Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Induced After-Death Communication Therapy


Recommended Posts

http://induced-adc.com/

Чували ли сте нещо повече за този метод? Знаете ли дали е легитимна терапия?

Доколкото успях да разбера, става въпрос за разновидност на EMDR. Д-р Алан Боткин случайно открива IADC терапията докато лекува ветерани от войната от пост-травматично стресово разстройство с EMDR.

Д-р Боткин установява, че при определена промяна на стандартната EMDR процедура, пациентите му преживяват усещане за "свързване" с починали хора. Виждат ги, чуват ги, усещат ги, общуват с тях. Това оказва добър терапевтичен ефект върху пациентите - те се освобождават от усещането за вина, получават опрощение, дълбоката им тъга намалява и т.н.

Така д-р Боткин започва да използва своята IADC терапия за да помага на хора, травмирани от загубата на свои близки, роднини и приятели. Целта на IADC е постигането на усещане за "свързване" с починалия човек. Смята се, че това облекчава дълбоката скръб, която понякога съпровожда загубата на любими хора. Д-р Боткин не коментира автентичността и истинността на това "свързване". За него е важен ефекта върху пациента.

Какво е вашето мнение за този метод?

Линк към коментар
Share on other sites

EMDR ползвам понякога в практиката си - полезен метод е при PTSD, монофобии. Има обаче проучвания, че важното е воденето, което терапевтът прави - образите и чувствата, които създава в човека с присъствието и думите си. В такъв дух, може да бъде ползвана EMDR или каква да е друга котва за ума, но методът се явява единствено опора за вниманието, докато всъщност се работи с паметовите следи - образни, емоционални, семантични и т.н. Има разновидност на EMDR с почукване с ръцете или с въртене на главата или с хаотично дишане и т.н. Външният метод просто прихваща вниманието в нещо странно, докато се преструктурират наличните спомени. Един вид се размества схемата на преживяването им чрез добавяне на нови нелесни за изпълнение и изискващи внимание елементи, получава се нещо като разбъркване патерна на преживяване на спомените, след което терапевтът пренасочва преживяването в адаптивно!

Относно загубата на близки и приятели. Аз лично от началото на работата си ползвам въпросното свързване с починалите. Не чрез EMDR (IADC), но в директна визуализация. Както писах, ползваният външен метод може да бъде различен. Остават смисловите факти и обяснение на случващото се. Науката би казала, че менталното общуване с починалите близки се явява опит за по-ползотворно и бързо преминаване през етапите на скърбене и приемане на загубата. Би обяснила разговорите и образността чрез конструктивната памет и пожелателното мислене, водено от прайминга на терапевта. Трансперсоналната психология и духовността обаче биха видели случващите се феномени доста по-буквално и директно!

Линк към коментар
Share on other sites

Преди време коментирах с мой познат една серия от филм даван по tv седем.Там се демонстрираше метод на лекар, който също свързваше хора с душите на техни починали близки.След тези срещи те се чувстваха много по- добре.Това което видях, беше най-обикновена хипноза.Не казвам ,че в случая тя е неуместна или вредна.Напротив, щом тази хипнотична среша върши работа и човека се успокоява, в нея няма нищо лошо и приложението и е уместно.

Орлин го е замотал много сложно, ще го кажа с две думи-при използването на EMDR човека е в транс.А в това състояние всичко е възможно, дори да се срещнеш с починалите си близки.За това и метода е много ефективен при постравматичен стрес и други състояния свързани със страх и паника.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...