждаме настрани, вместо да отричаме, че друг път има. Нашият път не трябва да е избран защото е единствен, а защото е правилния.

Линк към коментар
Share on other sites

А защо твоя работа да не е това, което аз мисля? По тази логика на мен няма да ми дреме за теб. Това всъщност общуване ли е или абдикиране от комуникация и разбирателство?

Трябва да има разбиране. Мога да разбера твоята позиция, вяра, убеждения, мисълта, която изразяваш, дори и да не е моя.

Ако и ти разбереш това, което аз изразявам като вяра, мисъл или каквото и да е, дори и да не е като твоето, тогава има разбиране.:)

А ако аз споделя нещо, което не резонира с теб, и ти, примерно, кажеш "това са глупости, измишльотини" /да речем/ - да, твоя работа и твой избор си е да го кажеш. А аз как ще го приема, си е моя работа и избор. Няма такова нещо "не ми пука за теб" - във всички случаи ни пука и си носим последиците от собствените си избори.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...