Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Чиста любов - що е то?


vorfax

Recommended Posts

Провокира ме тази мисъл:

Може ли пример, когато истинска (а не егоистична, манипулативна, притежателска) любов е довела до реакция омраза и противодействие?

Аз лично неегоистична, неманипулативна или непритежателска, пък камо ли и трите заедно, любов не съм срещал, нито изпитвал. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм си сбъркан от масовата матрица и обичам да помагам, да правя неща безвъзмездно, да работя за без пари, да помагам на непознати. Но това, че го правя за други значи, че не го правя и за себе си?

Искам да разнищя може ли човек да обича, без в цялата история гравитацията да не е породена от Аз-а, или популярното и осъждано като долно Его.

Въпрос първи: Може ли аз да обичам нещо, без това да ми носи наслада? Е как тогава да обичам не го правя за себе си?

Въпрос втори: Любовта към парите, жените и родината са 99,9999999999999% от причините за страдание на Земята. Как точно тази любов се дели на мръсна, а към Бог на чиста?

Въпрос трети: Има ли любов, която не е притежателска? Искаме жената, която обичаме за съпруга. Искаме чертите които харесваме в себе си и партньорите си да видим мултиплицирани - децата ни. Искаме по-хубав дом, по-добра работа, искаме да помагаме, за да нахраним добродетелите в които сме възпитани, искаме да следваме бога, който ни кара да се чувстваме сигурни и благоденстващи и... не го правим за себе си? Айде бе?

Линк към коментар
Share on other sites

Може ли пример, когато истинска (а не егоистична, манипулативна, притежателска) любов е довела до реакция омраза и противодействие?

Да. Първият пример, за който се сещам, е Христос. Христовата любов.... на думи - най-прославената, на дела - най-отричаната и низвергнатата. Най-страдащи са били именно "децата" по сърца в човешката история - светлите, гениални души дошли като благословия. Знаем техните истории.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Въпрос първи: Може ли аз да обичам нещо, без това да ми носи наслада? Е как тогава да обичам не го правя за себе си?

Мисля си - не. Но присъствието на наслада не означава, че обичаме заради нея. Освен това любовта е чувство, а не волево действие, което да правим с някаква цел. Любовта е следствие от осъзнаването на взаимовръзката, която съществува на духовно ниво между две живи същества.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Чиста е непорочната, идеалната, абсолютната, истинската любов и щастието е неизменно свързано с нея. Тази любов е любовта произлизаща от истинското ни аз, наречете го божественото ни аз, космическото ни аз, висшия ни аз, както искате, което само по себе си е истината, за това кои сме.

Истинското щастие и истинската любов са всеобхватни, те прегръщат всичко и всеки, когато ги има. В този смисъл, "Любовта е следствие от осъзнаването на взаимовръзката, която съществува на духовно ниво между" ВСИЧКО .

За завистливите и ревнивите чуждото щастие е трапмплин за реакцията им с омраза и противодействие.

 

Редактирано от no_self
Линк към коментар
Share on other sites

Ние хората , имаме множество обяснения за любовта .Разглеждайки някое , се стремя да отстраня негативните наслоения , така  че , да остане едно приятно и чисто чувство , като бялата светлина .Ако допусна и намек за омраза , това зацапва преживяването .

Исползвам вниманието си да държа нежеланото в страни .Едва когато съм потопен в любов , мога да погледна омразата и потърся причината , божествения тласък на съществуването й .До сега съм откривал само неразбиране :( и самозащита . 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Любовта, която не е притежателска съществува, трябва само да я забележим. Тя не е любовта, която ние искаме да получим по нашия си начин за да бъдем удовлетворени емоционално, а е любовта, която получаваме без да искаме и даваме без да мислим защо го правим. Разбрах какво е "чистата" любов, когато осъзнах любовта, която съм получавала безкористно и когато видях какво е да обичам всеотдайно. Това, според мен, е единствения вид истинска любов. Не е задължително да изпитваш наслада за да обичаш. Насладата от любовта, така както я разбираме - плътски или егоистичното удоволствие от любовта, което вероятно всеки е изпитвал, е горчива в сравнение с усещането за чиста любов.Даването и получаването на тази любов образно си ги представям като Божията милост, течаща по духовния канал към нас от Бог и през нас обратно пак към Бог. Всичко е от и за Него. За това благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...